Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Värikästä siirtolapuutarhaelämää

Värikästä siirtolapuutarhaelämää

"Siirtolapuutarha on puutarhaviljelykseen varattu alue, joka on jaettu keskimäärin 250-500 neliömetrin suuruisiin palstoihin. Palstalla sijaitsee pieni mökki". Maan omistaja on yleensä kaupunki.

Turun vanhin siirtolapuutarha sijaitsee Kupittaalla. Siellä on harrastettu kaupunkiviljelyä 1930-luvulta lähtien. Sen sijainti lähes kaupungin keskustassa on ainutlaatuinen. Vieressä on kaupungin vilkkain kauppa ja ruuhkainen liikenne. Citysiirtolapuutarhan niskaan hengittävät kaupungin maanvuokrasopimukset, jotka uhkaavat siirtää puutarhan muun kiinteistörakennuksen tieltä.

Vapaa pääsy ja kaupunkiluonto. Kupittaan siirtolapuutarhaan voi poiketa vaikkapa kauppareissulla. Portit ovat auki ympäri vuoden ja palstoihin on helppo pistäytyä tutustumaan. Monet asukkaista toivottavat vierailijan tervetulleeksi pieniin pihoihinsa tutustumaan lähemmin kasveihin. Tätä mahdollisuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää, sillä näin saa arvokasta ja kokemusperäistä tietoa kasvillisuudesta ja alueen elämästä.

Kupittaa vetää tunnettuudellaan, mutta onhan Turussa muitakin siirtolapuutarhoja. Peltolan palstat ja Illoisten siirtolapuutarha Hirvensalossa laajentavat kaupunkiviljelyä keskustasta kauemmas. Valtakunnallinen Avoimet puutarhat -teemapäivä on avannut konkreettisesti pihoja ja puutarhoja meille kaikille.

Luonnonvarakeskus on kartoittanut Kupittaan siirtolapuutarhan kasvillisuutta. Vanhat kasvit ja eläimistö todistavat paikan historiaa. Kaupunkiviljelyllä on pitkät perinteet. Näin lähellä kaupungin keskustaa paikka ja sen toteutus on ainutlaatuinen.

Perinnekasveja ja mehiläisiä. Lähes 60 palstan joukkoon mahtuu niin mehiläisviljelijä kuin perinnekasveja viljelevä puutarhuri. Palstoilla puuhailevat sulassa sovussa vuosikymmeniä siirtolapuutarhaelämää viettäneet konkarit ja nuoret lapsiperheet. Kaikkia yhdistää luontoharrastus ja rakkaus alueeseen.

Turun kaupungin maanvuokrauskiistat on toistaiseksi selätetty. Kupittaan siirtolapuutarhaa vuonna 2020 uhannut siirto on lykkääntynyt viidellä vuodella. Yleiskaavasäännökset ovat varjostannet siirtolapuutarhojen elämää. Kupittaan siirtolapuutarhaa on kaavailtu siirrettäväksi Koroisiin. Nämä suunnitelmat ovat siis edelleen täysin auki, mutta uhka siirrosta puhututtaa asukkaita ja kaupunkilaisia.

Kupittaan siirtolapuutarha henkii joka askeleella historiaa ja perinteitä, mutta se elää myös vahvasti nykyajassa. Täällä kohtaavat monet sukupolvet. Uusia ideoita on esimerkiksi erään turkulaisen päiväkodin oma palsta. Pienet viljelijät ovat silminnähden innoissaan kasvimaastaan, ja kenties heidän joukossaan on tuleva puutarhamökin vuokraaja.

Perinteiden säilyttämisen lisäksi tarvitaan uusia innovaatioita. Kupittaan siirtolapuutarha ei ole mikään muinaismuistoalue. Multaa ja Mukuloita -hanke tutustuttaa päiväkotilapsia cityluontoon palstaviljelyn muodossa. Vanhuksia tuodaan virkistymään ja kokemaan elämyksiä tänne. Läheinen yhteys Kupittaanpuistoon takaa ulkoilullisen ja luonnonläheisen yhteistyön. Siirtolapuutarhalla on varsin aktiivinen yhdistys, joka järjestää paljon toimintaa asukkailleen. Säilyäkseen elinvoimaisena ja edelleen kiinnostavana yhdistyksen aktiivit haluaisivat kehittää siirtolapuutarhaa kaikkien turkulaisten kokoontumispaikaksi. Joogaa, ruokakursseja, perinnetietoutta, puutarhaolympialaisia, luonnonvarainen elämyskeskus... Ajatuksena siis avointa toimintaa kaikkina vuodenaikoina.

Kävelykierros kevätkesäisessä puutarhaidyllissä irrottaa jalat maasta ja saa haaveilemaan. Palstan pito on kuitenkin kovaa työtä ja koko vuoden kestävää toimintaa. Kaltaiselleni introvertille ahdistusta aiheuttaa pieni tiivis yhteisö, jossa kaikki tuntevat toisensa ja jakavat kokemuksensa.

Kaupungissa on monia puistoalueita, mutta Kupittaan siirtolapuutarha lienee sympaattisin. "Kaupungin kauneimmat keuhkot" kuvaa hyvin aluetta. Kun on napannut naapurikaupasta ostoskoriin tarjousomenapussin, voi kotiin mennessä poiketa ihastelemaan vaikkapa puutarhan 80-vuotiasta omenapuuta. Tai ihan vaan kävelemään hetkeksi. Viisikin minuuttia (kaupunki)luonnossa rauhoittaa mieltä.

www.kupittaansiirtolapuutarha.fi
www.turku.fi > kaupunkiviljely
www.yle.fi > egenland
www.avoimetpuutarhat.fi
www.suomenluonnonpaiva.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (2.6.2020)