Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Piccu Maccia & Fabbes Cafe

Piccu Maccia & Fabbes Cafe

Yliopiston kampusalueella voi nauttia ruosta vaikkei olisi opiskelija. Perinteisten opiskelijaruokaloiden lisäksi yliopiston ja Tuomiokirkon kupeesta löytyy varsin persoonallisia pikkuravintoloita.

Piccu Maccia

Piccu Maccia avasi ovensa vanhaan puutyöluokkaan remontoiduissa tiloissa kampuksen sydämessä Educariumilla loppuvuodesta 2018. Isosisko Macciavelli on ruokkinut opiskelijoita alakampuksella jo vuosia. Naapuriin avattu Piccu Maccia laajensi kampuksen ravintolatoimintaa ajatuksella astetta laadukkaampaa lounasta ja pientä kivaa myös iltaisin. Etenkin yliopiston henkilökunta on löytänyt rauhallisemman ja intiimimmän ruokailutilan, mutta myös opiskelijat ja satunnaiset ohikulkijat näyttävät viihtyvän täällä.

Tuhansia kertoja kampusalueen ja näiden ravintoloiden ohi kulkevana minut pysäytti kutsu avajaisiin. Piccu Maccian uusi konsepti Vistro lupaa tarjota vegaaniystävällistä ruokaa bistrohengessä. Rennosti kauden makuja kunnioittaen. "Street food & say no to food waste".

Piccu Maccia haluaa profiloitua laadukkaiden lounaiden lisäksi alkuillan oleskelupaikaksi. Kampuksella voi siis nauttia muutakin kuin sipsejä ja pussikaljaa haalareissa. Streefood-henkiseltä listalta löytyy pitaa, burgeria, tacoa, pientä naposteltavaa, kevätkääryleitä sekä pienen kohun saattelemia Bad Santa k18- jäätelöitä, viinejä, siidereitä ja oluita. Pre opening -tilaisuudessa maisteltavakseni valikoitui annos possua lime-inkiväärikastikkeessa paistetun riisin kera. Listan hintavin ruoka oli maistuva kokonaisuus.

Ruoan valmistumista ei tarvitse odotella epätietoisena. Tilatessa mukaan annetaan hälytyslaite. Pöydässä voi keskittyä seuraamaan eläväistä ja kansainvälistä tunnelmaa tai vaikkapa lukemaan kampukselta mukaan napattua Tylkkäriä eli Turun ylioppilaslehteä. Piippari ilmoittaa milloin oma annos on valmis. Käteävää!

Piccu Maccia on hieman piilossa oleva helmi kampuksen sydämessä. Se todistaa, että yliopiston ravintolamaailma voi olla ja onkin muutakin kuin massojen joukkoruokintaa. Se on kiireettömämmän lounastajan vaihtoehto, opiskelijajärjestöjen kokouspaikka ja tyylikäs alkuillan istuskelumesta. Konstailematon kampuskahvila kaikille.

Fabbes Cafe

Vaikka Turun kampusalue on pieni, kielijako on selvä. Piispankatua ja Tuomiokirkon ympäristöä dominoi ruotsin kieli. Åbo Akademin rakennukset, näyttävimpinä esimerkkeinä Arken Jokikadun, Tehtaankadun ja Piispankadun rajaamalla tontilla sekä purettavaksi määrätty Gadolinia Porthaninkadulla ovat itäisen opiskelija-Turun maamerkkejä. Åbo Akademilla on toki omat opiskelijaruokalansa, mutta alueen keskipisteeksi on noussut yksi paikka.

Tehtaankadun korttelissa, siinä samassa jossa edesmennyt presidentti Mauno Koivisto syntyi ja kasvoi, sijaitsee Fabbes Cafe. Se on kivijalkaliike, vanhassa talossa Piispankadun idyllissä. Vuonna 2012 perustettu isän ja tyttären vetämä kahvila on kiirinyt yliopistoväen suosikiksi ja etenkin suomenruotsalaisten kokoontumispaikaksi. Kodinomainen meininki, itsetehdyt leivonnaiset ja lounaat, pitkät aukioloajat, vaihtelevat taidenäyttelyt, viimeisen lounastunnin alehinnat... siinä muutama syy rauhallisen kulmakuppilan suosioon.

"Jos on torstai tai perjantai tai sataa, tarjoamme jälkiruoan". Erottuakseen ravintolalla ja kahvilalla pitää olla motto. Enpä usko että monikaan on valittanut tästä Fabbesin ideasta. Ajan hengessä elävä kahvila pitää kiinni lanseeraamastaan pastakeskiviikosta ja torstain hernekeitosta pannareineeen. Late lunch on suosittu ja moni poikkeaa Fabbesiin kakkukahveille tai noutamaan jonkin herkullisen leivonnaisen. Sijainti keskustan ja korkeakoulujen välimaastossa on optimaalinen. Piispankatu kuhisee aamusta iltaan.

Laskiaispullasesonki on kuumimmillaan ja sen huomaa myös Fabbesissa. Starttaan myöhäisen lounaani suht hiljaisessa kahvilassa, mutta puolisen tuntia myöhemmin kahvila alkaa täyttyä. Santsatessani maukasta lasagnea ovesta pyrähtää sisään joukko kahvittelijoita. Laskiaispullien perässä. Nähtävästi kysyntä ylittää hetkellisesti tarjonnan, mutta asiakkailta löytyy ymmärrystä. Tähän kahvilaan poikkeavalla ei näytä olevan tuli hännän alla.

Lasagne on vetänyt Fabbesin täyteen kuulemma jo vuosia. Syystäkin. Valkokastikkeessa ja juustossa ei ole säästelty, makua löytyy. Simppeliin lounaaseen kuuluu pienimuotoinen, mutta lounaan hintaan nähden varsin kelpo salaattivalikoima, itse leivottu leipä ja kahvi/tee. Konstailematon lounas koostuu päivittäin vaihtuvasta keitosta, yhdestä lämpimästä ruoasta ja vegaanisesta vaihtoehdosta. Kahvilan vitriinistä löytyy runsas valikoima kakkuja, leivonnaisia, suolaista ja makeaa.

Eripariset tuolit, persoonallinen sisustus, kansainvälinen tunnelma, hitailu, sydämellinen palvelu, Tuomiokirkon kellon lyönnit. Aamiaista klo 8 lähtien, edulliset "jämälounaat". Piispankatu. Me vanhat ja nostalgianälkäiset voimme verrata Fabbesia Piispankadulla vielä vuostuhannen vaihteessa sijainneeseen Cafe Mansikkapaikkaan. Nimensä Fabbes Cafe on saanut oletettavasti sijaintinsa perusteella. Fabriksgatan kertoo alueen teollisuus- ja työläismenneisyydestä.

Modernit tyylikahvilat ja retromestat mielletään sijaitsemaan yleensä ydinkeskustaan. Nämä kaksi konseptiltaan erilaista pientä ravintolaa todistavat, että myös kortteleissa - lähellä keskustaa - on elämää ja ruokaa tehdään ja tarjoillaan suurella sydämellä ja asiakasta kuunnellen.

www.piccumaccia.fi
Lounas ma-pe klo 10.30-14, la klo 12-15, Vistro ke-pe klo 14.30-21, la klo 15-21
Assistentinkatu 5

www.fabbescafe.com
Avoinna ma-to klo 8-18, pe klo 8-16
Tehtaankatu/Fabriksgatan 6

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (9.2.2020)