Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ruissalo Camping

Ruissalo Camping

Leirintäalue, jonka kulmilta voi lähteä patikoimaan tammimetsiin, keittolounaalle kasvitieteelliseen puutarhaan, golfaamaan, hierontaan kylpylään tai bongaamaan Airiston aaltoja.

Saaronniemi on pitkänmallisen Ruissalon saaren uloin kärki. Campingalue sijaitsee noin 12 kilometriä Turun keskustasta, hyvien ajoyhteyksien päässä. Luonnon keskellä kulkeva Ruissalon puistotie vie suoraan perille, ja matkalla saa mukavan tuntuman luonnonkauniin saaren maisemiin. Leirintäalueen viereiseltä bussipysäkiltä pääsee kaupungin keskustaan nopeasti.

Matkailijoita palvelee hyvinvarustettu asuntovaunualue ja tilava alue telttailijoille. Matkailuvaunupaikkoja on 75, telttapaikkoja 300. Huoltorakennuksista löytyvät mm. lämpimät suihkut ja pyykinpesutilat.

Villa Saaro Ruissalon leirintäalueella

Alueella on sauna, grillikatos, leikkipaikka, uimaranta, kahvila, ravintola, kauppa ja kemiallisen wc:n tyhjennyskaivo.

Liikuntarajoitteiset on huomioitu ja koirat ovat tervetulleita. Matkailuvaunualueen saniteettitilat ovat käytössä myös talvisin.

Harrastuspuolelta matkailijoille on tarjolla minigolf-, lento-, sulka- ja koripallokentät sekä beach volley -alue.

Kaupungin keskustasta telttailemaan? Ruissalo on tunnettu monimuotoisen luontonsa ohella helposta saavutettavuudestaan. Tiheästi liikennöivä bussi nro 8 vie ydinkeskustasta monen kiinnostavan pysäkin kautta aina kylpylään asti.

Telttoja Ruissalon leirintäalueella

Autoilijat löytävät leirintäalueelle helposti, pyöräilijät polkevat keskustasta mukavassa maastossa kevyenliikenteen väyliä pitkin. Veneilijät ankkuroituvat Ruissalon Marinaan.

Ruissalo on avoin kaikille, joten kannattaa huomioida että leirintäalue on julkista virkistysaluetta klo 6-22. Kesäkaudella 2021 leirintäalueen infopiste on ollut avoinna 1.6.-31.8.

Nettisivujen hinnastot koskevat myös kyseistä ajanjaksoa, joten tulevien karavaanareiden kannattaa selvittää päivitetyt maksut suunnitelmia tehdessään.

Satunnainen matkailija eksyi tätä juttua kirjoittaessaan SF-Caravan Turku ry:n sivuille. Alan harrastajat toki tuntevat tämän Suomen vanhimman karavaanariyhdistyksen, jonka juuret ovat Varsinais-Suomessa. "Leppoisaa leirintää vuodesta 1969 alkaen" .

Karavaanareita Ruissalon leirintäalueella

Hakusanalla "telttailu Turku" ehdotetaan kylläkin ensimmäiseksi Saariston rengastietä, muita Turun saariston kohteita ja lähialueiden kansallispuistoja kuten Kurjenrahka ja Teijo.

Hernekeittoa Honkapirtillä, 5000 lajia kasvitieteellisessä puutarhassa, ruotsinlaivojen massiivisia ohikulkuja Kansanpuiston laitureilla.

Ruissalon leirintäalueella ei kannata jumittaa asuntovaunussa ja telttahan on vain yöpymistä varten.

Saaren vaihtelevissa maastoissa luontopolkureitistöjä löytyy parisenkymmentä kilometriä, aivan käden ulottuvilla. Ruissalo kuuluu Natura 2000 -suojelualueeseen.

Päiväretkelle kuvattavaa tarjoaa vaikkapa Ruissalon pitsihuvila-alue, joka on määritelty yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Kasvillisuutta Kuuvannokalla

Monimuotoisen kasvillisuuden mahdollistamana Ruissalon linnusto on monipuolinen ja alueen lintutornit ovat bongareiden suosiossa.

Kasveista kiinnostuneille Ruissalo on luonnon aarreaitta tammimetsistä rantalepikoihin, niityistä merenlahtiin.

Via Dolorosaansa vaeltavat ruisrockaajat eivät ole sattuneesta syystä ruuhkauttaneet Kansanpuiston kulkuväyliä pariin heinäkuiseen vuoteen. Karavaanarit ovatkin päässet kaikessa rauhassa tutustumaan valkoposkihanhien valloittamaan rantaan.

Idyllisintä Ruissaloa ovat kahvilat. Vanhoissa huviloissa toimivat kesäkahvilat ovat klassikkoja, mutta uuden tulemisen kokenut Turun veneveistämö eli nykyinen Ruissalon Telakka on virkeä ravintola- ja tapahtumamaailma, myös talvikaudella.

Majoituksellisesti Ruissalo Camping tarjoilee vaihtoehtoja perinteisestä karavaanarielämästä tasokkaisiin puutalohuoneistoihin Villa Rauhalassa ja spayöpymisiä Ruissalon kylpylässä.

Rohkein fiilistelijä ottaa eväät ja makuupussin ja lähtee yöpymään taivasalle meren ääreen Kuuvannokan kallioille. Siellä se Airisto aukeaa ja meri kuuluu.

Kuuvannokan kallioilla

Tulitpa sitten Ruissaloon kaupunkilaisena päiväretkelle tai kauempaa leiriytymään, Ruissalo Info on oiva tutustumiskohde. Aiemmin Rantapromenadin alussa sijainnut Tammenterhon opastuskeskus vaihtoi nimensä ja sijaintinsa.

Turun kaupungin ylläpitämä info palvelee nykyään Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan päärakennuksessa.

Ruissalo Infon esittelytekstin viimeinen kappale tiivistää jotakin olennaista turkulaisuudesta. Ehkä juuri tästä syystä karavaanareiden kannattaa kurvata Turkuun:

"Ruissalo Infon tunnuseläin on erakkokuoriainen - tammien ja muidenkin suurien lehtipuiden onkaloissa elävä isokokoinen kovakuoriaislaji, jota tavataan Suomessa vain Ruissalossa ja muutamassa paikassa Turun kaupunkialueella".

Teksti: Päivi Säiniö (14.9.2021)
Kuvat: Sami Jaatinen