Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Skanssi - ristiriitojen kaupunginosa

Skanssi - ristiriitojen kaupunginosa

Kuntapoliitikon ajantasainen somepostaus luontokohteesta on parasta vaikuttajatyötä. Päättäjät ja ympäristön asiantuntijat tutustumassa kaavoitushankkeisiin, avoin raportointi ja suunnitelmien avaaminen ovat avain Skanssin alueen ymmärtämiseen.

Skanssi on kaupunginosa Kaarinan rajalla, noin 6 km Turun keskustasta. Helsingintien varrelle rakentunut alue tunnetaan parhaiten ostoskeskuksestaan. 2009 valmistunut kauppakeskus on itäisen Turun merkittävin liikekeskittymä.

Modernit kerrostalot, ekologinen, energiatehokas ja yhteisöllisyyteen painottuva rakentaminen lähellä monipuolisia palveluja ja luontoa. Kehittyvän alueen viheralueiden suunnittelu ja laajat harrastusmahdollisuudet. Mm. näin tiivistää Skanssia naapurustojen hakukone Know Your Hoods.

"Luontoväki suomii Turun kaavoja". Turun Sanomien otsikko ja lehtijuttu lokakuulta 2022 herättää kiinnostuksen lähteä tutkimaan kaupunginosaan liittyviä debatteja ja kehityskulkuja.

Uutisten ja myyntimielikuvien välillä on ristiriitoja.

Skanssin rakennuskantaa

Modernia Skanssin kaupunginosaa promotaan älykkäänä alueena, uusien teknisten ratkaisujen ja vehreän ympäristön yhdistelmänä. Tavoitellaan asukkaiden, kaupungin ja rakennuttajien vuoropuhelua, jossa sidosryhmien tarpeita kartoitetaan kyselyillä ja selvityksillä, alueen korkeakoulujen mukanaoloa kaavoituksessa ja energiasuunnittelussa korostaen.

Biodiversiteettipuiston suunnitelmissa hahmotellaan uudenlaista lähestymistapaa vastata luontokatoon ja luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen kaupungin viheralueilla.

Ensimmäisenä kauppakeskuksena Suomessa Skanssi on palkittu kansainvälisesti merkittävällä BREEAM In-Use -ympäristösertifikaatilla kestävään kehitykseen sitoutumisesta.

Ekologinen, Suomen suurin seikkailupuisto Flowpark puihin rakennettuine köysiratoineen kauppakeskuksen "sisäpihalla" palkittiin Turussa 2013 vuoden matkailutekona. Visit Turun jakama Matkailun Oskari huomioi alan ansioituneet kehittäjät ja uudistajat.

Ulkokuori vaikuttaa olevan kunnossa. Mitä pinnan alla kuplii?

Linnunpönttö Skanssin metsissä

Ensimmäisen virallisen kesäpäivän illansuu. Aurinko siivilöityy vielä vaaleanvihreiden lehtien läpi. Männynrungon linnunpöntöstä katse siirtyy lenkkipolkua reunustaviin vaahteroihin ja kaikin puolin rehevään kasvillisuuteen. Hämmästyttää. Hetki sitten kävelin pitkältä tuntuvia kauppakeskuksen käytäviä, nyt tossujen alla aukeaa vehreän rauhallinen maasto.

Skanssin harju on osa Laitilan-Mynämäen harjulaaksoa. Skanssinmäen luontotyyppien kartoituksessa korostuvat jalopuulehdot, yli 150-vuotiaat männyt, kangasmetsät. Suhteellisen pienellä alueella on edustettuna monia luontotyyppejä, osin uhanalaista luontoa.

Skanssin kolmio. Skarppakullantien, Skanssinkadun ja Sorakadun rajaama alue. Alueen rakentaminen puhututtaa. Asemakaavasuunnitelmat laajentaisivat kerrostalo- ja pientaloalueita Itä-Skanssin alueelle. Kaavoissa mahdollistettaisiin noin 2300 asukkaan asuinrakennusten, päiväkodin ja toimitilojen rakentaminen, 144000 kerrosneliötä rakennusoikeutta.

Vihreää puistomaisemaa. Lenkkipolulta mäntymetsään. Pienen alueen monimuotoisuus hämmentää välittömästi. Lähialueen koiranulkoiluttajat ja lenkkeilijät tietävät toki maastot. Monille kaupunkilaisille Skanssin metsät saattavat olla tuntemattomampi lähiluontokohde.

Metsäpolku Skanssin metsässä

Puistonpenkiltä kielletyille alueille, pitkärunkoisten mäntyjen kautta pienelle jyrkänteelle. Täällä unohtaa olevansa lähellä modernia ja kehittyvää kaupunginosaa. Tai ei tietenkään unohda, Uudenmaantien liikenne kuuluu toki cityluonnon keskelle.

Luontoliiton kampanjat, Turun kaupunkistrategia, arvot, kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus.

Skanssin alue on esimerkki Turun kuntapolitiikan arvokiistoista. Skanssinmäen luontotyyppien monimuotoisuus on Luontoliiton vahvistama. Merkittävät luontoarvot (jalopuulehdot, monimuotoiset lehtometsät) joutuvat törmäyskurssille asemakaavaprosessien ja kiihtyvän rakentamisen kanssa.

Kun on kävellyt aluepelastuslaitoksen harjoitusalueen sivuitse lehtomiljööstä kuusimetsäikön kautta harjun reunalle vajaassa puolessa tunnissa, on oikeutettua sanoa Skanssin tiivistävän monimuotoisen luonnon. Sympaattinen esimerkki kaupunkiluonnon ylläpidosta on Tuolin tarina. Osoitus aktiivisten asukkaiden luontoinnostuksesta. Alueen asukkaiden toimesta Skanssin metsään pystytettiin hengähdyspaikka. Yhdestä tuolista kehittyi istumapölkkyjen levähdysseisake.

Skanssi tutustutti uuteen kaupunginosaan, jossa rakentaminen kohtaa luonnon.

Skanssin uusi kaupunginosa | Turku.fi
Turku rikkoo kaupunkistrategiaansa, kun se rakentaa kerrostaloja Skanssinmäen metsään (Luontoliitto) | Yle Uutiset
Skanssin hankkeen eteneminen | Turku.fi
Mittava asemakaava mahdollistaisi uuden asuinalueen rakentamisen Turun Skanssiin | Yle Uutiset
Skanssin biodiversiteettipuisto, Hoito- ja käyttösuunnitelma, luonnos | Turku.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (21.6.2023)