Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Turusta suoraan maailmalle

Turusta maailman ääriin ja takaisin

Halpalentoyhtiöt ovat ottaneet myös Turkua haltuunsa Tampereen ja Helsingin oheen. Enää ei siis tarvitse lähteä eri kaupunkiin matkustaakseen muille maille. Junalla pääsee suoraan itänaapuriin, laivalla läntisen naapurin rantaan. Eurooppa on täynnä upeita kaupunkeja, joihin vievät junaraiteet. Perinteisen Interrailin voi tehdä myös ripauksella lisää luksusta varaamalla ihastuttavan hotellihuoneen ja pysähtymällä pidemmäksi toviksi asemien välillä tutustuen kaupungin ruokakulttuuriin ja nähtävyyksiin. Sen sijaan, että lähtisi pois, kannattaa tutustua myös saaristoon ja muuhun Suomeen ja ennen kaikkea omaan kotikaupunkiin. Uteliaalla mielellä saa uusia oivalluksia missä tahansa!

Lennot Turusta

Wizz Air lentää Turusta Gdanskiin sekä Budapestiin. Turun lentoaseman terminaali, joka on halpalentoyhtiöiden käytössä, ei heti ensi silmäyksellä muistuta terminaalia, mutta sisään kannattaa silti marssia.

Air Baltic lentää Turusta suoraan Ouluun ja Riikaan. Riika on myös välilaskupaikka, jos hamuaa kauemmaksi Air Balticin kyydissä.

Turku Air on aloittanut lennot Maarianhaminaan. Pienlentokone on varattavissa nopeallakin varoitusajalla. Palvelu on businessluokan tasoista, sillä pienkone lähtee ja palaa kyytiläisen aikataulun mukaan, tosin hinnatkin ovat sen mukaiset. Turku Air järjestää myös tilauksesta erilaisia pakettireissuja Viroon, esimerkiksi villisikajahtiin tai golfmatkalle.

Bussi numero 1 kuljettaa matkustajat satamasta ja torin kautta suoraan terminaaliin asti.

Aika on valttia, muista varata matkasi ajoissa.

Lentoja kannattaa varata ja ostaa hyvissä ajoin, sillä hinnat halpenevat mitä kauemmaksi matkaa havittelee. Lisäsäästöä tuovat itsetehty check-in internetin kautta, sekä matkatavaroiden vähentäminen käsimatkatavaraversioon. Halpalentoyhtiöiden hintoihin tuleekin paljon pieniä lisiä huomaamatta, mutta nämä kaksi asiaa huomioimalla voi jo säästää mukavasti. Kannattaa kuitenkin lukea lentoyhtiön sivuilta matkatavaramaksuista, sillä esimerkiksi Wizz Air laskuttaa liian suuresta käsimatkatavarastakin.

Turusta pääseekin lentämällä lähes joka paikkaan, mutta välilaskun kautta. Jos toivoo lentävänsä edes hieman vihreästi, kannattaa suosia suoria lentoja tai jatkaa matkaa junalla. Euroopan junaraiteet ovat mainiot ja matkustus tuo uutta aspektia. Ehdit katsella ja nähdä, kuinka luonto ja arkkitehtuuri muuttuvat. Ennen junailua on syytä kuitenkin tutustua eri maiden junatapoihin, jotta paikallinen lasku ei rapsahda kouraan.

Venäjälle junalla tai bussilla

Turun Neva Tours järjestää bussimatkoja Turusta Pietariin. Pakettimatkan ottaessaan hoituvat samalla niin viisumiasiat kuin hotellivarauksetkin. Matkalle tulee ilmoittautua kuitenkin ajoissa, sillä viisumissa menee aikaa.

Valtion Rautatiet vievät myös Pietariin. Voit myös junailla ensin Helsinkiin ja hypätä siellä Tolstoi-junaan, joka vie mahtipontisissa tunnelmissa Moskovaan asti. Ravintolavaunu tarjoilee venäläisiä ruokia ja sisustus on venäläisittäin koristeellisen värikäs. Kuten bussilla matkustettaessa, tulee ennen junailuakin olla viisumiasiat kunnossa. Tässä asiassa VR suosittelee kääntymään matkatoimistojen puoleen. Junassa on saatavilla maahantulokortteja, joita täytetään kaksi kappaletta. Toista, Venäjän rajaviranomaisen leimaamaa kappaletta, tulee pitää mukanaan koko Venäjällä oleskelun ajan.

