Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola Kuori

Ravintola Kuori - kolme katsausta kasviksiin

"Sitä, että ravintolassa ei tarjota lihaa, ei missään varsinaisesti korosteta". Lehtiarvio uuden turkulaisen kasvisravintolan avauksesta loppuvuodesta 2016.

Vuonna 2022 ravintola Kuoren ei tarvitse korostaa mitään. Maut puhuvat puolestaan.

Samoin suosio. City-lehti rankkasi Kuoren Turun kehutuimpien ravintoloiden kakkoseksi kesällä 2021. Saatesanoilla intohimolla valmistettu, raaka-aineita kunnioittava maailmanmakuja kotimaisiin raaka-aineisiin yhdistävä rohkea keittiö.

Hämeenkadun 1960-luvun kivijalkaan avattu Kuori on kahden yrittäjänaisen toinen ravintola. Kauppahallin Roots Kitchen oli jo todistanut, että kasvisruoka voi olla modernia, vaihtelevaa, luovaa, maukasta, proteiinipitoista ja täyttävää. Kuoren lounaalle lanseerattu falafel-baari -konsepti kantoi alusta asti.

Helmikuussa voitettu lahjakortti mahdollisti tutustumisen Kuoren makuihin lounaasta illalliseen. Ajankohtaan osui sopivasti menun vaihto talvisesta keväiseen. Sesonkien välitilassa surffaaminen laajensi loistavasti makumaailmaa.

Talvimenun ruokalaji

Talvimenu – vikat hetket Aasiaa

Maaliskuun alun alkuillassa kontrasti loskaisenjäisen Hämeenkadun ja Aasian makuja pursuavan Kuoren menun välillä ei voisi olla suurempi. Vastaanotto on rempseän lämmin. Pöydästä on näkymä avokeittiöön. Napakan lyhyeltä listalta poimittua: ramen, sashimi, kimchi, soija, avokado, inkivääri, korianteri, seitan, osterivinokas, shiso, mango, lime, togarashi…

Vesimelonisashimi on raikas aloitus. Uunissa paahdettu vesimeloni ui mausteisessa soijakastikkeessa. Avokadocreme tuo annokseen pehmeyttä, paahdetut seesaminsiemenet rapsakkaa suutuntumaa. Ravintolan pöydät alkavat täyttyä.

Pääruokaa odotellessa ehtii vilkaista Kuoren saamia arvosteluja: 2019 ravintola-alan ammattilaisten sija 35 Suomen 50 parasta ravintolaa -äänestyksessä. Table on line ja Trip Advisor – kehuja. Some – kiitoksia.

Seitan-lankku ja sieninugetit. Nyt on syötävää ja makuja. Revitty seitan BBQ-kastikkeessa on kivan tahmeaa. Shiso- ja sydänsalaatinlehdet, kimchi , valkosipuli-inkiväärikurkut ja lime-korianteridippi on tarkoitettu eräänlaisiksi käsinsyötäviksi tacoiksi. Annoksen täydentävät rapsakat osterivinokasnugetit ja mausteinen togarashimajoneesi. Nerokasta, täyttävää, herkullista.

Listan ainoa jälkkäri on hedelmäsalaattia Kuoren tapaan. Mango-kookos-namelaka eli eräänlainen kermainen mousse, veriappelsiinigranite, tuoreet hedelmät ja valkosuklaa sekä rapea riisikeksi räjäyttävät makupaletin. Kylmän ja lämpimän, pehmeän ja rapean yhdistelmät toimivat.

Intiimissä ravintolatilassa jakaa myös viereisten pöytäseurueiden fiilikset ja tarjoilijan esittelyt. Vesilinjalla oleva sinkku saa saman lämminhenkisen palvelun kuin viinipaketin tilannut pitkän kaavan mukaan ruokaileva porukka. Yksinäiselle ruokailijalle annetaan tila ja rauha.

Tätä on kun ruoka tekee onnelliseksi.

Falafelia

Falafelbaari – lounasbileet

Kuoren ydin on alusta alkaen ollut falafelbuffet. Mausteiset kikhernepyörykät ovat lähi-idän keittiön perusta. Kuoressa niiden ympärille kehitetty lounas on pitänyt suosionsa vuodesta toiseen.

Koronasulkujen aikana innovatiiviset ravintoloitsijat kehittelivät kotimaisen härkäpapuversion falafelista ja osallistuivat Suomalainen menestysresepti tv-formaattiin jonka voittivat. Fallerot saivat paikkansa ruokakauppojen hyllyillä. Kuoren falafelit vaihtuivat kikherneistä härkäpapuun.

Värejä ja makuja. Pystypöydässä baarijakkaralta nautittu lounas on kaikkien kehujen arvoinen. Salaattipöytä on värikäs ja maukas. Tomaattikastikkeessa on syvyyttä, falafelit rapeita, hummus ja muut tahnat täydentävät combon. Talon maltainen leipä levitteineen sopii mausteisten makujen kumppaniksi.

Puolen päivän aikaan pöydät ovat täynnä. Kysyntää näyttää olevan myös talon ulkopuolella, ovi käy tiheään Wolt-kuskien toimesta. Falafelien vaihtoehtoina lounaalla on salaattibowl ja päivän keitto.

Sisustuksen pikanttina yksityiskohtana huomion kiinnittää liitutaulu, johon on kirjattu lähiruoan kilometrit alkupisteestä ravintolaan. Kauempaa tuotujen ainesten kohdalla mainitaan alkuperämaa.

