Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Viides Näyttämö

Viides Näyttämö

Aleksis Kiven muotokuvapää kiinnittää katseen ulkona ja sisällä. Turun Kaupunginteatterin edustalla Wäinö Aaltosen suunnittelema pronssipatsas kunnioittaa kansalliskirjailijaa. Kultamaalattu Kivi on ravintolatilan takaseinän pelkistetyn tyylikäs katseenvangitsija.

Viides Näyttämö on Turun Kaupunginteatterin oma ravintola. Kulttuuriravintola, todetaan jo ikkunateippauksissa. Kulttuurin puolesta toimiva bistrohenkinen tila avattiin kesäkuussa 2021.

Ideana oli luoda teatterin kylkeen repertuaarikeittiö, jokirannan kesäterassi ja baari. Konseptia luomassa ja toteuttamassa oli monialaisesti koko Kaupunginteatterin henkilökunta.

Lounaan alku on varsin rauhallinen. Heti ovien avauduttua puoli yhdeltätoista saapuvat teatterin naapuriin valmistuvan musiikkitalo Fuugan raksalaiset. Kun samaan aikaan jokirannan kevyen liikenteen väyliä uudelleenrakennetaan, teatteriravintola palvelee alueen työväkeä varsin kattavasti.

Arkisin noutopöytälounasta, iltaisin klassinen skandinaavishenkinen lista, jolla muutama alku-, pää- ja jälkiruoka, valikoidut viinit ja muut juomat, kolmen ruokalajin teatterimenu. Teatterin väliaikatarjoilut.

Hillityn hallittu värimaailma, kiinnostavia sisustuksellisia detaljeja. Viidennen Näyttämön tila on teatterilaisten yhteisprojekti, syntynyt eri osastojen yhteistyönä. Sisustuksen suunnittelusta vastaa teatterin pukusuunnittelija Tuomas Lampinen. Kalusteita lavastamon käsistä, osaamista talon sisältä aulapalveluista lämpiöön.

Perushyvä lounas. Talon itseleivottu focaccia ja punajuurihummus maistuvat. Salaattipöytä on yllätyksetön, odotukseni olivat korkeammalla. Lämpimissä hyvät rosmariiniperunat, porsaan ulkofile ja herkkusienikastike.

Herne-punajuuripihvit houkuttivat, ja pettivät mauttomuudellaan. Niiden kumppaniksi gremolata toimi maukkaana lisäkkeenä.

Pienenä makeana tarjolla on keksejä.

Kaupunkilaiset ovat kuulemma löytäneet paikan, lounastajien päivittäinen määrä on sadan kieppeillä. Hintakilpailussa Viides Näyttämö on pysynyt maltillisena, nykyinen 12,50 euron buffetlounas on varsin kohtuuhintainen.

Buffetlounaan vaihtoehtoina tarjotaan salaattilounas, kermainen lohikeittoannos saaristolaisleipineen sekä viikoittain vaihtuva lautasannos.

Väliaika ja kohtaamisia. Suurimman osan teatterilämpiön väliaikatarjoiluista hoitaa Vitosen keittiö. Teatterin teemaleivoksissa kädenjälkensä näyttää palkittu turkulainen MBakery. Leipomon ja keittiön yhteistyö toimii.

Muonittaessaan niin paikalliset kuin vierailevat teatterilaiset Viides Näyttämö yhdistää tekijät ja katsojat usein varsin intiimisti. Lounaalle istahtaa teatterin taiteellinen johtaja, iltapäiväkahvin nauttii illan esitykseen valmistautuva näyttelijä.

Vitonen taipuu moneen. Suositut improvisaatioteatteria ja ruokaa yhdistävät esitykset ovat esimerkki monialaisuudesta. Yleisön kanssa yhteistyössä toteutettavat Läsnäolopakon Murhamysteerit ja Suhdesopat tuovat samaan tilaan teatterin ja social dining- yllätysmenun.

Neiti Raunion tarinalliset tastingit johdattelevat juomakulttuuriin monin eri aistein.

We Speak Gay. Pieni mutta näkyvä kannanotto.

"Viidennen Näyttämön ja Turun Kaupunginteatterin arvoihin kuuluvat olennaisesti sateenkaariystävällisyys ja turvallisen tilan noudattaminen".

"Kuulumme We Speak Gayihin, mikä tarkoittaa sitä, että ravintolamme on kaikille turvallinen tila ja syrjinnästä vapaa alue. Kohtaamme kaikki asiakkaamme yhtä suurella sydämellä ja lämmöllä". "WC-tilamme ovat sukupuolittamisesta vapaata aluetta. Pieni teko, suuri vaikutus!".

Sesongit näkyvät. Talvikauden listalla blinit. Menu keskittyy parhaisiin kauden kotimaisiin raaka-aineisiin skandinaavisella vivahteella.

Keskiviikosta lauantaihin myös iltaisin avoinna oleva ravintola tarjoaa teatteri-illan aloituksen. Seurueille suositellaan pöytävarausta, mukaan mahtuu myös yksittäinen vierailija.

Makupalettia laajentamassa. Perinteisten Kaupunginteatterin näytösten ohella teatterin tiloissa toteutuu erilaisia projekteja ja kokeilevampaa sisältöä. Myös näissä tarjoiluista vastaa Viides Näyttämö.

Erään ainutlaatuisen produktion tiimoilta maisteluun pääsi iltapäivän cocktailpalavalikoima: lohimousse saaristolaisleivällä, savutofumoussea ruislastulla, punajuurihummusta tattarinapilla sekä manchegoa, hunajaa ja limeä.

Tyylikäs ja maukas kokonaisuus.

Viides Näyttämö

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (21.3.2024)