Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Viikonlopun buffat & brunssit

Viikonlopun buffat & brunssit Turussa

Arkisin kaupunki pursuaa buffalounaita. Viikonloppuisin Turku on suosittu brunssimesta. Pitääkö viikonloppuna lähteä perinteiselle ruotsinlaivalle saadakseen buffetpäivällisen?

Ravintola Julinia on ottanut "perinteiset" buffetit tosissaan. Seitsemänä päivänä viikossa tarjolla on sekä runsas lounas- että päivällisbuffet. Tällä hetkellä Julinia taitaa olla lajissaan kaupungin ainoa.

Hieman modernimman vivahteen viikonloppubuffalle esittää Göran Forum Marinumin naapurissa. Saaristolaispöytään sisältyy runsas kalapöytä, salaattibuffet ja jälkkäribuffa. Pääruoka tarjotaan lautasannoksina. Konsepti sekä lauantaisin että sunnuntaisin klo 12-16.

Jokilaivat ja kesä - voiko turkulaisempaa olla? Useimmat jokilaivoista keskittyvät vain juomiin ja sulkevat ovensa talvikaudeksi. Ympäri vuoden auki on ainakin ruokaravintolana tunnettu Svarte Rudolf. Arkilounaiden lisäksi Svartesta saa lauantaisin lounasbuffetin klo 12-1

Sunnuntaisin nälkäinen buffetkansa harvemmin pääsee Raxia tai Ikean joulupöytää pidemmälle. Poikkeuksena tietenkin ravintoloiden omat teemaviikonloput ja tapahtumat sekä juhlapyhät.

Opiskeleva Turku ei unohda Assarin Ullakkoa, joka tarjoaa monipuolista lounaspöytää pitkälle lauantai-iltaan ja sunnuntaisin. Tänne ovat tervetulleita myös ei-opiskelevat, eli kaikki edullisesta perusruoasta kiinnostuneet.

Jos Turussa haluaa viikonloppuisin valita itse mitä lautaselleen lataa, kannattaa panostaa lauantaibrunsseihin. Ruokapaikat hakeutuvat sinne missä ihmiset liikkuvat, Turussa jokivarsi kiinnostaa. Ruotsinlaivojen lähtöpisteen läheltä brunsseilua tarjoavat sataman 3.linja ja gluteeniton NFD. Kulttuurinnälkäiset yhdistävät (taide)museokäynnin ja herkuttelun Turun Taidemuseon Cafe Victorissa tai Aboa Vetuksen & Ars Novan M Kitchen & Cafessa, jossa teemana on jazz-brunssi. Logomo on linkittänyt lauantaibrunsseihinsa toisinaan kirpputoristelun.

Kauppahallin ravintolamaailma ruokkii lauantainälkäisiä aamiaisesta lounaaseen. M Bakeryn Piece of Cakessa tarjolla on aamupalapöytä klo 8-11. Kasvisravintola Roots Kitchen panostaa brunssilautasiin, joita saa suppeampana tai smoothiella ja jälkiruoalla laajennettuna.

Keskustassa ja jokirannassa lauantaibrunssit kattavat tällä hetkellä Pinella ja Bistro Julienne Scandic Hotel Juliassa. Nälkäisen kannattaa näköjään myös googlettaa hakemaansa tietääkseen mihin on menossa: tästä esimerkkinä Ravintola Mamin lauantainen "Torilounas", joka onkin varsin hintava menukokonaisuus...

Itäisessä Turussa ja yliopiston kulmilla lauantaibrunsseja tarjoilevat perinteinen Turun Upseerikerho ja uusi tulokas Fiilis Cafe & Bistro. Jälkimmäisellä kuukauden eka brunssi on vegaaninen.

