Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Opiskelijatapahtumien Turku

Opiskelijatapahtumien Turku

Väriä, iloa, intoa, energiaa, ideoita, kekseliäisyyttä, luovuutta, heittäytymistä, vireyttä, ääntä, nestetankkausta, poreilua... Kuuden korkeakoulun ja kymmenien tuhansien opiskelijoiden Turku ei todellakaan jumitu vain kampuksille vaan näkyy, kuuluu ja tarjoaa hymyä koko kaupungille.

Opiskelijaelämässä on kolme selkeää vuodenaikaa jolloin sattuu ja tapahtuu. Sinä neljäntenä opiskelijat sulautuvat muiden turkulaisten joukkoon nauttimaan jokirannasta ja kaupunkielämästä.

Opiskelijan vuosi alkaa syksystä. Elo-syyskuun vaihteessa kuljetaan ryhmissä. Uudet opiskelijat tutustuvat opinahjoihinsa, tärkeisiin mestoihinsa, toisiinsa ja yöelämään tutoreidensa eli vanhempien opiskelijoiden johdolla. Uutta infoa ja sulateltavaa tulee käsittämättömän paljon, ja etenkin suurimpien tiedekuntien ja oppiaineiden järjestämiä päivä- ja iltatapahtumia on niin paljon, että heikompaa hirvittää. On tutustumisbileitä, kaupunkikierroksia, perehdytyksiä, Turun baareihin tutustumista. Sekä tietenkin kunkin korkeakoulun omat viralliset uusien opiskelijoiden opintoihin orientoivat päivät. Turun yliopiston perinteisiin kuuluu rehtorin kättely, jolla jokainen uusi opiskelija toivotetaan tervetulleeksi.

Opiskelijaelämän monimuotoisuuteen asumisesta ruokailuun, ainejärjestöistä harrastusmahdollisuuksiin, terveydenhuollosta kaupungin tarjoamiin mahdollisuuksiin tietoa antaa kattavasti jo 20 vuotta järjestetty Study in Turku -messutapahtuma. Hieman kateellisena katselen nykyopiskelijoita, jotka saavat yllin kyllin tietoa kaikista somekanavista ja apeista. Opiskelijaelämään solahtaminen vaikuttaa paljon iisimmältä kuin 1990-luvun lopulla...

Isoilla tiedekunnilla on luonnollisesti paremmat mahdollisuudet rakentaa isoja tapahtumia. Turun Kauppakorkeakoulun KaupSu eli kaupunkisuunnistus on yksi Turun suurimmista uusien opiskelijoiden tutustuttamistapahtumista. Ympäri kampusaluetta ja kaupunkia sijoitetut rastit haastavat opiskelijaporukat mitä erikoisimpiin tehtäviin.

Kun opiskelut on saatu käyntiin ja jää on murrettu, on kastajaisten aika. Fuksit, piltit, fetukset, puput, keltanokat jne on kastettava oikeiksi opiskelijoiksi ja ainejärjestöjensä täysivaltaiseksi jäseniksi. Ja arvostetut haalarit on luonnollisesti ansaittava. Tässäkin lajissa Kauppakorkeakoulu on omassa liigassaan. Pupujaiset on koko päivän kestävä tapaus. Perinteisesti Puolalanpuistossa puput ovat joutunet suorittamaan mitä eriskummalisimpia ja mielikuvitusta vaativia tehtäviä. Pukeutumisohjeissa ei turhaan lue, että varaudu kaikkeen ja varaa mukaan vaihtovaatteet. Pupukasteen kauppatorilla hoitaa nimittäin Turun VPK... Sama kirjainyhdistelmä kurvaa myös yliopiston kampukselle yleensä samana iltana hoitelemaan oikislaisten kasteen. Oikislaisten kastajaisiin tarvittava varustelista hengästyttää: pumpulia, kondomi, tamponi, roiskeläppäpizza, sukkahousut, oma osoite muistilapulle kirjoitettuna... Läheltä menoa seuranneena kaikelle näyttää olevan käyttöä.

Pienemmät tiedekunnat ja oppiaineet juhlivat syksyn alkua pienieleisemmin, mutta yhteistä on into. Åbo Akademilla on luonnollisesti omat perinteensä ja Ammattikorkeakoulu lähettää noviisit kaupungille Keltanokkabileiden muodossa. Turun yliopisto kokoaa alakampukselle opiskelijat ja henkilökunnan Avajaiskarnevaaleihin.

