Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Lasten Turku

Lasten Turku

Heinäkuisena perjantaina istuin ainoana ei-lapsen-kanssa-tulleena aikuisena Koiramäki-bussissa ja hihittelin oppaan ajankohtaisille Turku-vitseille. Jotka luonnollisesti menivät täysin ohi retken kohdeyleisöltä, joka odotti jätskitaukoa seikkailun päätepisteessä.

Mauri Kunnaksen Koiramäen lapset kaupungissa -kirjaan perustunut tarinallistettu ja näytelmällisin keinoin opastettu lasten oma kaupunkikierros vei Turun linnalta Sigynille/Suomen Joutsenelle ja Luostarinmäelle yli 20 vuotta.

Lähtiessäni kirjoittamaan lasten Turusta otan tietoisen riskin. Lapsettoman sinkun kokemusasiantuntijuuden korvaa kattava nettisivusto ja muutamat omat sivustakatsojan silminnäkijähavainnot. Rajaan tässä tekstissä lapset lähinnä esikouluikäisistä varhaisteineihin. Ajatus on lähinnä lapsia ja aikuisia yhdistävät jutut ja kaupungin uudenlaiset sisällöt lapsille. Listaus ei ole mitenkään kaiken kattava, vaan lähinnä ideoita ruokkiva.

Kaksi poikaa nousee Turun tuomiokirkon portaita.

Elokuvapäivä meets kesäteatteri. Hyvin mietittyä synergiaa vai sattumaa. Koko perheen elokuvapäivän näytöksessä katsellaan Mikä-mikä-maata Seikkailupuiston lastenteatterissa. Turun kesäteatterin Vartiovuoren kesän 2022 produktio Peter Pan lanseerataan sopivasti samaan aikaan.

Elokuvapäivä on toki näyttänyt joka vuosi lasten- ja nuortenleffoja ja Kesäteatteri keskittynyt lapsiperheisiin jo vuosia.

Kirjasto. Merkityksen lastenkulttuurille näki viimeistään kun korona oli sulkemassa yhteiskuntaa kevättalvella 2020. Kirjastoista hamstrattiin luettavaa ja muuta oheistoimintaa koteihin. Yhtäkkiä lapsia ei voinutkaan viedä ohjelmallisiin tapahtumiin kirjastoon.

Lukemiseen kannustamiseen on nähty vaivaa Vaski-kirjastoissa Lukudiplomein. Lukupolku on koulun ja kirjaston yhteinen oppimisympäristö joka innostaa ja kannustaa monipuoliseen lukemiseen ja kirjaliseen harrastamiseen. Lukuviikolla käynnistyy myös etsivähenkinen rastitehtävä kirjasuunnistus Turun keskustan ympäristössä.

Nuoria polkuautoilijoita liikennepuistossa.
Liikennepuisto

Kaupunkiluonto ja puistot. Kupittaanpuiston monipuolisuus: Suomen vanhimmassa ja laajimmassa kaupunkipuistossa on viheralueita, lintupuisto, lasten liikennepuisto, legendaarinen Seikkailupuisto, maauimala, urheiluhalli, luistelumato… Ja rauhoittumiseen vielä paikoillaan oleva Kupittaan siirtolapuutarha.

Vartiovuorenpuisto piknikkohteena ja lasten leikkipaikkana, polut ja observatorio. Puolalanpuisto: virkistysalue kaupungin ytimessä sopii kaiken ikäisille.

Puistobongailua voi jatkaa pienistä isoihin, urheilusta historiaan. Koko Aurajokivarsi on kansallista kaupunkipuistoa.

Halistenkoski yhdistää ympäristötietouden, lähiluonnon ja retkikohteen.

Pieni poika ratsastaa puuhevosella Kuralan kylämäessä
Kuralan kylämäki

Lähihistoriaa ja historiaa. Kuralan kylämäessä 1950-luvun maaseudulle, Turun linnassa keskiaikaan. Lastenkohteista on moneksi. Aikuinen löytää kohteissa historiallisia ja yhteiskunnallisia linkkejä, lapset toimintaa ja tarinoita. Keskiajan Turku ja Turun linnan turnajaiset osoittavat, miten tapahtumia tehdään kaiken ikäisille, kaikki huomioiden.

