Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Port Arthur: kylä kaupungissa

Port Arthur: kylä kaupungissa

Yksi Turun rakastetuimmista asuinalueista on Port Arthur, kotoisammin kutsuttuna Portsa. Se on lähinnä puutaloista koostuva idylli, joka on vetänyt pauloihinsa kylämäistä ja boheemimpaa elämää hamuavia ihmisiä. Puutaloissa asuu riti rinnan niin iäkkäitä ihmisiä kuin nuoria aikuisiakin lapsineen, kaikki sulassa sovussa. Portsalaisilta onkin kuullut, että jos asuinalueella olisi apteekki ja pankki, ei keskustaan tai kauppakeskuksiin olisi pitkiin aikoihin asiaa. Mitä kaikkea tämän eriskummallisen viihtymisen takana oikein on?

Portsaa alettiin rakentaa 1900-luvun alussa Engelin ruutukaavan mukaan. Taloja rakennettiin yksi kerrallaan, laitettiin vuokralle ja rakennettiin vuokrarahoilla lisää. Rakentajina toimivat ansioituneet rakennusmestarit. Mukulakiviset tiet ja nikkarijugend-julkisivut ovatkin yhä pala kauneinta Turkua. Asunnot myytiin huutokaupalla ja asuntoryppäistä perustettiin yhtiöitä. Alue suunnattiin lähinnä työläisille, rautatieläisille ja vanginvartijoille.

Portsa sai nimensä Venäjän – Japanin sodan aikoihin, jolloin kaupunginosaa rakennettiin. Tarina kertoo, että asuinaluetta rakentamassa ollut muurari vastasi vuonna 1905 ihmisten kyselyihin mitä hän on tekemässä, että hän rakentaa Port Arthurin linnoitusta.

Jokaisella talolla oli oma nimensä. Oli Regress, Wuorela, Puistorinne, Siimes ja niin edelleen. Vanhoja nimiä on alkanut esiintyä taas talojen seinissä kauniissa kylteissä. Tämä on portsalaisille mieleen, sillä alueen vanhaa historiaa halutaan tuoda tietoisuuteen. Nimet kertovat taloyhtiöstä paljon, millaista väkeä siellä asui, kuka sen rakennutti.

Kivijalkaputiikki
Portsa on se nykyään Turun alueista parhaiten pidetty ja harvinaisen kaunis.

Portsa oli joutua maan tasalle 1970-luvulla, kun kaupunki halusi päästä silloin vielä ränsistyneen oloisesta alueesta eroon ja saada tilalle nykyaikaisempia asuintaloja. Portsalaiset kokoontuivat ja aloittivat aktiivisen vastarinnan, mistä on kiittäminen Turun VIII kaupunginosan säilymisestä. Portsa ry, eli Portsan asukasyhdistys, perustettiin vuonna 1972, juurikin vastustamaan Turun tautia ja alueen kuolemaa.

Rakennushankkeet ja kaavoitukset olivat ja ovat edelleen yhdistyksen syynissä. Yhdistyksen toimesta järjestetään tapahtumia ja julkaistaan ilmaislehteä, Portsan Sanomia. Portsa ry on viriili ja aluettaan syvästi vartioiva yhdistys.

Portsa herätti paljon keskustelua. Osa piti aluetta huonomaineisena, osa taas rakasti sen jo silloista yhteisöllisyyttä. Asunnot olivat halpoja ja heikossa kunnossa. Kun omistusasunnot lisääntyivät, alkoi myös kotien remontointi ja pihojen kunnostus. Hinnat nousivat kohisten ja jo 80-luvun puolessa välissä oli myyntihinta tuplaantunut. Hinnat ovat nousseet tasaiseen tahtiin ja tänä päivänä Portsan kodit ovat suhteellisen hintavia, mutta edelleen kovin haluttuja.

Kun Portsa oli vielä joitakin vuosikymmeniä sitten heikkokuntoinen kaupunginosa, on se nykyään Turun alueista parhaiten pidetty ja harvinaisen kaunis.

Port Arthurin sijainti on ihanteellinen. Se löytyy kaupungin ja sataman välimaastosta, ulottuen aina Kakolaan asti. Puutaloyhtiöitä Portsassa on 50. Hellahuoneista on kasvanut kolmeenkin kerrokseen ulottuvia asuntoja. Huoneistoja on yhdistetty, joten asuintilat ovat saaneet joissakin kodeissa hulppean määrän neliöitä. Aikoinaan pesutilat löytyivät aina pihan perältä, mutta nykyään asunnoissa on luonnollisesti kaikki mukavuudet, pesutiloineen ja usein myös saunoineen.

Portsa kuuluu Turun kaupungin suojeltuun asemakaavaan. Talojen purku on tällöin lähes mahdotonta.

Kivijalkaputiikki
Parhaiten palveluja löytyy kiertelemällä katuja ja kurkkimalla kivijalkatiloihin sisään.

