Uittamo ja Ispoinen: Merta, sotahistoriaa ja kerrostaloalueita
Soitto isälle avasi Pandoran lippaan. Kuulumisia vaihdettaessa kerroin fillaroineeni Uittamolla. Kehuin kesäisiä maisemia, langan toisessa päässä sukellettiin muistoihin.
Muistoissa päästään 1960-luvun alkuvuosiin ja Heikkilän kasarmille. Porin prikaatilainen palveli täällä ja matkusti vapaillaan raitiovaunulla Turun keskustaan.
Muutamassa lauseessa on siirrytty kaupunkiin, josta minulla keski-ikäisenä ja sentään lähes puolet elämästäni Turussa asuneena ei ole mitään käsitystä.
Uittamo on kaupunginosa nelisen kilometriä etelään keskustasta. Naapurikaupunginosia ovat Pihlajaniemi ja Puistomäki pohjoisessa ja Ispoinen idässä ja etelässä. Läntinen raja on meri, eli Pitkäsalmi, joka erottaa myös Hirvensalon saaren manner-Turusta.
Ispoisten piskuinen kaupunginosa sijaitsee Uittamon, Ilpoisten ja Katariinan välissä. Uittamo-Skanssin suuralueeseen kuuluva seutu on pääosin harvaan asuttua asuinaluetta.
Monesti kaupunginosilla on omat selkeät rajansa ja tunnuspiirteensä, mutta täällä rajojen määrittely vaikeutuu. Ispoisten kenties tunnetuin ja näyttävin maamerkki Ispoisten kartano sijaitsee periaatteessa Katariinanlaaksossa. Läheinen Uittamo linkittyy Ispoisiin meren kautta.
Lisäkierroksia tähän kaupunginosarulettiin tuo Pihlajaniemi. Nimenä melko tuntematon kaupunginosa on tunnettu tuosta alussa mainitusta Heikkilän kasarmista.
Varsinais-Suomen Ilmatorjuntarykmentin majapaikoista muistuttavat nykyään enää Uittamon kalliokukkulan bunkkerit, jotka graffiteineen avaavat näkymiä kaupunkiin.
Arkkitehdit ja rakennusyritykset, nimekkäimpinä Aarne Ehojoki ja Puolimatka-yhtiöt suunnittelivat ja rakennuttivat 1960-70-luvuilla Uittamolle isot kerrostaloalueet. "Vanha-Uittamo", "City-Uittamo" ja "Meri-Uittamo" ovat näyttävä osa alueen kaupunkikuvaa.
Näin ollen näkemäni Föli-bussin etulasissa ollut kohdeinfo City-Uittamo ei ollut helteisen päivän vitsi.
Kaupungista tänne fillaroinutta yllättää veden läheisyys. Pitkäsalmi yhdistää kaupunginosat ja tuo meren lähiöihin. Horisontissa häämöttävä Hirvensalon silta on liikenteen solmukohta.
Debattia kaupunkilaisten keskuudessa ja vääntöä kaupunginvaltuustossa on aiheuttanut vuodesta 2018 lähtien ns. Uittamon silta.
Oheisyleiskaavassa Pitkäsalmen yli Uittamolta Hirvensaloon sijoittuva silta muuttaisi radikaalisti maisemaa, mutta avaisi nopeat yhteydet luontoon, ja toisaalta turvaisi vaikkapa pelastustöitä saarten ja kaupungin välillä.
Kaupunkiympäristölautakunnassa on viime vuosina väännetty kättä myös Uittamon täydennysrakentamisesta, alueen asemakaavoituksesta ja Heikkilän kasarmialueen ja sen ympäristön uusista asuinalueista.
Uittamon ja Ispoisten merenläheisyyttä alleviivaa kaksi kylttiä yhdessä kuvassa: soutu- ja melontakeskus ja veneenlaskupaikka. Ensimmäisessä alueen alan yrittäjät vuokraavat välineitä ja järjestävät teemaan sopivia kursseja.
Saaristomeren Melojat opastaa jo kylteissään vesille Saaronniemestä Vepsään, Maisaaresta Pähkinäisiin.
Siisteissä riveissä suojissaan olevat kajakit ja rannassa parkissa soutajia odottava kirkkoveneen mitat täyttävä paatti ovat tyylikäs käyntikortti.
Ispoisten pienveneiden vesillelaskupaikka soutu- ja melontakeskuksen vieressä on avattu keväällä 2020.
Meren ja vilkkaasti liikennöityjen väylien välissä huomion kiinnittävät sporttaajat. Uittamon ulkokuntosali näyttää erittäin hyvinhoidetulta ja monipuoliselta. Kiitos Turun kaupungin liikuntapalvelut.
Ispoisten uimaranta. Rivitaloalueelta hiekalle. Pyörätie kulkee siistissä rivarimiljöössä. Tienvarren kyltti uimarannasta on jotenkin väljähtänyt ja mitäänsanomaton eikä varsinaisesti houkuta poikkeamaan.
Perillä yllätyn. Ja yllätän itseni hämmästymällä kaupungin tuntemattomista puolista.
Ispoisten uimaranta on Saaronniemen ohella kaupunkilaisten kenties helpoimmin saavutettavissa oleva yleinen uimaranta.
Omat mukavuusalueeni ovat muualla, joten pikavisiitti tällä Turun Avantouimarien talviuintipaikkana tunnetulla täyden palvelun uimarannalla riittää.
Uittamon pienvenesatama on merellistä Turkua Lauttarantaa pienimuotoisemmin. Turun kaupungin kiinteistölaitoksen haalistunut kyltti ränsistyneen parakin seinässä ei tee alueelle kunniaa.
Täällä odottaa kuitenkin kymmeniä tyylikkäitä veneitä valmiina Airistolle ja saaristoon.
Uintia kaksi- ja nelijalkaisille. Toinen vaatimaton kyltti toivottaa seuraamaan tietä Uittamon paviljongille, joka alkaisi pikkuhiljaa taas aktivoitua.
Puiden seasta pilkottaa pikkuruinen ranta, jonka etäisimmällä nurkalla koirat haukahtelevat. Koirien oma uimaranta on avattu jo kesällä 2017, mutta edelleen paikka taitaa olla vain pienen piirin tiedossa.
Jykevään kallioon pultattu laatta kiinnittää huomioni.
Uittamo on saanut nimensä 1900-luvun alkupuolella täällä sijainneesta suositusta uimalaitoksesta. "Kultaista nuoruuttaan" 1960-luvulla kallioilla viettäneet "Uittamon pojat" ovat halunneet jättää näin nimensä Turun historiaan.
Hikinen ylämäkikävely Uittamon paviljongille on vaivan arvoinen. Tanssilavan puolella moottorisaha soi ja vasara naputtaa.
Koronarajoitusten purku näkyy heti lisääntyvässä tapahtumatarjonnassa, kun tansseja, livekeikkoja ja teatteria päästään jälleen järjestämään.
Paviljongin ravintolan ruokatuote on mietitty vastaamaan kesää 2021.
Paviljongin terassilla on hyvä vetää henkeä ennen kotiinpaluuta. Sieltä saa myös vähemmän kuvatun perspektiivin saariston avaavaan Aurajoen vesistöön.
Katariinanlaakson luontopolkua ja merellistä Uittamoa yhdistelemällä tästä pystyy rakentamaan loistavan kokopäiväretkikohteen, jossa saa tiivistetyssä muodossa annoksen suojeltuja tammilehtoja, hiekkarantaa ja merimaisemia.