Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Benito Casagranden Turku

Benito Casagranden Turku

Omnia vincit amor. Ingmanin talonakin tunnetun Vähätorin näyttävän rakennuksen päädyn teksti on osa ikonista Turkua. Sanat rakkaus voittaa kaiken merkitsevät tässä miljöössä niin lähimmäisenrakkautta, kotiseuturakkautta kuin henkilökohtaisesti elettyä rakkautta.

Kalevalan päivän aattona 2023 Suomen Kulttuurirahasto jakoi kolme 40 000 euron palkintoa merkittävistä kulttuuriteoista. Yhden palkinnoista sai turkulainen arkkitehti Benito Casagrande historian kunnioittamisesta ja kauniin säästämisestä.

Kotiseuturakkaus ja Aurajoen historiallinen jokimiljöö ovat inspiroineet 1942 syntynyttä Casagrandea arkkitehdin diplomityöstä lähtien. Noihin aikoihin elettiin Turun taudin näkyviä vaiheita, kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia joko konkreettisesti purettiin tai esitettiin purettavaksi uudisrakentamisen tieltä.

Casagrande julkaisi 1983 Turun vanhan kaupungin elävöittämissuunnitelman, joka oli pohja kehitykselle, jossa vanhaa kaupunkimiljöötä onnistuttiin palauttamaan alkuperäisempään asuun. Vanha suurtori raivattiin parkkipaikoista ja muista asiaankuulumattomista rakennelmista. Useita vanhoja puutaloja Aurasillan ja Vähätorin välisellä alueella pelastettiin. Tähän vaadittiin arkkitehdin, kaupungin virkamiesten ja museoviraston yhteistyötä, Casagranden periksiantamattomuutta ja Turku-rakkautta.

Vähätorin ympäristö on Benito Casagranden ominta Turkua. Lapsuuden leikit jokirannassa, jossa silloinen Aurajoki muistutti lähinnä viemäriä, perheen koti Kauppatorin kulmalla Turun Sanomien talossa. Vähätorilla kirjastolla on otettu myös Casagranden merkittävin kuva, jossa hänet on ikuistettu tulevan vaimonsa, samana päivänä veljensä häissä 18-vuotissyntymäpäivänään tapaamansa tytön kanssa. Vuosikymmeniä myöhemmin pariskunta asuu nimeään kantavassa historiaa kunnioittavassa kunnostetussa kiinteistössä.

Vähätori

Monille turkulaisille tunnettu on myös Leluliike Casagrande. 1912 Italiasta vuotta aiemmin Suomeen muuttanut Antonio Casagrande avasi tukku- ja vähittäisliikkeen nimeltä Amerikkalainen Pasaari. Tämä mies oli Benito Casagranden isoisä ja putiikki sijaitsi juurikin tuossa Ingmanin talossa. Tukkukaupan moninaisesta valikoimasta siirryttiin vähitellen leluihin, liiketoiminta on pysynyt perheen hallussa alusta lähtien.

Lehtikuva vuodelta 1970 Turun Sanomissa, otsikkona ”Tämä on skandaali”. Kuvassa etualalla vastavalmistunut arkkitehti Benito Casagrande, taustalla 1800-luvulla rakennettu Gylichin eli Pinellan pylväikkö jossa toimi tuolloin bensiiniasema. Koko sivun juttu oli otsikoitu ”Hätähuuto Turun puolesta – on viimeinen hetki pelastaa Vartiovuori ja Turun vanha keskusta".

Arkkitehti oli kauhistellut kaupungissa 60-luvulta alkanutta Turun taudiksi kutsuttua purkamisvimmaa. Vanhoja rakennuksia joko kaadettiin tai museoitiin.

Kiitettävät arvosanat saanut diplomityö oli sikäli harvinainen, että arkkitehti ei tehnyt itse oikeastaan mitään. Hänen havaintonsa ja ehdotuksensa oli rakennusten käyttötarkoitusten muuttaminen. Vanhan kunnostaminen vaalien ja sopiva käyttöönotto rakennusta kunnioittaen. Perehtyminen Turun historialliseen identiteettiin poiki näkemyksiä ja ratkaisuehdotuksia, jotka ottaisivat huomioon sekä ajalliset kerrostumat että nykyajan vaatimukset.

