Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Turun kevään ja kesän tapahtumia 2012

Mihin mennä, mitä tehdä?

Tartu Turun kevään ja kesän tapahtumiin!

Turku on erityisen ihastuttava kevään ja kesän tullen. Kaupungin sydän, Aurajoki, herää talviuniltaan ja houkuttelee ympärilleen niin ihmiset kuin tapahtumatkin. Ihmisten luovuus saa siivet alleen ja kulttuuritarjonnasta löytyykin mitä moninaisimpia tempauksia. Taide tuodaan kauppareissun varrelle, käsityön ja designin ammattilaiset kutsuvat työhuoneisiinsa kylään. Kauniit puistot saavat oman osansa touhuista, Ruissaloa unohtamatta. Osallistu järjestettyihin kesteihin, suuriin tai pieniin, pyöräile omatoimisesti paikasta toiseen. Ja vaikka olisit turkulainen, paikkakunnalla vuosikymmeniä asunut, löydät varmasti kaupungistasi uutta nähtävää, kun uskallat lähteä rutiinireitiltä pois, uusiin kulttuuritapahtumiin, pyörällä aivan eri suuntaan. Eksyminen avartaa!

Markkinahumua!

Tivoli Sariola 28.4.-6.5.

Kupittaan pesäpallokentälle saapuu kansaa viihdyttämään tutuksi tullut Tivoli Sariola. Laiteuutuuksina tänä vuonna ovat merirosvolaiva sekä kummitusjuna. Lähde pyöritykseen ja leikkimieliseen tunnelmaan!

Keskiaikamarkkinat 28.6.-1.7.

Siirry keskiaikaan Suurtorin markkinahumuun, näe huima tarina monikymmenpäisen näyttelijäryhmän toimesta, osta keskiaikaisten kojujen herkkuja ja tuotteita. Kesäkuun lopulla alkava nelipäiväinen spektaakkeli on täynnä elämää. Torin reunoilla, lavalla ja sisäpihalla esitettävät näytelmäpätkät siivittävät tarinaa eteenpäin. Viimeisen päivän suuri markkinatanssi on sekin näkemisen arvoinen. Mutta varo, keskiaikaiset hahmot voivat napata sinut kylvetettäväksi tai muuten mukaan tarinaan!

Kulttuurin katveessa!

Kirsikankukkacon 19.-20.5.

Oletko kiinnostunut japanilaisesta kulttuurista, mangasta, animesta sekä japanilaisista harrastuksista Suomessa? Mene kaksipäiväiseen Kikucon-tapahtumaan Klassikon kouluun, joka esittelee aiheita kahden päivän ajan. Jo neljättä kertaa järjestettävä tapahtuma keskittyy tänä vuonna Japanin historiaan, mutta myös Japani-harrastusten ja monien siihen liittyvien ilmiöiden historiaan.

Turku Design Festival 9.-15.5.

Toukokuinen tapahtuma kokoaa yhteen Turun mielenkiintoisimmat muotoilijat ja muotoilutapahtumat. Nyt toista kertaa järjestettävä tapahtuma on seitsenpäiväinen paketti täynnä seminaareja, näyttelyitä, klubeja, markkinoita ja muita kiinnostavia kohteita.

Turku Design Festivalin virallisena infopisteenä ja yhtenä tapahtumapaikkana toimii Turun Kauppatorille pystytettävä Kontti. Kontti palvelee muotoilusta kiinnostuneita 2.5.-20.5. välisenä aikana. Kaikille avoin ja ainutlaatuinen kohtauspaikka kaupungin ytimessä esittelee Festivalin ohjelmistoa sekä nostaa esiin uutta turkulaista muotoilua aina polkupyöristä huonekaluihin ja graafiseen suunnitteluun.

Late Night Shopping on tapahtuman yksi iltatempauksissa, jossa keskustan eri liikkeet ja työhuoneet pitävät ovensa auki yleisölle tavallista pidempään. Iltakymmeneen asti saa käydä tervehtimässä muotoilijoita ja suunnittelijoita heidän omissa työpisteissään.

Ohjelman löydät Turku Design Festival:in kotisivuilta.

Ravintolapäivä 19.5.

Jokainen meistä saa leikkiä ravintoloitsijaa parina päivänä vuodessa ravintolapäivän turvin! Kyhää kasaan oma paikkasi tai tutustu muiden ideoihin! Toukokuun 19. päivä starttaa kuudes ravintolapäivä. Seuraavan kerran maiskutellaan saman kekkerin turvin elokuussa.

