Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Ravintola Panini - lounasta italobuffasta

Ravintola Panini - lounasta italobuffasta

Linnankatu 3 sisäpihalla on kokattu ja herkuteltu italialaisittain vuodesta 1998 lähtien. Turkulaisen ravintola- ja kahvilakulttuurin merkittäviä, nimekkäitä ja ikonisiakin kohteita on sijoittunut varsin tiiviisti Linnankadun alkupäähän ja Läntiselle Rantakadulle.

Täältä löytyy ammattilaisten arvioimia Suomen parhaita ravintoloita, palkittuja kahviloita, matkailijoiden must see -paikkoja ja turkulaisten ikisuosikkeja.

Italobuffa. Iso mainosständi jokirannassa kahvilan edustalla kiinnittää ohikulkijan huomioni. Pasta, risotto, pizza, lasagne. Ajat ja hinta selkeästi merkitty. Ravintolan logo yllättävän pienellä fontilla. Tehokeino? Kuva puhelimeen, uteliasta googlailua kotona.

Ravintola Panini. "Koti Turussa, sydän Italiassa". Paninista voi hyvällä syyllä puhua turkulaisena klassikkona. Rento, laadukas, osa arkea ja juhlaa.

ravintolasali

Pysyvyydestä kertonee juttuarkistoja selatessani ravintolan historian "merkittävin" kirjoitettu otsikko: "Ravintola Panini muuttaa" (Turun Sanomat 18.1.2017).

19 toimintavuoden jälkeen ravintola tosiaan muutti – saman sisäpihan toiselle puolelle. Tällä muutolla saatiin yhdistettyä tiettyjä toimintoja naapurin kanssa. Naapuri sattuu olemaan yksi yrittäjän monista ravintolakonsepteista, Anniskelukahvila Tiirikkala. Se, jonka edustalla Italobuffaa mainostava ständi houkutti.

Pinaattirisotto ja ricottajuusto. Paahdettu kesäkurpitsa ja provolonejuusto. Tomaattiliemessä haudutettu porsaanpotka ja polenta. Paninin lounaslistoja selatessa tämä combo kiinnostaa erityisesti. Lisänä päivittäin vaihtuvat pizzat ja salaattipöytä sekä pieni makea. Ai niin, tryffeli-munakoisopastaa pitää päästä maistamaan.

Pinaattirisotto ja ricottajuusto. Paahdettu kesäkurpitsa ja provolonejuusto.

Ajoituksen mestarina. Pöydät ovat miltei täynnä, ensimmäiset lounastajat täyttävät ravintolasalia puheensorinallaan. Ruoat ovat tyylikkäästi esillä, tarjonnan voi katsastaa ennen maksupäätöstä. Kun yhdelle hengelle löytyy mukava pikkupöytä, päivän lounaspaikkavalinta on sinetöity.

Salaattipöytä on perusvarma, lisäpisteitä maistuvasta rapsakasta ja raikkaasta kaalisalaatista sekä ruokaisasta perunapohjaisesta maalaisvihannessalaatista. Hyvä oliiviöljy ja sormisuola korostavat makuja.

Lämpimät ruoat ovat tarjolla tiskillä lämpölamppujen alla. Näkymä suoraan keittiöön, jossa kokit täydentävät tarjontaa. Pizzavalikoimasta bongaan ainakin Margheritan, punasipuli-"fetan" ja jonkin salamityyppisen version. Lounaslista on päivittynyt, tryffeli-munakoisopastan korvaa näköjään kirsikkatomaattipasta parmesanjuustolla.

Risotto on herkullisen kosteaa, pehmeää, maukasta. Perinteinen italialainen riisiruoka valmistetaan siihen erityisesti sopivasta riisilajikkeesta, kuten arboriosta. Valmistuksessa olennaista riisin freesauksen jälkeen on nesteen lisääminen, haudutus makuaineen kanssa ja näiden sopiva tasapaino. Paninin risotossa pinaatti maistuu, tuorejuustoinen ricotta tuo kermaisuutta.

kesäkurpitsan ja provolonen yhdistelmä

Puolenpäivän aikoihin Panini täyttyy. Isompia porukoita, varauksen tehneitä ryhmiä. Keittiön ote ei herpaannu, luukulta lähtee tasalaatuisia herkkuja. Haarukoin maukasta kesäkurpitsan ja provolonen yhdistelmää. Puuromainen, maissista tai tattarista valmistettu polenta sopii hyvin lisukkeeksi tomaattiselle porsaanpotkalle.

