Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Koronakesä 2020

Koronakesän 2020 kaupunki-innovaatioita ja -taidetta

Street foodia, paikallisia pienpanimotuotteita, kuohuviinejä, ilmaista jazzia Suomen tunnetuimman kirkon "pihalla". Kotimaisia eturivin artisteja, stand upia ja letkeää tunnelmaa uusilla paikoilla. Kaupunkitaidetta yllättävissä lokaatioissa, uusin silmin. Digi- ja naapurustosuunnnistusta, kännykkäsovelluksia, livestriimauksia. Kesäteatteria vaikka omalla pihalla. Tallinnaan Turun satamasta...

Kesä 2020 tarkoitti Turussa, kuten kaikkialla muuallakin lukuisia uudelleenjärjestelyjä. Maalis-toukokuun valtakunnallisten rajoitusten jälkeen tietty vapaus koitti 1.6. jolloin tiukkoja koronasääntöjä höllennettiin. Kirjastot, kulttuurilaitokset ja ravintolat saivat taas olla auki (rajoituksin) ja ylipäänsä elämä normalisoitui.

Poikkeuksellinen tilanne laittoi turkulaiset yrittäjät ja kaupungin koville. Haasteista kehittyi aivan uudenlaista yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Kaupunkikuva on saanut uutta vireyttä. Näille ideoille ja innovaatioille toivoisi pysyvää jälkeä Turun kulttuurielämään.

Tuomiokirkon terassi

Yhtenä ensimmäisenä "uuteen" kesään taisi reagoida Turku Food & Wine Festival, jonka yhteistyö Turun kaupungin kanssa tuotti varsin nopealla aikataululla näyttävän kokonaisuuden vanhan Turun sydämeen. Tuomiokirkon terassi on useiden paikallisten ravintoloiden ja baarien yhteinen ulkoilmaterassi. Kaupunki oli idealle myötämielinen, luvat saatiin nopeasti ja alueen rakentaminen eteni vauhdilla. Soraääniltäkään ei vältytty, onhan Tuomiokirkko ympäristöineen kansallisaarre ja tunnesiteillä ladattu.

Heinäkuun alussa avautunut laaja terassialue on ottanut ansaitun paikkansa kaupungissa. Palautetta on kuunneltu tarkasti. Ruoka- ja juomatuotteita on säädetty, viihtyvyyttä ja elämyksellisyyttä lisätty. Varsinaisen katuterassialueen lisäksi käytössä on ollut laajasti Tuomiokirkon puisto, joka on näin ollen rajattu anniskelualueeksi. Onneksi jokirantaa ja viheralueita riittää, joten omien "eväiden" nauttijoiden tilaa ei ole liiaksi kuitenkaan viety.

Tuomiokirkon terassi on elänyt säiden ja sesongin mukaan. Sosiaalinen media on tiedottanut nopeasti aukioloaikojen muutoksista. Terassilla on ehditty toteuttaa Cathedral Park Jazz -keskiviikot, viinijoogaa, fillaripianon musisointia, dj:tä, open stage -iltoja, Turun filharmoonikkojen konsertteja, second hand -myyntiä/kirppistelyä. Erilaisia pihapelejäkin on ollut mahdollisuus lainata. Jos jollekin konseptille niin tälle toivoisi jatkoa tulevina kesinä!

Hämähäkkitontti

Toinen iso ravintoloiden yhteisterassialue rakennettiin ja avattiin heinäkuun alkupuolella Hämähäkkitontille kaupunginteatterin viereen jokirantaan. Pop up Hämähäkkiterassi tarjosi reilun kuukauden aikana niin maksullisia kuin maksuttomiakin keikkoja, ruokaa ja juomaa. Kausi jäi harmittavan lyhyeksi, mutta oli piristysruiske keskustan jokilaivojen rinnalla.

Hieman syrjempänä keikkoja ja stand upia tarjoili Logomo. Konseptina Logomon terassikesä oli kävijöiden ja toimijoiden mukaan toimiva, turvallinen ja viihdyttävä. Rajatun asiakasmäärän puitteissa kotimaisten eturivin artistien keikat ovat olleet loppuunmyytyjä. Toki hiljaisiakin iltoja on ollut eikä asfaltoitu junaradan vieressä oleva piha vedä vertoja puistoille ja jokirannalle.

Vanhan suurtorin kesätori on ollut haastavampi. Käsityöläisten pienet myyntikojut eivät ole kiinnostaneet toivotulla tavalla. Osa myyjistä on hiljaisen kesän aikana lopettanut. Suljetut luukut eivät anna positiivista viestiä. Vanhalla Suurtorilla olisi valtavasti potentiaalia, mutta edelleen se on vajaakäytöllä. Keskiajan Turku -tapahtuman peruuntuminen taisi saada paikallisetkin unohtamaan Vanhan suurtorin. Pelkkä tyhjä aukio joulurauhan julistuksen paikkana tuskin houkuttelee turistejakaan.

Palmu

Kaupunkitaiteessakin on tapahtunut. Turun kaupunki järjesti toukokuussa visuaalisen alojen ammattilaisille suunnatun ideakilpailun. Kaupungin kaunistamisrahaston tuotoilla toteutettu kilpailu oli tarkoitettu elävöittämään kaupunkikuvaa ja -elämää. Monimuotoiset toteutustavat ympäri kaupunkia -ajatuksella saatiin viisi hyvin erilaista taidekokonaisuutta.

