Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Hotelleja Turussa » Turun hotellit lähellä satamaa

Hotellit Turun matkustajasataman ja laivaterminaalien lähellä

Satamaa ei voi pitää Turun siisteimpänä ja mukavimpana miljöönä hotellille, mutta Viking Linen tai Tallink Siljan autolautoilla saapuville tai niillä matkaansa jatkaville tienoo on liikkumisen kannalta erittäin kätevä. Matkalaukkuja ei tarvitse pitkiä matkoja raahata, parkkitilaa löytyy tarvittaessa, ja siirtyminen keskustaankin onnistuu helposti linja-autolla.

Kesäaikaan sataman tienoilta siirtyy sujuvasti kuljeskelemaan Aurajokirantaan ja tutustumaan sen tarjontaan. Aurajoen rannoilta löytyy Turun merkittävimpiä nähtävyyksiä, kuten Turun linna vain muutaman sadan metrin päästä laivaterminaaleilta, Forum Marinum -merimuseo ja sen yhteydestä purjelaiva Suomen Joutsen. Jokirannan varrelle on ripoteltu myös hyvä valikoima ravintoloita, kuten Rantakerttu, jonka viikonlopun hampurilaisbuffaa voi suositella. Jokirannasta on myös mahdollista lähteä pienelle päiväretkelle Turun saaristoon.

Hotellivaihtoehtoja

Kummankin suuren laivayhtiön matkustajaterminaalit sijaitsevat satama-alueella lähes vierekkäin, ja niitä lähimmät majapaikat ovat hotelli Seaport, joka sijaitsee aivan terminaalien kainalossa ja hostellilaiva s/s Bore, joka sijaitsee jonkin matkan päässä Aurajokirannassa.

Muita hotelleja ei sataman välittömässä tuntumassa ole. Kuitenkin, bussilinja sataman ja Turun keskustan välillä kulkee pitkin Linnankatua, ja Linnankadulta tai sen tuntumasta voi hyvinkin löytyä tarpeisiin sopiva hotelli. Tällä sivulla keskitytään kuitenkin vain oikeasti sataman lähellä olevaan kahteen majapaikkaan.

Hotelli Seaport Turun satamassa

Seaport Hotel

Booking.com
Hotels.com

En keksi, miten hotelli juuri missään voisi olla lähempänä matkustajaterminaalia kuin Seaport Turussa. Hotelli sijaitsee aivan Viking Linen matkustajaterminaalin sisäänkäyntiä vastapäätä karismaattisessa makasiinityyppisessä rakennuksessa, eikä Siljan terminaaleiltakaan ole sinne muutamaa kymmentä metriä pitempää kävelymatkaa. Sijainti onkin Seaportin ehdoton valttikortti. Monet aamulaivalla matkustavat saapuvat tänne jo edeltävänä iltana, välttävät näin yötä myöden ajelut ja varmistavat itselleen kunnon yöunet.

Hotellin ympäristössä käy aamuisin ja iltaisin, laivojen lähtö- ja tuloaikoihin melkoinen vilske, mutta muina aikoina seutu on varsin rauhallista. Omalla autolla liikkeellä olevat arvostavat, että auton saa parkkiin aivan hotellin eteen. Hotellilla on omia parkkipaikkoja, mutta jos ne on kaikki varattu, niin ympärillä levittäytyvät laivaterminaalien omat laajat paikoitusalueet, jotka tosin ovat maksullisia.

Hotellissa on ravintola, jossa tarjotaan perinteinen hotelliaamiainen. Ehdoton plussa on se, että tarjoilu aloitetaan riittävän ajoissa niiden kannalta, jotka lähtevät aamulaivalla matkalle. Hotellin ravintolassa tarjotaan myös buffet-lounasta, josta on muodostunut monen paikallisen suosikki. Jos ennen laivan lähtöä on luppoaikaa, hotellin ravintolaan voi toki silloinkin piipahtaa haukkaamaan tai hörppäämän jotain.

Hotellin sisustuksessa alkaa jo näkyä, että toimintaa on harjoitettu tovi jos toinenkin, mutta huoneet ovat perussiistit, tunnelma kohdallaan ja henkilökunta saa kiitosta palvelualttiudestaan. Huonevalikoimassa on valinnan varaa, ja myös perheille löytyy oma huonetyyppi, jossa majoittuu kaksi aikuista ja kolme lasta. Huoneissa ei ole ilmastointia, mutta ikkunan voi avata raolleen ja helpotusta kuumina kesäöinä saa myös hakemalla respasta tuulettimen, jolla ilman saa kiertämään.