Lounasmaailman twisti. Hävikin hallinta, annoskoot, palvelukokemus. Etätyö, 24/7 ruoan noutopisteet, ruokakauppojen lounasruokatarjonta. Viimeistään maailmanlaajuinen pandemia mylläsi lounasruokailua. Turussa yhä useampi ravintola on siirtynyt buffeteista lautasannoksiin.

Panini teki toisin. Vastasi kysyntään, toi kesällä 2023 lounasbuffetin. Omalla italialaisella twistillään.

Jälkkäriä ja taustatyötä. Päivän makea on vaihtunut piirakasta mousseen. Suklaanystävän voitto. Marenkipäällysteinen, domino/oreokeksimuruinen suklaamousse toimii.

jälkiruoka-mousse

Sen ja teekupin äärellä selaan VoiVeljet Oy:n nettisivuja. Turkulaisen ravintolaperheen ravintoloita Paninin ohella ovat Smör, E. Ekblom, Anniskelukahvila Tiirikkala, Göran ja Grädda.

Asemapaikkana Linnankatu 3 todentuu faktisesti: Kiinteistössä sijaitsee tilausravintola Neuvolansali sekä syksyllä 2023 avautunut viinibaari Vinossa.

Uusimpana aluevaltauksena Voiveljet Oy ottaa ravintolatoiminnan haltuunsa Kemiönsaarella Söderlångvikin kartanossa. Amos Krog avautuu toukokuun alussa Amos Andersonin kesäkartanossa.

Kiireettömällä lounaalla bongaan itse ravintoloitsijan, toimitusjohtaja Janne Juvosen jutustelemassa keittiöhenkilöstön kanssa. Juonivatkohan uutta ravintolatapahtumaa?

Voilla -konsepti kuuluu nykyään olennaisesti turkulaiseen ruokaskeneen. Palkittu syksyinen ruokatapahtuma innovoitiin elävöittämään Turun jokirantaa ja sen ravintoloita hiljaisena syysaikana. Vierailevat keittiömestarit ovat virkistäneet ravintoloita vuodesta 2018 lähtien.

italiabuffan mainoskyltti

Muita poimintoja.

A la carte -listalla korostuu omana osionaan jakaminen. Italodinneriin eli Paninin suosittuun italialaiseen illalliseen sisältyy jaettavaksi antipastoja, salaattia, pizzaa, pääruoka sekä jälkiruoka. Myös alkuruoat, antipasti vaikuttaa suunnitellun kimpassa nautittavaksi, ja erikseen on koottu maistelulajitelma kahdelle.

Pääruoissa, primi piatti, tarjolla on ravioleja, gnoccheja, parmesanpolentaa, lammasragua, artisokkarisottoa ja täytettyjä italialaisia leipiä paninoja. Pizzoissa täytteinä mm. mortadella, provolone, ilmakuivattu kinkku, pähkinät, paprikasalami ja chiliöljy.

Tiramisu, semifreddo ja artesaanijäätelöt Gelateria Nuvolesta Hansakorttelista. Jälkkärijuomat ja viinit ruokiin sovitettu.

Catering ja pop-up. Voiveljet hoitaa tilaustarjoilut Turun seudulle. Sesonkikonsepteja on luotu terassibaareina La Costa Bar -kesäteemalla Gräddan takapihalla ja Kirkkopuiston terassilla.

Tätä kirjoittaessa Paninin sesongeissa nostetaan vappuaattoa: pöytäseurueen kesken jaettavien annosten valikoimineen. Lounaslistoilla houkuttaa sahramirisotto & sitruunamascarpone ja munakoiso-melanzane.

"Sesongeiltaan suomalainen, sydämeltään italialainen"

Ravintola Paninin kotisivut

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (16.4.2024)