Keskiaikamarkkinoilla
Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Turun kesän tapahtumia 2013

Turun kesäriennot 2013

Turha lähteä merta edemmäs kalaan tai etsiä elämyksiä muilta mailta. Turun kesässä tapahtuu monenlaista mukavaa, tutustu tarjontaan!

Markkinahumua!

Ranskalainen ruokatori

Bonjour, mitä makuja! Ranskalaisia herkkuja voi makustella ja ostaa Vähätorilta kesä- ja elokuussa. Ranskasta saapuva Team Fantastique -ryhmä myy mitä suussa sulavimpia elintarvikkeita; makkaroita, juustoja, leivonnaisia, oliiveja, mausteita, piiraita ja paljon muuta. Astu ranskalaiseen tunnelmaan joko kesäkuun 12.-20. tai 15.-26. elokuuta.

Keskiaikamarkkinat 27.-30.6.

Suomen suurun keskiaikatapahtuma valtaa taas Suurtorin alueen, kun monikymmenpäinen harrastajanäyttelijäjoukko esittää keskiaikaista tarinaa. Miljöö on mitä parhain keskiaikahypylle ja katsoja voi aistia aitoa vanhaa tunnelmaa. Pulahda kylpyyn, maista keskiaikaisia herkkuja ja anna näyttelijöiden improvisoida sinut tarinaan mukaan!

Turun maalaismarkkinat 25.8.

Käsityöläisten, alkutuottajien ja markkinaväen sekaan hamuavan kannattaa suunnata kauppatorille elokuun lopulla. Maalaistunnelma on taattu ja omaan ostoskoriin voi haalia maakuntien ruokaherkkuja ja käsitöitä.

Kulttuurin katveessa!

Turun kiertoajelu 7.6.

Opastettu bussikierros Turun keskustassa antaa hyvän yleiskuvan kaupungin historiasta. Kaksi tuntinen kierros pitää sisällään käynnin Turun Tuomiokirkossa. Ajelu päättyy Turun Linnan pihalle, mistä voi jatkaa omatoimisen tutustumisen linnaan. Lippuja myy Turku Touring.

Taiteiden Yö

Kun elokuinen taivas jo tummenee, avautuvat kaupungin putiikkien ja muiden julksiten paikkojen ovet. Astu kirjakauppaan kuuntelemaan kirjailijan tarinaa, kävele jokirannassa ja maistele kojujen tarjoiluja, kipaise museoon, pysähdy kuuntelemaan soittoa ja laulua, ihaile tanssia. Taiteiden Yö tuo taiteet monessa muodossaan lähelle ja paikkoihin, jotka on tottunut näkemään aivan erilaisina. Jos haluat itse osallistua ohjelman tekemiseen, sekin onnistuu. Lisäinfoa saat osoitteesta: www.turuntaiteidenyo.fi

Lanteille liikettä!

Ruisrock 5.-7.7.

Mitä olisi turkulainen tai jopa koko Suomen kattava kesä ilman Ruisrockia? Suomalaiset ja ulkolaiset tähtöset kiipeävät lavoille ja saavat Ruissalon savimaan hytkymään. Perjantaina kohkausta aiheuttaa Hurts, lauantaina Suomen ylpeys Him. Sunnuntaina voi nähdä muun muassa Pet Shop Boysin sekä Erykah Badun. Uutuutena myydään perjantain ja sunnuntain kahden päivän lippua.

Ohjelma ja lisätietoa: www.ruisrock.fi

ILMIÖ 20.7.

Uittamon kansanpuiston vanhan tanssipaviljongin ympäristössä tanssitaan taas yhtenä suloisena lauantaina kuin ei koskaan ennen. Onhan silloin ILMIÖn aika. Heinäkuun lopulla viidettä kertaa järjestettävä tapahtuma tuo jopa 50 esiintyjää lavoilleen. Tänäkin vuonna järjestetään musiikin ohessa työpajoja, taideinstallaatioita ja performanssiesityksiä. Festivaalin ikäraja on 18, mutta rantaILMIÖ on ikärajaton ja maksuton. Tänä vuonna alueelle pääsee myös vesibussilla 5 euron hinnalla.

Lisätietoa: www.ilmio.fi

Down By The Laituri 24.-29.7.

Rakkauden Festivaaliksi julistautunut kaupunkikarkelo avaa jokirannan Hämähäkkitontilta Turun Kaupunginteatterille asti musiikille ja ilolle. DBTL on uudistunut niin sisäisesti vetovastuun kuin ulkoisesti ohjelman ja puitteiden osalta. Tänä vuonna myös alaikäiset saavat ohjelmaa ikärajattomalla alueella, Tahdon By The Laiturissa mennään naimisiin DBTL-yleisön edessä, Let's Dance By The Laituri herättää jalat katutanssin sykkeeseen ja illan pimetessä paritanssia voi harrastaa Jari Sillanpään tahdittamana. Alueelta löytyy uusi ravintolamaailma, joka on katettu sateen varalta. Ympäristöasioista huolta pitävä festivaali on nuorentanut esiintyjäkaartiaan ja lupaa jokaiselle jotakin.

Tutustu ohjelmaan täältä: www.dbtl.fi/

Linnan juhlat 16.-24.8.

