Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ruissalon telakka

Ruissalon telakka

Martinsillan pielessä on maltillinen jono. Muutama pyörä ennen minua, uskon mahtuvani mukaan. Vesibussia odottaa fillaristien lisäksi lapsiperheitä sekä grillibileitä Ruissalossa selkeästi janoava hyvin varustautunut rockhenkinen aikuisporukka.

Jos lähtijöissä huokuu into ja kupliva odotus, samaa on ollut aistittavissa myös somen puolella yrittäjien toimesta. Fölin odotettu ja kaivattu vesibussiliikenne on startannut, yhtenä Turun kesän merkkipaaluna. Ruissalon Telakan ravintolat availevat oviaan ja julkaisevat kesämenunsa.

Telakan laiturilla aurinko hellii. Merimatkalla on bongattu Aurajokirannan tärkeimmät maamerkit, noukittu lisää matkustajia Suomen Joutsenen liepeiltä Forum Marinumin pysäkiltä. Pyöräilijät jatkavat heti rantauduttuaan polkien syvemmälle Ruissaloon, minä jään viipyilemään laiturille Telakan historiaa lueskellen.

Åbo Båtvarf (1889-1954) oli Pohjoismaiden suurin veneveistämö ja merkittävä tekijä koko Euroopan mittakaavassa. Se tuotti monipuolisen kattauksen veneilyn osaamista: soutu- ja pelastusveneitä, tykki- ja torpedoveneitä ja luksushuvipursia. Turun veneveistämöllä on ollut huomattava merkitys Suomen huvi- ja kilpaveneilyn kehitykselle.

Talutan pyöräni laiturilta telakkakompleksin sivuitse ja hämmästyn löytäessäni itseni Rantapromenadilta. Miten olen onnistunut ohittamaan tämän kohteen aikaisempina kesinä Ruissaloon suunnatessani?

Artesaanipizzaa auringossa

Artesaanipizzaa auringossa. Kliseisesti oikeassa miljöössä ja hetkessä kaikki maistuu astetta paremmalta, ja maisemalisästä pitää maksaa. Suhtaudun kriittisesti ”pakollisiin” ruokakuviin ilmeisen näyttävissä lokaatioissa. Täällä annan nälälle ja hetkelle periksi.

Tripadvisor on myöntänyt 2020 Traveller’s Choice -maininnan Zake Pizzeria & Wine Barille. Pizzojen makuyhdistelmiä on kehuttu, keittiötä johtaa palkittu vuoden 2017 pizzamestari ja somessa hehkutetaan paluuta herkkujen ääreen pidemmänkin matkan takaa.

Lohen, smetanan ja tilliemulsion combo on vastustamaton. Pizzassa on kaikki eikä mitään ylimääräistä.

Telakka-alue ravintoloineen kunnioittaa historiaa. Zake on nimetty Telakan pääsuunnittelijan Zake Westinin mukaan ja pizzojen nimissä näkyy veneveistämöllä rakennettuja laivoja.

Telakan toinen ravintola Tenlen on ottanut nimensä veneveistämön viimeiseltä johtajalta G.A. Tenleniltä.

Vanhoja kuvia Ruissalon telakasta

Tenlenin venäjän kielen taito oli merkittävä hyöty hoidettaessa yhteyksiä veistämön pietarilaisiin asiakkaisiin. Muiden veistämön johtohenkilöiden tavoin hän harrasti purjehdusta. Tenlenin tekninen kokemus joka yhdistyi kilparadoilla saatuun käytännön kokemukseen oli yksi veistämön menestykseen vaikuttaneista tekijöistä.

Ruissalon Telakka alkoi kehittyä tapahtumatelakaksi ja kaupunkilaisten viihtymiskeitaaksi vähitellen. Veneveistämön aikana alueelle rakennettiin suuri veistämörakennus, konepaja, venesuojia ja mastosuuli.

Veistämön lopetettua toimintansa 1954 rakennukset siirtyivät Turun sataman käyttöön. Kutsumanimi ”Turun kaupungin telakka” korvautui nimellä Ruissalon telakka.

Satama luopui veistämöalueen hallinnasta 2013, jonka jälkeen suurin osa rakennuksista ja alueesta on myyty hinaajavarustamo Alfons Håkans Oy:lle. Vanhalla telakka-alueella on edelleen telakointi- ja varustamotoimintaa, veneiden säilytystä ja veneveistämö.

