Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Turun Maku Logomossa

Turun Maku Logomossa 27.-28.5.2025

Hunajanaurista, syötäviä kukkia, saaristolaisleipää ja skagenia, sillimoussea, tartalettejä, lähituottajien vihreitä, mausteisia liemiä.

Logomon aulatilassa kuplii. Täällä maistatetaan ajankohtaisia ruokainnovaatioita. Kokkien ja tarjoilijoiden parhaimmisto kisaa monituntisissa semifinaaleissa pääsystä lokakuisiin suomenmestaruuksiin Helsingin Messukeskukseen. Kokkien taitokisalla on 30-vuotisjuhlat.

Bocuse d'Or karsii maamme edustajan kansainväliseen kilpailuun huomenna.

Uusi tapahtumakonsepti Turun Maku avaa kolmeviikkoiset Turun ruokaviikot.

Maksuton kaksipäiväinen Logomolla yhdisti ruoka-alan ammattilaiset, vaikuttajat ja jokaisen kiinnostuneen.

Logomon aulatilan kokkauspiste

Mahdollisuus seurata korkeatasoisia ruokakilpailuita, ostaa turkulaisten huippuravintoloiden annoksia sopuhintaan, tutustua paikallisiin lähituottajiin ja yrityksiin, seurata monipuolisia ruokasisältöjä.

Ja tietysti bongata kotimaan tv:stäkin tutut kokkistarat ja alan isot nimet.

Saapuessani Logomon aulatilaan katseen vangitsee massiivinen kokkauspiste. Tänne on rakennettu muutaman turkulaisravintolan keittiöt, joissa valmistetaan myytäväksi tilaisuuden spessuannoksia kympillä.

Esittelypisteiltä nappaan muutaman tyylikkään maistiassuupalan, isolta screeniltä seuraan kilpailijoiden päivän alkuvalmisteluja.

Suupaloja

Turun kehittyminen kiinnostavaksi ruokakaupungiksi on ollut pitkäkestoisen työn tulosta. Elintarviketuotanto, Aurajokirannan kehittäminen, kulttuuripääkaupunkivuosi, palkitut leipomot ja ravintolat, nimekkäät tekijät, Turun kaupungin ja matkailuorganisaation panostukset ja innovaatiot.

Vuoden 2023 Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien palkintogaala ensimmäistä kertaa Suomessa ja Turussa nosti viimeistään kaupungin kansainvälisesti tunnetuksi ruokakaupungiksi ja poiki uusia ruokatapahtumia.

Ruokarealityjen innokkaana katsojana siirryn seuraamaan Logomon monitoimitiloihin 12 vuoden kokin ja 12 vuoden tarjoilijan semifinaalia. Tunnetut ruokamaailman tekijät Teresa Välimäki ja Risto Mikkola juontavat ja seuraavat kisaa lähietäisyydeltä.

Kilpailijat

Kokki- ja tarjoilijakisat yhdistyvät, kun nieriän ympärille kootut annokset lisukkeineen ja kastikkeineen tarjoillaan arvosteluraatien pöytiin.

Semifinaalieriä käydään kolme serviisiä per erä, tarkoin kellotuksin.

Keittiöön astutaan ja annokset lähtevät sekuntikellon mukaan. Samoilla aikataulutuksilla tarjoilijoiden on esiteltävä charcuterie- leikkelelautasensa pöydissä.

Kokkien tuomaristossa Suomen huiput, kuten myös tarjoilijoiden juomaosaamista arvioimassa.

Tuomarit

Kisakatsomoiden kannustaessa omiaan Logomon aulassa promotaan jo lokakuun Food&Fun Festivaleja. Kansainvälisten vierailevien keittiömestareiden ravintolafestivaalille on vuosien jälkeen kysyntää.

Turku Aperitivo, Neitsytperunafestivaali, Tasting-tapahtumat, ruokakurssit ja -työpajat, kokkivierailut ja visiitit naapurikuntiin. Tätä kaikkea lähiviikkoina tulossa.

Pitkän päivän päätteeksi Logomon parvella hurraavat sarjojensa kuudet jatkajat, joista parhaat palkitaan lokakuussa Helsingin Viini&Ruoka -tapahtumassa.

Sarjojensa jatkajat Logomon parvella

Bocuse d'Or. Maailman arvostetuin kokkikilpailu. Kokoaa Ranskan Lyonissa kahden vuoden välein alan huiput finaaliin.

Suomen paikasta kilpailuun taistelevat kolme huippukokkia tiimeineen.

Viisi ja puoli tuntia aikaa, kaksi erilaista annosta eri vaatimuksineen. Jokaista sekuntia tarkkaileva tuomaristo.

Kespro.com seuraa kilpailua livestriimissä. Jumitun seuraamaan kotona lähikuvia kilpailukeittiöistä. Mikko Pakola, Niko Tähti ja Johan Kurkela ovat panostaneet tähän tosissaan.

Kilpailujen ohessa Turun Maku palkitsee merkittäviä alan vaikuttajia.

Chaine des Rotisseurs Turun haarukka-palkinto on kopio ensimmäisestä suomalaisesta haarukasta - joka saapui keskiajalla ensin juuri Turkuun.

Turun Keittiömestarit ry antaa tunnustusta turkulaisen ruokakulttuurin tukemiselle ja edistämiselle.

Salaattiasetelma

Hetki hetkeltä kokkien työn seuraaminen lähikuvina koukuttaa, yksi päivä paikan päällä saa riittää.

Bocuse d'Or -päivä huipentuu pleittaamiseen, maisteluun, tuomarointiin.

Eilisen livepöhinän jälkeen voittajan julistusta on rentouttavaa jännätä kotisohvalta.

Suomi sai loistavan edustajan kansainväliseen kilpailuun, ruoka-annokset myytiin etuajassa loppuun ja Bocuse d'Orin Suomen finaalin järjestäminen vahvisti Turun asemaa Suomen ruokapääkaupunkina.

Turun Maku -tapahtuma Logomossa 27.–28.5. | Turku.fi
Turun ruokaviikot 26.5.–15.6. | Turku.fi
Turusta tuli nopeasti Euroopassa tunnettu ruokakaupunki – näin se tehtiin - Ilta-Sanomat
Suomen Bocuse d’Or -edustaja 2025–2027 on Johan Kurkela

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (13.6.2025)

Ilmoitus: