Turun käsityöputiikit & (Turku)design
"Varför Paris vi har ju Åbo"
Hakipa sisustuselementtiä turkulaiseen kotiin, lämminhenkistä lahjaa Tampereelle tai matkamuistoa minne tahansa vietäväksi, tähän lauseeseen tiivistyy Turku.
Tällä sloganilla printatut kangaskassit eivät ole enää Turussa statussymboli. Ne keikkuvat opiskelijoiden olkapäillä, niitä näkee kauppakasseina, niillä kannetaan kotiin lainattuja kirjoja ja ne parkkeerataan lounastreffien ajaksi käden ulottuville.
Klassikoksi muodostuneen kysymyksen esitti ruotsalainen lehdistö Pariisin muotimessuilla vuonna 1964 taideteollisen muotoilijan Timo Sarpanevan Juniper-malliston ilmestyttyä.
Lause heräsi henkiin 2012 Turku Design festivaalia varten valmistetuissa kangaskasseissa.
Brändin takana on turkulainen paikallisten muotoilijoiden perustama ja ylläpitämä Uuden muotoilun yhdistys, jonka ideana on lisätä Turun alueen muotoilutoimijoiden yhteistyötä.
Television ja somen voima. Ennen turkulaisiin käsityöputikkeihin tutustumista on pakko käsitellä viimeistään nyt ilmiöksi noussut "Saana ja Olli".
Turkulainen, kansainvälisille brändeille mallistoja suunnitellut ja palkittu jo vuosikymmenen toiminut tekstiilituotteiden muotoiluyritys perustaa toimintansa kestävää kehitystä edistäviin valintoihin.
Tuotanto halutaan pitää mahdollisimman lähellä, kotimaista tekstiiliteollisuutta tukien ja työllistäen. Saanassa ja Ollissa paikalliset mallistot kohtaavat kansainvälisyyden.
Muotoilusta ja käsityödesignistä kiinnostumattomat tv-katselijat bongasivat Saanan ja Oliin tänä syksynä Maikkarin Suomen kaunein koti -ohjelmasta. Kuvataiteilija Touko Laaksosen eli Tom of Finlandin lapsuudenkodista ja vanhasta kansakoulusta itselleen asunnon remontoinut suunnittelijapariskunta omistaa nyt kansan äänillä Suomen kauneimman kodin luonnon helmassa Aurajoen rannalla.
Turussa käsitöitä ja pikkuputiikkeja metsästävän ykköskohde on Vanha Suurtori. Alueen muutamien pysyvien myymälöiden lisäksi Luostarin Välikadun makasiinit toimivat pop up -periaatteella.
Keskustassa putiikki- ja designkaduksi nousee Linnankatu.
Kristiinankatu tiivistää lyhyellä pätkällä putiikki- ja second hand -filosofiaa.
Forumin kauppakeskuksesta on noussut pienten käsityöpainotteisten ja second hand – myymälöiden keskus.
Yhä useammat Turun kahvilat ja ravintolat rakentavat tiloihinsa lähiruokatuotteita ja paikallisia käsitöitä myyvän nurkkauksen.
Omanlaistaan käsityötä edustavat Turun artesaanileipomot ja -kahvilat sekä panimot. Kuin myös pienet kultasepänliikkeet, kukkakaupat ja persoonalliset kampaamot.
Tämän päivän hybridiosaamista on monimuotoisuus ja kauppa kaupan sisällä -ajattelu.
Kirjakauppa ja kahvila sulautuvat samaksi kokonaisuudeksi, käsityöläisyys tuodaan kaikkien saataville erilaisten pop upien muodossa. Museokaupat tarjoavat tarkoin valittuja käsityötuotteita.
Persoonalliset kirppikset edustavat ekologista kiertotaloudellista käsityöputiikkiutta.
Turun käsityöputiikkien kirjoon mahtuu pitkäikäisiä asemansa vakiinnuttaneita nimiä.
Tuoreimpia alan edustajia on syyskuussa 2021 Forumkortteliin avattu Muikia.
Sähköpostitse tavoitettu toinen putiikin yrittäjä kertoi liikkeestä ja fiiliksistä epävarmuuden ja haasteiden aikana. Mia Vuorisen mukaan kahden naisen unelma yksilöllistä, uniikkia suomalaista taidekäsityötä notkuvasta pikkuliikkeestä haluttiin nimenomaan keskustaan.
Yrittäjien usko keskustan vetovoimaan sai nostetta toriparkista ja uuden Scandic Hotel Börsin avaamisesta. Liiketilojen löytäminen pieniä kädentaitoliikkeitä kokoavasta Forumkorttelista oli onni.
