Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Saariston roadtrip - päivässä

Saariston roadtrip - päivässä

Kiinnostaako pikakelaus Turun saaristoon? Päivässä? Autolla? Turusta Turkuun. Hyppää kyytiin!

Kun tietää, mitä tekee tai mikä kiinnostaa, vajaassa vuorokaudessa ehtii hämmästyttävän paljon. Pienellä etukäteissuunnittelulla ja parilla googletuksella saaristopäivässä tilaa jää myös yllätyksille, sattumille ja ylipäänsä kesäiselle rentoilulle.

Meidän kahden naisen roadtrippimme startattiin Turun keskustasta. Tie vie Kaarinan kautta Paraisille, ensimmäisen saariston lautan lähtöpisteeseen. Koska meillä oli eväät mukana, skippasimme Sattmarkin sillan pielessä olevan kahvituvan herkut. Paikalla on pitkät perinteet ja se on suosittu pysähtymispaikka lauttaa odotellessa.

Saariston rengastie on Lounais-Suomen matkailua edistävä hanke, jonka tarkoituksena on parantaa saariston sisäisiä ja mantereen välisiä yhteyksiä ja saavutettavuutta. 1996 Merenkulkulaitoksen perustama rengastie koostuu yleisen tieverkon osuuksista ja näitä yhdistävistä yhteysaluksista ja lossiyhteyksistä. Reitin pituus on 160-190 km yleisiä teitä ja lisäksi vesistöjen ylityksiä 30-50 km. Rengastie kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Kustavin, Taivassalon, Maskun ja Naantalin kuntien alueella. Reitillä on neljä lauttaa, kolme lossia ja yksi yhteysalus. Lautat ja lossit ovat pääosin maksuttomia. Rengastie kokonaisuudessaan on auki vain kesäisin. Lauttaliikennettä reitistöllä hoitaa Finferries, toimintaa koordinoi Varsinais-Suomen Ely-keskus.

Autot ajetaan sujuvasti lauttaan. Kymmenen minuutin merimatkan aikana Lillmälöstä Nauvon puolelle Prostvikiin pääsee jo saariston tunnelmiin. Prostvikin satamasta siirtyy nopeasti Nauvon keskustaan ja vierasvenesatamaan. "Keskusta" koostuu lähinnä ruokakaupasta, terveyskeskuksesta, postista, apteekista, pankista ja Alkosta.

Nauvon vierasvenesatama on Saaristomeren suurin ja suosituin. Se on tyylikäs, hyvin hoidettu ja palveluiltaan runsas. Satama-alueella on idyllisiä puoteja, kahviloita ja ravintoloita. Veneilijöiden tarpeet on huomioitu kattavasti. Me suuntaamme eväinemme muutama sata metriä syrjemmälle. Framnäsin uimarannalla ollaan lähempänä merta ja kallioita. Pienellä kävelyllä pääsee eroon huvivenesatamafiiliksestä.

Turun saaristoa tunteva seuralaiseni on suunnitellut päivän lounaamme ajatuksella. Lauttamatka Nauvosta Korppooseen kuljettaa syvemmälle saaristoon. Verkanin vierasvenesataman Restaurang Buffalon ribsit ovat kuulemma klassikko. Ateria aurinkoisella terassilla veneitä tiiraillen on täydellinen!

Kaupunkilaisena mielikuvani saariston rengastiestä on luonnollisesti se, että se kulkee pitkin merenrantaa. Ainakin Korppoossa ajetaan keskellä metsää ja peltoja. Meri korkeintaan pilkottaa jossakin kaukana. Taas yksi stereotypia rikottu.

Myöhäisen lounaan jälkeen ajamme Saaristokeskus Korpoströmiin. Täällä saariston monimuotoisuus avautuu tutkimuksen, tieteen, näyttelyiden ja luonnon kautta. Korpoströmissä toimii Åbo Akademin tutkimusasema ja se on Saariston kansallispuiston tukikohta. Monipuolinen kokonaisuus ansaitsisi enemmän aikaa, mutta meidän roadtripillämme on vielä yksi missio. Tai kaksi.

Saaristopäivänä on saatava varpaat hiekkaan ja kuvattava purjeveneet auringonlaskussa. Hiekkaa löytyy Likholmin uimapaikalta Korppoon rannalta. Iltapäivän viimeisinä aurinkoisina hetkinä pikkuinen ranta on vain meidän. Noin tunnin rantalököilyn jälkeen palaamme lautalla takaisin Nauvoon.

Nauvon vierasvenesatama elokuisessa iltahämärässä ja auringonlasku saaristossa on mieleenpainuva. Näillä väreillä jaksaa myöhäisen lauttamatkan ja ajon takaisin Turkuun.

Roadtrip oli täydellinen yhdistelmä liikettä, merta, rantaa, näkemistä, herkuttelua ja chillaamista. Plussana oli aluetta jo tunteva kuski. Innostus saaristoa kohtaan kasvoi tällä tiivistetyllä kierroksella. Josko seuraavaksi Rengastie fillaroiden..

Tämä reissu on toteutettu pari kesää sitten. Koronakeväänä ja -kesänä 2020 moni asia on muuttunut. Ajantasaiset tiedot kannattaa tarkistaa kohteiden nettisivulta ja uutisista.

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (7.5.2020)