Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Kulttuurikuntoilu Turku ja sotiemme jäljet

Kulttuurikuntoilu Turku ja sotiemme jäljet

Tuomaanpuisto. Lähipuisto ja lähiluontokohde. Viheralue matkalla kauppaan, opiskelijoiden tapahtumien rasti ja hengailumesta.

Nyt myös tuoreimman kulttuurikuntoilureitin aloituspiste.

Turku ja sotiemme jäljet kuljettaa kävelijät sotahistorian hengessä muistomerkeille ja Turkua sodissa kohdanneille tapahtumapaikoille. Yliopistolta Sirkkalan kasarmille, Tuomiokirkolta Puutorille.

Muistamisen paikoilla tutustutaan erilaisiin näkökulmiin talvi- ja jatkosodissa.

Kulttuurikuntoilu taisi syntyä ja kehittyä Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 aikana. Kulttuurikuntoilun keskuspuisto -hanke innovoi kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia Aurajoen rannoille.

Maksuttomat kulttuurikuntoilureitit yhdistävät ulkoilun ja kulttuurin. Teemoitetuilla reiteillä tarjolla on paperikarttoja, nettisivuja ja Citynomadi -sovellus.

Lotta Svärd -patsas Tuomaanpuistossa

Lotta Svärd. Patsas Tuomaanpuistossa entisen Turun kasarmin alueella. Citynomadi kuvittaa ja sanoittaa lottien naisjärjestöjen tarinaa kansallisesti ja Turkuun liittyen.

Porilaisrumpalit. Porin rykmentin perinteistä muistuttava veistos Tuomaanpuistossa. Sotilasvaatetuksessa on kuvattu niin Suomen sota (1808-09) kuin toisen maailmansodan (1939-45) aikainen vaatetus.

Tuomikirkolla on valkoisten hautamuistomerkki. Akatemiatalon ja Tuomiokirkon väliin pudotettiin pommeja. Talvisodassa Turku oli yksi Suomen pommitetuimmista kaupungeista. Tuomiokirkosta löytyy ylipäällikön päiväkäsky äideille eli Mannerheimin viesti kotirintamille.

Kurjenkaivonkenttä ja Sirkkalan kasarmin alue. Sotasairaala, sisällissodan vankileiri. Punavankileirin muistomerkki kertoo omaa tarinaansa sodasta.

Vartiovuorenmäellä teemakierrokseen vastaa Turun ilmapuolustuksen muistotykki. Muistomerkki on perustettu ”kotiseudun suojelemiseksi 1939-1944.

Turun ilmapuolustuksen muistotykki

Kun ystävyyssuhteet solmitaan. Wäinö Aaltosen suunnittelema Turun ja Göteborgin kaupunkien ystävyyspatsas. Turun kaupunki tilasi veistoksen Aaltoselta lahjaksi Göteborgille kiitoksena sota-aikana Turkuun saadusta avusta.

Kuljettavana on kaksi reittivaihtoehtoa. Esteetön noin 1,8 km pituinen reitti sekä joen ylittävä neljän kilometrin reitti.

Historiasta kiinnostuneelle hyvin koostettu visiitti. Kaikille muillekin mukava kävelyretki.

*Turku ja sotiemme jäljet -kulttuurikuntoilureitti on toteutettu yhteistyössä Turun kansallisen veteraanipäivän 2023 järjestelytoimikunnan kanssa ja se julkaistaan veteraaniviikolla 26.4.2023

Turun kasarmi (Turku) – Wikipedia
Turku ja sotiemme jäljet | Turku.fi
Turun kaupungin uusi kulttuurikuntoilureitti seuraa sotiemme jälkiä | Turku.fi
Citynomadi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (31.8.2023)