Talvinen aamiainen Hotel Kakolassa
"Piristä arkeasi ja aloita aamu valmiiksi katetulla aamiaisella!
Rubenin aamiaisbuffet nyt vain 12€ (norm. 18€)"
Hotel Kakolan tammikuinen somekamppis ja mainonta osui ja herätti kiinnostuksen.
Kun illallisravintolat oli rajoituksin suljettu ja monet lounasravintolat kipuilivat, hotelliaamiainen alkoi kiehtoa kokeilemisen arvoisena ulkona syömisen muotona.
Kakolan aamiainen on avoinna kaikille. Arkiaamujen tarjous oli sopivasti ajoitettu tammi-helmikuun hiljaisimpiin viikkoihin.
Hotelli Kakola avattiin syyskuussa 2020. Yksityinen kotimainen boutique-hotelli entisellä vankila-alueella tiivistää konseptinsa: ”Vapaudu arjen kahleista”.
Näinä haastavina aikoina mainoslause on saanut uusia merkityksiä ja tulkintoja. Jokaista ”vapautumista” kannattaa juhlia uutena alkuna.
Pimeässä, lumimyrskyä enteilevässä helmikuun alun perjantaiaamussa Turun toiseksi korkein kukkula ei varsinaisesti houkuta ei-aamuihmistä. Päätän jättää Funikulaari-ajelun toiseen kertaan.
Valitsen varmemman reitin Kakolaan Portsan puolelta.
Korkeavuorenkatu on pikakelaus Portsan puutaloalueeseen. Jäiset portaat ruokkivat sopivasti nälkää.
Ensimmäinen rakennus Kakolanmäelle valmistui 1853. Graniittilinnan työ- ja ojennuslaitoksesta tuli kymmenen vuotta myöhemmin vankila. Laajennusten jälkeen 1900-luvun alussa mäellä oli kolme laitosta vangeille: tutkintavankila eli lääni, vankimielisairaala ja itse Kakola eli keskusvankila.
Hotelliaamiaisella arvostan makujen lisäksi rauhaa, tunnelmaa ja persoonallista otetta. Aamiaisbuffetin voi rakentaa yltäkylläisyys ja ylenpalttinen runsaus edellä.
Tähän peilaten Kakolan ravintola Rubenin aamiainen vaikuttaa ensisilmäyksellä vaatimattomalta. Vastassa ei ole valoisa runsaudensarvi, vaan hieman hämyisä kotikutoisen oloinen ruokapöytä.
Täällä pelataan voimakkailla mielikuvilla ja elementeillä. On tiiliä, ketjuja, vanhoja vankilanovia, valokuvia vankimenneisyydestä. Sisustuksessa vilahtelee piikkilankaa, käsirautoja ja tyyliteltyä tukkimiehenkirjanpitoa muistuttamassa päivien laskusta.
Ravintola Ruben saa nimensä kuuluisasta huijarista Ruben Oskar Auervaarasta. Aulan tunnelmallinen viinitupa Hilarius on nimetty tunnetun kassakaappiryöstäjän mukaan.
Pienen pöydän tähdet. Hävikin minimoimiseksi täällä aamiaispöytää täydennetään tarpeen mukaan. Kaikkea on, muttei liiaksi.
Vihannesten raikkautta komppaa erityisen maukas lohi. Munakokkeli on kuohkeaa ja pekoni rapeaa. Etenkin näissä tuotteissa pieni hotelli peittoaa isot haastajat.
Marjaisa lasipulloihin annosteltu smoothie on tyylikäs valinta. Luonnollisesti kartonkipillein. Puuro hyväilee pehmeydellään. On marjoja ja pannukakkua.
Erityiskiitos keittiöön lähtee maukkaasta gluteenittomasta kasvispiirakasta. Vaikka maailma on täynnä kylttejä ja lippulappuja, näitä tiettyjä tuotteita olisi voinut nostaa esiin infoillen.
Kiireettömällä aamiaisella on aikaa yksityiskohdille. Rubenin takaseinien valokuvasuurennokset ja wc:n ovea koristava sormenjälki kertovat historiasta. Viinituvan pöydät on rakennettu Funikulaarin tieltä kaadetuista puista.