Tutustuminen Port Arthuriin 20.5.

Portsa on viehättävä turkulainen puutaloista koostuva asuinalue. Sisäpihoille pääsee tiirailemaan Portsan katumarkkinoiden turvin. Kadut täyttyvät kirppispöydistä ja musiikista. Autot joutuvat kiertämään markkinoiden ajan toista reittiä, kun kadun tallaajat ottavat alueen haltuunsa. Myös elokuussa Portsa juhlii pihamarkkinoita sekä Portsa-viikkoa. Silloin alueella on opastettuja kävelykierroksia, konsertti sekä elokuvailta Annanpuistossa ja uutuutenä lasten Kukkakarnevaalit. Lisätietoa osoitteesta Portsa.fi:stä.

Kaupunkitaidetapahtuma Olohuone 6.-9.6.

Tavallinen kauppareissu saa aivan uuden luonteen, kun sen tekee Olohuone-tapahtuman aikana. Ympäri kaupunkia levittyvä ”olohuone” tuo taidetta arkisiin paikkoihin. Museotilat asuvatkin kadun varrella, förissä tai puistossa! Myös kaupunkilaisia taiteilemiseen kannustava tapahtuman sivuja voi käydä kurkkaamassa täältä Olohuone.org:sta.

Turun kiertoajelu 13.6.

Lähde opastetulle kaksituntiselle ajelulle ympäri Turkua. Samalla reissulla saat katsauksen niin Turun historiaan kuin Tuomiokirkkoon ja Turun Linnaankin. Opastuskielinä ovat suomi, ruotsi sekä englanti. Jos kiinnostuit, kipaise hakemaan pääsylippusi Turku Touringin matkailuneuvonnasta. Bussi kurvaa matkaan Aurakatu kakkosesta, eli matkailuneuvonnan edestä.

Taiteiden yö 16.8.

Taiteiden yönä saa nauttia ilmaisesta kulttuuripläjäyksestä monessa eri osoitteessa. Jokirannan täyttyessä kojuista ja eri liikkeiden tarjotessa mitä monimuotoisinta ohjelmaa, saa yhdelle illalle hurjasti menoa ja ihasteltavaa. Lähempänä tapahtuma-ajankohtaa löydät lisinfoa Taiteiden yön www-sivuilta.

Lanteille liikettä!

Turku Distortion 16.6.

Moision Urheilukentällä järjestetään tapahtuma, joka on kaikille osallistujille täysin ilmainen. Esiintyjälistalta löytyvät mm. Norther, Curimus, Two By Hour sekä Shades Of Nowhere. Tapahtuman järjestäjänä on Turkulainen Bad New Music Ay.

Lisätietoa ja esiintyjät Turku Distortionin kotisivuilta.

Ruisrock 6.-8.7.

Harvalukuinen on se turkulaisten määrä, jotka eivät ole koskaan käyneet Ruissalossa Ruisrockissa. Jo 42-vuotias festari tarjoaa sekä kansainvälisiä että kotimaisia artisteja ja bändejä kolmipäiväisen ilakoinnin ajan. Alueelle pääsee mukavasti polkupyörällä tai festaribussilla. Jätä pyöräsi sille varattuun ja vahdittuun parkkiin pusikon sijaan, niin fillari on tallella vielä takaisin lähtiessä. Vapaaehtoistyöntekijäksi ilmoittautumalla saa vaivanpalkaksi festaripassin koko viikonlopulle. Ohjelma ja lisätietoa Ruisrockin sivuilta.

Ilmiö 21.7.

Uittamon vanhan tanssipaviljongin ympäristön valtaa yhtenä suvilauantaina ILMIÖ-festivaali. Viime vuonna loppuunmyyty tapahtuma tarjoaa myös ilmaisen ja ikärajattoman kekkeröinnin , Rantailmiön. Nykymusiikin taitajia katsomaan haluava saa tänä vuonna nauttia yli 40 kokoonpanosta sekä taideinstallaatioista ja performanssiesityksistä. Koska ILMIÖ pyrkii toimimaan sulassa sovussa luonnon kanssa, he kehoittavatkin juhlijoita saapumaan joko polkupyörän tai bussin kyydissä ja käyttäytymään siivosti. Käsiohjelmiakaan ei ole roskaamisen vähentämiseksi olemassa vaan aikataulut tiirataan suurilta tauluilta. Viime vuoden tapaan festivaalilla järjestetään erilaisia työpajoja ja performansseja, joihin yleisö voi osallistua. Rakastetuimmaksi festivaaliksi itseään tituleeraava ILMIÖ on ehkä nähtävä, eikö? Lisätietoa Ilmiön kotisivuilta.