Monille käsityöläisille ainoita myyntitapahtumia ovat erilaiset markkinat. Muikia tarjoaa yleensä viikonloppupainotteisten tapahtumien vaihtoehdoksi tilan, jossa käsityöläisillä on mahdollisuus löytää asiakkaita kohtuullisen pienellä taloudellisella riskillä ympäri vuoden. Myymälään valittujen tuotteiden kriteerinä yrittäjät pitävät Suomessa vastuullisesti valmistettua käsityötä.
Muikian "muijat" ovat itsekin käsityöläisiä omilla toiminimillään: Vartesaani ja Mian virkkuut tuottavat mm. kangaspuilla valmistettuja räsymattoja ja itse suunniteltuja virkkaustöitä.
On kiinnostavaa, miten yritykset määrittelevät itsensä. Saman kategorian alle mahtuu lahjatavaraliikkeitä, sisustusmyymälöitä, käsityöläisputiikkeja, suunnittelu- ja muotiliikkeitä, design shopeja, taidekäsityöpajoja ja lifesyle storeja.
Yhteistä on kuitenkin kotimaisuuden korostaminen, suomalainen muotoilu ja käsityöläisyys, vastuullisuus ja ekologisuus.
Osa yrityksistä painottaa enemmän paikallista osaamista, osa kokoaa myyntiin tuotteita ympäri maata. Osan tuotteet valmistetaan ainoastaan Suomessa, osa kelpuuttaa valikoimiinsa myös maamme rajojen ulkopuolella tehtyjä, tarkkaan valittujen yhteistyökumppanien käsitöitä.
Tyttö ja vuohi poikkeaa valtavirrasta niin sijaintinsa kuin myytävien tuotteiden alkuperän puolesta. Afrikan mantereen värikäs käsityötaide karuhkolla Itäharjun teollisuusalueella ei luulisi olevan helpoin yhtälö.
Etnisyys, pienet tuotantoerät ja kehittyvien maiden kädentaitajien tarinat ovat kuitenkin kannatelleet sisustustavarakauppaa jo vuosia.
KUI Design ja Klo Design. Turkulaisten muotoiluopiskelijoiden yritysideoista monipuolisiksi kotimaisten brändien myymälöiksi ja verkkokaupoiksi.
Klo Design on 2005 perutettu suomalainen lifestyle-tuotemerkki ja perheyritys. Klo on ollut avainroolissa Turun alueen muotoilukenttää koonneen Turku Design Now! -ryhmän sekä Turun 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmistoon kuuluneen Turku Design ILMIÖ -hankkeen käynnistämisessä.
Forumkorttelissa toimivan Klon myymälän mallisto koostuu pääasiassa vaatteista ja asusteista. Muotoilufilosofia tiivistyy ajankohtaiseen ja ajattomaan designiin ja laadukkaiden, pitkäikäisten ja uusiutuvien materiaalien käyttöön. Tuotteet valmistetaan lähituotantona Suomessa ja Pohjois-Euroopassa.
KUI:n pieni kauppa avattiin 2007 turkulaisen työhuoneen yhteyteen. KUI Design -kauppa eli Local Shop on siirtynyt ydinkeskustaan Kristiinankadulle, mutta työhuone ja tuotantotila sijaitsee edelleen Manillan vanhassa teollisuuskiinteistössä. Kysynnän kasvaessa tuotantoa on osin ulkoistettu alihankkijoille. Edelleen iso osa tuotteista valmistetaan kokonaan käsityönä Turussa omalla työhuoneella.
Satunnaisen vierailijan silmin Local Shop näyttäytyy lähes nukkekotimaisena Turku-tuotteiden esittelypesänä. Turkulaiset maamerkit ja ilmiöt ovat jalostuneet kekseliäästi pyyhkeistä patalappuihin, toilettilaukuista tarjottimiin, sukista pikkulasten bodyihin. Jos kotinsa haluaa pukea Turkuun, tähän runsaudensarveen kannattaa tutustua.
Puf on palkittu suomalaisen muodin ja muotoilun myymäläkonsepti Turussa ja verkossa. Liikkeen ideana on kestävästi tuotettu suomalainen design, tuotannon läpinäkyvyys ja kaikkien työstään saama oikeudenmukainen korvaus. Linnankadun myymälän kotimaiseen valikoimaan kuuluu mm. vaatteita, pipoja, koruja, kynttilöitä ja sisustustuotteita – Turku-teemaa unohtamatta. Puf kokoaa yhteen muotoilualan kiinnostavat suomalaiset tekijät.
Usein käsityö- ja designputiikkien tarjonta ja suunnittelu painottuvat ehkä enemmän naisoletetuille. Puffissa esillä on myös kattava miesten mallisto kauluspaidoista ja ruseteista sortseihin ja sukkiin.
