Turun yliopiston kampusalue - kävelyretken arvoinen
Joka viides turkulainen on opiskelija. Turussa on kaksi yliopistoa, neljä ammattikorkeakoulua, 40 000 korkeakouluopiskelijaa. Tänne perustettiin Suomen ensimmäinen yliopisto.
Vaikka et olisi tuleva, nykyinen tai valmistunut Turun yliopiston kasvatti tai edes aikeissa kiinnostua korkeakoulumaailmasta, kävelykierros kampusalueella kannattaa. On eri vuosikymmenten rakennustyylejä, keskustelua aiheuttavia arkkitehtonisia ratkaisuja, historiaa ja uusia tuulia, kaikille avoin tieteellinen kirjasto ja avoimia luentoja ja väitöstilaisuuksia. Yliopistonmäeltä löytyy myös kaikille avoin Eläinmuseo, jossa on maamme toiseksi laajimmat luonnontieteelliset kokoelmat. Luonnollisesti nälkäisenä kampuksella ei tarvitse aikaansa viettää, siitä pitävät huolta Unican ravintolat joiden palveluita voivat opiskelijoiden lisäksi kaikki muutkin käyttää. Alakampuksen laajat nurmialueet ja pienet puistikot tuovat viihtyisyyttä ja mahdollistavat mukavan maaston rastikierroksille, kastajaisille, vappubooleille ja muulle rennolle opiskelijameiningille.
Jokainen yliopistolainen tuntee ainakin "tiedon portaat", "akateemisen Hesen" ja Assarin Ullakon opiskelijalounaat. Vanhoille turkulaisille Yliopistonmäki on Ryssänmäki, kaiketi Turkua miehittäneiden venäläissotilaiden mukaan. 1940-luvulla Ryssänmäki nimettiin Vesilinnanmäeksi koska mäen laelle valmistui Vesilinna -niminen vesitorni, jossa nykyään toimii Turun Kiipeilypalatsi. Nykyisen nimensä Yliopistonmäki sai 1950-luvulla kun Turun yliopisto siirtyi kauppatorin laidalta uusiin rakennuksiinsa.
Historiannälkäisille näkemisen arvoisia ovat Tuomaanpuiston laidalla sijaitsevat Kasarmialueen puutalot. Alue valmistui 1883 alkujaan 2. Turun Tarkk'ampujapataljoonalle ja toinen tärkeä käyttäjä on ollut Porin rykmentti. Venäjän keisarillisen armeijan hallussa kasarmi oli vuoteen 1918. Kun Puolustusvoimien toiminta Turun kasarmilla päättyi 1970-luvun alussa, Turun yliopisto alkoi laajentaa toimintaansa kasarmialueelle. Suurin osa rakennuksista on purettu, ja vielä muutamia vuosia sitten rakennuksissa toimineet yliopiston oppiaineet ovat pääosin siirtyneet kampuksen modernimpiin tiloihin.
Osassa Kasarmirakennuksia on kuitenkin edelleen toimintaa, mm. tutkijoiden työhuoneita ja Campus Sportin toimisto. Vuoden 2018 syksyllä pari tyhjillään ollutta 1880-luvun puurakennusta saivat purkuluvan vaikka Museovirasto pitikin niitä kulttuurihistoriallisesti merkittävinä. Luojan kiitos osaa jäljellä olevista rakennuksista taitaa kuitenkin turvata jokin suojelupäätös.
Kompakti kampus on muutostilassa. Itse mäki on pitkälti työmaana; päärakennusta remontoidaan ja puretun Juslenian tontille rakentuu uusi laitosrakennus. Yläkampusta hallitsevat luonnontieteet, alakampus on kasvatus- ja yhteiskuntatieteilijöiden ja oikislaisten. Yliopistonmäen viereiseltä Kauppakorkeakoululta puolestaan on vain kivenheitto Kupittaan ICT-cityyn ja humanistien Sirkkalaan.
Keskellä hektistä kampusta eletään myös uskomattomassa rauhassa. Turun Ylioppilaskyläsäätiön Henrikki on pieni idyllinen uniikkien puutalojen keskittymä kampuksen sydämessä. Sen sisäpihoilla istutukset vihertävät ja lapset pelaavat pihaleikkejä. Samaan aikaan kun legendaarisessa opiskelijakuppilassa Proffan kellarissa kokoustaa jokin yliopiston ainejärjestö, bussilastillinen innokkaita excuilijoita on lähdössä jonnekin tai Kauppatieteilijöiden pyhätössä Parkilla biletetään.
Yo:n kampusalueella on lakitettu teekkareita, haastateltu eduskuntavaaliehdokkaita, hikoiltu tenteissä ja nuokuttu NIIN turhilla luennoilla. Kastettu fukseja. Nyt myös (lokakuu 2019) otettu kantaa ja protestoitu. Tuleva uudisrakennus tarvitsee kuulemma henkilökunnalleen parkkipaikkoja, joiden takia pieni mutta tärkeä alakampuksen puistikko ollaan jyräämässä. Opiskelijat ja osa henkilökunnasta ei ihan purematta niellyt päätöstä, ja luontoa puolustava mielenilmaisu kokosi kiitettävästi väkeä ja nimiä adressiin. Parkkipaikkahanke on käsittämätön veto kestävään kehitykseen ja hiilineutraaliuteen pyrkivältä yliopistolta!
Yliopistonmäelle kannattaa reippailla vilkuilemaan näkymiä niin Tuomiokirkon kuin Ylioppilaskylänkin suuntaan. Elo-syyskuun vaihde kampusalueella on täynnä jännittynyttä tunnelmaa kun uudet opiskelijat kulkevat into piukassa tutoreidensa johdattamina. Ja perinteisistä Indexin ja Opexin Vapputansseista alakampuksella vappuaattona kannattaa jokaisen turkulaisen käydä hakemassa hymy huulille matkalla lakitukseen. Näin Turun yliopiston kasvattina miltei kotiparvekkeelta näkyvä valaistu teksti Turun yliopisto on vaan [Sydänsymboli tähän]