Turun kauppahalli - vanhan ajan tunnelmaa ja moderneja makuja
1896 Turun keskustaan avattu kauppahalli on Suomen toiseksi vanhin. Arkkitehtiprofessori Gustaf Nyströmin suunnittelema rakennus kuuluu suomalaisen rakennusperinnön helmiin ja ylimpään rakennusluokkaan kulttuurihistoriallisesti erittäin arvokkaana kohteena. Kattorakenteet ja myymälöiden käytäväseinustojen puuosat ovat edelleen alkuperäisiä rakenteita.
Itse eksyn tänne aivan liian harvoin, noin parin vuoden välein. Silloin katselen kauppahallia kuin turistin silmin. Muualta Turkuun muuttaneena minulla ei ole siteitä halliin eikä se edusta minulle nostalgiaa. Opiskeluvuosien alussa jollakin taidehistorian luennolla taidettiin näyttää kuvia rakennuksesta ja mainita sen arkkitehtuurisesta merkittävyydestä. Ostokseni tein silloin ja teen edelleenkin supermarketeissa.
Toki vieraillessani tuoreena turkulaisena Kauppatorilla ja Kauppahallissa sain kosketuksen aitoturkulaiseen mielenmaisemaan. Kauppaa tehtiin vahvalla turun murteella kuulumisia vaihtaen, käytävillä ja kojuilla oli kiireetön tunnelma ja ostokset maksettiin käteisellä.
Kauppahallin käytäviltä löytyy perinteikkäitä lihaliikkeitä (kuten hallin suurin myymälä Lihaliike Reino Jokinen Ky), kalaliikkeitä (hallin vanhin yritys Kalaliike S.Wallin Oy), paikallisia leipomoita ja juustopuoteja. Maailman makuja edustavat edustavat etniset kaupat ja mauste-, tee- ja kahvikaupat. On myös suutari, korjausompelupalvelu, pikkuruinen Alko. Sekä Wanha Turku Kauppa, joka on erikoistunut Turku-aiheisiin tuotteisiin ja matkamuistoihin.
Varsinais-Suomalaiseen makumaailmaan päässee parhaiten tutustumaan kauppahallissa. Hevosmakkara, rusinamakkara, maitojuusto, perinneleipomoiden hapan ruisleipä, saaristolaisleipä. Leipomon tiskillä voi saada paheksuvia katseita jos erehtyy kysymään löytyykö valikoimasta berliininmunkkia. Ei muuten löydy. Koska sehän on täällä PIISPANMUNKKI!
2010-luvulla kauppahalli koki melkoisia muutoksia. Kauppa ei käynyt, toiminta oli vaarassa. Onnistunut kasvojenpesu ja nuorennusleikkaus tehtiin kehittämällä halliin ravintolamaailma. Ihmisiä houkuteltiin lounailla, kahviloilla, brunsseilla, sushibaarilla. Uudistus on toiminut, turkulaiset ovat löytäneet uudelleen herkkuhallin.
Kauppahallin mainetta ainakin ruokaohjelmia seuranneiden silmissä taisi nostaa vuoden leipomoksi valitun turkulaisen MBakeryn Piece of Cake -kahvilan avaaminen. Heidän perjantainen kakkubuffansa on ollut menestys jo vuosia. Eikä ihme. Toinen toistaan herkullisempia kakkupaloja all you can eat -periaatteella.
Hallin tarjonnasta löytyy siis raaka-aineita kotikokeille ja paikallisille ravintoloille, syötävää paikan päällä ja take away -annoksia. Uusimpia yrittäjiä on keväällä 2019 aloittanut Salu - Salaatti ja lusikka. Se on vihanneskaupan ja ravintolan yhdistelmä, joka on erikoistunut freeseihin salaatteihin, ramenkeittoihin ja poke bowlwihin. Herkullista nopeaa retkievästä vaikkapa jokirantafiilistelyyn.
Perinteikäs kauppahalli on kuitenkin haasteissa. Toriparkin rakentaminen, katujen sulkeminen, Börsin purkaminen ja muut keskustan rakennustyöt. Paineet kauppakeskusten ja isojen markettien jyrätessä. Moni hallin yrittäjä on joutunut lopettamaan. Vakioasiakkaat ikääntyvät. Jääkö halli muinaismuistoksi? Jaksaako kukaan enää kiinnostua kivijalkamyymälöistä? Vaivautuuko kukaan enää hallin perinteiseen jouluaattoaamun avaukseen klo 7? Toivottavasti Turun tauti ei murskaa tätä legendaa.