Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Elokuvapäivä

Elokuvapäivä - Popparit esiin

Sinänsä jännä, että tätä ei ole hiffattu muualla. Siis että yhtenä päivänä elokuva on kaikkialla ja kaikkien saatavilla. Vuonna 2015 Turussa oivallettiin, että (elo)kuvauksellinen kaupunki kannattaa tuoda kaupunkilaisten silmiin. Osallistamalla kaupunki näkemään ja näkymään mahdollisimman helposti syntyi Elokuvapäivä. Turun kaupunki, Turun Amk ja Linnateatteri ry muodostivat Elokuvakaupunki ry:n eli Scene Turun, jonka tarkoituksena on koota yhteen kaikki Turun seudun elokuvaan liittyvä toiminta. Virallisesti tätä toimintaa koordinoi Länsi-Suomen Elokuvakomissio.

Elokuvapäivän simppeli idea on että leffa on missä tahansa. Kauppakeskus, baari, nuorisotila, parkkipaikka, kirjasto, hotelli, ravintola, konserttisali, oma kotikatsomo... Maksuttomia elokuvia ympäri kaupunkia, aamusta iltaan. Draamaa, komediaa, klassikkoja, lasten elokuvia. Näytöksiä voivat järjestää yritykset, yhdistykset, järjestöt, seurat, kaveriporukat ja yksityiset ihmiset. Elokuvapäivän yhteistyökumppanit mahdollistavat ilmaiset näytökset, katsojan ei tarvitse kuin valita laajasta tarjonnasta mieleisensä.

Ensimmäistä elokuvapäivää vietettiin syyskuisena lauantaina 2015. Omia kokemuksia tuosta päivästä ei ole, mutta pieni salapoliisityö kertoo, mitä tuolloin katseltiin. Päivän ovat huipentaneet kauppatorilla ulkoilmanäytöksinä esitetyt maksulinen Kätilö sekä Mielensäpahoittaja. Maksullisuudesta on tämän jälkeen luovuttu, ja kaikki Elokuvapäivän näytökset ovat ilmaisia. Toki leffapäivään on niin halutessaan voinut rahaakin kuluttaa, sillä muutama leffajärjestäjä on kehitellyt elokuvan rinnalle esim. teemaan sopivaa ruokailua.

Maaliskuun alun torstait ovat myös vakiintuneet toiseksi elokuvapäivän maamerkiksi. Näin myös vaikkapa koulut ja oppilaitokset ovat voineet järjestää leffanäytöksiä ja tapahtuman potentiaalinen katsojakunta on laajentunut. Oma aikatauluni ei ole läheskään aina käynyt yksiin arkipäivänäytösten kanssa, mutta keväällä 2016 ehdin näkemään Turun seudulla kuvatun Viikossa aikuiseksi -elokuvan Scenen päivänäytöksessä ja tämän vuoden maaliskuussa fiilistelin Logomossa A Star Is Born -leffaa.

Monipuolisen elokuvakattauksen ohella elokuvapäivää kannattelee kaksi teemaa: Elokuvakaupunki Turku ja suuret ulkoilmanäytökset. Turussa ja Turun seudulla on viime vuosina kuvattu huikea määrä elokuvia. Mikäpä olisi parempi tapa promota ja nostaa niitä näkyviin kuin turkulainen kaupunkileffapäivä? Ja miten saa näkyvyyttä? Satojen ihmisten ulkoilmanäytöksillä mieleenpainuvissa esityspaikoissa. Tässä järjestäjät ovat onnistuneet mainiosti.

Syksy 2016. Luokkakokous. Veritas Stadion. Turun seudulla kuvattu junttikomedia turkulaisella jalkapalloareenalla lauantai-illan etkoiluna. Arvatenkin katsomo oli täynnä. Leffa ei todellakaan ole omaa genreäni ja aiheutti myötähäpeää ensimmäisestä minuutista lähtien, mutta olihan satojen katsojien kokoontumisessa tunnelmaa. Vuotta myöhemmin illan lokaatio oli mitä turkulaisin eli jokiranta. Ravintolalaiva Papa Joen kylkeen oli viritetty valkokangas, ja leffakatsomo sijaitsi Aurajoen vastarannalla. Elokuvana oli kaarinalaislähtöisen Touko Laaksosen tarina eli Tom of Finland. Taivas kaatoi vettä niskaan, keskustan liikenne ja ravintolat söivät ääntä elokuvalta. Siltikin katselukokemus oli mieleenpainuva!

Innovatiivisilta järjestäjiltä eivät ole rohkeat ideat loppuneet. Vuonna 2018 syysillan huipensi Turun linnassa kuvattu Ruotsin hallitsijana 1600-luvulla toimineen kuningatar Kristiinan elämään pohjautuva Tyttökuningas. Missä leffakatsomo sijaitsi? No tietenkin Turun linnassa. Linnan sisäpihalla kuva eli ja historia havisi. Oli jännä fiilis istua katsellen linnan muureja ja nähdä samanaikaisesti sama miljöö valkokankaalla.

Tänä syksynä saatiin sitten ensimmäistä kertaa ulkoilmanäytökseen katto pään päälle. Vartiovuorenmäellä Turun kesäteatterissa selvitettiin rikoksia periturkulaisissa maisemissa turkulaisen Reijo Mäen luoman dekkarihahmon Jussi Vareksen kanssa. Vares - Pahan suudelma veti katsomon täyteen ja valkokankaalta voi bongailla tuttuja kulmia Apteekista Ruissaloon ja förille. Näissä elokuvapäivän päättävissä suurissa näytöksissä on ollut tapana, että Scenen edustaja toivottaa yleisön tervetulleeksi ja kertoo hieman taustaa esitettävästä elokuvasta ja elokuvapäivästä. Mukaan on usein saatu myös kyseisten elokuvien ohjaajia tai muuta tiimiä. Nyt terveisensä toivat paikalle saadut Vares-elokuvien tuottaja Markus Selin ja itse Vareksen "isä" Reijo Mäki.

Elokuvannälkäisille tiedoksi: näihin suurimpiin ulkoilmanäytöksiin tarvitaan lippu. Lippujakoja järjestetään muutamaan otteeseen jokunen viikko ennen varsinaista elokuvapäivää. Osaan muistakin näytöksistä vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Kannattaakin ottaa elokuvapäivän somekanavat seurantaan, jotta saa ajoissa tiedot ohjelmistosta, lippujaoista jne. Somekanavissa saa myös tietoa Elisa-viihteen ilmaisista leffakoodeista, joilla voi järjestää omia yksityisiä leffanäytöksiä. Pieni vaivannäkö ja etukäteissuunnittelu kannattaa, sillä on hyvä selvittää missä mikäkin näytös järjestetään. Itse ainakin olen joutunut googlaamaan joitakin minulle tuntemattomia paikkoja. Näytöksiin kannattaa saapua ajoissa, sillä tilat ovat hyvinkin eri kokoisia ja jotkut leffat yllättävän suosittuja. Olipa paikka ja aika mikä tahansa, näyttää vahvasti siltä, että elokuvapäivä on tullut jäädäkseen. Turku houkuttaa elokuvantekijöitä ja turkulaiset houkuttuvat elokuvista.

www.elokuvapaiva.fi
www.sceneturku.fi
@sceneturku

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (9.9.2019)