Portsan Palvelut

Ruokaostoksille

Portsan ainoa ruokakauppa on Puutarhakadulla sijaitseva K-market Portsa. Mikä tekee tavallisesta lähikaupasta mainitsemisen arvoisen? Vaikka kaupassa on pikkukaupan hinnat, siellä on sitäkin parempi palvelu ja monipuolinen valikoima. Ja mikä autuainta, tuore salaatti- ja ruokavitriini houkuttelevat kauhomaan nopean lounaan hyvästä variaatiosta kotitekoista ruokaa ja raikkaita hedelmiä ja vihanneksia. Ruokaostokset voi tehdä hieman rennommin ottamalla kupposen kahvia, jota kauppias tarjoilee ilmaiseksi joka ikinen päivä. Kahvin ryystäminen hyllyjen välissä sopii Portsan leppoisaan tunnelmaan.

Lounaalle

Euron aamupuuro tai huokea lounas? Astu Portsan Lounastupaan ja valitse neljästä lounasvaihtoehdosta haluamasi. Tai haukkaa sämpylää, itsetehtyjä munkkeja tai pullia sekä grillituotteita. Annanpuiston katveessa sijaitseva Lounastupa on sisustukseltaan juuri sopivan arkinen, jotta sisään mahtuvat niin konttorirotat kuin duunaritkin. Lounaslistan löydät Lounastuvan kotisivuilta.

www.portsanlounastupa.fi
Avoinna arkisin 6-15, lounas 10-14
Arvinkatu 10, Annanpuisto

Yksille tai tanssien monille

Portsassa on oma paikallinen kuppilansa, Pub Port Arthur. Puutalon alakerrassa oleva baari on kaksiosainen, toinen puoli on pubimainen ja kotoisa istuskelupaikka, toinen puoli taas karaokeineen ja tanssilattioineen viikonloppujen villi kortti. Pubipuolen amerikkalainen baarimikko on vailla vertaa. Mene ja pyydä spesiaalia drinkkiä, hän loihtii sinulle suussa sulavan ja unohtumattoman juomakokokemuksen.

Aikaisemman omistajan aikana Pubin sisäpihaterassi oli vailla vertaa. Puutarhamainen piha, suuret koivut ja kylmä juoma auringon pilkistäessä puiden lomasta, tälle terassille tultiin kauempaakin. Omistajavaihdoksen myötä terassi menetti lupansa ja sen tulevaisuudesta ei ole varmaa tietoa. Kasaan kootut puutarhakalusteet ovat talven jälkeen surullinen näky pihan nurkassa. Portsalaiset ovat alkaneet hanakasti ajaa terassiasiaa adressin kanssa. Jää nähtävästi kuullaanko asukkaiden ja kanta-asiakkaiden toivetta saada terassi auki.

Mikaelin Kirkko
Mikaelin Kirkko seisoo Port Arhurin keskustan puoleisessa päässä ja toivottaa tervetulleeksi korkealta mäeltään.

Ja sitten hieman hartaammin

Ennen kuin matkaat Port Arthurin kaduille, mene ihmeessä Mikaelin Kirkkoon. Se seisoo Port Arhurin keskustan puoleisessa päässä ja toivottaa tervetulleeksi korkealta mäeltään.

Kirkko vihittiin toimintaansa kynttilänpäivänä vuonna 1905. Sen on suunnitellut Lars Sonck, joka aloitti suunnittelun vuonna 1894. Kolmilaivainen pitkäkirkko lehtereineen ja kuorineen edustaa saksalaistyyppistä uusgotiikkaa. Mikaelinkirkon urut, jotka koostuvat 52 äänikerrasta, pitävät sisällään Suomen pisimmän metallisen urkupillin. Suuret ikkunamaalaukset ja romanttinen sävy ovat omiaan ympärivuotisille häille.

Kirkon toiminta on etunenässä kansan pariin jalkautumisessa, joten jos uskallusta ja kiinnostusta löytyy, kannattaa tutustua myös ohjelmakalenteriin.

Markkinahumua

Portsa ry eli Port Arthurin asukasyhdistys järjestää Portsassa toukokuiset katumarkkinat ja elokuiset pihamarkkinat. Katumarkkinoissa hulinoidaan Puutarhakadulla, kun taas pihamarkkinoilla pääsee sisäpihoille, ja joskus jopa koteihin sisään. Pihoilla myydään omia tavaroita, vaatteita, kahvia ja leivonnaisia, jossain soi hanuri.

Portsan pihamarkkinat ovat mitä oivin tapa päästä kurkistelemaan sisäpihoille. Osallistu markkinahumuun, niin teet taatusti hyviä löytöjä ja saat tunnelmasta niin hyvän mielen, että koet käyneesi sadussa.

Kuin oman mummon maistiaisia

Kosken Leipomo aukeaa arkisin seitsemältä. Pieneen sisätilaan on tunkua. Possumunkkia ja patonkia vedellään kahvin kera ikkunapöydästä ulos katsellen. Gluteenittomia tuotteita leipomo ei valitettavasti myy, mutta viljaisia herkkuja ja leipiä syöville kattaus on ihana.

www.koskenleipomo.fi
Avoinna arkisin 6:30-17:00

Lisää

Monia muitakin pikkuputiikkeja löytyy Portsasta. On sisustuskauppaa, käsityöpajaa, kampaamoja, verhoomo. Parhaiten palveluja löytyy kiertelemällä katuja ja kurkkimalla kivijalkatiloihin sisään.

Lähde kaupunkiretkelle Portsaan. Kävele katuja, kurki pihoille. Kauniit, värikkäät puutalot ovat yksilöitä jokainen. Niin niissä asustava tunnelmakin.

Teksti: Anna-Mari Taipalus (2.7.2014)