Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Hämeenkatu

Hämeenkatu

Akateeminen Hese, pikaruokaa, pikkuravintoloita italialaisin, aasialaisin ja kreikkalaisin mauin, kampaamoja ja partureita, kiinnimenneitä pankkeja ja opiskelijoiden luottoruokakauppoja. TYKSin ankealta kolossilta keskelle historiallisen Turun hallintoa. Hämeenkatu hämmentää.

Hämeenkatu ei varsinaisesti kutsu viihtymään. Se on sekoitus erilaisia liikkeitä, monimuotoista rakennuskantaa, vilkasta julkista liikennettä, kevyen liikenteen ruuhkaisuutta ja tukkoisuutta, bilettävää haalarikansaa vaeltamassa kampuksen ja keskustan välillä.

Vuonna 2017 Turun kaupunki julkaisi keskustan kehittämiseen tähtäävän visiotyöryhmän raportin ”Keskustavisio 2050”. Täl puol jokkee eli vanhan Turun puolella visio keskittyi mm. Hämeenkadun ympäristöön. Suunnitelmissa esiteltiin kampusalueen ja Kupittaan tiedepuistokokonaisuuden yhdistävä vehreä bulevardi. Ajatuksena on vihreys ja katutilan selkeyttäminen järjestämällä eri liikennemuodoille omat selkeät väylät.

Hämeenkatu talvella

Tammikuun 2021 lumikaaoksen jälkeen Hämeenkadun sohjossa ja liukkaudessa tallatessa visiot tuntuvat hyvin etäisiltä. Katutilaa hallitsevat isot lumikinokset. Ihmiset poukkoilevat busseista pyöräilijöiden eteen. Oma reittini kotoa kaupunkiin kulkee lähes poikkeuksetta rauhallisemman ja idyllisemmän Piispankadun kautta, mutta näin talviaikaan kaupungin ylläpitämä talvipyöräilyn testireitti pitää Hämeenkadun edes jokseenkin kuljettavana harjasuolauksella.

Hämeenkatu on yksi Turun keskustan pääkaduista. Se alkaa Kiinamyllynkadun risteyksestä ja päättyy Aurakadun, Itäisen rantakadun ja Kaskenkadun risteykseen Aurajoen rannan tuntumassa. Kiinamyllynkadulta TYKSille päin nimenä on Hämeentie. Halistentien ja Tammitien risteyksessä väylä muuttuu Hämeen valtatieksi (Valtatie 10).

Kaupunki on syntynyt maanteiden risteykseen. Turussa näitä valtaväyliä ovat olleet Kuninkaantie eli Suuri Rantatie Viipurista Turkuun sekä Turusta Hämeenlinnaan johtanut Hämeen härkätie. Se mainitaan asiakirjoissa ensimmäistä kertaa vuonna 1426 nimellä Tauastagathu. Keskiajalta lähtien Hämeenkatu on ollut merkittävä osa kaupungin rakentumista. Tärkeimpiä maamerkkejä ovat luonnollisesti Tuomiokirkko ja Vanha suurtori.

Ei ole siis mikään ihme, että Hämeenkatu on kerännyt kauppiaita kautta vuosisatojen. Vuonna 2021 se on moderni versio entisaikojen sekatavarakaupasta.

Ravintola Hämeenkadulla

Trenditietoiset herkuttelevat raakakakuilla Kembuz Cafessa ja lounastavat ravintola Kuoren falafelbaarissa. Klassista intialaista nautitaan jo perinteikkäässä Delhi Darbarissa. Etniset maut ovat vallanneet Hämeenkadun. Tämä helpottanee alueella liikkuvia Turun yliopiston vaihto-opiskelijoita.

Opiskelijoiden ja lähikortteleiden työntekijöiden nopeisiin ruokaostoksiin apua tarjoavat vuoden 2000 luomukaupaksi valittu K-market Puhakka ja nykyisin 24 h auki oleva Sale, joiden kassoilla käy kuhina juuri ennen iltayhdeksää tiettyinä opiskelijabileiltoina.

Harva mieltää Hämeenkadun vaatteiden shoppailuun. Täältä ei löydykään halpavaateketjuja vaan persoonallisia erikoisliikkeitä, joilla on historiaa. Housumies ja Academia panostavat miesten pukeutumiseen, Hän & Minä laadukkaisiin naisten vaatteisiin.

