Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Turkulainen kaupunkijuhannus elää

Turkulainen kaupunkijuhannus elää

Se, että ei omista mökkiä tai edes grilliä, kirpaisee eniten juuri juhannuksena. Mutta hiljalleen ovat myös kaupunkijuhannukset saaneet jalansijaa ja asvalttipoluilla tallaaville on tarjolla myös juhannusohjelmaa. Tutustu Turun juhannuksen eri rientoihin!

Nuoriso tanssii kannella

Ravintolalaiva Katarina on monen mukaan paras jokilaiva Turussa. Hyvää musiikkia siivittävät makoisat ruoat pizzoista salaatteihin.

Juhannusaattona Katarinalla tanssitaan Juhannuksen kansitanssit. Pukukoodina lavatanssiasut. Suomi-iskelmää ja muuta kotimaista renkutusta soittavat dj:t Urho Tulitukka sekä Jalmari Helle.

Juhannuspäivänä hypätään Miami Vicen tunnelmiin. Softrockin tahteihin kannattaa asustautua pastellisävyisillä vaatteilla ja heittää tukan föönin kautta pystyyn. Vaateongelmiin auttaa itse tv-sarja, jota katsomalla pääsee varmasti 80-luvun rahakkaisiin tunnelmiin. Musiikit soittaa myös lauantaina Urho Tulitukka.

Joesta saaristoon

Jos haluat nähdä merimaisemaa, upeaa saaristoa ja kokonkin, kannattaa suunnata Ukkopekalle. Jokirannasta lähtevä höyrylaiva risteilee sekä aattona että juhannuspäivänä. Kello kymmeneltä starttaa päiväristeilyt jokirannasta Naantaliin. Lähtöjä on kaksi, aamukymmenen lisäksi neljältä. Juhannusaattoiltana Ukkopekka vie Airistolle kahdesti. Toinen, 18:30 lähtevä, kulkee illallisristeilyn nimellä. Ukkopekalla tarjoillaan perinteinen juhannuspöytä.

Iltakymmeneltä lähtevä risteily kuljettaa matkustajat Naantalin edustalle ihailemaan juhannuskokkoa. Menomatkalla nautitaan saaristolaispöytä. Molemmilla risteilyillä saa laulaa Tero Vall-duon tahtiin, joka hoitaa musisoinnin.

Juhannuspäivän iltana on mahdollisuus lähteä Ukkopekan kyydissä Loistokarin saarelle. Alkuruoat tarjoillaan höyrylaivassa ja itse saaristolaispöytä notkuvine tarjoiluineen Loistokarilla. Ruoan päälle voi ottaa vielä muutamat kieputukset, kun laiturilla vietetään juhannusyötä tanssien ennen kotiinlähtöä.

Fortunassa juhannussalkoa ja tanssia

Fortuna-kortteli on korttelikokonaisuus Aurakadun, Kristiinankadun ja Läntisen Rantakadun rajaamalla alueella. Kehittämishankkeessa Turun kaupunki teki sisäpiha-alueesta rakennuksineen elämyksellisen viihtymis- ja ostospaikan. Kulttuuria halutaan tuoda kaupunkilaisten lähelle viihtyisällä ja menevällä tavalla.

Juhannusaattona pääsee nauttimaan juhannusperinteistä, kun juhlakansa saa yhteistuumin osallistua kaupungin komeimman juhannussalon rakentamiseen klo 17.00 alkaen. Kun salko on saatu pystytettyä, pistetään jalalla koreasti salon ympärillä. Duo Särmä tarjoilee sielua kutkuttavia iskelmiä iltayhteentoista asti. Tapahtuma on ikärajaton ja ilmainen. Kaikista hienoimmat tanssikengät Fortunan väki kehottaa jättämään kotiin, koska hiekka pöllyää pihatanssin tuiskeessa.

Miehet ilman housuja

Nyt emme puhu tavallisesta mökkikulttuurista humalaisine miesnaapureineen, jotka kokevat suurta intoa riisua itsensä ilkosilleen. Kyseessä on musikaalikomedia Housut Pois!, joka antaa juhannusaattoillalle naurettavaa kyytiä. Musikaali perustuu Oscar-palkittuun elokuvaan The Full Monty. Se kertoo tuikitavallisista duunareista, jotka jäävät työttömiksi telakan toiminnan loppumisen vuoksi. Kun miehet huomaavat, että naiset hullaantuvat Chippendales-tanssiryhmästä, päättävät he hoitaa elämänsä uomilleen uudestaa, oman tanssiryhmän ansiosta. Mutkia, kaljamahoja ja rytmitajun puutetta, sekä taatusti mahanpohjaa kutkuttavaa viihdettä. Lippuja voi lähteä metsästämään Samppalinnan kesäteatterin lipunmynnistä tai Lippupisteestä.

Lavalla nähdään mm. Mika Räinä, Panu Vauhkonen, Jani Karvinen, Henry Hanikka, Lauri Ketonen, Pedram Aflatuni, Saara Lehtonen, Veera Railio ja Kristina Vahvaselkä sekä Jussi Vahvaselän johtama musikaaliorkesteri.

Taiteilua lapsellisille

Seikkailupuisto tarjoaa lapsille kesäateljeen juhannuspäivänä. Yhdestätoista viiteen kestävässä pajassa askarrellaan ja taiteillaan vaihtuvin ja hauskoin teemoin. Kahden euron hintainen paja ei tunnu raskaalta kukkarossakaan.

Lisätietoja Seikkailupuistosta.

Juhannustanssit jokirannassa

Kun haluat tanssia koivujen kahinassa, tervan tuoksussa, mutta lähellä kotia, kannattaa kopsutella juhannusaattona ravintolalaiva Espositon juhannustansseihin. Viime kesänä tanssijoita oli niin paljon, että parit valtasivat tilaa pitkin tietä. Elävä musiikki raikaa aina keskiyöhön asti.

Juhannus juottolassa

Klubi palvelee juhannuksennakin ja lupailee lämpimän tunnelman lisäksi suun kostuketta kaupungin sydämessä. Perjantaina ja lauantaina Klubin Kolo kutsuu viettämään urbaania juhannusta, mikä kaiketi tarkoittaa mökitöntä tapaa viettää keskikesän juhlaa. Musiikista vastaa dj Kåkkå.

Dynamo tarjoaa sekä aattona että juhannuspäivänä jalkapallon EM-kisoja suurelta valkokankaalta. Puolen yön tietämillä on luvassa juhannusihmisille tanssahtelua teeman mukaan. Dynamolaiset kehottavatkin suoraan kumppanin metsästykseen juhannustaikojen teon sijaan. Mitä uutta perinteisemmät klubit tarjoavat juhannuksen kunniaksi, se jää nähtäväksi.

Hartautta hakevalle

Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymä järjestää seurakuntien yhteisen juhannusjuhlan Maarian pappilassa. Juhla alkaa lipunnostolla juhannusaattona kello 18 ja jatkuu Kansanlaulukirkolla. Siitä siirrytään pappilan pihamaalle, missä odottaa maksuton kahvitarjoilu. Paikan päälle pääsee maksullisella bussikuljetuksella. Yhteydenotot Seurakuntayhtymän kanslian kautta.

Teksti: Anna-Mari Taipalus (19.6.2012)