Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Sportti-Turku

Sportti-Turku

Juoksen Viking Gracen kannella toukokuisena iltana 2015. Tapahtuman on mahdollistanut turkulainen Juoksuaika. Graceloppet ei kantanut ideana, mutta turkulaiset juoksutapahtumat ovat kansallisesti ja kansainvälisesti tunnettuja.

Bloggaajana seuraan maailman keihäshuippuja. Paavo Nurmi Games televisioidaan laajasti maailmalle. On 2015, haaveissa on vielä PNG nousu Timanttiliigaan.

Turun Sanomat etusivu 26.8.2017 TPS koko sivun mainos sateenkaaren väreissä.

Pride of Turku. "Mustavalkoinen sydän ei hyväksy kapeakatseisuutta, syrjintää, ennakkoluuloja tai väheksyntää."

Fightback Run ja Pekka Hyysalo, vuoden turkulaiset Lukas Hradecky ja Wilma Murto. Juhani Tamminen ja Saku Koivu. Turkulaista sporttia on tehty isolla sydämellä ja turkulaisuutta korostaen.

Urheilukilpailujen järjestäjänä Turku on lunastanut paikkansa. Yleisurheilu, juoksu, triathlon, veneily…

Paavo Nurmi Games

Paavo Nurmi Games. Turun Urheiluliitto järjesti ensimmäiset Paavo Nurmen kisat turkulaisen suurjuoksijan Paavo Nurmen 60-vuotissyntymäpäivälahjaksi 13.6.1957. Lähes katkeamaton perinne on Turun urheilukesän päätapahtuma.

Urheilupuiston pääareena nimettiin 1997 Paavo Nurmen stadioniksi osana Nurmen 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumia. Yleisurheilukilpailu on nykyään osa laajempaa Paavo Nurmi viikkoa, jossa myös lasten ja nuorten liikuttamisella on merkittävä rooli.

Paikallisesta kansainväliseksi. Paavo Nurmen kulttuuri- ja urheiluperintöä säilyttävä osakeyhtiö, paikalliset urheiluseurat, Turun kaupunki ja Suomen Urheiluliitto ovat määrätietoisesti halunneet rakentaa Paavo Nurmi Games -kisasta maailmanlaajuisesti kilpailukykyisen tapahtumakokonaisuuden. Arvostetun Timanttiliigan tuntumassa PNG kuuluu nykyään Kansainvälisen Urheiluliiton Continental Tour -sarjan kultaiseen liigaan.

PNG houkuttaa yleisurheilun huippuja kotimaasta ja maailmalta. Turussa tehdään ennätyksiä ja hienoja tuloksia, järjestelyt ja puitteet toimivat ja kisaa televisioidaan ja striimataan laajasti. Yleisö elää mukana. "Paavo Nurmi Games on suomalaisen yleisurheilukesän kansainvälisin kilpailutapahtuma".

Paavo Nurmi Marathon. Perinteinen, ensimmäisen kerran kesällä 1992 järjestetty juoksutapahtuma. Legendan jalanjäljissä juostaan Turun keskustassa, Ruissalon luonnossa ja Aurajoen rannoilla. Turun Urheiluliiton järjestämään tapahtumaan nimen hyväksyntä saatiin Paavo Nurmen pojalta. Matkoina maratonin ja puolimaratonin rinnalle on tuotu kymmenen ja viiden kilometrin reitit.

Lapset on huomioitu minimarathonilla. Elokuulle vakiintunut juoksutapahtuma listaa huippujuoksijoita, mutta kannustaa osallistumaan matalalla kynnyksellä.

Ruissalojuoksut. Turun Urheiluliiton klassikkotapahtuma vuodesta 1973 lähtien. Kympin Ruisriikki ja Ruisrääkki-puolimaraton on syksyisin yksi Suomen vanhimmista vuosittain yhtäjaksoisesti järjestetyistä juoksutapahtumista.

Ruissalojuoksut

Aurajoen Yöjuoksu. Turun Urheiluliiton tuoreimpia tapahtumia. Kevätilta/yö, lähtöpaikka Turun linna, reitti Aurajokiranta. Yöjuoksu on vakiinnuttanut paikkansa Turun juoksukauden avaajana. "Turun pimein juoksutapahtuma".

Turku Touring Pyöräily. Koko perheen reipas ja hyväntuulinen pyöräilytapahtuma, jossa voi valita itselleen sopivan matkan itseään haastaen tai rauhallisella sunnuntaiajelulla. Turun Urheiluliiton järjestämässä Varsinais-Suomen suurimmassa pyöräilytapahtumassa ainoa vaatimus on pyöräilykypärä. Lähdöt Tuomiokirkolta takaavat näkyvyyden, matkojen varrella näkee Turun ja lähiseutujen historiallisia nähtävyyksiä.

