Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Itäharju - kaupunginosan monet kasvot

Itäharju - kaupunginosan monet kasvot

Puutaloidyllistä teollisuusalueen rujouteen, hiekkateistä valtaväyliin, graffitibunkkereista moderneihin toimistorakennuksiin. Itäharju on kontrastien kaupunginosa.

Jakolinjana Kalevantie. Kupittaan, Nummen ja Pääskyvuoren väliin sijoittuva Itäharju on toisaalta rauhallinen värikkäiden puutalojen, pientaloalueiden ja Jaanin kerrostalojen muodostama asuinalue, toisaalta pienteollisuuteen painottuva karuhko seutu. Sen keskellä voi kiivetä tutkailemaan maisemia vanhojen ilmatorjuntabunkkereiden ympäröimänä.

Alueen moni-ilmeisyyttä kuvastavat perinteiset grillikioskit, isältä pojalle -yritykset, kierrätyshenkisyys, Turku Science Parkin laajentuminen Kupittaan kampukselta Itäharjulle, viheralueet ja hyvät palvelut. Opiskelijoille vetovoimaa lisää korkeakoulujen läheinen sijainti, hyvät kevyenliikenteen yhteydet ja kattava bussiverkosto. Lapsiperheille lisäksi rauhallisia katuja ja puistomaista tunnelmaa.

Kupittaan Savi.

Lauantaiaamun kaupunginosakierros alkaa nykyisen TYKS:in T-sairaalan kulmilta Hämeentien, Helsinginkadun ja Savitehtaankadun alueelta.

TYKS T-sairaala

1921 perustettu tiili- ja keramiikka-alan yritys teki maailmallakin palkittuja tuotteita.

Yhtiön oma rautatie Kupittaan savirata kuljetti savea Halisten rannalta tehtaalle. Keramiikka-alan toimintaa paikalla on harjoitettu 1700-luvulta lähtien.

Old Mill. Jugendarkkitehti Frithiof Strandellin 1920 suunnittelema Turun Porsliinitehdas on muokkautunut vanhasta keramiikkatehtaasta monipuoliseksi teknologiakeskukseksi. Massiivinen tiilirakennus kätkee yritysten lisäksi sisäänsä myös bouldertehtaan kiipeilyseinineen.

Old Mill

Värikkäitä puutaloja ja vihreitä pihoja.

Kivijalkaan rakennetut puutalot ja rauhaa huokuvat pikkukadut viestivät vanhan ajan naapurustosta. Lähes unelias tunnelma saa unohtamaan läheisen vilkkaan liikenteen.

Ruukinrinteen portaiden yläpäässä viehättää sympaattinen leikkipaikka. Nuuhkin kesän ensimmäistä syreeniä. Rauhaisa kävelykierros tulee olemaan vastakohta seuraavalle Itäharjun pisteelleni.

Piikkilankaa ja betonia.

Teräskatu, Voimakatu, Rautakatu, Teollisuuskatu.

Teollisuusrakennus

Kalevantie todellakin jakaa Itäharjun. Eteläpuolta hallitsee teollisuus. On auto- ja rengashuoltoa, rauta-, sähkö- ja maalialanyrityksiä. Kaiken ”kädet rasvassa” -yrittäjyyden yllä tuoksuvat perinteisen Rostenin leipomon tuotteet. Ekotori on alueen ja koko Turun merkittävin kierrätyskeskus.

Nostalgiaa, shoppailua ja harrastuksia.

Itäharjun ajot tarjosi viihdettä ja vauhtia auto- ja moottoripyöräkilpailuiden muodossa 1955-65. Katuajojen menestyjiä oli mm. Jarno Saarinen. Vanhojen ajokkien näytösajot on viime vuosina elvytetty, kokoontumispaikka perinteinen Itäharjun grilli.

Itäharjun kauppakeskittymät ovat Lidl ja Prisma. Grillit ja pikaruoka näyttävät vastaavan alueen ruokatarjonnasta. Lapsille ja sporttaajille on rakennettu omia tiloja.

Maisemabunkkerit.

Graffiteja bunkkerien kyljessä Itäharjulla

Ylen tv-sarja Lomamatka 80-luvulle (2015) matkasi tekemään graffiteja Turkuun. Mieleen jäivät jo asuntoalueeksi muuttunut Kirkkotie ja Mikkolanmäki.

2023 toukokuussa saan neuvot kallioille alueen Crossfit-aktiivilta. Pieni polku johdattaa toisen maailmansodan aikaisille ilmatorjuntabunkkereille.

Ilmatorjuntapatteristoja oli sijoitettu Mikkolanmäen lisäksi Uittamolle ja Ruohonpäähän. Kallioisilta puolustusasemilta suojattiin Turkua pommeja pudottaen.

Lasinsirujen ja spraypurkkien täplittämä kallioalue tarjoaa hienoja näköaloja kaupunkiin.

Kolerahautausmaasta tulevaisuuden teknologiaan.

Kolerahautausmaa

Kalevankadun varrella, katseilta piilossa sijaitsee synkkä muistomerkki. 1831 Turkuun saapunut kolera kylvi kuolemaa. Kulkutautiin kuolleet haudattiin tuolloin kaupunginrajojen ulkopuolelle. Kakolanrinteen ohella Itäharju on toinen tartuntavaaran vuoksi perustettu hautausmaa.

InfraCityn 2021 valmistuneessa Turku Energian käyttöön suunnitelluissa tiloissa Teollisuuskadulla on lunastettu LEED Platina -ympäristösertifikaatti. Teknologiakiinteistöt muutti vanhan elementtitehtaan ja rautakauppanakin toimineen hallirakennuksen toimisto- ja tuotantorakennukseksi. Lisää moderneja tiloja Itäharjulle rakentuu 2024 InfraCityn laajentuessa. Täällä Kupittaan ja Itäharjun Turun Tiedepuistohankkeet yhdistyvät.

Muutamassa tunnissa Itäharjulla ehtii fillaroiden bongaamaan värikkäät puutalot, teollisuusrakentamisen, viheralueen näköalat graffittibunkkereineen ja teknologiasuunnittelun.

Know Your Hoods - Itäharju, Turku | Hoods.fi Lomamatka 80-luvulle | Yle Areena

Teksti: Päivi Säiniö (22.5.2023)
Kuvat: Päivi Säiniö, Sami Jaatinen