Unica-ravintolat
Appelsiinista tofua, siirappisia kvinoa-ruusukaaleja, munakoisosilliä, sinappista seitania, savuporkkanaa, bataatti-kvinoa-palsternakkalaatikkoa, pikkelöityä punakaalia, rosollia ja kaurakermaa, hummusta ja saaristolaisleipää, vegaanista riisipuuroa, luumu-piparimoussea…
Yliopiston alakampuksen kasvisravintola Piccu Maccian Green Buffet on saanut jouluisan twistin. Unican somessa järjestämän joulukalenteriarvonnan päivävoitto tarjosi mahdollisuuden vapaavalintaiseen ruokailuun vapaavalintaisessa ravintolassa.
Vaikka päätöstä siivitti ravintolan läheinen sijainti, eniten vaakakupissa painoi uteliaisuus tutustua täysin vegaaniseen buffetlounaaseen.
Vanhaan puutyöluokkaan remontoitu Piccu Maccia on Unican persoonallisimipia kohteita. Tänne tuskin eksyy se kiireisin opiskelija. Piccujoululounaan tunnelma on seesteinen, maksut näyttävät hoituvan ainoastaan korteilla automaatilla. Ruokien esillelaittoon on panostettu. Mauissa korostuu ravintolan kasvisruokaosaaminen.
Niille, joille ylipäänsä Unica nimenä sanoo jotakin, se mieltyy lähinnä turkulaisen korkeakouluruokailun tuottajaksi. Edulliset Kelan tukemat opiskelijalounaat, jonot ja hälinä, tankkaus luentojen välillä.
Uudet opiskelijat tutoreineen parveilemassa Assarin Ullakon edessä uunituore opiskelijakortti edun todisteena.
Oma kokemushistoriani Turun yliopiston opiskelija-ateriointiin 1990-luvun lopulla on ankeaa yhden kampusravintolan ja parin kahvilan yrittäjyyttä lähinnä päiväaikaan.
Universtas oli Turun Ylioppilaskunnan omistama, mutta pientoimijana vaatimaton.
2000-luvun alussa kumppaniksi saatu Amica laajensi Unican opiskelijaravintolatoimintaa. Toimintoja ja tarjontaa pystyttiin monipuolistamaan ydinkampuksella ja alueiden laajentumisen myötä kysyntä kasvoi.
Kampusalue on laajentunut Yliopistonmäeltä alakampukselle, kasarmialueelta Kupittaalle. Yritysyhteistyössä on toiminut mm. Fazer Food Service. Opiskelijoita on kuunneltu, aukioloaikoja pidennetty, kasvisruokaan panostettu ja ylipäätään koko konseptia uudistettu.
Menestyksekäs, vuodesta 2000 toiminnassa ollut Unica, pääomistajanaan Turun yliopiston ylioppilaskunnan Universtas Oy ja vähemmistöomistajana Compas Group Finland Oy uudisti ilmeensä ja loi tukun uusia, opiskelijaimagosta irrallaan olevia ravintolakonsepteja. Uusi toimitusjohtaja, uudenlainen visuaalinen ilme, entisestä poikkeava markkinointi. Vuoden 2019 liikevaihto 8,4 miljoonaa euroa.
2020 keväällä kodin ikkunoista näkyi uusi tyyli – kampusalueella paperikasseja kantavat. Koronan sulkiessa lähes kaiken Unica tarjosi opiskelijoille noutoruokaa – myös pakulla paikalle kurvaten. Unica goes mobile oli uskalias hetkeen reagoinut kokeilu, joka kantoi läpi vaikeimman ajan.
Kulma avasi kesällä 2021, ensimmäisenä opiskelijaravintolana ydinkeskustassa. Opiskelijaravintolan ja anniskelukahvilan viihtyisä yhdistelmä pääkirjaston kulmalla löysi nopeasti monipuolisen asiakaskunnan. Unican Kulma on muokkautunut lounaspaikasta viinilasifiilistelyyn Vähätorin tunnelmassa.
Catering Unicalta? Järjestyy. Paikallinen toimija järjestää tilaustarjoiluja niin kampusalueilla kuin niiden ulkopuolellakin. Palvelukonseptiin mahtuu karonkkaa, pikkujoulua ja koululaisryhmän ruokailua.
Kahvilakulttuuria kampuksilla, vegeilyä ja vastuullisuutta. Unica toi tasokkaan kahvilakulttuurin kampuksille solmimalla yhteistyösopimuksen vastuullisesti tuotetun kahvin kanssa.
Kasvisruoalla on kampuksella pitkät perinteet ja vegaanivaihtoehdot lisääntyvät. ResQ:n avulla hoidetaan hävikkiruokaa.
Unican aamiaisilta saa tuorepuuroa, brunsseja kuplavohveleilla tai aamiaisen punnittavaan hintaan.
Yliopiston, Kupittaan ja Linnankadun taidekampuksen toimipisteiden lisäksi Unicalla on henkilöstöravintoloita mm. Runosmäessä, Kärsämäessä ja Kupittaalla.
Parinkymmenen erilaisen ravintolan ja kahvilan rönsyilevässä maailmassa Unica on teemoittanut tuotteitaan:
Get Together – mutkaton ja kotoisa, pitkät aukioloajat
For forerunners – rohkea ja moderni
Timeless and smart – tyylikäs ja ajaton
Uniikit anniskeluravintolamme
Yliopiston kampuksella toimivat pitkien aukioloaikojen Assarin Ullakko, Macciavelli, Galilei, Piccu Maccia ja Kauppakorkeakoulun Monttu ja Cafe Mercatori.
Kupittaan alueella palvelevat Delica, Deli Pharma, Fabrik Cafe, Dental, Linus, Kisälli ja Pub Kaivomestari.
Linnankadun taidekampuksella Sigyn ja Muusa.
Henkilöstöravintoloina Ruokakello, Kaffeli, Lemminkäinen ja Lahdessa Rammeri.
Keskustassa Unican Kulma.
Unican ravintolat sujahtavat joustavasti moniin lokeroihin: kahvila tarjoaa lounasta, opiskelijaravintola muuttuu pubiksi, brunssi taipuu illan viinistelyyn. Rohkeita kokeiluja baarimaailmaan (Bar Brygge).
Tämä ravintolaopas nimineen ja karttoineen löytyy ylioppilaskunnan jäsenilleen jakaman lukuvuoden muistikirjan lisäksi ainakin näyttävästi Unican Kulman ulkoseinään maalattuna.
Mitäs Unicalla sitten syödään?
Otantaa 16.1.2023: kikherne-bataattipataa, jauhelihakebakoita, broileria teriyakikastikkeessa, kurpitsasosekeittoa, paneroitu kampelafilee, herne-kasvispihvejä, porsaanleike, tomaatti-vuohenjuustokeittoa, makkarasroganoffia, kikherne-kukkakaalicurrya, glaseerattua ylikypsää porsasta, munakasta ja grillattuja kasviksia…
Unica päivittää someaan aktiivisesti. Nyt esillä on tammikuun vegaanihaaste, hävikintorjunta ResQ:n kautta ja luomun korostaminen. Vastuullisuus ja massaruokailu on haastava yhdistelmä, johon ei ole yksioikoisia ratkaisuja.
www.unica.fi