Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Pusikkoon mars! Esittelyssä Turun puistot

Pusikkoon mars!

Esittelyssä Turun puistot

Turku on tunnettu vehreistä alueistaan. Jokaisella puistolla on ominainen luonteensa, mihin vaikuttavat niin sijainti kuin järjestettävät tapahtumatkin. Ota puistot haltuusi yksi kerrallaan ja löydä lempipusikkosi!

City-ihmiselle

Aurajoen reunamat

Aurajoki on reunustoineen yhtä nurmikenttää. Jokilaivojen ja rantakadun kuppiloiden läheisyydessä rinteissä on usein ruuhkaa, eikä yksinäisen tarvitse kauaa seuraa haikailla. Myös palvelut ovat käden ulottuvilla. Jokilaivoilta raikaava musiikki kantautuu veden kautta viihdyttämään nurmilla viihtyviä ihmisiä. Mutta jos kaipaa rauhaisampaa jokipoukamaa, kannattaa matkata hieman joko satamaan tai sisämaahan päin. Heinäkuun lopulla järjestettävä Down by the Laituri täyttää jokirannat esiintymislavoista, silloin alueelle pääsee vain pulittamalla tapahtuman lipun.

Asemanpuisto

Juna-aseman edustalta löytyy Asemanpuisto. Pienestä koostaan huolimatta siellä tapahtuu kesällä paljonkin. Lippakioski, joka rakennettiin vuonna 1940 olympiaturisteja varten, myy suven ajan herkkuja ja järjestää tapahtumia pihakirppiksistä brunsseihin ja livemusiikkiin asti. Viime kesän lippakioskin päättäjäiset kruunasi mykkäelokuvien sarja, jota asiakkaat katselivat pimenevässä yössä.

Puistossa on kuvanveistäjä Matti Hauptin suunnittelema Aino-patsas. Sen hän lahjoitti Turun kaupungille jo vuonna 1950.

Puolalanmäki

Kun katsoo torin reunalta Aurakatua ylöspäin, näkyy mäen päällä huikea Turun Taidemuseo. Ja kun vielä jaksaa kiivetä museon nurkille, avautuu keskustan puisto lekotteluun. Nuorison suosima puisto on oivallinen auringonottoon, koska se viettää keskipäivänä juuri sopivasti valon suuntaan. Jos olet allerginen pienimuotoiselle ja ajoittaiselle mekkalalle ja lentäville urheiluvälineille, suuntaa johonkin muualle. Iltaisin hilpeä kekkeröinti on paikallaan, kunhan muistaa kerätä roskat perässään.

Puiston reunalla on lasten leikkipaikka.

Rauhaa rakastavalle

Linnanpuisto

Jos kaipaat rauhoittumista hyvän kirjan äärellä ilman häiriötekijöitä, suuntaa Linnanpuistoon. Turun Linnaa ympäröivä puisto tarjoaa suloista silmänruokaa. Suuret puut, kauniit kukkaistutukset, suojaisat penkit ja vanhat aitat kutsuvat luokseen lepäämään. Puistosta löytyy koristepensaita, perennaryhmiä, sembramäntyjä, vaahteraa, tammia ja hevoskastanjoita. Suuret luonnonkivet, jotka on päällystetty peilimosaiikilla, ovat taiteilija Kari Cavénin käden jälkeä. Ne loistavat kuin timantit ja luovat satumaista tunnelmaa.

Linnan kupeessa voi todistetusti ottaa myös nokoset ilman, että joutuisi ryöstön tai häirinnän kohteeksi. Linnan sisäpihalta löytyy kahvila huikopalaa varten. Ja jos oikein innostuu, voi Turun Linnaankin mennä tutustumaan. Linnan sivut löytyvät osoitteesta: www.turunlinna.fi

Tähkäpuisto

Lähde keskustasta hieman kauemmaksi ja suuntaa Turun vanhan hautausmaan viereen. Sieltä löytyvän Tähkäpuiston pinta-alasta puolet on rakennettua osuutta, toinen puoli taas luonnonmetsää. Puistoon on tehty myös lampi ja silta tunnelmaa lisäämään. Tähkäpuistossa on näytekasvimaa sekä Suomen suurin historiallisten ruusujen ruusutarha, Rosarium. Nauti tuoksuista ja kukkaloistosta melkein kahdentuhannen pensasruusun keskellä. Jos haluat yllättää heilasi romanttisella kävelyllä, on Rosarium sinun paikkasi!

Lapsiperheelle ja liikkuvaiselle

Kupittaanpuisto

Suomen suurin ja vanhin puisto löytyy Kupittaalta. Puisto tarjoaakin laajan lääninsä turvin monenlaista tekemistä. Hyppää maauimalan viileään veteen, vie lapset Seikkailupuistoon touhuamaan tai käväise lintupuistossa. Jos haluat viettää rauhaisaa piknikiä tai heitellä kaveriporukalla frisbeetä, sekin onnistuu.

Kupittaan puisto
Kupittaanpuisto tarjoaa laajan lääninsä turvin monenlaista tekemistä.

Seikkailupuiston reunalta löytyy grilli ja monta pöytäryhmää. Grillin saa sytyttää kuka tahansa, puita löytyy vieressä olevasta laarista. Wc on auki iltayhdeksään heti grilliryhmän vieressä.

