Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Brahen kellari - klassikko keskustassa

Brahen kellari - klassikko keskustassa

Tammikuinen torstai-ilta, yksin, ei varausta. Puhelimeen ladattuna voitettu Elämys-lahjakortti. Tiedossa siis toivottavasti ilmainen ilta hyvän ruoan parissa.

On ravintoloita, jotka ovat näkyvästi esillä somessa. Lounaslistat päivitetään, annoskuvia postataan ja asiakkaiden ruokakuvat keräävät huomiota instassa. Suosioon on myös näkymättömämpi tie - hiljainen tieto, suositukset sekä kaupunkilaisten suusta suuhun -kehut.

Brahen kellarin vastaanotto on lämmin. Olo on heti tervetullut, aistii, että tässä ravintolassa asiakkaasta pidetään huolta. Mukava pöytä yhdelle löytyy näin arki-iltana välittömästi. Mielikuvani Brahen kellarista jotenkin vanhahtavana jäykistelymestana vaihtuu rentoon meininkiin.

Elämyslahjojen lahjakortilla täällä aterioidessa pakettiin eivät kuulu alkoholijuomat. Olen siis varautunut juomaan vettä. Tilannetajuinen fiksu tarjoilija suositteli alkoholitonta kuohuviiniä, joka avasi illan mukavasti. Aterialle löytyi myös alkoholiton valkoviini, varsin kelpo valinta koko ruokailun ajaksi.

Alkuruoat ovat avain ravintolan sydämeen. Haluan tutustua paikan makumaailmaan, joten tilaan valikoiman alkuruokia. Tässä combossa Brahen kellari on koonnut parhaat makunsa yhdelle lautaselle. Toast Skagen, avokadotartar ja kylmäsavuporo on herkullinen kokonaisuus. Maut ovat raikkaita, kolme pientä annospalaa ovat tyylikkäitä ja hienosti toisistaan erottuvia. Täydellinen aterian aloitus!

Valitsemani pääruoka-annos jatkaa laadukasta linjaa. Grillattua metsäkauriin sisäfileetä, kasvispaistosta ja kermaperunaa. Tämä on kuulemma kellarin klassikko. En ihmettele. Kaikki lautasella toimii. Herkullinen annos on myös käsittämättömän suuri. Kerralla käytettävässä lahjakortissani riittäisi katetta myös toiseen pääruokaan, mutta listan merilohi, kuha, karitsan sisäfilee, pippuripihvi tai fasaaninrinta eivät enää uppoa. Kasvisruokailijalle Brahen kellaria voi tuskin suositella. Ainoa kasvispääruoka on nimittäin annos, joka sisältää tomaattirisottoa, maa-artisokkaa, härkäpapua ja raitajuurta. Houkuttavan kuuloinen, tähän heräsi mielenkiinto.

Jälkkärilistan kohdalla iskee uteliaisuus. Niinpä päädyn tilaamaan mustikka-juustokakkua sekä sitruunapannacottaa & lakritsikastiketta. Sanoisin että aika buenot valinnat. Marjat taittavat suklaalla höystetyn juustokakun makeutta, ja sitruunan ja lakritsin combo on mieletön. Keittiöön lähtivät terveiset täyden kympin illallisesta.

Turun vanhin kellariravintola oli minulle yli 20 vuoden kaupungissa asumisen jälkeen uusi tuttavuus. Mielikuvani ravintolasta oli pölyttynyt fine dining, mutta paikka yllätti tyylikkäällä rentoudellaan. Tarjoilu ja palvelu oli äärimmäisen laadukasta, henkilökunnan sitoutuneisuus ja kokemus välittyi kaikesta. Positiivinen huomio: ravintola infoaa tärkeimmät tiedot jo ulkona. Näkyvillä on ruokalista, myös englanniksi, nettisivujen osoite ja ravintolan perustamisvuosi.

Brahen kellari on toiminut vuodesta 1967, vuonna 1888 rakennetussa talossa. Yli 20 vuotta ravintolaa luotsannut Hessu Martikainen vetää myös Hansakorttelin Cafe Brahea. Brahen kellarin konseptiin kuuluu a'la carten lisäksi lounasbuffet sekä catering. Ravintola järjestää myös suosittuja Dinner in the dark - illallinen pimeässä -teemaillallisia.

www.brahenkellari.fi
www.elamyslahjat.fi

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (9.2.2020)