Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Terassit ja laivaravintolat kutsuvat

Turun terassit ja laivat

Turku on kaunis etenkin kesällä. Silloin jokiranta herää eloon, sen varrelle nostetaan terasseja toisensa jälkeen ja vedessä asustavat jokilaivat avaavat kantensa kansalle. Valitse mielipaikkasi Turun terasseista!

Letkeää tunnelmaa

Ranta-Kerttu

Läntisellä Pitkäkadulla sijaitseva kortteliravintola Kerttu sai pikkusiskon, Ranta-Kertun, jokirantaan viime kesänä. Entisen Roccan tiloissa, Föristä hieman satamaan päin, voi nauttia Ranta-Kertun maistuvista ruoista ja hampparibuffetista, mutta erityisesti myös tänä kesänä avatusta terassista. Suuri piha on täynnä pöytärykelmiä ja sohvia, eikä sisään asti tarvitse aina edes vaivautua, kesäjuoman voi hakea ulkotiskiltä. Alue on hieman kauempana keskustasta, joten se on myös rauhallisempi. Lapsiperheet ovat ottaneet molemmat Kertut omikseen muiden asiakkaiden lomassa.

Esposito

Kun matkaa Ranta-Kertusta hieman keskustaan päin, saapuu jokilaiva Espositolle. Pienen jokilaivan löytää helposti, sen vierestä puksuttelee Föri joen reunalta toiselle. Laivan terassille astuessaan voi haistaa tervan tuoksun, koivunoksia on aseteltu kalaverkkojen viereen tunnelmaa luomaan. Juomien lisäksi Espositolta saa myös syötävää. Elävä musiikki on osa Turun vanhimman jokilaivan kesätarjontaa.

Tintå

Jos kesälomaan haluaa eurooppalaista tunnelmaa, kannattaa pysähtyä Tintån terassille. Tunnelmallinen jokiranta luo mielikuvan keskieurooppalaisesta bistrosta, laadukkaat viinit ja ruoat italialaisesta ravintolasta. Pöytävaraus kannattaa, sillä Tintå on haluttu illanviettopaikka.

Aboa Vetus

Jokirannan helmi on Aboa Vetus Ars Nova- museo Aula- kahviloineen. Kun rakennukseen astuu sisään ja uskaltautuu sisäpihalle, avautuu mitä miellyttävin terassialue. Aidattu, suuri tila on rauhallinen ja kaunis. Lauantaisin kannattaa kokeilla Jazzbrunssia, missä tunnelma on vertaansa vailla ja ruoat erityisen maittavia. Kesätorstaisin pyörähtää Ydintalvipuutarha, jolloin kansainvälisestikin tunnettu tiskujukka Jori Hulkkonen soittaa musiikkia yösydännä kemuttaville ihmisille. Myös ilta-aikaan on tarjolla grilliruokaa puutarhan sydämessä.

Bremer

Opiskelijoiden suosima kapakka löytyy Hämeenkadun ja Uudenmaankadun kulmasta. Vanhan Suurtorin alueelle sijoittuvasta ravintolasta saa edukasta viiniä ja ruokaa. Terassi on sisäpihalla, vanhojen rakennuksien ympäröimänä, joten liikenteen melu ei sinne asti yllä.

Marina Palace

Tyylikästä menoa kaipaavan kannattaa suunnata Hotelli Marina Palacen alakerran terassille. Siisteistä pöytäryhmistä avautuu jokimaisema. Hotellin päädyssä olevalla terassilla pääsee toisinaan myös salsan pyörteisiin. Tunnelma on kliininen ja hotellimainen, kuten hotelleissa yleensä. Vilkasta ja boheemia tunnelmaa voi hakea muualta.

Panimoravintola Koulu

Ydinkeskustasta löytyvä Koulu on tunnelmaltaan ainutlaatuinen jo sisätiloihin mennessä. Suuri ravintola tarjoilee oman panimon tuotteita ja on autuas keskusteleville seurueille, sillä musiikkia siellä ei soiteta. Terassi on laaja pienine pöytäryhmineen. Loppukesän pimenevät illat haluaa viettää juuri Koulun suurella terassilla, kun pöydillä loistavat kynttilälyhdyt luovat kimmeltävää tunnelmaa ja kauniit, suuret puut luovat hämyisiä varjoja. Syvälliset keskustelut syntyvät sisäpihalla kuin itsestään!