Seikkailupuiston läpi virtaa kiemurteleva puro, jättiläispatsaat houkuttelevat kiipeilemään ja kahluuallas polskuttelemaan. Seikkailupuisto tarjoaa leikkikenttänsä lisäksi maksullista ja ohjattua ohjelmaa. Käy katsomassa laaja tarjonta: http://seikkailupuisto.turku.fi

Mannerheiminpuisto

Vie lapsesi tai itsesi keinumaan Mikaelin kirkon vieressä sijaitsevaan Mannerheiminpuistoon. Tai ota kaveriporukka mukaan ja pistäkää jalkapallopeli käyntiin. Hiekkakenttäinen puisto tarjoaa reunoiltaan vehreää aluetta kallioisine kumpuroineen. Puistokadun ja Koulukadun automelskeet haittaavat rauhaa rakastavia puistoilijoita, mutta aktiiviliikkujalle puisto on mukava paikka. Mannerheimia esittävä patsas on sekin näkemisen arvoinen juoksentelun ohessa.

Samppalinnan puisto

Vaikka ilma olisi viileä ja pilvinen, on uiminen Samppalinnan maauimalassa silti kokemuksen arvoinen hetki. Arkkitehti Erik Bryggmanin suunnittelema uimala on omiaan erityisesti aamuvarhaisena, hiljaisena hetkenä. Jokirannan välittömästä läheisyydestä olevasta puistosta löytyy myös ravintola nälkäiselle retkeilijälle. Ravintolan huvilamaisuus sopii puistoympäristöön kuin nenä päähän.

Kulttuurin nälkäiselle

Porthaninpuisto

Vanhan Suurtorin kupeessa sijaitseva puisto täyttyy ihmisistä jouluaattona, kun joulurauha julistetaan Brinkkalan talon parvekkeelta. Mutta kesäkin tarjoaa hyviä antimiaan. Turun keskiaikaiset markkinat vievät monipäiväisen ohjelmansa avulla mukaan vauhdikkaaseen tarinaan, jota satapäinen näyttelijäjoukko esittää. Suurtorin historialliset rakennukset ja mukulakiviset tiet ovat omiaan viemään mielen kiskiaikaisiin tunnelmiin.

Nimensä puisto on saanut Henrik Gabriel Porthanin mukaan, joka oli Suomen 1700-luvun humanistisen kulttuurin merkittävin hahmo. Puistosta löytyy Porthania esittävä patsas.

Keskiaikaisista markkinoista saat lisätietoa osoitteesta: keskiaikaisetmarkkinat.fi

Vartiovuorenmäki

Suuren puistoalueen tarjoaa myös Vartiovuorenmäki. Jos eksyt paikalle vappupäivänä, näet silmänkantamattomiin valkolakkista piknikväkeä, joka nauttii Turun yliopiston ylioppilaskunnan ilmaiskonsertista ja puheista. Ohjelma alkaakin raikua lavalta jo puoli yhdeltätoista. Ota oma vilttisi ja herkkusi mukaan ja liity joukkoon. Piknikväen keskellä liikkuu TYY:n raati, joka valitsee ja palkitsee mäen parhaan piknikin.

Puisto rakennettiin 1800-luvulla fiinille ylhäisölle, joka pääsi korkealta mäeltä katselemaan maisemia ja kävelemään nurmikentillä. Nykyiset puiston ympäröivät kerrostalot tosin peittävät näkymiä. Ihastele suurten puiden huminaa tai poikkea puiston kupeessa olevaan Luostarimäen käsityöläiskortteliin, joka säilyi 1800-luvun alkupuolen kaupunkipalolta.

Puistossa on myös tähtitornirakennus, joka on Åbo Akademin omistuksessa, sekä Turun kesäteatteri, jonka ohjelmiston löydät osoitteesta: http://www.turunkesateatteri.fi.

Retkeilevälle

Vepsä

Kun haluat viettää kokonaisen päivän tai pari ulkoillen, uiden ja virkistyen, kannattaa suunnata Vepsään. Saareen pääsee kätevästi jokirannasta lähtevällä M/S Lily -laivalla. Saari oli kieltolain aikaan salakuljettajien kätköpaikka. Nyt siellä saa kohottaa maljan kahvilaravintolassa, saunoa kahdessa eri saunassa, ostaa virvokkeita kioskista, grillata omia eväitä, kalastaa sekä telttailla tai vuokrata mökin. Ja mikä parasta, näköalat ovat huikeat saaren kallioiselta rinteeltä.

Reittiliikennöinti alkaa kesäkuun ensimmäisenä päivänä ja jatkuu aina elokuun viimeiseen asti. Aikataulut täältä: http://www.rosita.fi

Ruissalon Kansanpuisto

Ruissalo on tunnettu Suomen kansalle Ruisrockin järjestyspaikkana. Ennen ja jälkeen rokkikekkereiden tarjoaa Ruissalon Kansanpuisto merellistä rauhaansa metritolkulla. Suuri ranta, nurmipoukamat ja varjoisia suojia tarjoavat suuret puut tekevät puistosta miellyttävän paikan viettää aikaa yksin ja yhdessä.

Jos pyöräilee Kansanpuistoon, matkaa kertyy keskustasta noin kymmenisen kilometriä. Voi myös astua M/S Ruissalo -paattiin, joka kuljettaa ihmiset ja pyörätkin suoraan Aurajokirannasta Kansanpuiston rantaan.

Puistosta löytyy Villa Promenade -kahvila, missä voi virkistäytyä päiväretken aikana. Tilaa voi myös vuokrata yksityistilaisuuksiin, jos haluaa mitä suloisimman miljöön juhlilleen.

Yliopiston kasvitieteellinen puutarha löytyy pienen matkan päässä Kansanpuistosta. Ulkopuutarhaan tutustuminen on ilmaista, kasvihuoneisiin pääsee ihastelemaan vitosella. Puutarhassa toimiva Wanhan Tammen kahvila on avoinna 10-17.

Teksti: Anna-Mari Taipalus (27.4.2012)