Televisio Lifestyle Store Linnankadulla on suomalaiseen ja pohjoismaiseen designiin keskittynyt vaateliike, jonka valikoimissa on myös kenkiä, laukkuja, sisustustarvikkeita ja lahjatuotteita. Yrityksellä on myös oma TELEVISIO FASHION -vaatemerkki ja korumallisto. Muiden alan toimijoiden tavoin Televisiollakin on oma webstore.
Putiikkitoimintaan liittyy vahvasti ekologisuuden ohella kierrätys ja second hand. Turun trendikkäät osto- ja myyntiliikkeet eivät ole perinteisiä kirppiksiä. Esimerkiksi Kristiinankadun Maanantaimarket tarjoaa vaatteiden second handin lisäksi tarkkaan valikoituja jälleenmyyntituotteita: kahveja, kukkakimppuja, luonnonkosmetiikkaa ja oman brändin koruja.
Ecolocal Market Forumkorttelissa on käsityöläisyyden, second handin ja pikkuputiikkien tiivistymä. Tilassa vierailtuaan huomaa synergian edut: pienet yrittäjät saavat laadukkaita paikallisia tuotteitaan esille saman ideologian alla kootusti, vailla oman yritystilan kiinteitä kustannuksia.
Kivijalkaliikkeen pysyviä yrittäjiä on mm. Punainen Norsu koko perheen vaatemallistoineen ja vaatelainaamo Vaatepuu. Terraviivan kaakelilaatat, kukkakauppa Pia Jaalan kukkakimput ja käytettyjen vaatteiden myyntipiste Second Hand toimivat myös täällä. Kukuti mini concept store, Dama Design Shop, Vegekauppa ja artesaanileipomo Gryn täydentävät Forumin putiikkimaailmaa.
Yliopistonkadun kävelykatuosuuden putiikinmetsästäjän kohokohta on mielestäni Sammakon kirjakauppa & kahvihuone. Se on osoitus paikallisuuden tuntemuksesta, intohimosta ja putiikkiudesta. Pienestä kirjankustantamosta kaikenkattavaksi kirjakaupaksi on jo itsessään menestystarina. Näyttävässä osassa ovat Turku-aiheiset kirjat, myytävänä on myös valikoima muuta Turku-käsityötä kasseista kortteihin ja julisteisiin. Kirjakaupan vegaaninen pieni kahvila vie ajatukset minulle rakkaaseen Reykjavikiin, jossa tällaiset combot ovat yleisiä. Ja ovathan suomalaiset ja islantilaiset tunnetusti lukijakansoja.
Kirjakahvila – paluu Vanhalle Suurtorille. Turun Kirjakahvila on 1981 perustettu pääosin vapaaehtoisvoimin pyörivä epäkaupallinen kulttuuriosuuskunta. Vegaaninen kahvila järjestää erilaisia kulttuuritapahtumia ja keskustelutilaisuuksia. Kirjakahvilan valikoimassa on suomalaisten ja ulkomaisten pienkustantamojen kirjallisuutta ja omakustanteita. Kirjakahvilassa on myös Bookcrossing-piste sekä ilmais- ja divarihyllyt, joihin tuodut kirjat kiertävät uusille lukijoille.
Brinkkalan Outolintu taitaa olla tunnetuin Vanhan Suurtorin putiikeista. Kuviin se päätyy ainakin taustoittaessaan kesäistä Keskiajan Turku -tapahtumaa. Monialainen taidekäsityökauppa on kokoelma turkulaista käsityöläisyyttä ja designiä: keramiikkaa, käsinvärjättyjä lankoja, vanhanajan karamelleja ja emännän pihkasalvaa… ja ties mitä muuta.
Anne Lundenin tekstiiliputiikki naapurissa kuuluu alueen perinteisiin yrityksiin. Uusia tuulia tuo mm. lastenvaatteiden second hand -kauppa Aarre Turku.
"Kyllä se siitä". Turkuseuran Föripuoti Vanhalla Suurtorilla on ehtymätön turkulaisuuden aarreaitta. Manu -julisteet ja -kortit, Wanha Turku -kahvi, Turku-kirjat ja murretuotteet nostalgisoivat kaupunkia. Hyllystä löytyy tietenkin turkulaisten opiskelijoiden kehittämä Turku-lautapeli. Sekä juuri sopivasti joulumarkkinoille ehtinyt Turkuseuran upouusi Turku-muistipeli.
Toki tänne eksyy turisteja, mutta minusta yleisfiilis on etenkin turkulaisille ja turkurakastajille suunnattu kotikutoinen putiikki.
