Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Kupittaa - tieteitä, innovaatioita ja kaupunkipuistoa

Kupittaa - tieteitä, innovaatioita ja kaupunkipuistoa

Fingerporin sarjakuvastripissä sanamuunnellaan Kupittaata maljojen noston merkeissä. Kupittaan rautatieaseman ympäristöön rakennettu hotelli lanseerasi itsensä junasta tutulla kuulutuksella "Seuraavana Kupittaa. Nästa Kuppis". Original Sokos Hotel Kupittaan aamiaisella tarjoillaan Kuppis-kakkuja.

Lokakuussa avattu K-market Station kunnioittaa visuaalisella ilmeellään Kupittaan vanhan aseman historiaa.

Kupittaan kampus yhdistyy sulavasti alueen korkeakouluihin ja Turun yliopiston kampusalueeseen. Tiedepuiston yritykset vilkastuttavat eläväistä seutua, jota reunustavat TYKS:in yhä laajenevat sairaalarakennukset.

Pienistä paloista suurhankkeeksi. Kupittaan ja Itäharjun yhdistävä Kupittaan Kärki on kokonaisvaltainen suunnitelma, joka rakentuu tiedon ja kehityksen ympärille.

Kupittaan rakennuskantaa

AuraFest, lasten riemua maauimalassa, futaajia, luistelumadon ulkoilijoita, puistopikniköijiä… Kupittaanpuisto on alueen kokoava voima ja kaupungin vihreät keuhkot.

Koordinaatit: Helsingintie ja rantarata, Itäinen Pitkäkatu/Kupittaankatu, Uudenmaantie, Hippoksentie. Keskiöön jää Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto.

Keskustan suuralueeseen kuuluva Kupittaa, ruotsiksi Kuppis on kaupunginosa itäisessä Turussa. Naapurikaupunginosia ovat Vasaramäki, Kurjenmäki, I kaupunginosa ja Itäharju. Nimen taustoista selityksiä on pari; toinen viittaa slaavilaisen kielen kauppiasta tarkoittavaan sanaan kupets, toinen selitys johdattaa johonkin vanhaan rajaan: kupitsa on rajamerkin nimitys.

Pyhän Henrikin lähde

Tarinoiden mukaan piispa Henrik kastoi suomalaisia kristinuskoon Kupittaan lähteellä ensimmäisellä ristiretkellään 1150-luvulla. Lähteen veden terveyttä edistävien vaikutusten siivittämänä alueelle perustettiin terveyskylpylä, jonne 1800-luvulla vieraita saapui Pietarista asti.

Kupittaanpuistolla on myös pitkät perinteet kaupunkilaisten juhannuksenviettopaikkana.

Historian saatossa Kupittaa on toiminut myös sotajoukkojen taistelupaikkana.

1800-1900- luvuilla Kupittaalla toimi useita tehtaita, kuten Kupittaan Savi, Turun Posliinitehdas ja Silon vaatetehdas. Vanhat tehdaskiinteistöt on purettu tai saneerattu uuteen käyttöön, esimerkiksi asuinkerrostaloiksi HK Ruokatalon lihatuotetehtaan tontille.

Asuinkerrostaloja HK Ruokatalon lihatuotetehtaan tontilla

1920-luvulla Kupittaasta oli tarkoitus muodostaa ns. puutarhakaupunginosa. Ajatuksena oli, että alueelle sijoitettaisiin pienasutusta, jossa asumismukavuudet yhdistettäisiin maaseutumaiseen viihtyisyyteen ja terveellisyyteen. Vaikka yrityksiä suunnitelman toteuttamiseksi tehtiin useampiakin, se jäi kuitenkin toteutumatta.

Lähtölaukauksen Kupittaan alueen rakentamiselle antoi 1940 päättynyt talvisota. Ruotsalaiset ilmoittivat tuolloin haluavansa lahjoittaa sodan runtelemalle Suomelle valmiita talopaketteja. Turkuun näitä taloja tuli 90, joista 76 pystytettiin Uudenmaantien ja Kaskentien väliselle alueelle, joka siitä lähtien on tunnettu ns. ruotsalaistalojen alueena.