Alkusyksyä rytmittää myös yksi suuri poikkitieteelinen tapahtuma. Jokirannan Aurasoudut ja Aurasoutuapprot on opiskelijavuoden virallinen yhteinen startti. Tuore kaupungin opiskelijat ja kaupunkilaiset yhteen kokoava tapahtuma on Suursitsit. 2017 päivänvalonsa nähnyt kaikkien korkeakoulujen yhteistyössä järjestämä akateeminen pöytäjuhla ruokineen, juomineen ja lauluineen on tarkoitettu yhdistämään opiskelijoita ja kaupunkilaisia. Missäpä muualla kuin Tuomiokirkkotorilla, avoimen taivaan alla.

Iltojen pimetessä biletys ja tapahtumat siirtyvät sisätiloihin. Toki sitkeimmät jaksavat painaa vielä ulkona. Esim. tulevien opettajien ainejärjestön Opexin ykköset järjestävät heitä "kiusanneille" vanhuksille Kostajaiset. Keskustan baareissa on joka viikko eri ainejärjestöjen teemabileitä, joissa käymällä kerätään haluttuja haalarimerkkejä. Baareja tulee ja menee, mutta Turun yöelämän ikiklassikko Marilyn pitää pintansa.

Vujut ja sillis. Kaksi akateemisen maailman tärkeää sanaa. Ainejärjestöjen vuosijuhlat pukevat haalarikansan juhlapukuihin, opettavat akateemista etikettiä ja haukkaavat ison loven opiskelijabudjettiin. Cocktailtilaisuudet, illalliset, puheet, tanssit ja iltabileet. Jatkot ja jatkojen jatkot. Seuraavana aamuna väsyneet juhlijat kampeavat busseihin ja suuntaavat sillikselle eli akateemiselle silliaamiaiselle. Yleensä jonnekin salaiseen, ennalta määrittämättömään paikkaan. Silliksellä relataan, saunotaan, "tasoitellaan" aka "uuteen nousuun" ja syödään. Kovimmat jatkavat silliksiltä vielä jatkoille... Kukin ainejärjestö määrittää omien vuosijuhliensa ajankohdan, mutta ainakin Turun yliopistossa ne näyttävät keskittyvän loppusyksyyn. Siinä missä useimmilla oppiaineilla on perinteinen iltajuhla ja seuraavan aamun sillis, Kauppakorkea juhlii vujujaan koko viikon kestävällä tapahtumakokonaisuudella. Ja jos marraskuisessa illassa näkyy valkoisiin lakanoihin pukeutunutta jengiä, kyseessä on legendaariset Lexin Toogat.

Pikkujoulukautta aletaan juhlia hyvissä ajoin. Sitä ennen on luonnollisesti vietetty Octoberfestejä ja Halloweeniä. Oikeustieteelinen on startannut bilekautensa Kirkkotien avajaisilla, Lääkiksen Tivoli on muilta suljettu juhlatila, TYYn saunalla tapahtuu ja Turun ylioppilaskunnan uusin biletila Q-talo eli entinen Kuuvuoren nuorisotila vetää juhlijoita. Ainejärjestöillä on toki kaikilla omia pikkujoulujuhliaan, mutta syyslukukauden päättää näyttävästi Glöggrundan. Åbo Akademin Merkantila Klubbenin eli kauppatieteilijöiden järjestämä rastikierros marraskuun lopussa on vuoden viimeinen näkyvä ja kuuluva haalarien esiinmarssi. Poikkitieteellisessä ja kielirajat ylittävässä hengessä.

Parin kuukauden hiljaiselon jälkeen räjähtää sitten isosti. Pikkulaskiainen. Maamme suurin opiskelijoiden talvitapahtuma. Vuodesta 1991. Pikkuhiljaa pienestä isoksi ja isosta massiiviseksi kasvanut tapahtumakokonaisuus. Turun Kauppakorkeakoulun voimannäyte. Ensin oli vain mäenlasku, sitten mukaan tuli approkierros, iltabileet. Ruoka, juoma, muut oheispalvelut, tekniikka, screenit, live-esiintyjät, hotellien majoituspaketit, liikennöinti muilta paikkakunnilta ympäri Suomen, laaja-alainen yhteistyö, somenäkyvyys. Vuonna 2020 Pikkulaskiainen oli uuden edessä. Puolalanpuistosta siirryttiin Aurakadulle ja Kauppatorin kulmille. Lumettomassa Turussa lumi mäenlaskukisaan saatiin jäähalleista. Turun kaupungin ja järjestäjien yhteistyö näytti toimivan loistavasti, kukaan ei laskenut kauppatorin monttuun, Anssi Kela sai Aurakadun yhteislaulamaan ja myös Logomo tanssitti haalarijengiä. Lähes kymmenentuhatta opiskelijaa ympäri Suomen osoitti, että Turku on vetovoimainen.

