Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Varttitunti hyvää - verenluovutus Turussa

Varttitunti hyvää - verenluovutus Turussa

Täl hissil henkenpelastajaks. Verenluovutukseen menosta tulee Turussa rento ja lämminhenkinen fiilis.

Palaan muistoissani lapsuuteen. Keikuin isän ja äidin pedin reunalla, ihmettelin neuloja ja sain reippaana tsemppaajana jätskin.

Pitkä perinne kantaa. Verenluovutuksesta on tullut tapa.

Korona on muokannut myös verenluovutuksen toimintatapoja. Fiilispohjaisuudesta on siirrytty suunnitelmallisuuteen.

Kun aiemmin saattoi hetken mielijohteesta lähteä luovuttamaan, nyt pitää varata aika.

Ajanvaraus on terveysturvallisuutta. Luovutuspiste ei ruuhkaudu ja jokainen luovuttaja voidaan kohdata entistä yksilöllisemmin. Mukaan tarvitaan voimassaoleva henkilöllisyystodistus.

Veripalvelun hissi

Veripalvelu on voittoa tavoittelematon, taloudellisesti riippumaton ja toiminnallisesti erillinen osa Suomen Punaista Ristiä. Se hoitaa keskitetysti koko maan veripalvelutoimintaa.

Veripalvelun tehtäviin kuuluu mm. verenluovutusten järjestäminen, veren testaus, verivalmisteiden tuotanto ja jakelu sekä verivalmisteisiin liittyvä terveydenhoitoalan henkilöstön koulutus ja konsultaatio. Se ylläpitää myös kantasolurekisteriä. Toimintaa Suomessa ohjaavat laki veripalvelutoiminnasta, veripalveluasetus ja Euroopan unionin veriturvallisuusdirektiivi.

Vanhempani saivat aikoinaan konjakkihörpyn ja ansioituneet luovuttajat palkittiin rintaneuloin. Pienehköllä paikkakunnalla ei ollut mitään veripalvelutoimistoa vaan luovutus tapahtui aluesairaalassa. Muistikuvissani tapahtuma oli aina jännä ja jotenkin juhlallinen. Mieleen jäivät "veritädin" sanat: "Kiitos auttamisestanne!"

Nyt tarjolla on takkatikkuja, croissantteja ja konvehteja. Veripalvelu ilmoittelee sosiaalisessa mediassa ajankohtaisesta veren tarpeesta ja siitä, minkä veriryhmän luovuttajia erityisesti kaivataan. Kun verenluovutukseen liittyvän terveyskyselyn voi nykyisin täyttää etukäteen rauhassa kotona netissä, tulee varmistettua mm. oma lääkkeiden käyttö ja viimeisimmät reissut sekä sairaudet tai luovutusta rajoittavat tai estävät tekijät.

Turun veripalvelutoimisto muutti avarampiin tiloihin loppukesästä 2018. Sijainti ydinkeskustassa varmistanee entistä suuremman kävijämäärän. Vakiluovuttajille sijainnilla ei tosin taida olla merkitystä.

Veripalvelutoiminnan historia meillä liittyy 1930-luvun partioliikkeeseen. Puolustusvoimista ja Helsingin naistenklinikasta edettiin toiminnan siirtymiseen SPR:lle. Vuosikymmenten kehitystyön tuloksena 2017 Veripalvelu perusti oman biopankin.

Verenluovutus

Luovutettu kokoveri jaetaan punasoluiksi, verihiutaleiksi ja plasmaksi ja se toimitetaan kaikkiin suomalaisiin sairaaloihin. Kiinteiden luovutuspisteiden lisäksi liikkuva veripalvelu toimii ympäri maata.

"Hei, sinua tarvitaan nyt!" Yhteystietonsa antaneille kilahtaa luovutuskutsuja tekstiviestein ja sähköpostitse. Muistutus tulee usein hyvään saumaan. Aktiivisinkin luovuttaja saattaa unohtaa lähimmän mahdollisen luovutuspäivänsä ja laiskalle luovuttajalle viesti toimii herättelynä.

Usein kuulee kommentteja siitä, että "enhän nyt minä voi luovuttaa". Ennakkoluuloja hälventää Veripalvelun "sovinko luovuttajaksi" -nettitesti. Tietyt ikä-, paino- ja terveysvaatimukset sekä vaaditut hemoglobiinirajat täyttämällä on jo varmasti lähempänä luovutusta. Meille vakkareille sivuston luovutuspäivälaskuri kertoo tarkalleen turvalliset päivämäärärajat. Sivustolta löytyy myös paljon asiatietoa niin itse luovutuksesta kuin vaikkapa verivalmisteiden käytöstä.

Asiakaspalvelu koostuu monista pienistä hyvistä hetkistä. Niitä on tarjolla SPR:n veripalvelussa Turussa. Täällä kaikki tekevät hyvää. Homma on sujuvaa, kaikki toiminnot on mietitty joustaviksi. Luovutuksen eri osa-alueet suoritetaan rutiinilla ja vankalla ammattitaidolla. Koronasta huolimatta olo tuntuu turvalliselta ja levolliselta. Koko verenluovutustilanne on yhtä luotettava kuin aina ennenkin.

Vaikka meitä luovuttajia tarvitaan tasaisesti ympäri vuoden, veripalvelu elää myös sesongeissa, ainakin tarjoiluiden suhteen. Paikallisten leipomoiden munkkeja on saatavilla ympäri vuoden. Kesäisin meitä muistetaan jäätelöpuikoin, helmikuussa laskiaispullin ja nyt kädenojennuksen kruunaa joulutorttu.

Veripalvelun eväitä

Sämpylät, mehut ja kuumat juomat ovat verenluovutuksen vakiotarjottavia.

Kävijöitä muistetaan myös vaihtuvin pikkulahjoin. Kotiinviemisinä on ollut energiapatukkaa, paistinlastaa ja leivinliinaa sekä heijastinta. Ystävänpäivänä on jaettu ruusuja ja viimeksi miehiä houkuteltiin movemberhengessä lihapiirakoin.

Turussa kuten muuallakin verenluovutus toimii pitkälti vakituisten aktiivien voimin. Somekampanjoinnilla ja täsmäiskuilla saadaan uusia potentiaalisia luovuttajia. Veripalvelu on jalkautunut korkeakouluille, houkutellut työporukoita kimppaluovutuksiin ja se ajaa säännöllisesti maakuntiin. Näyttävin yksittäinen tempaus Turussa on tainnut olla jo useamman kerran Svenska Teatterin päänäyttämöllä järjestetty verenluovutus.

Verentarve ei kysy aikaa tai paikkaa. Siksi Turussa on järjestetty luovutus myös pitkinä juhlapyhinä. Luovuttamaan pääsee jo perinteisesti myös heti joulun jälkeen, nyt mahdollisuus tarjottiin sunnuntaina 27.12. sekä myös uudenvuoden aattona.

Viitisentoista minuuttia omasta ajasta saattaa auttaa yllättävän montaa. Verenluovutus on itselleni todellinen hyvänmielen tapahtuma ja mikä parasta, täysin ilmaista hyväntekeväisyyttä.

Netistä kannattaa tarkistaa uusimmat suositukset ja mahdolliset muutokset.

Veripalvelu.fi / Turku
Punainen risti

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (14.1.2021)