Pitkä urheiluhistoria. Kupittaalla pelattiin tiettävästi Suomen historian ensimmäiset jalkapallo-ottelut 1890-luvulla. Ensimmäiset jalkapallokentät raivattiin Kupittaalle 1930-luvulla, jolloin alue sijaitsi vielä kaukana kaupungin laitamilla.

1952 valmistui jalkapallostadion, kun Helsingin olympialaisten jalkapallo-otteluita pelattiin myös Turussa.

Kupittaan jalkapallostadion

60-luvulla jalkapallostadionin viereen rakentui jääkiekkostadion joka katettiin seuraavalla vuosikymmenellä jäähalliksi.

2017 valmistui koripalloa, lentopalloa ja muita palloilulajeja varten suunniteltu Kupittaan palloiluhalli. Liikuntapalveluihin kuuluu mm. pesäpallokenttiä, keilahalli, velodromi ja luistinrata. Kupittaan urheiluhalli tarjoaa tilat yleisurheilun harjoitteluun ja kuntosalitreenaamiseen.

Kupittaalla sijaitsi 1902-1973 Turun Hippodromin nimellä tunnettu kaupungin ensimmäinen ravirata.

Tiedepuisto ja vetovoima. Turun Tiedepuisto, Turku Science Park, 1.11.2023 alkaen Business Turku on korkeakoulujen, tutkimuslaitosten, erilaisten innovaatiotoimijoiden ja liike-elämän keskittymä. Koko Turun seudun elinkeino- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen lähti liikkeelle 1988 Oy DataCity Center Ab:stä ja uudenlaisen tiedepuistoalueen rakentamisesta.

Erilaisten cityjen kiinteistökompleksi

90-luvulla Kupittaan alueelle rakentui erilaisten "cityjen" kiinteistökompleksi mm. entisiin tehtaisiin. Maisemasta katosi perinteikäs LSO-osuusteurastamo eli HK Ruokatalon edeltäjä.

ICT- ja bioalat olivat nousussa vuosituhannen taitteessa, tiedepuiston kiinteistöjen rakentaminen jatkui painopistealojen kehittämisen, hautomotoiminnan ja markkinoinnin ohessa. Omistus- ja yrityspalvelutoiminnoissa on tapahtunut muutoksia.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy omistaa Tiedepuistossa 150 000 neliökilometriä vuokrattavaa toimitilaa.

Yhtiön suurimpia vuokralaisia ovat Turun kaupunki, Turun yliopisto ja Åbo Akademi, joiden lisäksi yhtiön tiloissa toimii noin 300 muuta yritystä ja organisaatiota.

Innovaatiokeskus Joki

Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki. 2017 valmistunut WTC-korttelin keskellä sijaitseva Joki on Turun seudun yritysten, korkeakoulujen ja Turun kaupungin yhteinen vierailukeskus, pohjoismaisittain uniikki näyttely- ja tapahtumatila, joka tarjoaa kumppaneilleen poikkeukselliset mahdollisuudet toimintansa ja innovaatioidensa esittelyyn.

Tiedepuisto ja Turun Teknologiakiinteistöt on kasvanut ja laajentunut 2020-luvulla. 2020 valmistunut EduCity on Teknologiakiinteistöjen Turun ammattikorkeakoululle rakennuttama uuden ajan opiskeluympäristö. Se vahvistaa ja tiivistää Kupittaan kampusta.

Joukahaisenkadun ja Lemminkäisenkadun "Cityjen" ja yrityskampusrakennusten lisäksi Tiedepuisto on suunnannut kohti Itäharjua.

Turku Energian toimistorakennus

Turku Energian käyttöön 2021 valmistunut toimistorakennus InfraCity ja 2022 Teollisuuskadun vanhan elementtitehtaan ja hallirakennuksen muuttaminen loft-henkiseksi toimisto- ja tuotantorakennukseksi ovat esimerkkejä alueen nosteesta.