Casagrande on todennut, että Pinellan pylväikön muuttaminen bensa-asemasta ravintolaksi oli jokivarren uuden elämän syntyhetki. Parkkipaikkoina olleille jokirannan kaduille alettiin vähitellen nähdä muutakin arvoa.

Pinella

Casagranden ura alkoi jo opiskeluaikoina yhden sotien jälkeisen ajan merkittävimmän suomalaisen arkkitehdin Aarne Ervin toimistossa. Turussa Ervin kädenjälki näkyy Turun Yliopistonmäen kampuksen rakennusten suunnittelijana.

Jo tätä ennen Casagrande pääsi toteuttamaan lapsena alkanutta piirtämisintoa harjoittelijana arkkitehti Unto Toivosen avuksi.

Hansakortteli. Yksi Benito Casagranden merkittävimmistä töistä. Ilman hänen painavaa puuttumistaan kauppakeskus olisi todennäköisesti hyvin erilainen. Suunnitelmissa oli nimittäin purkaa kaikki korttelin rakennukset maantasalle uuden uljaan kauppakeskuksen tieltä. Vahvistettu asemakaava olisi antanut purkamiselle oikeudet.

Kuumana käyvään keskusteluun osallistui myös Casagrande ajatuksella että kaupunkikuvaa ei tarvitse muuttaa vaikka kaavassa määritelty rakennusoikeus toteutetaan. Osa korttelin tontinomistajista suostui kuuntelemaan arkkitehtiä ja näiden tonttien rakennukset julkisivuineen onnistuttiin säilyttämään. Lisäksi kauppakeskukseen saatiin sisällytettyä korttelin kuja- ja aukioelementtejä.

Hansakortteli

Mittavaan uraan mahtuu omaa arkkitehtitoimistoa, jonka työluettelossa on mm. kaupungin julkisia virastoja ja palvelurakennuksia sekä Vartiovuoren ns. loistoasunnot. Casagrande on toiminut myös Turun kaupungin talorakennusosaston esimiehenä ja Turun Yliopiston Rakentamisen Neuvottelukunnan sihteerinä.

Kuten Suomen Kulttuurirahaston palkintoperusteluissa todetaan, hänen vaikutuksensa näkyy eri puolilla kaupunkia: Turun yliopiston laajalla kampusalueella, edistyneen tekniikan ja tieteellisen tutkimuksen keskittymässä Turun Tiedepuistossa, kulttuuritilaksi muutetuissa vanhoissa tehdaskiinteistöissä kuten Manillatehtaalla ja Rettigin tehdaskiinteistössä sekä lukuisissa liike- ja toimistokiinteistöissä.

Biocity, Data City, Turun Sanomat Artukaisten alue ja Tervatorin asuntoalue ovat näitä päätöitä, kuten myös Turun kaupungin puutalojen peruskorjaus ja Kauppiaskatu 1 kaavalla suojeltujen rakennusten peruskorjaus.

”Hänen energiansa, aktiivisuutensa ja luovuutensa on ulottunut kymmenien luottamustehtävien kautta kulttuurin ja liike-elämän eri alueille paikallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnallisesti”.

Vähätori. Diplomityön jälkeen Casagranden katse siirtyi Vanhan suurtorin ympäristöstä Aurajoen toiselle puolelle. Vähätorin seutu oli tuolloin vilkkaasti liikennöity, liikenneympyröiden ja Tuomiokirkolta satamaan ajavien kuorma-autojen kansoittama.

Vähätori

Arkkitehti näki alueen mahdollisuudet, osti kaupungilta jalkakäytävää että sai tehtyä katuravintolan. Molemmin puolin jokea tapahtuneet dramaattiset toiminnalliset muutokset avasivat vähitellen ihmisten silmiä.