Hostellilaiva s/s Bore, Turku

Laivahostelli s/s Bore

Booking.com
Hotels.com

Suomen Hotellijärjestö valitsi Boren Suomen parhaaksi hostelliksi vuonna 2020. s/s Bore on vanhan ajan ruotsinlaivan tyylinen museohöyrylaiva, jonka hytit on otettu hostellikäyttöön. Laivalla vallitsee mukava retrotunnelma ja sen tilat ovat ajan patinoimia mutta siistejä. Henkilökunta on nuorekasta ja asiakaspalveluhenkistä, ja monet heistä ovat ravintola- ja majoitusalan opiskelijoita, jotka suorittavat laivalla työharjoittelujaksoa.

Bore sijaitsee kivalla paikalla Aurajokirannassa, ei kovin kaukana keskustan palveluista ja noin 600 metrin päässä Viking Linen ja Siljan matkustajaterminaaleilta. Budjettimatkustajien lisäksi Bore sopii vallan mainiosti myös oikealle risteilylle aikoville; Onkohan olemassa kovinkaan monta parempaa paikkaa virittäytyä risteilytunnelmaan kuin vanha ruotsinlaiva, jolta kaiken lisäksi matka takaisin nykyaikaan ja laivaterminaaleille käy käden käänteessä.

s/s Boren huoneet ovat tyypillisiä laivan hyttejä. Niitä on 130 kappaletta, ja ne ovat 1-4 hengelle tarkoitettuja. Useimmissa hyteissä on suihku ja wc. Suihku on pieni, mutta mikään yllätyshän tämä ei ole kenellekään laivalla matkustaneelle. Saunomisen ystävien kannattaa kysellä respasta tietoa aamusaunasta.

Laiva edustaa sodanjälkeistä suunnittelua, niin hyvässä, kuin pahassa. Tyylikkäitä tummia puupintoja on paljon, mutta aikoina, jolloin laiva rakennettiin ei ollut tietoakaan esteettömyydestä, joten kaikilta osiltaan alus ei ole sopiva liikuntaesteisille.

Laivalla on oleskelutila, jossa voi viettää aikaa laivan kirjavalikoimaan tutustuen, pelaten lautapelejä tai katsellen telkkaria. Lisäksi laivalla on mahdollista tutustua näyttelyyn, joka valottaa sitä, millaista aluksella oli työskennellä ja matkustaa sen kyntäessä merta Turun ja Tukholman välillä. Näyttelyssä pääsee katsastamaan mm. henkilökunnan asuintilat, laivayhtiön johtajan luksushytin, tavallisten matkustajien hyttejä alemmilla kansilla ja tietenkin komentosillan.

Viking Line, terminaali, Turku

Tallink Siljan ja Viking Linen laivavuorot ja matkustajaterminaalit

Turun matkustajasatamasta pääsee matkustamaan autolautalla Ruotsiin neljä kertaa vuorokaudessa, joko Tallink Siljan tai Viking Linen kyydissä. Kummallakin on sekä aamuisin että iltaisin yksi laivalähtö kohti Tukholmaa. Turusta on tehty risteilyjä myös Tallinnaan ja Riikaan, mutta nämä eivät ole olleet normaalia, säännöllistä reittiliikennettä, vaan niitä on järjestty vain kausiluoneisesti.

Tallink Siljan ja Viking Linen matkustajaterminaalit sijaitsevat Turun matkustajasatamassa noin 200 metrin etäisyydellä toisistaan. Jatkoyhteydet busseilla muihin kaupunkeihin lähtevät kauko- ja tilausliikenteen linja-autolaitureilta, jotka sijaitsevat terminaalien vieressä.

Junayhteydet kohti Helsinkiä ja Tamperetta lähtevät terminaalien välimaastossa olevalta pieneltä rautatieseisakkeelta.

Satamassa on pysäköintialueita, joille voi maksamalla paikoituksen etukäteen (tai ParkMan/EasyPark-sovelluksella) jättää autonsa laivamatkan ajaksi. Ne sijaitsevat 200 metrin säteellä terminaaleista.