Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola ST x FDS

ST x FDS - kekseliäitä makuja keskellä designiä

Tähän kirjainkomboon keskittyvä juttu on monen asian summa. Siihen liittyvät lähiluontokohteet, turkulaisen ravintolaskenen seuraaminen, tv:n kotimaisia matkailukohteita ja paikallista ruokakulttuuria esittelevä sarja sekä viimein rohkeus ehdottaa yhteistyötä.

Näistä poiki maukas syksyinen ruokaretki kiinnostavien makujen ja skandinaavisen designin maailmaan.

Sami Tallberg on yrittäjä, keittiöpäällikkö, ruokakirjailija, suomalaisen villiruoan lähettiläs. Palkitun ruokavisionäärin ruokafilosofian Wild, Weird & Wonderful -ajattelu pohjaa sesonkeihin, kehon, mielen ja sielun hyvinvointiin ruokavalintojen kautta ja yllättäviin makupareihin.

"Villiyrttiguruksi" kutsuttu ravintolamaailman moniottelija kerää itse ravintolaansa villisieniä, villiyrttejä ja muita metsän antimia.

Otsikon jälkimmäiset kirjaimet pitää myös avata. Finnish Design Shop on 2004 Turussa perustettu pohjoismaiseen muotoiluun ja sisustukseen erikoistunut suomalainen verkkokauppa, jonka pääkonttori ja varasto toimii Turun lentokentän läheisyydessä.

Finnish Design Shop, Sisäänkäynti

BREEAM-ympäristöluokituksella (Building Research Eastablishment Environmental Asseasment Method) sertifioitu uusi logistiikkakeskus ja showroom otettiin käyttöön syksyllä 2021.

Aviatien toimipiste on verkkokaupan noutopiste, se tarjoaa sisustussuunnittelua, palvelee yritysasiakkaita ja sisustusalan ammattilaisia.

Näyttelytilan huonekalut ja valaisimet ovat mallikappaleita, showroomin näytteillä olevat esillepanot vaihtuvat säännöllisesti.

Heti mukaan ostettavaksi myynnissä on pientä sisustustavaraa, tekstiilejä ja kirjoja.

Finnish Design Shop, showroom

Sovitun yhteistyön raamit ovat niin väljät, että saavuttuani paikalle faktoja varmistellaan soittamalla itse maestrolle. Lupaus valita listalta mitä tahansa ylittää odotukseni.

Lounasvaihtoehtoina on "tarjotinlounas": vegaaninen alkuruoka, kahdesta päivittäisestä vaihtoehdosta valittava pääruoka ja kahvi/tee tai kolmen ruokalajin menu.

Tarjolla on myös viinejä ja alkoholittomia juomia.

Suosituksesta valitsen 3 ruokalajin menun ja lasin valkoviiniä.

Kabocha-kurpitsa, vesikrassi ja cashew-creme alkuruokana herättää uteliaisuuden.

Pääruoaksi ehdottomasti päivän kalasaalis pihvin sijaan.

Seesamivaahto & kahvipapu jälkkärinä on täysi mysteeri.

Tarjotinlounaan päivän vaihtoehdot ovat tofu & paksoi-ramen tai naudanliha & kaali-ramen.

Avokeittiö

Designyksityiskohtia ja relaa meininkiä.

Pöytään tuodaan Hackmanin aterimin varustettu pieni puinen tarjotin, johon katettuun oliiviöljyä ja normandialaista omenabalsamicoa sisältävään kippoon voi dippailla herkullista vastapaistettua focaccialeipää.

Leipälautanen ja viinilasi Iittalaa. Tuolit Artekilta, puiset pöydät mittatilaustyötä. Upeita valaisimia ja muita sisustuselementtejä. Oman silauksensa antaa ikkunaseinän takaa näkyvä syysluonto.

Avokeittiössä läppä lentää ja annokset nousevat.

Japanilainen talvikurpitsa kabocha, joka tulee muutaman kilometrin päässä sijaitsevasta kurpitsatarhasta, on paahteisen maukas ja tekstuuriltaan samettinen; aivan erilainen kuin yleinen butternut squash. Cashew-creme tuo mukaan pehmeää täyteläisyyttä.

Annoksessa on erilaisia suutuntumia, makuvivahteita, värejä ja tyylikkyyttä.

Pääruoan kuha on mietona vaaleana kalana hienosti valmistettu. Kevyesti hiillostetut perunat, reilusti annostellut yrtit ja maukas hollandaisekastike täydentävät annoksen.

kuha, hiillostetut perunat, yrtit ja hollandaisekastike

Nautiskelun ohessa tehtyjä havaintoja: vaikka lounastajia tulee ja menee, kaikenlainen hälinä ja äänien kakofonia puuttuu. Vaikuttaako tila ihmisiin vai ihmiset tilaan?

Lounasannokset valmistetaan tilauksesta, niinpä keittiöstä huudellaan nimiä noutamaan pääruokansa.

Ravintolan juomavalikoima on vähintäänkin persoonallinen: nokkoskombucha, pakuricappuccino, supernatural-tee, mausteinen luuliemikaakao, kääpä-reishitipat sekä neurolipidejä, vehnänorasta, spiruliinaa ja klorellaa sisältävä miksaus nimeltä Einstein.

Jälkiruoan kohdalla valitsen sanani diplomaattisesti. Seesamivaahto, joka on saamieni tietojen mukaan tribuutti yhdysvaltalaiselle rap-artisti Saweetielle, on ... mielenkiintoinen.

Makupaletti laajeni, kiitos siitä.

Ja jälkkärilusikka on ehkä kaunein näkemäni!

jälkiruoka, seesamivaahto

Kiireettömän lounaani päätteeksi silmäilen ravintolan instagram-kuvia menneen kesän villiruokabrunsseilta, jotka kaiketi myytiin loppuun hetkessä.

Palaan myös siihen, miten tänne löysin: lähiluontokohteita etsien. Kärsämäen Pirunpesä ja Pomponrahkan luonnonsuojelualue ovat aivan lähituntumassa.

Aisteja avaavan visiitin lopuksi käyn selaamassa villiruokamestarin kirjoja FDS:n luonnonvaloa tulvivissa avarissa tiloissa. Täällä näyttäytyy aivan omanlaisensa Turku.

Tervetuloa Sami Tallbergin villiin maailmaan! | Sami Tallberg
Ravintola - Finnish Design Shop – pohjoismaisen muotoilun verkkokauppa
Villiyrttikokki Sami Tallberg perusti ravintolan Finnish Design Shopin logistiikkakeskukseen | Design Stories
Finnish Design Shopin uusi, upea showroom on avattu | Design Stories

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (13.10.2022)