Aurajoen puhdistus, autoliikenteen siirtyminen kauemmas jokirannasta, arvotalojen suojelu ja kunnostaminen – kaikki vaikuttivat historiallisen jokirannan ja kaupunkikuvan arvonnousuun.

Kansallinen kaupunkipuisto-ajatus oli suora jatke alkaneelle muutosten sarjalle. Kehitys näkyy mutta ympäristöä kunnioittaen. Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2013 Turku juhli kansallisen kaupunkipuiston perustamista. Pääosin Aurajoen maisematilaan keskittyneet arvokkaat kulttuuri- ja luonnonperinnön elementit eheäksi kokonaisuudeksi kokoava kaupunkipuisto tuo esiin yksittäisten kohteiden erityispiirteitä.

Casagrandentalo. Vähätorin laidalla sijaitseva Turun kauneimpiin vanhoihin rakennuksiin kuuluvan kiinteistön jugendulkosivu kätkee sisäänsä huomattavasti vanhempaa historiaa. Sen vanhimmat osat ovat varmuudella ainakin 1500-luvulta. Tontilla on sijainut Pyhän Hengen talo, eräänlainen vaivaistalo, jossa hoidettiin sairaita, köyhiä ja vanhuksia. Ensimmäiset tiedot Pyhän Hengen talosta löytyivät jo 1390-luvulta.

Casagrandentalo

Talossa on toiminut myös Suomen vanhin hotelli- ja ravintolatila, Seipelin Sali. Sen asiakkaina 1700-1800-luvuilla nähtiin mm. useita kuninkaallisia. Vuosina 1892-1974 talossa toimi Ingmanin rautakauppa, jonka vuoksi edelleen tunnettu kutsumanimi Ingmanin talo.

Rautakaupan lopetettua rakennus oli vähällä tuhoutua täysin, koska kaupunki ei halunnut kunnostaa sitä. Benito Casagrande osti talon ja aloitti kunnostuksen 1979 museoviraston valvonnassa. Talo suojeltiin 1985.

Kiinteistön alta arkeologisissa kaivauksissa löytyneen kirkon raunioiden ja sinne haudattujen vainajien muisto on palautettu rakentamalla paikalle katolinen Pyhän Hengen kappeli.

Italian kunniakonsulia ja Turun yliopiston kunniatohtoria on ajanut eteenpäin historiaan syventyminen ja intohimo pelastaa vanhaa Turkua. Se on hänelle puhdasta kotiseuturakkautta.

Vähätoriin palavalla tunteella suhtautuva Casagrande antoi painavan mielipiteensä Turun pääkirjaston suihkulähteen reunamille sijoitetuille uusille runkolukittaville pyörätelineille Turun Sanomien jutussa tammikuussa 2023. Maahan ruuvatut telineet ja kaikenkirjavat pyörät eivät ole hänen mukaansa kaupungin kaunistamisen ideologian mukaisia. Sinänsä kiinnostavaa tuohtumusta, suihkulähteen ympäristö on toiminut Turun kaupunkipyörien asemana jo useamman vuoden, ja sitä ennen pyöriä on toki parkkeerattu kirjaston edustalle paljon hajanaisemmin.

Polkupyöriä pääkirjaston edessä

Joka tapauksessa pitkäjänteisen työn tuloksena Vähätorista on muotoutunut viihtyisä eläväinen aukio ja vilkas ravintola- ja kahvilakeskittymä. Benito Casagrande on tehnyt merkittävän elämäntyön Casagrandentalon säilyttämisessä. Ikkuna ikkunalta koko talon itselleen lunastanut arkkitehti tullaan sanojensa mukaan myös hautaamaan vaimonsa kanssa Pyhän Hengen kappeliin, jolloin arvorakennuksesta tulee todella perustellusti Casagrandentalo.

Omnia vincit amor.

Etusivu | Benito Casagrande
Arkkitehti Benito Casagrande on piirtänyt pysyvän jäljen Turun kaupunkiin | Elämä | yle.fi
Jokivarren valot (Vox Turku K2J3) - YouTube

Teksti: Päivi Säiniö (1.4.2023)
Kuvat: Päivi Säiniö, Sami Jaatinen