Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Herkkunuotta - rentoa kalameininkiä Kauppahallissa

Herkkunuotta - rentoa kalameininkiä Kauppahallissa

Puolenpäivän aikaan Herkkunuotan bistron tiskillä käy kuhina. Lounasannoksia nousee avokeittiöstä nopeaan tahtiin ja iloisesta puheensorinasta päätellen baarijakkaroilla viihdytään.

Toisessa päässä myyntitiskiä käydään kalakauppaa. Kauppahallin tunnelma vie mukanaan.

Sitä ei aina muistakaan mihin kaikkiin kilpailuihin ja arvontoihin tulee osallistuneeksi. Inboksiin kilahtava viesti Herkkunuotan naistenpäiväviikon lounasarvonnan voitosta yllättää. Varmistelen voiton lunastusaikataulua, nopea vastaus nostaa heti pisteitä.

Saavun voittamalleni kahden hengen ystävälounaalle parhaassa seurassa eli itseni kanssa. Kerron tämän toki heti. Kalaa paistava kauppias tervehtii ystävällisesti ja toteaa, että tulet sitten kahdesti.

Herkkunuotan tarjoilua

Mahtavaa! Pieni ele yrittäjälle, iso merkitys asiakkaalle. Heti hyvä mieli!

Toistakymmentä vuotta Kauppahallissa toiminut Herkkunuotta on persoonallinen miksaus perinteistä kalakauppaa, tukkumyyntiä ja bistromaista lounasta. Hellstenin yrittäjäpariskunta on onnistunut kasvamaan kahden hengen pienyrityksestä useita ihmisiä työllistäväksi brändiksi.

Paikalliset ravitolat käyttävät kalaliikettä, lounaalla käy vakkareita, reseptiikkaa jaetaan netissä ja kauppahallin yhteisöllisessä maailmassa Herkkunuotan isäntää hehkutetaan yhteishengen luomisessa.

Särjen riemuvoitto! Herkkunuotan nettisivut ovat raikkaat ja rennot. Lounas päivittyy sivuille päivittäin, kaiketi kalatarjonnan ja saatavuuden mukaan. Maanantait ovat keittopäiviä, keskiviikkoisin listalla on suosittu rapuburger.

Voittoilmoituksen jälkeen tutkailen rauhassa päivittäin lounaslistoja. Vaikka keitot ja ruokaisat salaatit vaikuttavat herkullisilta, jään odottamaan somen kuvien ”kokonaisia” kalalounasannoksia.

Paistettu kampela herättää mielenkiintoni, hieman harvinaisempi näky ainakin lounaslautasella.

Paistettua kampelaa, Herkkunuotta

Hallin tiskillä pääsee lähituntumaan kokkaamisen suhteen. Keittiö on todellinen avokeittiö kun kaikki tapahtuu parin metrin etäisyydellä. Herkkunuotan keittäjiä tämä ei näytä häiritsevän. Päinvastoin. Läppä lentää, kaikille asiakkaille näyttää riittävän huomiota. Kahden kokin kemia selvästi toimii.

Eikä ihme. Herkkunuotan yrittäjä Johan Hellsten on palkittu 2020 vuoden positiivisimpana turkulaisena. Kauppahallin henkiseksi sydämeksi mainittu yrittäjä sykkii hyväntuulisuus ja huumori kärkinään.

Tarjoiltu annos on runsas, raikas, kesäinen ja makuja täynnä. Maukas kampela on paistettu mehevän rapeaksi, uusien perunoiden paahto on napakka, katkarapuskagen toimii myös herkullisena ”kastikkeena” ja fenkoli tuo kivaa makuvivahdetta ja suutuntumaa. Taitaa lautaselta löytyä aavistus tillistä mummonkurkkuakin. Varsin oivallinen combo.

Bistron baarijakkaralta pitää vielä siirtyä silmäilemään freesin ja monipuolisen kalatiskin antia. Kalakauppiaan yrittäminen on tasapainoilua helposti pilaantuvan raaka-aineen kanssa, jonka saatavuus on luonnon käsissä. On hallittava laajaa kontaktiverkostoa, prosesseja, asiakaspintaa. Ja sitä asiakaspalvelua.

Kalatiski, Herkkunuotta

Parin päivän päästä löydän itseni toistamiseen Herkkunuotan lounaalta. Naapurituoleilla istuu ulkomaalainen turistipariskunta, joka kuvaa innostuneesti kesälautasiaan: kokoelma kalatiskin herkkuja, kesäperunaa ja kananmunaa kuuluvat maistuvan.

Lautasen 2021 Suomen parhaaksi palkittu saaristolaisleipä herättää keskustelun suomalaisesta ruokakulttuurista.

Lohikeittoa lusikoivat miehet myhäilevät tyytyväisinä, kermainen soppa mallasleipineen tuntuvat täyttävän.

Oma valintani on täydellinen. Paistettu kirjolohi, seesami-kasvikset, limesmetana ja fenkoli-chilisalaatti sekä kesäperunat on kesäisen kotimainen aasialaisin twistein. Lohi on hienosti kypsennetty, sen makua tukevat rapsakat kasvikset ja muut annoksen komponentit. Keittiöön tiskin taa lähtevät spontaanit kehut.

Paistettu kirjolohi, seesami-kasvikset, limesmetana

Ruokailijoita käy päivässä noin sadan verran. Keittoannokset nousevat nopeammin, jolloin syöjien vaihtuvuus on suurempi. Lounaan päättävän teekupin ääressä saa kuitenkin viihtyä, ruokailemaan voi siirtyä myös kauppahallin yhteiselle ateriointialueelle, jonne eri pisteistä annoksensa hakeneet voivat kokoontua yhteisten pöytien ääreen.

Voitettujen lounaiden jälkeenkin Herkkunuottaa tulee seurattua. Syksy näkyy rapuina ja ostereina, kynttiläiltoihin tarjotaan äyriäisvateja. Somessa yrittäjäpariskunta fiilistelee sienimetsässä ja lupailee lounaalle sienirisottoa.

Listoilla kaloissa vilahtavat mm. ahven, siika, hauki (ainakin terriinin muodossa), savustettu sinipallas. Myös nahkiaiset sesonkituotteena mainittu.

Annoksiin yhdistellään niin kotimaisia makuja karpalosta kanttarelliin kuin vivahteita maailmalta vaikkapa bulgurin, hummuksen tai avokadocremen muodossa. Salaatit tulevat paikalliselta Sorrin tilalta.

Keskiviikkoisin on tarjolla rapuburger.

Jälleen yksi syy Kauppahallivisiittiin.

Herkkunuotta

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (7.9.2022)