Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Joulukaupunki 2.0 (2020)

Joulukaupunki 2.0 (2020)

"Ja lopuksi toivotetaan kaupungin kaikille asukkaille riemullista joulujuhlaa". Tänä vuonna nämä jouluaaton perinteiset sanat voisivat toistua vanhoilta filmeiltä tai ennalta nauhoitettuna. Tai olla toistumatta. Koska kaikki on toisin. Tuomiokirkon kellon lyönnit puoliltapäivin toimisivat tosin Ylen radion äänimerkkinä kaikesta huolimatta.

Marraskuun puolivälissä jäsenneltiin monen turkulaisen aattotraditiot uudelleen. Kaupunginjohtajan jo nopeasti perinteeksi muodostuneessa viikkostriimissä kuultiin odotettu, pelätty ja spekuloitu uutinen: joulurauha julistetaan perinteitä kunnioittaen. Mutta ilman yleisöä. Vanha Suurtori aidattaisiin ja pääsy alueelle estettäisiin. Äänentoistoa ei olisi. Korona torppaa perinteisen läheisyyden ja siirtää yhteisöllisyyden televisioon ja someen.

Suomen Turku on julistanut joulurauhan 1300-luvulta lähtien. Katkoja perinteessä ovat isonvihan aika 1700-luvulla, mahdollisesti 1800-luvun alun vuodet, miliisilakko 1917 ja talvisodan ilmapommitusten pelko vuonna 1939. Nykyisen julistuksen tekstimuoto on Turun palon 1827 peruja.

Vanhalla suurtorilla historia toistaa jännästi itseään. 2020 joulurauhan julistusta kehotetaan seuraamaan tv:stä ja somekanavista, koska joukkokokoontumisia tulisi välttää terveysturvallisuussyistä. Talvisodan aikana julistusta ei luettu koska sotilasviranomaiset olivat kieltäneet joukkokokoontumiset ilmavaaran vuoksi.

Turvallisuusuhat ovat muuttuneet. 2010-luvulla jopa kymmentuhatpäistä yleisöä on alettu turvata sulkemalla Vanhan suurtorin ympäristö kuorma-autoilla. Nähtäväksi jää, miten kaupunki onnistuu sulkemaan alueen koronajouluna ja pitämään mahdolliset uteliaat poissa. Ja miltä tyhjä suurtori näyttää televisiossa.

Vanhan suurtorin joulumarkkinat

Neljänä adventtiviikonloppuna Vanha suurtori kuitenkin täyttyy. Toivottavasti sopivan väljästi. Kesän keskiaikaiset markkinat jäivät pitämättä. Pientä pelastusta vuoteen alueen käsityöläiset toivovat jo perinteeksi muodostuneista Vanhan suurtorin joulumarkkinoista. Kaupunki on ottanut luonnollisesti tietoisen riskin järjestäessään näin mittavan tapahtumakokonaisuuden, mutta samalla se haluaa osoittaa miten ulkotapahtuma voidaan toteuttaa koronaturvallisesti, vanhaa ja uutta yhdistellen.

Tänä vuonna joulupukkia ei halata, kojuissa ei ole tarjolla maistiaisia, myyntipöydillä ensimmäisenä esillä on käsidesi ja kävijöitä muistutetaan turvaväleistä. Ensimmäisen markkinapäivän iltapäivän tunteina tunnelma on leppoisa. Tilaa on. Nyt täällä ei kuitenkaan viipyillä glögeillä, vaan herkut ostetaan kotiin.

Kaikilla herkkujen ostaminen ei ole mahdollista. Vähävaraisia tukeva ja auttava Operaatio Ruokakassi on kohdannut konkreettisesti korona-ajan haasteet. Ruoka-avun tarve kasvaa, mutta apukanavat ovat vaikeuksissa. Turun näyttävät isot tapahtumat Vähävaraisten itsenäisyyspäivä ja Logomon joulujuhla peruttiin terveysturvallisuuden vuoksi jo alkusyksystä. Kirkkojen ja seurakuntien ruoka-apu on tullut entistä tärkeämmäksi.

Seurakunnat ja kauneimmat joululaulut. Edelleen osittain livenä, rajoitetuin osallistujamäärin. Yhä suositumpina ja suositellumpana virtuaalisesti. Tilaisuuksissa turvavälit, lyhennetyt kestot. Verkkojumalanpalvelukset ovat jo lunastaneet paikkansa.

Jouluajaksi kirkot ja seurakunnat ovat ideoineet erilaisia ulkotapahtumia, pihamyyntitapahtumia ja lyhtyvaelluksia. Eri uskontokunnat kokoava Ekumeeninen joulu ei ole tänä vuonna avoin kaikelle kansalle, tallenne näytetään ennen joulurauhan julistusta.

