Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Sushia Turusta

Turkuni Japani

Kun mielii japanilaista ruokaa, on Turussa mukava kirjo vaihtoehtoja. Paikan vilkkaudesta tai rauhallisuudesta riippumatta on japanilaisen ruoan äärellä seisahduttava hieman. Puikot, lämmin misokeitto ja vihreä tee vaativat temmon laskemista vaikka olisi kuinka kiireinen tahansa. Tutustu turkulaisiin japanilaisravintoloihin, niin olet jo askeleen lähempänä henkistä zeniä, vatsan kiitollisuudesta puhumattakaan.

Kado Sushi

Kauppahalli on yksi Turun tunnelmallisimmista paikoista. Ihmisvilinässä, vanhan rakennuksen sylissä, voi haukata myös sushia. Kado Sushi on turkulaisten suosima ja Turun vanhin sushipaikka. Jo 11 vuotta sushia tarjoilleen Kadon tarjonta kattaa myös suomalaisia makuja. Kuhaa, ahventa ja siikaa löytyy sushilistalta perinteisten japanilaisten makujen ohesta. Kado satsaa tuoreuteen, mikä on japanilaisen ruoan ydinasioista. Kadossa on mutkaton palvelu, joten ummikkokin kokee olonsa lokoisaksi. Kadosta voi ostaa myös heidän valmistamaansa valmista sushiriisiä ja soijaa, jos mielii tehdä sushinsa kotona itse.

Kado Sushi on auki arkisin kuuteen ja lauantainakin vain neljään, mikä on sushihimoisille surku. Omiin tilaisuuksiin sushit voi kuitenkin tilata, kunhan muistaa tehdä tilauksen ajoissa.

Kado Sushi
Eerikinkatu 16, Kauppahalli

Yasukon Keittiö

Kun haluat syödä ihan tavallista japanilaista kotiruokaa, mene Yasukon Keittiöön. Tunnelma on oudon rauhallinen ja hiljainen, mutta siihen tottuu hetkessä. Listalta löytyy myös sushia, mutta pääpaino on tavallisessa, japanilaisessa kotiruoassa. Sushi ei ole Turun parhaimmistoa vaikka huolella tehtyä ja hyvää onkin. Erityisesti kannattaa siis suosia kotiruokia, jolloin voi kokea uusia makuelämyksiä ja tuntea kuin olisi jonkun olohuoneessa, Japanissa.

Itse Yasuko, ravintolan pitäjä, on mitä ihastuttavin japanilainen rouva. Hänen kanssaan sujuu suomen, englannin ja japanin sekoitus ilman, että kumpikaan tuntisi oloaan vaivaantuneeksi. Hymy kantaa kauas ja Yasukon Keittiöstä lähtee aina hyvällä mielellä pois.

Muista Yasukoa myös silloin, kun olet valmistamassa omia juhlia. Yasukon Keittiöstä voi tilata pöperöt suuriinkin kemuihin.

Yasukon Keittiö
Yliopistonkatu 26 C, 2. kerros

Hanko Sushi

Hanko Sushi on Suomen suurin sushiketju. Hangosta kotoisin oleva ketju on yhdistänyt nimessään molemmat alkuperänsä, sillä hanko tarkoittaa japaniksi henkilökohtaista leimasinta.

Sushi on tuoretta ja hyvää, hinnat kohdallaan. Erityisesti lounaalla saa hyvällä hinnalla maittavan annoksen. Tunnelma ei ole kaupungin parhaimmistoa, mutta kuitenkin tarpeeksi rauhallinen. Hanko Sushista voit tilata ruoat myös mukaan. Hanko Sushi on avoinna myös sunnuntaisin, mikä on monelle pelastus.

Hanko Sushi
Eerikinkatu 15

Karu Izakaya

Karu on aistikkaasti sisustettu ravintola, jonka suoralinjainen sisustus henkii sekä suomalaista, että japanilaista tunnelmaa. Izakaya on japania ja tarkoittaa maanläheistä ja rentoa paikkaa, missä maistella makuja ja hyviä viinejä. Sitä Karu pitkälti onkin, kaunis mutta kepeä, laadukas mutta leppoisa.

Karu kuuluu hyvien ravintoloiden kastiin, mistä henkivät niin palvelu, mutta myös hinnat. Pientuottajien ensiluokkaiset viinit on valittu huolella sopimaan menun kanssa. Listan Karussa sanotaan vaihtuvan säännöllisesti kauden makujen mukaan.

Tutustu Karuun vaikka ensin lounaalla, joka tarjoillaan arkisin klo 11-14. A la Carte-listan japanilaisia erikoisuuksia ei kannata pelästyä, sillä tarjoilijat kertovat kernaasti mitä mikäkin ruokalaji tarkoittaa. Ei siis tarvitse olla japanilaisen ruoan ammattilainen vaan voi mennä avoimin mielin tutustumaan ja päivittämään makunautintojen kirjoa. Käytä hyväksesi karulaisten ammattitaitoa ja tee ravintolareissusta hieman opettavaisempi.

Karussa voi illallistaa arkena ja viikonloppuna, mikä on oiva lisä Turun ravintolakirjoon.

Karu Izakaya
Aurakatu 3

Len's Sushigalleria

Len's Sushigalleria sijaitsee Hämeenkadulla, Turun yliopiston liepeillä. Lounasaikaan on vilkasta, erityisesti koulujen ollessa käynnissä. Len's on avoinna myös iltaisin, ei kuitenkaan hurjan myöhään. Pöytävarasta suositellaan illaksi, sillä vaikka paikka on keskustasta matkan päässä, on Hämeenkadun seutu vilkas asuinalue.

Len's Sushigalleria
Hämeenkatu 1

W wine & deli

Sokos Wiklundin kivijalassa, sisäänkäynnin vieressä on viihtyisä wine & deli -baari, josta saa myös sushia. Valikoimaan kuuluvat aidot wakame ja chuka ika sansai -salaatit, hyvä lajitelma erilaisia makeja ja nigirejä. Arkisin tarjoillaan sushilounasta ja sunnuntaisin saa syödä sushibrunssilla vatsansa kylläiseksi. Sushit valmistetaan Wiklundin omassa keittiössä. Paikka on oiva ihmisille, joista vain osa on sushin ystäviä. Muut voivat valita tarjoiluista omat suosikkinsa, makean tai suolaisen kirjosta.

Sokos Wiklund, W wine & deli
Eerikinkatu 11

Golden Dragon

Kiinalainen ravintola keskustan laitamilla, lähellä juna-asemaa, tarjoilee lounaalla myös sushia. Sushi-buffet on perinteisiä susheja täynnä, jotka ovat kohtuullisen hyviä. Hintaansa nähden sushit ovat edukkaita, jos haluaa santsata oikein kunnolla.

Ravintola on pitkälti sellainen kuin jo vuosia samassa paikassa olleet kiinalaiset yleensä. Mutta jos ei anna hämyisen miljöön haitata, saa sushista vatsansa täyteen.

Golden Dragon
Humalistonkatu 18

China & Thai Palace

Kauppiaskadun kiinalais-thailainen tarjoilee Golden Dragonin tapaan lounaalla myös sushia. Sushi-buffet on on maistuva ja tilakin viihtyisä jokirannan välittömässä läheisyydessä.

China & Thai Palace
Kauppiaskatu 1

Teksti: Anna-Mari Taipalus (10.6.2014)