Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Kuralan kylämäen nostalgiaa

Nostalgiaa luonnonhelmassa Kuralan kylämäessä

"Olen onnellinen
mitä sä luulit
Koivunoksa hiljaa hakkaa ikkunaan
Tuuliko se on kun huutaa
vai onko se joku muu"

"Paina taas kaasu pohjaan
anna elämän mennä"

Kävellessäni vetelehtien Kuralan kylämäen idyllissä kesän ollessa vihreimmillään mielessäni soi Olavi Uusivirran ja Anna Järvisen duetto, jonka lyriikoita edellä mainitut lainaukset ovat. Kotimaisen noin kymmenen vuotta sitten valmistuneen Elokuu- nimisen elokuvan tunnuskappale "Nuori ja kaunis" tuntuu istuvan tähän nostalgisen pysähtyneeseen miljööseen. Tällaista kuvastoahan vanhat Suomi-filmit olivat täynnä: maalaisromantiikkaa, omenapuun kukkia, pihakeinuja, maitokannuja ja aittapolkuja. Ikuista huoletonta kesää.

Reality check. Kylämäki oli hyvinkin kyseenalainen alue 1970-luvulla. Kaavoitussuunnitelmat ja Turun voimakas kaupunkikasvu olivat voimissaan. Alueesta oli tehty purkusuunnitelmat ja se oli tarkoitus muuttaa lähiöksi. Kaavoitus oli aloitettu jo 50-luvulla. Arkeologiset kaivaukset pelastivat Kuralan kylämäen.

Hämeen valtatieltä on vain kivenheitto, lähellä kulkee Aurajoen ulkoilureitistö. Kylämäki sijaitsee keskustan tuntumassa, mutta jotenkin sinne pitää eksyä löytääkseen sen.

Jaaninojan ja Aurajoen muodostamassa niemessä on ollut asutusta jo rautakaudelta lähtien. Nykyään alue on vuodesta 1988 lähtien ollut muinaismuistolailla suojeltu. Kohmojen suku on asuttanut tiluksia 1600-luvulta lähtien. Kuralan kylämäki ei ole vain pysähtynyt maalaismuseo. Turun kaupungin omistuksessa olevana kulttuurivirkistyskohteena se ylläpitää 1940 -50 -lukujen mukaista maalaismiljöötä rakennuksineen, puutarhoineen, peltoineen ja niittyineen. Se elävöittää historiaa toiminnallisilla teemoillaan. Kävijät pääsevät osallistumaan kylän elämään, testaamaan kädentaitojaan ja kokeilemaan historian kirjoista tuttua maalaiselämää.

Rohtoiisoppi, mäkimeirami, lipstikka, väinönputki, piparjuuri, kevätkaihonkukka. Kylämäen puutarhan kasvit ja kukat huumaavat. Täällä pääsee tutustumaan kasveihin ja viljelyyn lähietäisyydellä. Kukat tuoksuvat, hevoset hirnuvat, tehoviljelystä ei näy merkkiäkään. Eväsleivät voi syödä lampaita laitumella bongaillen. Tilan kahvila-puoti Omena ja Kaneli yhdistää historian ja herkuttelun.

Lapsille Kuralan kylämäki on samanaikaisesti paikka rauhoittua ja touhuta. On autoton, luonnonläheinen ympäristö, värikkäitä rakennuksia, eläimiä. Erääseen rakennukseen on lavastettu 40-50-lukujen kauppamiljöö punnitusvaakoineen, kahvipurkkeineen, peltisine maitotonkkineen ja seiniä koristavine ajanmukaisine lehtileikkeineen. Täällä on helppo nähdä sukupolvien kohtaavan. Toisille Kylämäki on muistojen virkistämistä, toisille omien vanhempien lapsuuteen tutustumista, pienimmille seikkailu mystisten esineiden parissa.

Asioiden elävöittäminen. Enää menneisyyttä ei nähdä etäisenä, pölyttyneenä ja staattisena. Museo ei ole vain kokoelma esineitä vitriinissä. Kuralan kylämäessä historia on toiminnallistettu. Täällä elävän historian kylässä maatilan arkeen pääsee tutustumaan henkilökunnan voimin. Tilan askareita voi seurata kauempaa tai osallistuen. Emäntien ja isäntien paikalla ollessa opastusta niin leivonnassa kuin halonhakkuussakin. Kokeiluverstaassa pääsee testaamaan entisaikojen työskentelytapoja. Tässä ympäristössä ainakin 70-luvun lapsen on helppo löytää itsestään Vaahteranmäen Eemeli tai Peppi Pitkätossu.

"Koivunoksa hiljaa hakkaa ikkunaan
tuuliko se on kun huutaa
vai onko se joku muu"

Laululyriikkaan, sen virittämään nostalgiaan on helppo palata kun on kiertänyt koko Kylämäen alueen, perinnemaisemat, kedot, laitumet, niityt, luonnonkasvit, tilat ja kylät umpipihoineen. Täällä Hämeen härkätien kupeessa on tehty kauppaa, viljelty maata ja uskottu.

Kuralan kylämäen ulkoilualue on avoinna ympäri vuoden ja sinne on vapaa pääsy. Museorakennukset ovat avoinna kesäkaudella ja tapahtumien aikana. Kokeiluverstaalla järjestetään työpajoja ja kursseja läpi vuoden. Kesäaikaan pihoille on piilotettu kätköjä, joita voi etsiä erillisen kätkösuunnistuskartan avulla.

Koronakeväänä ja -kesänä 2020 monet asiat ovat toisin. Museotilojen aukiolot, opastetut kierrokset ja työpajat - kaikki nämä kannattaa tarkistaa ajankohtaisista tiedotteista. Ulkotiloista ja lähiluonnosta voi tästäkin huolimatta nauttia.

Kuralan kylämäki on matka luontoon, historiaan ja rauhaan.

www.turku.fi/kuralankylamaki

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (8.5.2020)