Kåren

Vaikka rajaankin Hämeenkadun esittelyn tässä yliopistolta Tuomiokirkolle, on pakko tehdä pieni laajennus. Eihän Hämeenkatua ole ilman Kårenia. Åbo Akademin ylioppilaskunnan kotipesä on paitsi opiskelijaravintola, myös tapahtumajärjestäjä, juhlasali ja nykyisin myös Linna Burgers and Coffee -ravintolan majapaikka.

Toisella puolella Hämeenkatua katukuvaa hallitsee näyttävä Rettigin entinen tupakkatehdas, jota odottaa epävarma tulevaisuus mahdollisena Historian museona.

Opiskelijoiden kastajais- ja baarikierroksilla Hämeenkatu on siirtymäriitti. Proffan Kellarista matkalla keskustan baareihin täällä otetaan yhdet, kokoustetaan, jäädään jutustelemaan ja noukitaan yöruoka kotiin palatessa. Turhaan ei Sub siirtynyt täällä palvelemaan 24 h.

1960- ja 70 -luvuilla Hämeenportti oli opiskelijaelämän keskus. Yliopistoväki ja taiteilijat viihtyivät boheemissa tunnelmassa. Paikka suljettiin vuonna 2004 Caramba -nimisenä. Nykyisin Hämeenkadulla opiskelijoita houkuttelevalla Anniskeluravintola Portilla ei ole mitään tekemistä Hämeenportin kanssa.

Yleiskuva Hämeenkadulta ja Hämeenkadun Sale

Hämeenkatu on myös klassikoiden katu. Kansallinen kirjakauppa on vuonna 1899 perustettu turkulainen perheyritys. Originaalin Linnankadun myymälän lisäksi liikkeellä on pitkä perinne Hämeenkadulla, jossa huomio on erityisesti opiskelijoissa. Kuva-Paijula on vanhanajan valokuvausliike. Täällä, vuonna 1962 perustetussa kivijalkakaupassa teetin matkakuvani ennen digikamera-aikaa.

Muuttaessani Turkuun 1990-luvun lopussa Hämeenkatu oli varsinainen pankkikatu. Konttorit houkuttelivat opiskelijoita luvaten edullista lainaa ja leffalippuja.

Nyt pankkikonttorien tilalla on outlet-myymälöitä tai ilmoitus kassapalveluiden sulkemisesta. Sale on auki 24 h mutta pankkiin pääsee vain varauksella.

Vanhasta pankkimaailmasta muistuttaa Kissa-Alli. Se on Viljo Mäkisen veistämä patsas vuodelta 1977 Hämeenkatu kuudessa. Rujon realistisen patsaan tilasi aikoinaan Turun Säästöpankki uuden konttorinsa edustan komistukseksi.

Hämeenkatu on tatuointia, antiikkia ja antikvariaattia, fysioterapiaa, hyvinvointia ja monenlaista huoltoa hautaustoimistosta uusiin koteihin. Etnisestä ruokakaupasta pikapassikuviin, kodinsisustuksesta italialaiseen trattoriaan. Kadun tunnelma aaltoilee. Halvahkon kitchisestä pikaruoasta on vain kivenheitto frakkivuokraamoon.

Turun hovioikeuden rakennus

Tuomiokirkon kulmalla Hämeenkatua dominoi Turun hovioikeuden näyttävä rakennus. Se muistuttaa kadun hallinnollisesta voimasta. Jos katu on nykyään opiskelijoiden, se on myös hallinnon. Turun yliopiston monet hallinnolliset elimet kokoontuvat täällä. Johto, viestintä ja opiskelijat on helppo koota siellä missä asiat tapahtuvat.

Kaiken uuden fuusioruoan keskellä vanhat klassikot toimivat. Vuodesta 1947 palvellut leipomo Nurmi & Sulonen ja yli 30 vuotta leiponut Naantalin Aurinkoinen houkuttelevat edelleen kävijöitä myymälöihinsä Hämeenkadulla. Tätä kirjoittaessa hittejä ovat Runebergit ja laskiaispullat.

Hämeenkatu kaipaisi jäsentelyä, vihreyttä, värejä ja villejä ideoita. Toivottavasti tällä kadulla toimitaan viihtyvyyden puolesta jo ennen Keskustavisiota.

www.turku.fi > keskustavisio
www.turunseutusanomat.fi > Historian kerrokset kohtaavat Hämeenkadulla

Teksti: Päivi Säiniö (15.2.2021)
Kuvat: Päivi Säiniö ja Turkulaiset.fi kuvakirjasto