Vierasvenesatama avattiin kesällä 2017, ja osa venepaikoista on varattu klassikkoveneille.

Lisämausteen lounaaseeni tuo läheltä kaikuva äänimaailma. Viereisessä kesäteatteriksi muuntautuneessa venevajassa treenataan juuri ensi-iltaansa saavaa Linnateatterin Fölin alta -revyytä. Teatteria täällä on esitetty Linnateatterin vetämänä vuodesta 2019 lähtien.

Silta ja näkymä Turkuun päin

Horisontissa näkyy liikennettä. Saapumassa on uusi vesibussi. Vesibussiliikennöinnin aloittaminen Ruissaloon kesällä 2017 oli Turun kaupungilta merkittävä kulttuuriteko. Keskusta – Kansanpuisto -linja otettiin ilolla vastaan, jatkoa toivottiin ja menestyksekkään kauden jälkeen kaupunki näytti vihreää valoa.

Vesibusseissa pätevät pääosin Fölin kaupunkiliikenteen säännöt. Maksu hoituu matkakorteilla ja pankkikortin lähimaksulla. Käteisellä maksaen kolmen euron kertalipun hintaan tulee euro lisää. Busseista poiketen vesibusseihin saa fillarin mukaan maksutta. Liikennettä hoitavat pienempi m/s Ruissalo ja enemmän matkustajia ja kuormaa ottava m/s Jaarli.

Kaupungissa Fölin vesikyytiin pääsee Martinsillan vierestä ja Forum Marinumilta. Reittivalikoimaan on lisätty asiakkaiden toiveista Ruissalon Telakka ja Hirvensalon Pikisaari. Kesäkaudella 2022 myöhäiset iltalähdöt ovat vastaus yhä kasvaneeseen kysyntään. Päivittäinen liikenne jatkuu elokuun loppuun ja syyskuun kolme ensimmäistä viikonloppua.

Kaj Stenvallin Ukraina-teemaiset maalaukset

Synkkiä sävyjä. Ajankohtaisista ajankohtaisin. Pieni näyttely, iso asia. Kaj Stenvallin Ukraina-teemaiset maalaukset ja valikoima ankkatauluja ovat esillä Telakalla.

Sisustusliike Avelian tilat ottaa haltuun kesällä 2022 turkulainen moderni leipomoklassikko Gaggui Kaffela. Kahvilan tiloissa on siis maksutta nähtävillä taidetta pop up -hengessä. Näyttely on toteutettu karun elegantisti. Itse teema pysäyttää, esillepano on harkitun huolimaton. Kontrasti kahvilan herkkutiskin ja sotateemojen välillä puhuttelee.

Ravintoloiden ja kahviloiden ohella telakka-alueen rakennukset taipuvat monipuolisiksi juhlatiloiksi. Täällä hoidetaan häät, yritystilaisuudet, kokoukset ja yleisötapahtumat.

Luonnollisesti Telakka on isännöinyt Airisto Classic Regattaa. Maailman merien päivänä 8.6. Ruissalon telakalla julistetaan jo perinteeksi muodostunut merirauha eli Pax Navis.

Metallisia musikantteja

Turun Musiikkijuhlat tuo Telakalle elokuussa mm. Olavi Uusivirran ja Erinin sekä myös klassisempaa musiikkia.

Perille pääsee kätevästi bussilla ja pyöräillen. Ruissalostahan ei nähtävä heti lopu: luonto on läsnä 24/7, kasvitieteellisen puutarhan ulkoalueet ympäri vuoden maksutta ihailtavissa, huvilat huikeita ja Ruotsinlaivat niin käsinkosketeltavan lähellä. Kuuvannokasta matkaa ainakin mielikuvissa Airistolle ja merille. On tammimetsiä, kylpylää, Honkapirtin hernekeitto ja Saaronniemen uimaranta. Tunnelmalliset kahvilat ja Ruisrock.

Iltapäivällä kaupunkiin suuntaavaan vesibussiin lastataan runsaasti pyöriä ja lastenvaunuja. Ruissalo on selkeästi houkutellut kävijöitä. Homma toimii, henkilökunta nostelee kulkupelit paikoilleen, aikataulussa pysytään ja kaikki löytävät oman tilansa.

Päivään mahtui turkulaista merenkulun historiaa, herkuttelua ja alkukesän vehreää luontoa.

Tälle muutaman tunnin reissulle veisin oikeastaan kenet tahansa.

Ruissalon Telakka

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (17.6.2022)