Tänä poikkeuksellisena vuonna tapahtumia on lanseerattu ja peruttu. Opiskelijoiden syyskauden päätös Glöggrundan peruttiin jo hyvissä ajoin alkusyksystä. Satojen opiskelijoiden rastikierrosta ja ravintolabileitä ei olisi voitu mitenkään järjestää turvallisesti. Uutuutena Turun jokirannan joulutori oli ideoitu alueen käsityöläisten myyntitapahtumaksi. Kaupungin ulkopuolinen järjestäjä eli Tori-

ja markkinakaupan palvelukeskus Oy perui kuitenkin ulkotapahtumansa marraskuun lopulla koronan vuoksi, ennen kuin sitä oli ehditty edes isosti markkinoida.

Kuralan kylämäki

Museot, lapset, lähialueet. Turku on halunnut kutsua joulun alla ihmiset tutustumaan ja osallistumaan. Luostarinmäki, Kuralan kylämäki, Qwenselin talo, Turun linna... Museoissa on perinteisesti eletty ja esitelty menneitä aikoja, kerrottu tarinoita ja tutustuttu vanhoihin jouluperinteisiin.

Turun kirjastot ja Seikkailupuisto ovat järjestäneet lapsille satuhetkiä, askartelua ja erilaisia työpajoja.

Sateisena marraskuun viimeisenä keskiviikkoiltapäivänä voi fiilistellä netin äärellä teekupin kanssa ja seurata Yle Areenasta suoraa lähetystä Tuomiokirkon kuusen saapumisesta ja pystytysoperaatiosta. Pitkäksi venähtäneessä lähetyksessä sääliksi kävi sateenvarjon alla päivystänyttä toimittajaa, joka kuljetuksen saapumista odotellessaan joutui toistelemaan kuusen kunnioitettavia mittoja ja valtakunnan ykköskuusen historiaa.

Kaupunki on ainakin viime vuosina linkittänyt ensimmäisen adventtiviikonlopun lauantaihin sekä Tuomiokirkon kuusen valojen sytytyksen että keskustan joulustartin päivätapahtumineen ja Kävelykadun jouluvalot.

Tänä vuonna näistä yleisötilaisuuksista luovuttiin. Niinpä ne ison kuusen 721 ledlamppua vain yhtäkkiä paloivat. Ja palavat jälleen Nuutinpäivään asti, joten eiköhän jokainen meistä ehdi postata sen "ihan ennen kuvaamattoman" kuusikuvan.

Satumainen joulunavaus toteutettiin tänä poikkeusvuonna uusin tavoin. Kaupungin jouluvalojen sytytys esitettiin videotallenteen muodossa. Ohjelmallista tarinaa oli mahdollista seurata Vähätorin, Varvintorin, Kaupunginteatterin ja Mannerheiminpuiston screeneiltä livenä ja sen jälkeen tallenteena kaupungin nettisivuilta.

Teatterisilta

Valaistuksessa Turku on kehittynyt huimasti viime vuosina. Yrittäjät panostavat ikkunoihinsa ja tiloihinsa, valot ovat vetovoimaa. Kaupungin lanseeraama Valon polku on etenkin tänä vuonna paljon muutakin kuin viivoittimella vedetty Tuomiokirkko - Kauppatori - Kävelykatu. Tai siis onhan siihen mutkia tehnyt jo muutamana jouluna Teatterisilta. Se on kasvanut pelkkien kuusten paikalle tuonnista vuosittain vaihtuvaksi "teemapuistoksi", joka samalla mainostaa tyylillisesti Kaupunginteatterin ohjelmistoa. Tänä vuonna näyttävin punaisin valaistuin palloin Cabaret-musikaalin hengessä.

Palautteiden perusteella kaiketi viime joulukauden onnistunein valaisuelementti oli Brahenpuiston isot valopallot. Ne on tuotu takaisin. Klassikko ja lapsiperheiden suosikki on Kupittaan lintupuisto ja liikennekaupunki. 2020 uusia valaisukohteita ovat esim. Börsin hotellityömaan nosturi, Kaupungintalon ja kauppahallin puistikko, Kävelykadun lumihiutaleprojisoinnit, Asemanpuisto ja Piispankadun pienen pieni puistikko.

Valaistus laajenee myös kaupunginosiin: Halinen, Lauste, Runosmäki ja Pansio-Perno saavat omat valaistuksensa. Ja kaupungin katseet ovat jo tulevassa; uudenlaisen laajan valotapahtuman pilotoinnissa.

Turun erikoisen vuoden joulu oli jo melko mukavasti suunniteltu ja paketoitu. Kunnes tuli 02.12.2020. Koronatilanne on muuttunut huonompaan suuntaan Varsinais-Suomessa ja koko maassa. Alueellisia rajoituksia otetaan käyttöön jouluun asti. Eri tavoin eri puolella Suomea. Paikalliset ja valtakunnalliset uutiset kertoivat samaa: nyt suljetaan paikkoja ja tapahtumia.