Aiemmin Turun Linnan ympäristössä järjestetty Linnan Juhlat -tapahtuma siirtyy tänä vuonna Logomon tiloihin. Ohjelmallisesti tämä vuosi ei kalpene edellisistä vaikka puitteet muuttuvatkin. Portugalilainen fado-laulaja Mariza, Bo Kaspers Orkester ja Eva Dahlgren kuuluvat esiintyjäsaldoon. Myös Edu Kettunen vetää Edun Illan, jollon Edu Kettusen isännöimä ilta täyttyy Suomen eturivin esiintyjistä. Festivaali huipentuu lauantaina Verdi Requiem -oopperailtaan, jossa Leif Segerstam johtaa Turun Filharmonista orkesteria ja tähtisolisteja. Ohjelmisto saa lisäesiintyjiä pitkin kesää.

Pienempää menoa

Jokke jokijunan kyytiin tai Jakke Jokilautan kannelle!

Italiassa viinitilatyöläisenä toiminut Jokke saapui Turkuun muutaman mutkan kautta. Nyt turkulaiseen katukuvaan asettunut suloinen juna kuljettaa ihmisiä Turun Linnalta Tuomiokirkolle ja toisinaan torillekin. Jokkella mennään kauniin jokirannan viertä, kuljetaan hitaasti ja annetaan katseen nousta rakennuksiin ja ihanaan maisemaan.

Jokke jokijuna
Jokke jokijuna kuljettaa ihmisiä Turun Linnalta Tuomiokirkolle.

Jakke Jokilautta taas on upouusi matkustusalus, joka kuljettaa kansaa jokea pitkin eri pysäkeiltä ihmisiä poimien. Jakkella voi viettää pienen tovinkin, sillä kioski myy virvokkeita ja naposteltavaa kyytiläisille. Ota siis aikaa ja nauti hetki vaihtuvista jokimaisemista Jakken kyydissä!

Käy naapurissa

Muihin maisemiin pääsee kätevästi suoraan jokirannasta. Ota matkakohteeksi Naantali, minne sinut vie Ukkopekka. Turusta on kaksi lähtöä, samoin Naantalista.

Risteilymatka kestää vajaat kaksi tuntia. Ihastele saaristoa, Ruissalon pitsihuviloita ja Airiston pohjoista selkää. Ukkopekan pysähdyspaikka on Naantalin vanhassakaupungissa, joten pääset suoraan laivasta ihanaan tunnelmaan.

Lisätietoa: www.ukkopekka.fi

Maauimalaan!

Turusta löytyy kaksi mainiota maauimalaa, Samppalinnan maauimala ja Kupittaan maauimala. 50-luvulla rakennettu Samppis on varsinkin poutapäivisin täynnä, joten paikalle kannattaa mennä ajoissa. Rauhallisen uimisen ystävät astuvat altaaseen jo aamulla varhain. Hyppyjä harrastava pääsee Samppiksessa kokeilemaan hyppytornia.

Kupittaan maauimalassa on enemmän lääniä makoilla, mutta altaissa voi tulla ruuhkaa. Vesiliukumäki on kaikkien hurjapäiden mieleen.

Terassille tai jokilaivaan

Aurajoen ranta herää henkiin, kun jokilaivat avaavat kantensa ja ihanat kahvilat ja kuppilat terassinsa. Fontanan viereen avattu Di Trevi ei tarjoa ihan jokinäkymää, mutta on silti viihtyisä paikka istuskeluun. Cafe Art levittäytyy kirjaston tuntumassa jokirantaan, tänä vuonna kirjastosillan rakennuspuuhat tosin voivat hieman häiritä rauhaisaa kahvittelua. Tintå ja Blanko löytyvät Aurasillan kupeesta. Ne ovatkin usein täynnä, joten pöytävaraus kannattaa tehdä. Förin tuntumassa sijaitseva Ranta-Kerttu on omiaan terassilla hillumiselle isommallakin porukalla, sillä piha-alue on suuri. Jokilaivat ovat aurinkoisella kelillä usein täynnä, mutta keinuvalle kannelle mahtuu aina muutama jalkapari lisää.

Seikkailupuistossa kastutaan

Seikkailupuisto on siunattu paikka väsyneille vanhemmille, sillä lasten viihdyttämisen sijaan jälkikasvun riemun seurailu on mukavaa puuhaa. Mutta voivat puistossa temmeltää aikuisetkin. Tämän kesän ehdoton hitti on vesipyssynäyttely ja 3.7. avattava vesipyssyrata, missä voi luvan kanssa kastella kaikki lapsesta vaariin asti!

Jalan tai pyörällä

Lähde Aurajokirantaa yläjuoksulle päin. Hiekkatie vie sinut pitkälle rantaa pitkin ja pääset nauttimaan hyvinkin maaseutumaisista maisemista. Hyppää pyörän selkään ja matkaa Ruissaloon. Monet suojaisat kalliorinteet ovat mahtavia rauhoittumispaikkoja. Tai lähde rauhalliselle kävelylle Turun Vanhalle Hautausmaalle. Tee retki lähimetsään tai puistoon. Uskaltaudu kujille ja kaduille, tarkastele ihmisten pihoja ja istutuksia. Ihasteltavaa ja uutta nähtävää löytyy ihan läheltäkin, kunhan vain osaa katsoa.

Teksti: Anna-Mari Taipalus (18.6.2013)