Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Talviulkoilua Turussa

Talviulkoilua Turussa

Lunta tai ei, plusasteita tai pakkaspäiviä, Turun talvessa voi liikkua ulkona monipuolisesti. Sanontahan kuuluu ettei ole huonoa säätä, on vain väärää pukeutumista tai vääriä varusteita. Eikä niitä kaikkia varusteitakaan tarvitse olla omasta takaa, sillä kaupunki vuokraa ja lainaa yllättävän paljon asioita liikkujalle.

Moni pyöräilevä kaupunkilainen laittaa fillarinsa talviteloille kun lehdet putoavat ja maa jäätyy. Itseäni pimeys, kylmyys ja loska eivät estä polkemasta, ainoastaan vaikeuttavat ja hidastavat. Kun on lapsuudestaan asti fillaroinut läpi vuoden säässä kuin säässä, ei pyörä jää kotiin paitsi jos lukko on jäässä tai rengas puhki. Jälkimmäistä tapahtuu Turussa liian usein - "kiitokset" lasinsirujen ja huonon kevyenliikenteen väylien kunnossapidon. Turhia riskejä en talvifillarointiin ota, joten nastarenkaat ovat ehdoton edellytys vaihteleviin kaupunkikeleihin.

Turku ei ole ollut pyöräilijälle ystävällisin kaupunki. Haastaviin talviin tuli kuitenkin huomattava parannus lokakuussa 2017 kun keskustan alueelle lanseerattiin talvipyöräilyn testireitti. Se sai fillarikansalta paljon kiitosta ja tutkimusten mukaan talvipyöräily on lisääntynyt tämän reitistön myötä. 12 kilometrin reitti pidetään hoidettuna harjasuolausmenetelmällä.

Vappuna 2018 Turku sai Föli-kaupunkifillarit jotka kaupunkilaiset ovat ottaneet käyttöön innolla. Nyt Föllärit ovat Suomen ainoa ympäri vuoden käytössä oleva kaupunkipyöräjärjestelmä. Huolto toimii ja talvikaudeksi fillareissa on turvalliset nastarenkaat. Föli-fillarit on myös palkittu Vuoden pyöräilyteko -tunnuksella.

Perinteisempien talvilajien harrastajille löytyy lukuisia vaihtoehtoja. Keskustassa pääsee luistelemaan Parkin tekojääradalla ja Kupittaan luistelumadolla. Yleisöluisteluja on Impivaaran ja Varissuon jäähalleissa. Hiekkakenttien päälle jäädytettäviä luonnonjääkenttiä Turussa on runsaasti, niiden jäädyttämiseen ja käyttöön säät vaikuttavat toki enemmän.

Suksille pääsee - säiden salliessa - ainakin Impivaarassa Nunnavuoren ladulla. Jos lunta on paljon, hiihtolatuja tehdään eri puolille kaupunkia. Laskettelijoille on Hirvensalon hiihtokeskus, joka on ainutlaatuinen kaupunkihiihtokeskus. Noin 80 km Turusta laskettelijoita palvelee MeriTeijon hiihtokeskus. Ennen lähtöä kannattaa tsekata keskusten nettisivut ja ajantasainen säätilanne! Säistä riippumaton hiihtäjien kohde on Paimiossa sijaitseva hiihtotunneli Finnfoam Paippi.

Talviuimareille ehdoton kohde on Villa Järvelä. Ympäri vuoden auki oleva idyllinen kohde Littoistenjärven rannalla tarjoaa saunat ja paljut sekä tyylikkään ja erittäin hyvin hoidetun ympäristön. Kaupungin talviuintipaikkoja on myös Ruissalossa ja Ispoisissa.

Oma talvinen erikoismainintani menee lumikenkäilylle. Ilman Sveitsissä asuvaa ystävääni en olisi koskaan tutustunut tähän varsin fyysiseen lajiin. Lumikengät jaloissa ja kävelysauvoin Ruissalo tuli katsastettua aivan uudesta näkökulmasta. Lunta tähän aktiviteettiin tarvittiin muuten yllättävän vähän.

Talvisia kävelyretkiä kannattaa tehdä keskustan lisäksi vaikkapa Halistenkoskelle, Virnamäkeen, Koroistenniemelle ja Kuuvuorelle sekä Kuralan kylämäkeen. Kosken mahdollinen jäätyminen, valon ja varjon vaihtelu, vanhan ajan tunnelma lähes keskellä kaupunkia, historian ja nykyajan kohtaaminen. Rauha kaupungissa. Noissa maisemissa saattaa törmätä myös Turun tunnetuimpaan hevoseen, cityheppa Kullannuppuun isäntänsä kanssa.

Kävellen ja opastettuna Turkua pääsee talvisinkin tutkimaan Visit Turun kaupunkikierroksilla. 24/7 auki olevat kaupungin ulkokuntosalit eivät rajoita treeniä mihinkään säähän.

Lumisina talvina Turusta löytyy useita pulkkamäkiä ympäri kaupunkia, ja jos Aurajoki jäätyy "tarpeeksi", myös talviset jokikävelyt ja -luistelut ovat mahdollisia.

Vuonna 2020 talvi ja sen hauskuus tuodaan päiväksi ydinkeskustaan. Turkulaisten opiskelijoiden voimannäyte, talvikauden suurin opiskelijatapahtuma Pikkulaskiainen liukuu Puolalanpuistosta torille 13.2. Tiedossa värikkäitä haalareita ja minttukaakaota. Kannattaa käydä vilkaisemassa miten opiskelijat pitävät talvihauskaa, olipa sää mikä tahansa!

Koska turvallinen talviliikunta kuuluu kaikille, on Turun kaupunki panostanut asiaan. Se jakaa maksuttomia liukuesteitä jalkineisiin 70 vuotta täyttäneille. Henkilöllisyystodistusta vastaan liukuesteet voi noutaa tammikuun ajan Ruusukorttelin ja Lehmusvalkaman hyvinvointikeskuksista.

Liikuntavälineitä vuokraa mm:

  • Turun liikuntapalvelukeskus (kävelysauvoja, lumikenkiä)
  • Impivaaran suksivuokraamo
  • Parkin luistinvuokraus

Tietoa liikunta- ja ulkoilumahdollisuuksista löytyy mm. Turun kaupungin nettisivuilta ja Turkuposti -julkaisusta, joka jaetaan kaikkiin turkulaistalouksiin ja jonka voi noutaa esim. kirjastoista:

Kattavasti tietoa ja vinkkejä tapahtumista, myös talvisista saa Visit Turun matkailuneuvonnasta ja nettisivuilta:

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (7.1.2020)