Yhä useammissa tapahtumissa taiteen eri muotoja on ymmärretty yhdistää lastenkulttuuriin. Edellä mainituissa käsityöläisyys, luovat taiteet, liikunta ja urheilu, sirkus, historia ja tutkimus on osattu nivoa osaksi lasten omia tapahtumia.

Valosuunnistus ja Paavon Sporttipäivä. Nostoja siitä, miten lapsia aktivoidaan. Perinteisempi tapa liikuttaa lapsia urheilun keinoin, modernimpi pimeän ajan versio houkuttaa tutkimaan kaupunkia liikkumalla perinteitä rikkoen.

Aktiviteettikimara: teemapuistot Leo’s Leikkimaa, Superpark, Jukupark ja Flowpark. Kylpylöistä Caribia. Uimalat: Kupittaan maauimala, Samppalinna.

Impivaaran uimahalli.

Museot: jännää historiaa Aboa Vetuksessa, eläimiä ja luontoa Biologisessa museossa ja Turun yliopiston eläinmuseossa. Kasveja ja luonnonihmeitä kasvitieteellisessä puutarhassa, merenkulkua Forum Marinumissa.

Pieni poika seisoo Ruissalon kalliolla ja nauraa
Ruissalo

Ruissalo. Luontoelämyksiä 247/365. Helposti luontoon myös Katariinanlaaksossa. Katseet omiin kaupunginosiin.

Seikkailupuisto. 40 vuotta lasten hyväksi. Seikkis on klassikko. Lastenkultturia laajasti ja isolla sydämellä. Leikkiä, puuhaa, tekemistä ja kokemista. Seikkailupuiston aktiviteetit ovat osa Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan ja nuorisopalveluiden ylläpitämää toimintaa. Seikkailupuisto on myös osa valtakunnallista lastenkultturikeskusten verkostoa. Musapiknik, lastenmusiikkiduo Mimi & Kuku…

Leikkivälineitä ja puro Seikkailupuistossa
Seikkis Kupittaanpuistossa

Muumimaailma. Turkuvierailuiden naapurikaupunkien yhteistyön helmi.

Teatterit. Turun Nuori Teatteri toimii pääosin lasten ja nuorten harrastajien voimin. Turun kesäteatteri on erikoistunut koko perheen näytelmiin. Kaupunginteatterin koululaisvierailut ja taidetestaajat.

Museot. Teemanäyttelyitä ja -kierroksia. Keskiaika huomioitu pikkuritarikierroksin. Loma-aikoina erityistekemistä ja -kokemista.

Vesilläliikuminen: Föri – joen yli ympäri vuoden, Fölin vesibussilla Ruissaloon kesäisin, Vepsä -Turun kaupungin ulkoilusaari ja virkistysalue.

Matkustajat kulkevat laituria pitkin Fölin vesibussista Ruissaloon
Fölin vesibussi Ruissalossa

Ruokaintoilijoille: Kauppahalli. Tunnelmaa, värejä ja makuja. Kompromissejä kaikkien makuaisteille.

Leffabongareille: Onneli, Anneli ja nukutuskello, Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset, Hulluna Saraan. Turku taustoittaa myös lasten ja nuorten elokuvia.

Paikallisuus: Leluliike Casagrande, Lastenvaateliike Punainen norsu, Posankka Race. Funikulaari. Nostalginen turkulainen lelukauppa, ekologinen lastenvaatemallisto, pinkki teemaeläin tekemässä hyvää Itämeren puolesta, moderni kaupunkiseikkailu.

Turun kaupunki liikuttaa lapsia ja nuoria hyvin monipuolisesti. Harrastaminen, tapahtumat, kulttuuri… turku.fi

Lapsiystävällisistä ravintoloista, majoituksesta ja tekemisestä kannattaa lukea asiaan keskittyviltä bloggaajilta. Vuoden turkulainen 2019 antaa vinkkejä paikallisin silmin.

Valtakunnallinen koulurauha julistettiin ensimmäisen kerran Turussa 1990. Nyt se on ajankohtaisuudessaan tärkeämpi kuin koskaan.

Teksti: Päivi Säiniö (31.3.2022)
Kuvat: Sami Jaatinen