Kesällä kerran on turkulaisen design-suunnittelijapariskunnan Saanan & Ollin viihtymiseen tarkoitettu piknik-ryhmien kokoelma. Yhdeksään turkulaiseen heille tärkeään paikkaan on tuotu kierrätetyistä kalusteista valmistettu, itse maalattu ja tuunattu pöytä- ja tuoliryhmä. Kuuvannokasta Kakolanmäelle, Linnanpuistosta Juhannuskukkulan kautta Koroistenniemelle. Näiden tarkoituksena on ollut tarjota pieniä kokoontumispaikkoja poikkeusolojen kaupunkilaisille. Jokaiseen pöytäryhmään on suunniteltu myös sävyyn ja tunnelmaan sopivat kukka-asetelmat/istutukset.

KaiPuu on kietonut jokirannan puut siniseen. Yhteisötaiteellinen teos kutsui ihmiset jakamaan tarinoitaan omasta kaipuustaan ja kaivatuista henkilöistä poikkeuksellisina aikoina. Siniseen lankaan kerityissä jokirannan puissa onkin näkynyt koskettavia terveisiä. Niille jotka malttavat pysähtyä.

Kaipuu

Kasarin lapsena päässä alkaa välittömästi soida tv-sarja Miami Vicen tunnusmusiikki. Kirjastosillan kupeessa Rettiginrinteessä katseen kiinnittää pinkki palmuveistos. Paradise city vie ajatukset Amerikkaan ja luo kiinnostavan kontrastin Aboa Vetus & Ars Nova -museon jatkeena. Rohkea veto tähän paikkaan!

Aurajokea on satunnaisesti kesän aikana seilannut myös kelluva Taidelautta, jonka seuraaminen on ollut lähinnä tuurista ja säästä kiinni. Pienimuotoinen projekti on tarjonnut monimuotoista esittävää taidetta, teatteria, valoja ja elävää musiikkia. Random Tango oli puolestaan Turun puistoissa vanhojen puupölkkyjen viereen asetettujen kaiuttimien kautta kuultuja tangoja, satunnaisille kulkijoille.

Kaupunkiin on voinut tutustua myös uusin tavoin. Puhelimeen ladattava Citynomadi-sovellus tarjoaa tietoa, vinkkejä ja paikannusta. Know your hoods -sivusto on puolestaan niin asuinpaikkojen hakukone kuin kaupunginosien vinkkilinkki. Tämän sivuston innoittamana on kesän aikana suunnistettu ympäri Turkua ja inspiroiduttu kuvaamaan lähiöitä, luontoa ja turkulaisuutta.

Piknik

Kesäteattereiden vetäessä happea Linnateatteri lanseerasi oman "kotiinkuljetuksensa". Tilaa Kotiroiha kesäiloksi -konseptissa ammattinäyttelijän sai vetämään kesäteatteria haluamalleen paikalle.

Kaupunginkirjasto ja Turun kaupunki ovat järjestäneet kesän aikana livestreemejä. 100-vuotisjuhliaan viettävän Turun yliopiston avajaistapahtumiinkin on mahdollisuus päästä virtuaaliseti.

Ruotsin koronatilanteen vakavuuden johdosta kesällä lanseerattiin kovasti toivottu Turku - Tallinna -reitti. Baltic Queen kulki heinäkuusta lähtien suoraan Turusta Tallinnaan ja sai innostuneen vastaanoton. Suosittuja risteilyjä oli tarkoitus jatkaa viikonloppuisin myös syksyn ja talven ajan. Nopeasti muuttuneet tiukentuneet matkustusrajoitukset, eri maiden erilaiset karanteenisuositukset ja koko Euroopassa lisääntyneet tartunnat ovat loppukesästä romahduttaneet kysynnän. Niinpä Tallink Silja päätti keskeyttää liikennöinnin toistaiseksi 28.8.2020 alkaen.

Onneksi Turusta näkee melkein Tallinnaan. Hotellien kattoterasseilta nimittäin. Näköalapaikkoja muuttuvaan ja kehittyvään kaupunkiin tarjoavat Turun Sokos Hotellit. Toriparkin työmaata, ja toki paljon muutakin, on voinut seurata jo toista vuotta Walo Rooftop Barista Wiklundilta. Uutta perspektiiviä kaupungin tiirailuun toi vihdoin heinäkuun alussa avattu Sokos Hotel Kupittaa. Kuppis Rooftop Bar tarjoaa näkymät niin moderniin kuin historialliseenkiin Turkuun.

Näköaloja moni-ilmeiseen ja -tieteiseen Turkuun avattiin kaikille kaupunkilaisille 4.9.2020. Satavuotias Turun yliopisto juhlii merkkivuottaan näyttävästi Tiedemarkkinoilla ja lukuvuoden avajaiskarnevaaleilla jokirannassa.

Turku-Tallinna -risreilyt on päätetty keskeyttää 28.8.2020 koronatilanteen ja kysynnän laskun vuoksi toistaiseksi.

www.turku.fi
www.visitturku.fi
www.citynomadi.com
www.hoods.fi
www.vaski.finna.fi
www.saanajaolli.com
www.sokoshotels.fi/turku
www.utu.fi
www.tallinksilja.fi
www.linnateatteri.fi
www.logomo.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (8.9.2020)