Varsinaisena laskiaistiistaina Turun ylioppilaskunnan, Åbo Akademin, Turun ammattikorkeakoulun ja Noviumin organisoima Fastlaskiainen jää ainakin bilemittarilla ja viihdyttävällä mitattuna kauas Pikkulaskiaisesta. Tapahtuma on yksi harvoista julkisesti alkoholittomaksi ilmoittautuvista. Tässä kohtaa katseet, ainakin insinööriopiskelijoiden, on suunnattu jo vappuun. 100 päivää vappuun, tai wappuun, -bileet starttaavat koko kevätkauden odotetuimman juhlan kuumotuksen.

Oli sitten syksy tai kevättalvi, turkulaisissa busseissa on tunnelmaa. On lähiöbussikierrosta, bussikännejä, bussimatkaa bileristeilylle... Maissa kevätkautta rytmittävät speksit eli musiikkia ja tanssia yhdistelevät opiskelijateatteriesitykset. Bilettämisen ohella opiskelijat urheilevat aktiivisesti. Akateemisen maailman kaksi kunnialajia ovat kyykkä ja mölkky. Akateemisen kyykän MM kisataan ydintalvella ja mölkyn MM juuri ennen vappua.

Niin, vappu. Wappu. "Wabu ei lopu". Tuntuu kuin koko huhtikuu olisi pyhitetty vapulle. Aivan sama onko maassa metri lunta vai kukkivatko sinivuokot. Ulkona pikniköidään, kisaillaan, rasteillaan, pussikaljoiltellaan, grillataan & kyykätään. Insinöörit kisaavat Varvintorilla Polkuauto GP:ssä, urheiluhenkeä kohotetaan Kylumpialaisissa ja Olutpialaisissa, kisakuntoa haastavat Trivial Perseet, Spedet spelit, Amazing Race ja Kuntalaisbailut. Ja sata muuta aktiviteettia. Jos muuten päätä ei saa sekaisin, Mayday Mayhem hoitaa homman. Tivoli Sariolan kauden avaus Turussa juuri ennen vappua on varattu opiskelijoille. Opiskelijativoli on haalarikansan etuoikeus.

Muki käteen ja kiertämään. Vappuaattona opiskelijan ei tarvitse olla kuivin suin. Yliopiston kampus kuhisee boolien ääressä viihtyviä opiskelijoita. Jokainen ainejärjestö boolittaa opiskelijansa. Yo-mäellä insinöörit lakittavat fuksinsa, alakampuksella Educariumilla käynnissä on Opexin ja Indexin vapputanssit. Livemusaa, haalareita, kohtaamisia, illan suunnittelua. Samaan aikaan jokirannassa korkataan perinteiset vappusoudut ja ties mitä muuta. Puoli kuuden aikoihin niin opiskelijat kuin muutkin turkulaiset suuntaavat Aurakadulle. Taidemuseon edustalla julistetaan (opiskelija)vappu virallisesti alkaneeksi. "Ylioppilaat, lakki päähän".

Vappupäivän aamuna sitkeä haalarikansa lähtee uuteen nousuun TYYlikkään vapun piknikillä Vartiovuoren puistossa. Tai räntäsateen iskiessä omissa biletiloissaan. Uudella innolla, koska opiskelijan "wabu ei lobu".

AATU. Toukokuussa on vielä yksi syy pukea haalarit. Akateeminen Aurajokilaivuritutkinto päättää opiskelijavuoden. Talviteloiltaan heränneet jokilaivat ja kaupungin baarit kokoavat turkulaiset ja ei-turkulaiset opiskelijat keräämään leimoja suorituskarttoihin. Matruusit, perämiehet, kapteenit, ahtaajat ja amiraalit kohtaavat Turun yössä. Kuten niin moni muukin suosittu tapahtuma, myös tämä kevään päätös on laajentunut kaksipäiväiseksi.

Vaikka suurimmat opiskelijatapahtumat painuvat relaamaan riippumattoon, ei opiskelijoiden Turku torku kesälläkään. On jääkiekon MM-kisakatsomoita, pääsykoebileitä, Ruissietkoja. Ja uusien tutoreiden koulutus on startattu jo keväällä.

Upeana opiskelijoiden ja kaupunkilaisten läpi vuoden jatkuvana yhteistyönä mainittakoon Lasten yliopisto. Erilaiset tiedekerhot ja -leirit sekä teemasynttärit tutustuttavat lapset uteliaaseen tiedonhankintaan. Turun yliopiston eläinmuseo ja lapsille suunnattu Vappusumppu ovat haalarikansan kädenojennuksia kaikille kaupunkilaisille.

Ai niin, eräs maailman ensimmäinen suomenkielinen yliopisto juhli 100 vuottaan koko kaupungin ulkoilmatapahtumassa 27.2. Turun yliopiston värikäs ja valoisa juhla todisti, että opiskelijat tekevät Turun ja Turku on kaikille!

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (11.3.2020)