Opiskelijat, työporukat, vakkarit, vegaanit ja sekaanit. Asiakaskunta vaikuttaa kivan värikkäältä. Poistuessani samalla ovenavauksella sisään tulee perhekunta kolmessa sukupolvessa. Lastenvaunuille järjestyy oitis tilaa. Kuori sopii mainiosti Hämeenkadun pikkuravintoloiden joukkoon.

Se on tavoittanut paitsi paikalliset, myös kiitettävästi ulkopaikkakuntalaiset vierailijat. Etenkin iltaisin kuulemma yllättävän moni ruokailija on ei-turkulainen, vaikka ravintola ei ydinkeskustassa tai jokivarressa sijaitsekaan.

Yrittäjien kuoren alla sykkii cuori eli sydän. Sitä on haastettu osallistumalla Turun kesän suosituille Vegånia-ruokafestareille niin tapahtumapaikalla kuin ravintolan oman vegaanisen teemamenun myötä. Menestyksekkäällä Kirkkopuiston terassilla Kuori tarjoili viime kesänä vegaanista lohturuokaa teemalla Kuori goes junkfood. Terassilla ja ravintolassa suosikeiksi nousivat bao bunit, kukkissiivet ja Rietas-burger.

Sulkuaikoina nälkäisiä palveli viikonloppujen Lohtuluuri noutoruokaperiaatteella.

Kuori Catering hoitaa tilauksesta kasvis- tai vegaaniruoat juhliin ja muihin tilaisuuksiin.

Poltettua munakoisoa, paahdettua romesco-kastiketta, fetaa ja rapeita manteleita

Kevään ensi puraisu

Maaliskuun miltei puoliväli ja uuden listan toinen ilta. Henkilökuntakaan ei ole ehtinyt maistaa kaikkia uusia annoksia. Testattuaan ruokia asiakas saa siis antaa suosituksia. Palautteet otetaan innolla vastaan ja luvataan välittää heti keittiöön.

Mausteisuudesta on ehkä lievästi luovuttu, keveyttä ja raikkautta sekä bistrohenkisyyttä korostettu. Täyttävyydestä ei ole kuitenkaan tingitty.

Lahjakortilla on virtaa vielä juuri ja juuri kolmen ruokalajin verran. Jo edellisellä visiitillä silmäilin kiinnostuneena innovatiivista juomalistaa, jossa kotimaisuus ja lähiruoka-ajattelu näkyivät. Drinksut ja pienpanimojen tukeminen jää kuitenkin toiseen kertaan.

Alkuillassa naapuripöydässä vietetään äiti-tytär -laatuaikaa. Noin 10-vuotias kuuluu miettivän alkuruoaksi tilatun salaatin raitajuuren väriä. Kun jaettavat annokset saapuvat, otetaan kuvat. Maistaa ei saa, ennen kuin lautanen on kuvattu. Niin tätä päivää, mutta niin ymmärrettävää, etenkin täällä.

Vaikka noin 40-paikkaisen ravintolan pöydät täyttyvät asiakkaista, myös take away pitää pintansa. Paperikasseihin pakattuja herkkuja noudetaan tasaiseen tahtiin.

Poltettu munakoiso, paahdettu romesco-kastike, feta ja rapeat mantelit yhdistää suolaisuuden ja lievän makeuden, pehmeyden ja rapean suutuntuman. Lautasella on väriä, makua ja rakennetta. Alkuruokien listalta löytyy myös mm. burrataa ja veriappelsiinia, paahdettua maa-artisokkaa, tryffelivoikastiketta, korianterinversoja ja dukkah-mausteseosta.

kalapuikot ja perunamuusi vegenä

Kotiruokien klassikko kalapuikot ja perunamuusi on Kuoressa tuunattu vegemäisesti. Kalaton puikko on mallaspankopaneroitua tofua. Lisärapeutta merilevästä. Herneaioli, sitruunaiset kaalit ja kurkut tilleineen raikastavat annosta. Sipuliperunapyree on muusin jalostuneempi versio ja täydentää loistavasti kokonaisuuden. Annos on täyttävä, mutta ei lainkaan raskas.

Liian kauan ei kannata fiilistellä, sillä kuten kalapuikossa, myös tässä rapeuden hävittyä lopputulos on pehmeää ja mautonta.

Aukiolojen kanssa kipuillut Kuori pystyi avaamaan viikonloppujen ohella myös torstai-illat juuri uuden listan lanseeraukseen. Ravintolarajoitusten poistuminen maaliskuun alussa vapauttaa yrittäjiä ja saa toivottavasti asiakkaat liikkeelle. Pöytävarauksen teko onnistuu sujuvasti ravintolan nettisivuilta, jossa näkee nopeasti vapaat ajat ja kykenee tarvittaessa muuttamaan varaustaan. Table on line -palvelu lähettää vahvistusviestin heti sähköpostiin ja muistuttaa vielä varauksesta. Kuori vastasi myös kiitettävän ripeästi kysymyksiin sähköpostitse.

Suhtaudun hieman varauksella jälkiruokaan. Mustaherukka ei kuulu lempimarjoihini. Mustaherukkaparfait, marinoidut mustaherukat ja lakumarenki kääntää pääni. Maut sopivat loistavasti yhteen. Tekstuureissa toistuu jälleen monimuotoisuus: viileää/jäädytettyä, marjaisaa, rapeaa, makeaa. Tarkkaan mietitty kokonaisuus.

Kuten kaikki Kuoressa.

www.ravintolakuori.fi

Teksti: Päivi Säiniö (23.3.2022)
Kuvat: Päivi Säiniö