Down By The Laituri 24.-29.7.

Jokiranta ja sen läheisyys täyttyvät lavoista ja musiikin pauhusta. Osallistu kaupunkifestariin ja näe suomalaisia artisteja laidasta laitaan. Myös klubeille levittäytyvä DBTL on helposti lähestyttävä juhla festareille ennen osallistumattomalle ummikollekin. Tutustu ohjelmaan DBTL:n kotisivuilla.

Linnan juhlat 17.-25.8.

Huikea Turun Linnan ympäristö saa oman osansa kesän festareista. Yhdeksän päivän juhlakimara huipentuu niin viihdemusiikin kuin klassisen musiikin tähtien esiintymisiin. Huipputenori Roberto Alagna, kevyen musiikin casanova Tom Jones, folk-aallon synnyttänyt Donavan sekä naapurimme ylpeys Kent ovat muutamia esimerkkejä tapahtuman tarjonnasta. Myös kotimaisia tähtiä astuu lavalle jokaisena iltana. Tutustu tarjontaan Turun Linnan juhlien kotisivuilla.

Piknikkori käsivarteen!

Retkelle pyöräillen

Lähde omalla tai vuokratulla pyörällä retkelle! Hae torilta marjoja ja hedelmiä ja ota suunnaksi Ruissalo tai Hirvensalo. Vajaa kymmenen kilometriä taittuu luontoa ihaillen, perillä voit pulahtaa uimaan. Mutta jos halajat tehdä pidemmän retken, lähde Saariston rengastielle.

Valmiita retkipaketteja ja vuokrattavia pyöriä löydät linkkien kautta: http://www.nagu.net http://www.saaristoreitti.com http://www.nauvo.net

Jokke Jokijunan kyytiin!

Juna lanseerataan vappuna 2012 ja se on kaupunkilaisten ja turistien käytössä aina lokakuuhun asti. Kolmivaunuinen kaupunkijuna on Turussa kesän aikana toteutettava projekti, joka sijoittuu Aurajokirantaan ja kauppatorin ympäristöön. Hyppää siis kyytiin ja matkaa Forum Marinumilta aina Brahenkadulle asti. Kerran päivässä juna koukkaa myös Kauppatorin kautta.

Astu laivaan!

Vietä autuas kesäpäivä Vepsässä. Saareen pääset kätevästi jokirannasta lähtevällä M/S Lilyllä, joka liikennöi edes takaisin Turun ja Vepsän väliä 1.6.-31.8. välisen ajan. Vepsästä löytyy ravintola, saunoja sekä vuokrattavia mökkejäkin. Katso Laivan aikataulutiedot Rositan kotisuilta.

Maauimaloihin polskimaan

Jos uimahalli ei houkuttele tai luonnon vedet tuntuvat liian kylmiltä, kannattaa suunnata Turun maauimaloihin. 50-luvulla valmistuneesta Samppalinnan maauimalasta löytyvät uima-altaat niin aikuisille kuin lapsillekin. Aikuisten 50 metrin altaan reunalta löytyy myös hyppytorni.

Kupittaan maauimala valmistui jo vuonna 1912 ja sieltä löytyykin yksi allas Samppalinnaa enemmän, iso allas, syväallas sekä lastenallas. Lisäksi maauimalasta löytyy pitkä vesiliukumäki vesileikkejä kirvoittamaan.

Pysähtyneen laivan kannelle lasilliselle

Ravintolalaivat ovat osa turkulaista kevät-, ja kesäkulttuuria parhaimmillaan. Vapun tienoilla kantensa avaavat jokilaivat tarjoavat monenlaista tapahtumaa ja rientoa kesäihmiselle. Esimerkiksi Ravintolalaiva Katarina viihdyttää kansaa livemusiikilla laidasta laitaan. Älä lähde merta edemmäs kalaan, kun aidon tunnelman löydät pysähtyneestäkin paatista!

Teksti: Anna-Mari Taipalus (27.4.2012)