Kesää odotellessa
Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Uimaan talvella Turussa

Molskis! Hyppää turkulaisille vesille!

Talvi on kietonut vaippaansa vesipuiston liukumäet. Oli kesä tai talvi, ei veden äärestä silti tarvitse olla poissa. Vilukissa valitsee kylpylän tai uimahallin ja kylmää kaihtamaton pulahtaa avannon pistelevään syliin tai kylpylän kylmävesialtaan. Tutustu Turun vesiin ja anna räpylöiden viedä!

Avantoon!

Laiturin nokassa seisoo lauma höyryävää väkeä. Uima-asut ja uimasukat ovat ainoat varusteet mitä heillä on päällään. Ilma on pakkasesta kihelmöivä ja ajatus toppatakin riisumisesta, saati sitten veteen menemisestä, tuntuu mahdottomalta.

Mutta kuten usein sanotaan, se ensimmäinen kerta on portti. Kun uskaltaa, voi löytää hyisestä vedestä uuden harrastuksen, avun moniin vaivoihin ja uusia ystäviäkin. Stressi ja väsymys vaipuvat jäiden alle, kulkeutuvat virtojen mukana kauas pois ja jättävät ihmisparan rauhaan. Ainakin seuraavaan avantokertaan asti.

Konkareita kannattaa kuunnella. Saunasta tulikuumana hyppääminen jäiden sekaan voi olla kohtalokasta, joten tutustu avantouintiin maltilla ja anna kauan harrastaneiden opastaa.

Lähde talvipulikoimaan joko Ispoisten rannalle, joka on Turun Avantouimarit ry:n majapaikka, tai Saarronniemeen, missä sinut ottaa vastaan Saarronniemen Saukot ry.

Kloorialtaaseen!

Suomen suurimmaksi ja monipuolisimmaksi uimahalliksi itseään tituleeraava Impivaaran Uimahalli avasi ovensa noin vuosi sitten mittavan remontin jälkeen ja sai koko Turun toviksi vesipedoiksi. Kahdeksan allasta tarjoavat jokaiselle jotakin, sillä perheen pienimmät voivat viihtyä kahluualtaassa, hyppijät pomppia hyppyaltaassa ja pitkissä altaissa voi uida rauhassa matkaa. Monitoimi- opetus-, perhe- ja kylmäaltaat ovat nekin saaneet vesiinsä pulikoijia. Impivaaran uimahallissa on tiloja kuin Seitsemän Veljeksen kirjassa, sillä paikat on nimetty kirjasta tuttujen nimien mukaan.

Muitakin uimahalleja Turusta toki löytyy. Tutustu koko uimahallitarjontaan Turun kapungin nettisivuilla.

Parempiin poreisiin!

Caribia on turkulainen kylpylähotelli, joka haluaa toivottaa tervetulleeksi karibialaiseen tunnelmaan. Kahdeksan allasta, kolme vesiliukumäkeä ja ulkoallas ovatkin niin turkulaisten kuin ulkopaikkakuntalaistenkin mieleen. Jos et kaihda kylmää kyytiä, pulahda välillä ulkoa löytyvässä kylmävesialtaassa. Kylpylän sisällä olevat saunat ja kerran viikossa ulkona lämmitettävät savu- ja puusaunat tuovat uintikokemukseen oman hulppean lisänsä.

Jotta pysyisit pinnalla!

Oletko mielestäsi uintikonkari? Vai tarvitsisitko sittenkin hieman päivitystä kroolauksesta ja muista uintitekniikoista? Vai jäikö uintitaito lapsena oppimatta täysin ja sen koommin et ole varvastasi veteen laittanut? Aikuisten uimakouluissa on kaikki mahdollista. Uimataidon voi oppia, tai uida itsensä niin parempaan kuntoon kuin paremmaksi uimariksikin.

Uintikursseja aikuisille tarjoavat Aurajoen Uinti ja Uintiklubi Turku ry.

Sukeltamaan!