Vanhan suurtorin joulumarkkinat perui ensimmäisenä. Sitten ei auttanut olla muuta kuin netin ääressä seuratakseen peruutuksia ja niistä seurannutta epätietoisuutta ja surullisuutta.

Näin ollen kaikki Turun museokeskuksen museot suljetaan, ja niissä suunnitellut opastukset, tapahtumat ja työpajat perutaan. Kirjaston yleisötapahtumat ja Turun filharmonisen orkesterin konsertit perutaan, kaupungin sisä- ja ulkoliikuntatilat ja uimahallit suljetaan. Teatterit peruvat joulukuun näytöksensä. Lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoitetaan. Perinteinen kaupungin itsenäisyyspäivän konsertti on vain netissä eivätkä ylioppilaskuntien edustajat kävele lippukulkueessa haudoille.

Kaupungintalo

Monet vielä hetki sitten turvallisiksi mielletyt ja tarkoin suunnitellut ulkoilmatapahtumat joudutaan hautaamaan.

Poikkeuksellisiin tilanteisiin voidaan kuitenkin reagoida nopeasti. Visit Turku muutti opastetut Christmas Walk -kierroksensa online kävelykierroksiksi, joissa opas kävelee livenä kertoen. Joulupukkipalveluja tarjoavat tahot vaihtavat nyt nopeasti pukkeiluaan ovensuupukeiksi tai personoiduiksi videotervehdyksiksi. Päivittäin voi seurata, miten erilaiset toimijat siirtävät tapahtumia virtuaalisiksi ja innovoivat uutta.

Suomen ravintolakaupunki ei ole kuitenkaan jäätynyt. Nyt muokataan kokkailua uusiksi. Ravintoloihin tulosta halutaan tehdä turvallista, intiimiä. Kevään kokemuksia take awaysta jalostetaan. On pikkujoulukasseja, itsenäisyyspäivän kakkubokseja, persoonallisia tai perinteisiä joulumenuja. Ydinkeskustan ravintolat ovat nyt uuden edessä kun jouluaaton joulurauhanjulistuksen jälkeiset glögittäjät puuttuvat.

Haastavaan aikaan kaupunkiin on avautunut myös uusia ruokaravintoloita. Yöelämän hiljentyessä baarit yrittävät panostaa alkuiltaan entistä laadukkaammilla juomatuotteilla ja baarimestarien näyttävillä drinkkivinkeillä.

Sosiaalisesta mediasta on tullut viimeistään tänä vuonna ravintoloiden tärkein markkinointi- ja myyntikanava.

Netti ja some korostuvat näinä poikkeuksellisina aikoina. Printtimedia ei pysty tavoittamaan ihmisiä yhtä tehokkaasti nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Osaavien toimijoiden on helppo siirtää tapahtumansa tai myyntinsä verkkoon. Mutta nettikauppa ei pelasta turkulaista yögrilliä, taksia, käsitöitään myyvää yksinyrittäjää tai sitä palveluntuottajaa jonka kohderyhmä ei ole netissä.

Joulutoiveenani onkin, että edes kirjastot ja kaupungin neuvontapisteet pysyvät auki ja tarjoavat apuaan netittömälle kansalle.

Ikkunajoulukalenteri

Kaikkea ei kuitenkaan ole peruttu. Ikkunajoulukalenterit houkuttavat tutkimaan kaupunkia. Raunistulassa jo perinteisen ikkunajoulukalenterin myötä joka päivä jossain päin kaupunginosaa avautuu jouluinen ikkuna tai asetelma. Näitä voi lähteä bongailemaan google mapsin kartan mukaan.

Kuralan kylämäessä valaistaan joka päivä yksi uusi ikkuna ympäri mäen rakennuksia. Valaisematon vinkki julkaistaan aiemmin päivällä Facebookissa.

Meille kerran vuodessa vaatekaappiamme läpikäyville tiedoksi: Perinteiset Turun jouluun kuuluvat Pelastusarmeijan joulupadat eivät ota vastaan tavaralahjoituksia päivystyspisteillään. Vaatteet ja muun lahjoitettavan voi viedä iCare -hyväntekeväisyysmyymälään tai Pelastusarmeijan kirpputorille.

Tätä kirjoittaessani (8.12.) kukaan ei taida vielä tietää, syödäänkö Joulun polku -kokonaisuuden kaupunkilaisille tarjottavaksi suunniteltua joulupuuroa viimeisenä adventtilauantaina. Joulunpyhien jälkeisistä tapahtumista tai uudenvuoden ilotulituksista on turha edes spekuloida.

Ainoa joulukaupungin lähes varma asia taitaa olla se, että tammikuun puolenvälin paikkeilla paha Nuutti (tai kaupungin tilaama nosturiauto) vie pois Tuomiokirkon kuusen.

Teksti: Päivi Säiniö (10.12.2020)
Kuvat: Päivi Säiniö ja Turkulaiset.fi:n kuva-arkisto