Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Taiteiden yö 2016

Turun Taiteiden yön uusi aamu

Turun Taiteiden yö on saanut uuden vetojoukon, Kuninkaantien muusikot. Heidän tavoitteenaan on kääntää tapahtuma takaisin taiteen pariin, sillä jo joidenkin vuosien ajan on Taiteiden yö Turussa keskittynyt lähinnä metrilaku- ja juottolatelttoihin. Tänä vuonna on yössä mukana esimerkiksi jo monta galleriaa, jotka loistivat poissaolollaan aiempina vuosina. Muutos alkaa näkyä.

Tulevan torstain Taiteiden yö järjestetään jo 27. kerran. Täydellinen suunnan muutos saadaan aikaan ensi vuonna, jolloin Kuninkaantien muusikot ehtivät koordinoimaan tapahtumaa ajoissa jo vuoden alusta lähtien. Tapahtuma siirtyi heidän haltuunsa vain noin muutama kuukausi ennen tämän vuoden tapahtumapäivää, joten kaikkea haluttua ei ole voitu toteuttaa ajankäytöllisistä syistä. Mutta hyvällä mallilla ollaan silti.

Eri tahot ovat heränneet muuttuneeseen tapahtumaan ja lähteneet mukaan. Turku tulee saamaan Taiteiden yöstä jokaiselle kuuluvan tapahtuman, joka tuo taiteen eri lajit helposti lähestyttäväksi.

Tutustu Turun Taiteiden yö -tärppeihin ja lähde mukaan!

Turun taiteiden yö
Kuninkaantien muusikoiden tavoitteena on kääntää Turun Taiteiden yö takaisin taiteen pariin

Täynnä elämää -katutaidekilpailu

Turun Linnan läheisyyteen rakennettava Harppuunakortteli on reunustettu suurilla työmaaseinillä, joita käytetään katutaidekilpailun maalausalustoina tulevana torstaina. Merimieseläkekassan järjestämä kilpailu kokoaa kymmenen Suomen johtavaa graffititaiteilijaa kilpailemaan kymmenen tunnin ajaksi. Jokainen saa 3 m x 4,5 m kokoisen tilan seinämästä, johon maalata oma huipputyönsä. Kilpailijoiden joukossa nähdään graffitin Suomen mestareita ja muita pitkän linjan konkareita.

Kolmen kärki julkistetaan kymmenen tunnin jälkeen, noin klo 21. Tapahtumaa siivittää dj, joka luo kisatunnelmaan letkeää menoa.

Taiteilijahaastatteluja ja kuvia taiteilijoiden töistä voi katsoa Täynnä elämää -kilpailun tapahtumasivulta Facebookista.

Turun Akateeminen kirjakauppa ja Turun Kansallinen Kirjakauppa

Akateeminen täyttyy kirjailijoista ja kirjojen kuluttajista, kun puolen tunnin välein haastatellaan kirjailijavieraita aina klo 14:30 lähtien. Eikä Linnankadulla oleva Kansallinen jää kakkoseksi.

Alkusyksyn kirjauutuudet ovat vahvasti läsnä ja kirjakaupat antavat aikaa plärätä eri teoksia.Kansallisen takapihalla alkaa soitanta, joka kestää aina puoleenyöhön asti. Myös designia on ostettavissa.

Tutustu kirjailijahaastattelulistoihin Taiteiden yön sivulla.

Pieni Kirjapuoti

Omintakeinen ja suloinen kirjakauppa Pieni Kirjapuoti tarjoaa säännöllisin väliajoin kirjailijatapaamisia, nyt myös Taiteiden yönä.

Intiimi tila luo tilaisuuksiin oman ihanan säväyksensä, jota ei kannata jättää kokematta. Valitse Pienen Kirjapuodin listasta oma suosikkikirjailijasi ja astu sisään. Pieni kahvila antaa aiheen jäädä pidemmäksikin aikaa.

MP-kollektiivi: Trash lake

Muovikassi, muovipussi, muovikuppi, muovitutti
Muavitutti.
Muovikuori, muovikäärö, muovimatto, muovilakko
Muovilakko!

Kuinka paljon turhaa muovia meidän käsiemme kautta kulkee viikon aikana?

MP-kollektiivin tanssiteos Trash lake ottaa kantaa muovin tarpeettomaan kulutukseen erittäin mielenkiintoisella tavalla. Suvi Niemisen ja Ilona Salosen poikkitaiteellisen teoksen inspiraationa on toiminut Plastic Pollution Coalition -yhteisö. Heidän ohellaan teoksessa esiintyy myös neljä muuta taiteilujaa.

Esitykset ovat Taidemuseon porrastasanteella klo 19.30 ja klo 21.30.

Old & Romance

Kokoonpano Old & Romance tekee Taiteiden yön kiertueen pop up -henkisesti. Kierrä bändin mukana ensin Pieneen Kirjapuotiin, sen jälkeen Splizzeriaan ja lopuksi Sointuun. Soinnussa voit nauttia myös Taiteiden yö -spesiaalimenun.

Hauska pikkukiertue on tapahtuman virkeän iloista ohjelmaa parhaimmillaan.

Galleriat

Monet galleriat avaavat ovensa sepposen selälleen Taiteiden yön kunniaksi. Uskaltaudu siis sisään vaikka et olisi koskaan taiteesta piitannutkaan, saatat yllättyä. Vanha Suurtori on täynnä gallerioita, joilloin voit yhdellä kertaa napata jopa kolme kokemusta. Lukaise gallerioista Taiteiden yön sivulta.

Teatteriin tai museoon

Myös teatterit pitävät kirppiksiä ja treeniesityksiä. Esimerkiksi Tanssiteatteri Erissä on kirppis ja catwalknäytös syksyn ensi-iltapuvuista. Käy kurkkaamassa tarkat tiedot Taiteiden yön sivustolta ja valitse kiinnostavin kohde tai vaikka kaksi.

Myös museot venyttävät ovenpieliään ja toivovat sankkaa kävijäkuntaa. Älä jätä tilaisuutta käyttämättä!

Turun Taiteiden yö: www.turuntaiteidenyo.com

Teksti: Anna-Mari Taipalus (15.8.2016)
Kuvat: Turun Taiteiden yö