Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Fillariretki aurinkokaupunkiin: Päivä Naantalissa

Fillariretki aurinkokaupunkiin: Päivä Naantalissa

Viitisentoista kilometriä fillarointia. Naantalipäivään kannattaa herätä aikaisin, eikä kotiinpaluunkaan kanssa tarvitse pitää kiirettä. Pyörälenkki Naantaliin on rennon eskapistinen päivä.

Turusta Naantaliin pyöräilee helposti kahta reittiä. Naantalin Pikatie johdattaa suoraan perille, pyöräteitä pitkin ja melko tasaisesti. Toinen vaihtoehto on seurata Satakunnantietä, joka vie Naantaliin Raision kautta. Matkaa poljetaan pyöräteitse, edellistä mäkisemmin.

Merellinen keskusta, vanhan kaupungin kapeat kujat, puutaloidylli, tiivis ravintolakeskittymä, Muumit, Kultaranta, unikeot, pako Turusta vanhalla höyrylaivalla, naurut Emma Teatterissa. Tässä muutama suosion syy.

Katinhäntä. Rakkaudenpolku. Tarinat nimien takana herättävät uteliaisuuden. Kaikilla vanhan kaupungin puutaloilla on nimet. Kuten kaikki Suomen puutalokaupungit, Naantalikin on ollut paloherkkä. Kenraalikuvernööri Pietari Brahe totesi aikoinaan: "Nyt me lopetamme tämän kaupunkien palamisen ja rakennamme kaupunkiin suuren kadun". Mannerheiminkatu ei ole mittakaavassaan se levein, mutta Naantalin vanhassa kaupungissa se on valtaväylä. Sokkeloisten kujien keskellä se toimii maamerkkinä, ostoskatuna ja yhdistää puutalokorttelit ja modernin Naantalin.

Vierasvenesatama ja rantaravintolat ovat kaupungin sielu. Voiko olla mitään kesäisempää kuin suomenlippurivistö purjeveneitä täynnä olevassa satamassa, turistit ja paikalliset käyskentelemässä rantalaitureilla, legendaarinen Kaivohuone ja keskiaikaisen luostarikirkon siluetti. Täällä tuntuu olevan ikuinen seesteinen juhannuspäivä ja vilkkain turistiheinäkuu samalla hetkellä. Sataman ravintoloissa on taatusti "rantalisä". Kotoa mukaan otetut eväät on nautittu jo matkalla, mutta onneksi tajusin jo kaupunkiin tullessa poiketa täydennysostoksilla. Lounaseväiden herkutteluun kaupunki tarjoilee vain loistavia vaihtoehtoja venelaitureista kirkkopuistoon, kallioilta näkötornille.

Jokaisessa suomalaisessa kaupungissa ja pikkukylässä nuoret kokoontuvat hengailemaan, mopoillen ja pyörillä pussikaljoineen. Kaikilla ei ole kuitenkaan yhtä näyttävää miljöötä kuin Naantalin vanhan kaupungin näkötorni. Puisten portaiden kiipeämisen vaivanpalkkana näkyy kirkko, satama ja Muumimaailman portti. Kuparivuoren kallioilla on taidettu haaveilla matkasta "isolle kirkolle" Turkuun.

Naantalin Musiikkijuhlat kesäkuun alkupuolella aloittaa kesän festivaalikauden. Touko-kesäkuun vaihteessa on viime vuosina avattu kesä komedian merkeissä Emma Teatterin näytöksissä. Kesäkuun alussa porttinsa on totutusti avannut legendaarinen Muumimaailma. Historiallinen viihde- ja huvittelupaikka Naantalin Kaivohuone on startannut kautensa perinteisesti vappuna Suomen suurimpien artistien johdolla ja Kaivon kesän päätös vetää paikan täyteen. Pikkukaupungissa on yllättävän paljon kesätapahtumia konserteista kaupunkikierroksiin, risteilyistä saariston tapahtumiin. Heinäkuun puolenvälin Birgitan Yö on Naantalin oma taiteiden yö. Uusimpia tulokkaita on 2019 ensimmäistä kertaa järjestetty Naantali Sun Fest, jonka piti nyt laajentua kaksipäiväiseksi tunnettujen kotimaisten ja ulkomaisten artistien musiikkifestariksi kirkkokonsertteineen.

Koronakesänä 2020 kaikki nämä ovat katkolla, osa jo peruttu, osa odottaen tilanteen kehittymistä. Osa availee oviaan rajoitetusti. Myös viime vuonna Suomen parhaaksi valittu hotelli, ympäri vuoden matkailijoita vetävä Naantalin kylpylä sulki ovensa pariksi kuukaudeksi, mutta toiminta elpyy kesäkuun alusta lähtien. Kesäkuun alussa toteutettu koronarajoitusten hallittu purku on käynnistänyt ravintoloiden toimintaa, kirkko-opastuksia ja muita pienempiä tilaisuuksia pyritään jälleen järjestämään turvallisesti ja Kailon saaressa kesäteatterin supistettu esityskausi on alkamassa heinäkuun alussa.

Kesä- ja kylpylävieraiden iloksi järjestetyn Unikeonpäivän historia ulottuu 1880-luvulle. Aamu-unisia herätellyt tapahtuma on nyky-Naantalin tunnetuimpia brändejä. Valtakunnan virallinen unikeko heitetään mereen näyttävästi. Tapahtuma on paisunut pari-kolmepäiväiseksi markkinatoriksi. Siellä on muotinäytöstä, kokkauskilpailua, musiikki- ja teatteriesityksiä, Unikeon juoksua ja rantaravintoloiden erikoismenuita. Unikeonpäivä(t) onkin nykyään Naantalin tärkein mainoskampanja ja unikeoksi valittu on kaupungin mainoskasvo.

Vierasvenesataman sympaattisin vieras lienee Ukkopekka. Historiallinen höyrylaiva suhaa kesäisin Turusta Naantaliin. Risteily Airistolla on elämys. Oman lisänsä Naantali-päivään tuokin merellinen elementti. Satamasta kävelee näppärästi Kailon saaren Muumimaailmaan. Emma Teatterin kesäteatterinäytökset ja Kultarannan opastetut puutarhakierrokset täyttävät kaupungin aamusta iltaan.

Vanhan kaupungin pitää uudistua. Naantali Costa Food Festival synnytettiin 2016 tekemään paikallista ruokakulttuuria, lähituottajia ja street foodia näkyväksi. Tapahtuma sai myrskyisän alun kun se ja samaan aikaan elokuun viimeisenä viikonloppuna vietetty Muinaistulien yö kärsivät Rauli-myrskystä.

Vaikka Naantali onkin ehdoton kesäkaupunki, myös joulua markkinoidaan näkyvästi. Vanhanajan joulutunnelmaa sykkivä puutalomiljöö, putiikit, joulukonsertit ja rantaravintoloiden joulupöydät sekä aaton joulurauhan julistus vanhassa kaupungissa tarjoavat kiireettömämmän vaihtoehdon hektisempään Turkuun nähden.

Koronakesänä 2020 moni asia on toisin. Tapahtumien ja aukiolojen suhteen kannattaa lukea nettisivujen tiedotteet ja ajankohtaiset päivitykset.

www.visitnaantali.com

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (5.6.2020)