Ilman kurssitusta ja laitteistoa sukeltaminen on, jos ei mahdotonta, niin ainakin haastavaa ja vaarallistakin. Satsaa siis kunnon kurssiin, jotta opit sukeltamisen salat. Keväisin Saaristomeren Sukeltajat ry järjestää laitesukelluksen peruskurssin. Kurssi on pakollinen jatkokursseja ja ryhmäretkiä ajatellen. Toisen tason kurssi tarjoaa tiedot ja taidot omatoimista sukeltamista varten. Mutta ennen kurssia kannattaa päivittää oma uimataito ja hankkia muutenkin hyvä fyysinen kunto, jotta uppeluksissa pärjää tarpeeksi hyvin.

Kun kesä lopulta koittaa...

Hurjiin vesileikkeihin!

Kun kesä koittaa, pääsee vesipeuhuun myös JukuParkissa. Vesipuisto on erityisesti perheellisten mieleen, sillä suuret vesiliukumäet ovat jälkikasvulle mannaa. Niitä voi laskea niin perinteisesti kuin vauhtimatoila tai renkaillakin. Isot altaat ja auringonpalvojien terassit täyttyvät kesäkuumalla. Helle onkin takuu siitä, että 16 vesiliukumäkeä täyttyy väestä. Jos siis kaihdat kansaa, valitse pilvisempi päivä vesileikkeihin.

Yleisille altaille!

Samppalinnan maauimala avaa ovensa vapun tienoilla ja on auki myöhäiseen syksyyn asti. Altaan reunoja kiertävät betoniset korokkeet, joilla voi palvoa aurinkoa ja tulla näyttäytymään uusissa vetimissään. Aamuisin, kun Samppis avataan, on altaassa hiljaisempaa. Aamu-uinnille kannattaa suunnata, kun haluaa oikeasti uida, myöhemmin etenkin aurinkoisina päivinä se saattaa olla toisinaan haastavaa väentungoksen takia.

Kupittaan maauimala sijaitsee nimensä mukaisesti Kupittaalla. Nurmikenttä reunustaa allasta ja tienoota löytyy omaakin rauhaa hakeville.

Luonnon omille rannoille!

Kaipaatko uimahallin tai maauimalan sijaan luonnon omiin vesiin?

Turun rannat ovat kauneimmillaan Ruissalossa. Lehtimetsien läpi pyöräillessään, lammaskatraan ohittaessaan ja hiekkarannalle tullessaan on mieli jo niin seestynyt, että pieni merituulikaan ei haittaa. Saarronniemen ranta on hoidettu ja hyvä. Myös Kansanpuisto tarjoaa vesirajaa pitkän matkan.

Ispoisten ranta Uitamolla, Hirvensalon Sorttamäki ja Brinkhallin Kakskerran järvi ovat nekin kokemisen arvoisia pulikoimispaikkoja. Satavan Ekvallan ranta on esteetön, joten niin kioskille, pukukoppeihin kuin uimaankin pääsee pyörätuolilla. Heikkonäköisten apuna ovat sisätiloissa kontrastivärit, sekä ulkona kulkua helpottavat äänimajakat.

Ja sitten vielä saunaan!

Tiesitkö, että Turustakin löytyy savusauna? Se sijaitsee kylpylähotelli Caribialla ja se lämmitetään kaikkien nautittavaksi kerran viikossa. Omiin yksityisjuhliinsa koko saunakylän savu- ja puusaunoineen, piha-alueineen ja takkahuoneineen voi myös varata. Savusauna on kokemisen arvoinen. Pilkkopimeä, noesta musta sauna kerää lauteilleen pitkän jonon ihmisiä kerta toisensa jälkeen.

Caribia tarjoaa myös kolme VIP-saunaa, jotka ovat yksityisporukoiden varattavissa. Juhlaväkeä voi olla jopa 15 henkeä. Jos haluaa saunomisen lisäksi myös syödä, halpenee saunavuokra sitä mukaa, mitä suuremmat tarjoilut tilaa.

Teksti: Anna-Mari Taipalus (30.1.2013)