Muista, että passin tulee olla voimassa puoli vuotta matkan jälkeenkin, joten tarkista aina ensin passisi voimassaoloaika. Passista ja viisumista kannattaa myös ottaa kopiot ennen matkaa. Jos asiakirjat katoavat, helpottavat kopiot uusien saamisessa huomattavasti. Joskus myös Venäjän rajaviranomaiset haluavat omat matkustusasiakirjakopionsa rajaa ylitettäessä.

Risteile länteen

Kukapa ei olisi astunut suureen risteilijään ja matkannut sillä naapurin rantaan, astumatta kuitenkaan laivasta pois? Päivä Tukholmassa -risteily tuntunee lyhyeltä visiitiltä, mutta siitäkin voi ottaa paljon enemmän irti kuskaamalla polkupyörän laivaan mukaan. Kun ei polkaisekaan muiden turistien sekaan vanhaan kaupunkiin vaan pikkuputiikkeja täynnä olevaan Södermalmiin ja nauttii kahvihetken suloisessa, persoonallisessa kahvilassa, voi tuntea kuinka muutamakin tunti eri maassa voi antaa harvinaisen paljon.

Myös oman auton ottaminen laivaan mukaan avaa uusia seutuja ihanassa naapurimaassamme. Ajele pohjoiseen ja Haaparannan kautta takaisin Suomen puolelle ja laskettele Torniosta alas Turkuun. Pienet ruotsalaiset kylät ovat erityisesti second hand -ihmiselle hykerryttävää seutua.

Autolla huristellen muille maille

Ota laivamatkalle auto mukaan ja pääset tutustumaan Eurooppaan valmismatkaa persoonallisemmin. Pysähdykset pienissä kylissä ovat mahdollisia, kun saat itse päättää aikatauluista. Ja matka Suomesta keskelle Eurooppaa ei vaadi kuin muutaman päivän ajelun.

Ennen matkaa kannattaa valita reitti ja halutut visiittimaat. Useissa maissa pitää maksaa tietulli tai tarramaksu ja yleisimmin se tehdään käteisellä. Varaa siis mukaasi aina jokaisen maan valuuttaa, niin tullimaksut ja muut kuluvat tiemenot eivät yllätä. Myös paperiasiat tulee olla kunnossa. Muista ottaa mukaasi passi, ajokortti, auto- ja matkavakuutustodistukset sekä green card. Green card on autovakuutuksen kansainvälinen todistuspaperi, jonka saa omasta vakuutusyhtiöstä maksutta.

Itä-Euroopan tiet ovat kohentuneet vuosien saatossa, joten Via Baltica on varteenotettava vaihtoehto reittivalinnaksi. Ruotsin kautta taas pääset Tanskaan ja siitä vauhdikkaasti läntiseen Eurooppaan.

Pakkaa autoon rennot vaatteet, välipaloja, vettä ja sopiva seurue, jossa on muitakin kuskeja kuin sinä, niin mainio matka voi alkaa!

Kotokamaralla tai lähinaapuriin?

Turun seutu on täynnä saaristoa ja pieniä maalaiskuntia. Varaa pöytä Paraisilla sijaitsevasta ravintolasta, käy Kemiönsaaressa kahvilla, nuku yösi majakassa tai majatalossa. Tue lähiseudun yrittäjyyttä ja avarra tietämystäsi. Pieni paikkakunta naapurissa voi tarjota suuremman elämyksen kuin matka maailman ääriin.

Harvoin sitä tulee matkailtua omassa kotikaupungissaan, joten siihen kannattaa varata edes yksi viikonloppu. Varaa hotelli pariksi päiväksi, astu turisti-infoon, lukaise kotikaupungistasi kertovaa matkailukirjaa. Löytyykö uusia asioita, joiden olemassaolosta et ole ollut edes tietoinen? Kävele hitaasti, katsele rakennuksia, käy museoissa, kokeile upouutta ravintolaa. Tee kaikkea normaalirutiinista poikkeavaa ja huomaat rentoutuvasi uudessa, mutta kotoisassa ympäristössä!

Teksti: Anna-Mari Taipalus (18.10.2012)