Vuoden 2024 hankkeena Teknologiakiinteistöt rakennuttaa GeneCityn lääketehtaan biologisten lääkkeiden sopimuskehitykseen ja -valmistukseen erikoistuneelle Biovian Oy:lle.

Vilkkaan ja alati kehittyvän alueen tarpeisiin valmistui 2023 uusi 10-kerroksinen pysäköintilaitos ParkCity Kupittaan rautatieaseman välittömään läheisyyteen.

10-kerroksinen pysäköintilaitos ParkCity

Kupittaan aseman yhteyteen kesällä 2020 avautunut Original Sokos Hotel Kupittaa kattaa erityisesti yritysten, korkeakoulujen, oppilaitosten, sairaala- ja tutkimustoiminnan sekä urheilutoiminnan majoitustarpeita.

Junista ja vanhasta asemaestetiikasta inspiraatiota ammentanut uusi ruokakauppa panostaa alueen liikkuviin, opiskeleviin ja työtätekeviin.

Kupittaan asuntokanta on kerrostalomuotoista. Asuinkorttelit ovat keskittyneet Kupittaanpuiston laidalle, Itäisen Pitkäkadun ja Kupittaankadun väliin, Kaivokadun ja Kerttulinkadun risteämiin. Tänne sijoittuu persoonallisia lounasravintoloita.

Sekä keskustelua ja kiistoja herättävä pyörätiesuunnitelma. Näkemyseroja siitä pitäisikö Itäisen Pitkäkadun pyöräteitä kehittää vai linjata pyöräily rauhallisemmalle Kupittaankadulle on palloteltu, mutta lokakuussa 2023 päätös Itäisen Pitkäkadun yksisuuntaisten pyöräteiden toteuttamisesta on voittanut.

Poliittisen päätöksenteon pelinappulana vuosikausia ollut perinteikäs Kupittaan siirtolapuutarha sinnittelee toistaiseksi. Turun kaupungin yleiskaavasta poistamassa olevalle alueelle on suunniteltu asuntorakentamista. Maankäytön, asuinrakentamisen ja puistomaisen kaupunkiviljelyn tarpeet ja toiveet törmäävät rajusti, ja tilanne elää yhä.

Kupittaan siirtolapuutarha

Kupittaan kärki, suurhanke. Kupittaan ja Itäharjun yhdistävä tiedon ja kehityksen solmukohta on kunnianhimoinen suunnitelma. Kokonaisvaltaiseen visioon kytkeytyy infrana Helsinginkadun ja -radan ylittävä kansi, Turun ammatti-instituutin Taito-kampus, laajentuminen Itäharjun teollisuusalueelle.

Tunnin juna (Länsirata Oy 16.11.2023 ), joukkoliikenteen kehittäminen, alueen sisäisen liikkumisen parantaminen tarvitsevat toimivia ratkaisumalleja.

Kupittaan kärjen alueelle halutaan keskustamaista rakentamista, korkeita rakennuksia ja monikäyttöisiä hybriditiloja, asumisen, palveluiden, uuden osaamisen ja työn vetovoimainen keskittymä. Tiedepuisto kokoaisi visioissa kaupunginosan ihmisiä eri toimintoihin viihtymään, käyttämään palveluita tai hyödyntämään tiloja.

Kupittaa

Kärkihankkeen ohella haasteita asettaa Kupittaan aseman seutua myllertävä rataremontti eli Turun ja Kupittaan välille rakennettava kaksoisraide. Spekulaatioissa myös mahdollinen Turun raitiotie.

Inframurheet sikseen, Kupittaasta kannattaa lähteä nauttimaan. Täältä löytää uusia kuvakulmia, muotoja ja värejä.

Kupittaan kärjen kumppanuushanke | Turun Tiedepuisto
Turun Kupittaan ja Itäharjun välisen kannen kaavoitus on alkamassa | Varsinais-Suomi | Yle
Me olemme nyt Business Turku! | Business Turku
Ihanaa olla töissä - Turun Teknologiakiinteistöt (teknologiakiinteistot.fi)

Teksti: Päivi Säiniö (3.12.2023)
Kuvat: Sami Jaatinen