Nyt lumen peitossa oleva kesäterassi Riviera pohjaa historiaan. Kakoliittia louhineet Turun linnan vangit pääsivät virkistäytymään hakkuutyön synnyttämään louhokseen. Kakolan Rivieraksi nimetty louhos uimaloineen oli keidas vangeille.
Turun Kahvipaahtimon kahvi nautitaan Kakolan leimalla brändätyistä mukeista.
Lähituoteperiaatteita noudatetaan ruoan lisäksi mm. astioissa. Ravintolan astiasto tulee Kustavista, tunnin matkan päästä Turusta.
Aamiaisella tiettyjä kompromisseja on näköjään tehty: kotimaisten marjojen lisänä on ulkomaisia hedelmiä.
Aamiaiselle saapuu hotellissa yöpyviä pariskuntia ja kokoustaan pitämään tullut seurue. Meitä satunnaisia pistäytyjiäkin riittää. Varausta ei näytä tarvittavan, arkiaamuissa tilaa löytyy. Tunnelma on edelleen hyvin seesteinen.
Toista palaa herkullista piirakkaa siivittää sukellus Kakolan historiaan.
Turun lääninvankila valmistui 1890. Lääneiksi jaetussa Suomessa lääninvankilat olivat kaikki samanmallisia: punatiilisiä ja ristinmallisia.
Kakolasta käsin lääninvankilaa kutsuttiin torpaksi. ”Talo oli täynnä syyttömiä, sillä siellä pidettiin rikoksesta epäiltyä niin kauan, että hänet oli todettu syylliseksi.”
Ravintola Rubenin tila on toiminut joskus vankila-aikana myös vankien ruokalana ja keittiö sijaitsee samassa paikassa kuin vankilan aikoina.
148 huoneen hotellista löytyy majoitusta sellistä sviittiin. Karuin yöpyminen kattaa kalteroidun vankilaikkunan, kerrossängyn, lavuaarin ja wc-pöntön nurkassa sekä jaetun suihkun käytävällä. Toisessa ääripäässä on Kakola Suite valoisine tiloineen ja parvekkeineen.
Lähestyvän lumimyrskyn takia jätän kävelykierroksen mäellä toiseen kertaan. Näkemistä ja kokemista täällä riittäisi. 2021 alussa Visit Turku palkitsi Kakola Yhtiöt Oy:n Matkailun Oskarilla vuoden merkittävimmäksi matkailuteoksi.
Mäen palveluihin kuuluu kahvipaahtimo, leipomo, panimo, myymälä ja Turun parhaimpiin rankattu ravintola. Kakola Spa on aukeamassa 2022.
Tämän lisäksi Kakola on virkeä asuinalue lähellä keskustaa.
Turun Nuorkauppakamari palkitsi Kakola Yhtiöt 2021 Turun kehittäjänä kokonaisen kaupunginosan kehittämisestä asuin- ja yritystoimintakäyttöön. Lisäksi Turun liikemiesyhdistys arvotti ”Kakolan isän” Olli Ojalan vuoden turkulaisena liikemiehenä.
Arkiaamun piristyksenä Hotel Kakolan aamiainen lunastaa paikkansa. 12 euroa on kelpo hinta ja vertailukelpoinen kaupungin lounaiden kanssa. 18 euroa on mielestäni aamiaisen tarjontaan nähden ylihintainen.
Hotellin toiminnassa on alusta asti panostettu vastuullisiin valintoihin sekä yhteistyöhön kotimaisten yrittäjien kanssa. Kakolanmäki lämpiää puhdistetulla jätevedellä ja energia on uusiutuvaa.
Ravintola Rubenin arvot on printattu näyttävästi oveen: puhtaat kotimaiset raaka-aineet, lähialueiden pientuottajien tukeminen, kausiajattelu ja ruokahävikin vähentäminen.
Poikkeusaikojen All day menu, hiihtolomaviikkojen majoitustarjous, pop up -kahvila, ponit ja vanhan vankilan opastetut historiakierrokset aikuisille ja lapsille. Ystävänpäivän menu…Talvellakin Kakolassa pääsee vapautumaan.
Funikulaarin tuoreimmat liikkeet ja liikkumattomuudet voi muuten tarkistaa Turun liikennekeskuksen Twitter-tililtä.