Brunsseilemaan pääsee myös sunnuntaisin. Vähätorilla sijaitseva Anniskelukahvila Tiirikkala kattaa brunssin klo 12-15. Siihen kuuluu ravintolan brunssilautanen sekä noutopöydästä leipiä, salaattia, hedelmiä, jogurttia, mehuja ja oman leipomon jälkiruokia. Myös M Kitchen & Cafe tarjoaa brunssia noutopöydästä.

Laajennetaanpa horisonttia hieman keskustasta ja Aurajoen rannoilta maailman kauneimmaksi sanottuun saaristoon. Turusta pääsee kesäaikaan pyrähtämään helposti ja nopeasti Airistolle. Höyrylaiva Ukkopekan risteilyillä Loistokarille saa kosketuksen merelliseen Turkuun ja Loistokarilla katettuna on saaristolaisbuffet. M/s Rudolfina tekee kesäisin sekä lounas- että päivällisristeilyjä Airistolle buffethengessä. Alusta voi varata myös pikkujouluristeilyihin ja erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin.

Jos köydet haluaa viikonloppuna irrottaa isommin, mutta aikaa herkutteluun ei ole vuorokautta, on Turulla tähänkin ratkaisu. Aamulla laivaan, illaksi takaisin kotiin. Viking Linen piknik-päiväristeilyllä päivä alkaa Amorellalla ja paluu tehdään Gracella. Tallink Siljan 11h Saaristoristeilyllä konsepti on sama. Aamulähtö Galaxyllä ja Turkuun Baltic Princessillä. Laivanvaihdot Maarianhaminassa. Buffetit on taatusti päivitetty 2010-luvulle.

Aamuvirkuille noutopöytärakastajille pitää tietenkin suositella turkulaisten hotellien aamiaisia. Aamiaisen voi ostaa myös "ulkopuolinen" eli majoittumista ei tarvita. Kannattaa tsekata ainakin suurimmat eli Holiday Club Caribia, Scandic Julia & Plaza, Sokos Hotel Seurahuone & Wiklund, Radisson Blu Marina Palace ja Ruissalo Spa.

Kulinaristi turkulainen syö viikon lounaansa buffasta, nautiskelee lauantaibrunsseista, etsii harvinaisemmat sunnuntaibrunssit tai kokkaa sunnuntaisin kotona. Ja hakee inspiraatiota turkulaisten ravintoloiden nettisivuilta, turku-aiheisista ruokapostauksista ja -kuvista, marketeista ja kauppahallista. Ruoka myy Turkua ja Turku myy ruokaa.

Vaikka tämän postauksen fokus onkin viikonlopun buffeteissa ja brunsseissa, tehdään pieni makea sivupolku. Buffet-hengessä. Suomen parhaaksi leipomoksi 2015 valittu MBakery lanseerasi voittonsa jälkeen perjantaiset kakkubuffat. Ne ovat säilyttäneet suosionsa, joten edelleenkin viikonlopun voi startata kakkuja (all you can eat) lusikoiden niin Kauppahallin Piece of Cakessa kuin kauppakeskus Myllyn Take the Cakessakin.

Ravintolamaailma on tunnetusti hektistä, ja muutoksia tapahtuu nopeasti. Tämän kirjoituksen ensimmäisen version jälkeen brunssirintamalla on nähty uusi innovaatio. Wiklundin ravintola VENN lanseerasi joulukuun alussa All day brunchin. Nimensä mukaisesti tätä herkkua on saatavilla joka päivä, ravintolan aukioloaikojen puitteissa. Mietitty brunssilauta tarjoaa mm. lämpimän juustoleivän, salamia, kylmäsavulohta, lohkoperunoita, mansikka-avocadosalaattia, jälkkäreitä ja lasillisen kuohuviiniä. Tällä konseptilla ravintola haluaa selkeästi erottautua "perinteisistä" brunsseista, korostaa ettei brunsseilu ole kellonaika- tai viikonpäiväsidonnaista ja että brunssilta voi lähteä kylläisenä ilman övereitä.

Teksti: Päivi Säiniö (8.12.2019)
Kuvat: Turkulaiset.fi