Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Eatery Alex 1917 - toinen tuleminen

Eatery Alex 1917 - toinen tuleminen

Huvilan hellivä ruokaretki.

Kun kutsu käy, fillari alle ja Ruissaloon. Ravintola Eatery Alex 1917 lähtee talvitauon jälkeen toiseen kauteensa innostuneena, yhdistellen toimivaksi koettua konseptia ja uusia ideoita.

Historiaa ja tarinoita.

Pursiseuran rannassa heräävät henkiin maan ensimmäinen merilentokenttä ja turkulainen arkkitehti Alexander Nyström. Paikka on tuonut yhteen eri taustoista ja kulttuureista tulleita. Kansainvälisyys ja kulttuurien kohtaaminen ovat myös Eateryn fuusiokeittiön ydin.

Miten olla sekä ulkoilun lomassa lounaalle tai kahvikupilliselle piipahtavaa kävijää houkuttava "easy going" -paikka ja eksklusiivisia pitkän kaavan Chef's table -maistelumenuja tarjoava fine dining -ravintola.

Istumme etsimään vastauksia merimaiseman ääreen ravintolan markkinoinnista vastaavan henkilön kanssa.

Keittiö yllättää meidät.

Katkaravut, valkosipulileipää, limeä ja chiliä

Alkuruokana saamme maisteluun keväisen listan katkaravut, valkosipulileipää, limeä ja chiliä. Raikkaita, hienostuneita makuja ja värejä, houkuttava esillepano. Tyylikäs aloitus.

Kokkaamisen filosofian "Eat local, think global" mukaan makuja haetaan lähiluonnosta ja saaristosta ja yhdistellään keittiömestarin taustoja heijastellen Irlantiin ja Mauritiukselle.

Ennen virallisia avajaisia pre opening -dinnereillä pääsiäisviikonloppuna kaksi saaristoravintolaa yhdisti voimansa kun Kustavin Kipinä kokkasi Ruissalossa. Eatery tekee vastavierailun Kustaviin kesäkauden päätteeksi.

Yhteistyö ja paikallisuus nähdään Eateryssä kaikinpuolin voimavarana. Ravintola hyödyntää mahdollisimman paljon lähi- ja pientuottajien antimia, erilaiset kumppanuudet ja saaristonäkyvyys tukevat pienehköjä yrittäjiä.

Annos, jota tuskin itse olisin tullut valinneeksi.

Osso bucoa eli naudan potkaa

Keittiön yllätykset jatkuvat pääruoan muodossa - minulle tarjoillaan osso bucoa eli naudan potkaa. Sana osso buco tarkoittaa onttoa luuta eli putkimaista luunpätkää, joka löytyy jokaisen potkapalan keskeltä.

Annos on rouhean robusti ja runsas, lautasella lisukkeena paahdettuja varhaisperunoita ja kasviksia. Pitkään haudutettu ja mehevästi maustettu Dexter-liha irtoaa pehmeästi luusta ja on suussa sulavaa. Kun luudin on jätetty lautaselle, asiakas ymmärtää paremmin ruoan alkujuuren, sen mistä on lähdetty liikkeelle.

Juttuseurani saa vertailun vuoksi listalta friteerattua tamarind-kanaa. Asioita on tehty oikein kun samojen lounaslautasten äärellä viihtyy niin vieras kuin henkilökuntakin. Dippaamme hymyssä suin talon ranskalaisia limemajoneesiin.

Ne pienet asiat. Sinut muistetaan, huomioidaan sisään astumisesta lähdön hetkeen. Keittiömestari tulee tervehtimään pöytään, tarjoilijalla on pelisilmää ja rentoa fiilistä.

Eatery Alexin sisätiloja

Kiireettömän ruokailun lomassa käydään ulkoterassilla tsekkaamassa Eateryn kauden erikoisuus: grillipöydässä asiakkaat saavat valmistaa ateriansa raaka-aineet konkreettisesti omassa pöydässään.

Chef's table goes vegan. Eatery Alexin helmi on eittämättä 10 ruokalajin chef's table, jossa 10-14 henkilöä istuu yhteisen U:n muotoisen pöydän äärellä. Sen keskellä kokit viimeistelevät ruoat kertoen tarinat niiden taustalla. Tällä kaudella ravintola järjestää samalla konseptilla täysin vegaanisia fine dining -iltoja.

Tulossa on myös kokkivierailuja, show&dinner -iltoja... Vapuksi ja äitienpäiväksi tarjolle on katettu teemoitetut buffetit.

Somemarkkinointia pilke silmäkulmassa. Sosiaalisen median näkyvyydellä on valtava merkitys. Kuviin ja postauksiin taltioituu arkisia hetkiä ravintolapöytien lakkaamisesta menun testailuun ja houkutteleviin annoskuviin. Tiimi elää hetkessä - räntäsateisesta vappusäästä otetaan hauskuus irti.

Eatery Alex ulkoa

Kaikesta aistii pienen tiiviin henkilökunnan loistavan hengen ja yhteenkuuluvuuden. Se välittyy asiakkaalle tunnelmana ja makuina, tulitpa sitten ulkoiluvaatteissa, lasten kanssa, tai pitkän kaavan mukaan illallistamaan.

Eateryn ydintiimissä vaikuttavat pääkokki Eemi Kankare, joka on aiemmin työskennellyt kahden Michelin-tähden ravintola Palacessa, meille tänään tarjoillut ravintolapäällikkö Liisa Mahlapuu, markkinoinnista vastaava Jenni Hedman-Libäck sekä ravintoloitsija ja Eatery Alexin omistaja Richy Virahsawny.

Lokakuussa Eatery Alex 1917 osallistuu Turussa järjestettävään kansainväliseen hyvän ruoan Food & Fun Festivaliin.

Eatery Alex 1917 & Chef's Table

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (8.5.2025)