Luostarin Välikadun makasiinit. Keskiajan Turun valtakatu on kokenut uuden nosteen, kun 2014 kunnostettuihin makasiinirakennuksiin muutti pienyrittäjiä ja käsityöläisiä.
Paluu muutaman vuoden takaisiin juttuarkistoihin ei ole vanhentunut: tunnettuusongelma on edelleen totta. Isot kesäiset ja jouluiset tapahtumat tuovat väkeä, mutta muuten sinnitellään.
Luonteva siirtymä Vanhalta Suurtorilta museoihin. Aboa Vetus & Ars Nova, Luostarinmäki, Apteekkimuseo, Turun linna ja muut Turun kaupungin museot myyvät tarkoin valittuja turkutuotteita museokaupoissaan. Näihin myytävät tuotteet valitaan tarkalla seulalla, joten museoiden pikkiputiikeista saa aitoa paikallista käsityöosaamista.
Turku brändättiin kangaskuoseihin isosti Vallilan toimesta. Some meni sekaisin "Vanha Turku" -valmisverhoista. Kuosia myytiin pikkuputiikkien lisäksi marketeissa. Kriittiset äänet kiinnittivät huomiota taiteilijan vapauksien tuomiin Aurajoen mittasuhteisiin.
Kauppahallin Wanha Turku kauppa on nostalgiaa nostalgian sisällä. Pienten käsityöläisyyteen pohjaavien myyntitiskien keskellä vaeltelu on iästä riippuen joko paluuta lapsuusmuistoihin tai uutta eksoottista kokemusmaailmaa.
Keskustan perinteikkäimpiä taide- ja käsityöputiikkeja on vuodesta 1927 asti Turussa toiminut perheyritys Sylvi Salonen, joka täydentää Linnankadun putiikkivalikoimaa. Liikkeestä löytyy niin moderneja designtuotteita kuin perinteistä käsityötä kotimaisilta ja pohjoismaisilta valmistajilta.
Maariankadun Aitoi on seitsemän käsityöyrityksen yhteinen putiikki, jonka myyntiartikkeleita ovat mm. keramiikka, puutyöt, hopeakorut, tyynyliinat ja taulut.
Kakolanmäellä toimivassa Kakolan myymälässä on pääasiassa vankien ja lähituottajien valmistamia tuotteita, jotka kaikki liittyvät jollain tavalla Kakolaan tai vankilamaailmaan.
Työllisyyspalveluja koordinoiva Työpiste myy myös laadukkaita käsintehtyjä tuotteita. Pop up -putiikki Luostarin Välikadun makasiineissa, ainakin Vanhan Suurtorin joulumarkkinoiden aikaan.
Ruissalon Telakalla tätä nykyä vain kesäisin auki oleva sisustusliike Avelia myy uniikkeja tuotteita kynttilöistä valaisimiin, pellavasta mattoihin ja huonekaluihin. Tuotteet tulevat pääasiassa eurooppalaisilta tavarantoimittajilta. Sisustusliikkeen yhteydessä on myös kahvila.
Lopuksi pari ruokamaailman pikkuputiikkia. Italian herkut palvelee kivijalkamyymälässä Linnankadulla ja maahantuo italialaisen omistajansa voimin kaikki tuotteet ilman välikäsiä suoraan Italiasta. Pienet tuottajat, tuotteiden tuoreus, aidot raaka-aineet ja pienimuotoinen kahvila ovat herkkukaupan avainsanat.
Tuoreempi tuttavuus on noin vuoden Portsassa Puistokadulla toiminut välimerellinen herkkumyymälä ja kahvila Bottega Portside. Valikoimissa on mm. tuorejauhettua kahvia, juustoja, salamia, öljyjä, oliiveja, antipastoja…
Tarjolla on myös pienimuotoista lounasta ja kahvilasta muiden herkkujen ohella myös turkulaisen Fiilis Foodsin valmistamia ketotuotteita.
Tämä putiikkikatsaus ei varmastikaan ole täydellinen ja kaikenkattava. Sen tarkoitus onkin lähinnä herätellä lukijaa siihen, mitä kaikkea Turusta löytyy ja miten monipuolisesti ja -ilmeisesti toteutettuna.
Hienoa ja huomionarvoista on se, miten pienyrittäjät ja eri alojen käsityöläiset tekevät yhteistyötä.
Samoja tuotemerkkejä ja brändejä näkee useiden putiikkien valikoimissa.
Somessa yrittäjät myös tukevat toisiaan kehuen ja markkinoiden toistensa tuotteita. Näinä haastavina aikoina se lienee hedelmällisempää kuin yksinyrittäminen.