Challenge Turku. Kansainvälinen triathlonkilpailu Turun keskustassa. Maailmanluokan triathlonammattilaiset ja kotimaiset huiput kisaavat Aurajokirannassa. Katsojat pääsevät lähelle, Junior Challenge haastaa nuoria osallistujia sporttailuun.

Turun Tuomiopäivä. CrossFit on nostanut asemaansa toiminnallisen harjoittelun harrasteesta lisensoiduksi kilpailuksi. Turun kaupunki on ollut vahvasti mukana tukemassa asemansa vakiintunutta tapahtumaa, joka harrastajien ja kilpailijoiden lisäksi kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän yleisöä.

Swan European Regatta. Airisto purjehduskilpailuiden areenana on jo vakiintunut, järjestelyt toimivat, mukana merellisen Turun toimijat. Swan-veneiden kotimaisuus, ainutlaatuinen saaristo ja veneiden tuominen kaikkien nähtäville lähes Turun keskustaan ovat vetovoimaisia tekijöitä.

Tästä syystä Turku tulee isännöimään jo kuudetta kertaa suurten purjelaivojen Tall Ships Races -kilpailua 2024.

Satavuotista urheiluseuratoimintaa.

1901 perustettu Turun Urheiluliitto. Jaostoina keilailu, lentopallo, luistelu, nyrkkeily, pyöräily, triathlon, voimistelu, yleisurheilu.

TPS. 1922 perustettu Turun Palloseura (HC TPS) on edustanut vuosikymmeniä valtakunnan ykköstasolla jääkiekossa.

FC Inter. Veikkausliigassa, Suomen pääsarjassa pelaava turkulainen jalkapalloseura.

TuTo. Turkulaista jääkiekko-osaamista.

Urheiluseurojen lapsi- ja nuorisotyö, senioritoiminta ja vapaaehtoistyö ovat merkittävä osa turkulaista urheilutoimintaa ja mahdollistavat monipuolisen harrastamisen. Sovellettu liikunta mahdollistaa harrastamisen kaikille.

Turun kaupunki tarjoaa liikuntakokemuksia kattavasti kaikille. On liikuntaneuvontaa ja välinevuokrausta.

Kupittaa kokoaa sporttaajat

Kupittaa kokoaa sporttaajat. Liikuntapaikkoja löytyy Turusta keskustasta lähiöihin, halleista luonnon kuntosaleihin, poluilta uimahalleihin. Impivaara, Urheilupuisto ja Kupittaa.

Kupittaan urheiluhalli monipuolisine toimintoineen yhdistää liikkujat lapsista ikäihmisiin, huippu-urheilijoista kuntoilijoihin. Alueelta löytyy mm. maauimala, luistelumato, nurmikenttiä ja paljon muuta liikuttavaa tekemistä.

Urheilupuistossa legendaarinen Karikon lenkki on kaupunkipuiston klassikko. 1893 perustettu Urheilupuisto toimii edelleen alkuperäisen idean mukaisesti yhdistelmänä maisemapuistoa ja toiminnallista käyttöpuistoa.

Impivaara yhdistää sisä- ja ulkoliikunnan monipuolisine tiloineen ja ympäristöineen.

Juoksukoulua ja urheilijalähettiläitä. 2003 perustettu liikuntapalveluyritys Vauhtisammakko tarjoaa matalan kynnyksen juoksuvalmennusta ja innostaa harrastamaan.

Campus Sport yhdistää opiskelijat liikkumaan. Turun kaupungin ja huippu-urheilijoiden välinen markkinointiyhteistyö lisää nimekkäiden urheilijalähettiläiden myötä Turun tunnettavuutta liikunta- ja urheilukaupunkina.

Turun sporttimahdollisuudet ovat rajattomat. Listoja liikuntapaikoista, harrastusmahdollisuuksista, tapahtumista ja muusta liikuntaan liittyvästä toiminnasta löytää kattavasti Turun kaupungin sivuilta.

Alueen urheiluhenkeä kokoavana nostan lopuksi jo vuodesta 1992 järjestetyn klassikon. SuperTreenit on osoitus pitkäjänteisestä liikunta-alan puolesta tehdystä työstä. Naantalin hyvinvointitapahtuma näyttää yhdistävän sporttailun eri osa-alueet kokonaisvaltaisesti.

Liikuntamahdollisuuksia Turussa | Turku.fi

Teksti: Päivi Säiniö (1.3.2023)