Musiikkikahvila Sointu

Linnankadulle avattu Sointu on päässyt musiikki-ihmisten kalentereihin elävän musiikin ansiosta. Pienet, vielä tuntemattomat, kokoonpanot soittavat Soinnussa useana iltana viikossa. Suuret lasiovet ovat auki, joten musisoinnista voi nauttia vaikka istuisikin terassin puolella. Jos kaverin bändin haluaa ehdottomasti nähdä lähietäisyydeltä, kannattaa paikalle mennä ajoissa, sillä pieni paikka täyttyy nopeasti.

Kahvia kaipaaville

Fabbes Cafe

Kun kävelee Turun Tuomiokirkon ohi Piispankatua eteenpäin, saapuu Fabbes-kahvilalle. Kulmarakennuksessa oleva kahvila tarjoilee lounasta keitoista salaattiin, sekä leipiä ja leivonnaisia ja erikoikahveja. Hinnat ovat huokeat ja tila ihanan rauhallinen. Aurinkoisena hetkenä voi ruokansa nauttia pienellä terassilla katsellen kauniita puutaloja. Kaikki ruoat tehdään kahvilassa itse, vain leivät tulevat leipomosta. Maku on hyvällä tavalla kotikutoinen. Kannattaa kokeilla porkkanakakkua, joka on vertaansa vailla.

Apteekkimuseo

Kun astuu jokinannasta Apteekkimuseoon ja sieltä sisäpihalle, on kuin tulisi vuosikymmeniä taaksepäin. Kanat kotkottavat aitauksessaan ja essuun asustautunut myyjätär tarjoilee kahvia. Hiljainen, vanha maalaismiljöö herkistää kovimmankin asvaltin tallaajan. Muista ottaa mukaasi käteistä, kortilla maksaminen ei onnistu.

Cafe Art

Suomen parhaimmat baristat löytää Cafe Artista. Oman paahtimon pavuista tehdyt kahvit ovat luonnollisesti Turun parhaita. Terassi leviää jokirannan reunalle, tunnelma on keskieurooppalainen ja ihana. Ensimmäisen cappuccinon jälkeen voi hakea toisen, sillä kahvista ei tunnu Artissa saavan tarpeekseen. Art on suosikkipaikka kaikenikäisille, sisällä rauhallisessa tunnelmassa viihtyvät vanhemmat rouvat, nuorempi väestö valtaa pihapöydät.

Torikahvit

Vaikka Turun kauppatori onkin ollut silmätikkuna niin ulkonäkönsä kuin sen alle suunniteltavan toriparkin vuoksi, voi siellä viettää aamukahvihetken hyvillä mielin. Joskus, jos hyvin sattuu, saattaa hanuristi olla torin kulmilla ja antaa mokkajuomalle hyvän poljennon. Jutun juurta ei tarvitse kauaa yrittää kehittää, sillä ventovieraat ovat toritunnelmissaan harvinaisen epäturkulaisia ja juttelevat niitä näitä. Kahvipisteitä on muutamia, joten pienelle pallille pääsee aina istumaan.

Villin poljennon ystäville

Blanko

Tintån kulman takaa löytyy trendikäs Blanko. Terassi on katettu liikennöivän kadun varteen, mutta on silti aina täynnä. Viikonloppuöisin Blankosta kehkeytyy haluttu näyttäytymisklubi. Sunnuntaisin juhliva kansa saapuu korjaamaan olotilaansa maittavan brunssin äärelle.

Dynamo

15-vuotias puutaloklubi on hipstereitten ja radiosoittolistojen ulkopuolisen musiikin rakastajien kemutuspaikka. Kahdessa kerroksessa toimiva Dynamo on tunnelmaltaan kesämökkimäinen ja sopivan rähjäinen. Taiteilijoita ja muusikoitakin miellyttävässä, kuuluisassa klubissa on myös terassi. Se henkii dynamomaista tunnelmaa puutalon edustalla. Halvat oluet ja iloluontoinen meininki kutsuvat ihmisiä kokoon kerta toisensa jälkeen.

Katarina

Kaupunginteatteria vastapäätä sijaitseva Ravintolalaiva Katarina panostaa hyvään ruokaan ja ohjelmaan. Ohjelmaa Katarinalla on iltaisin, esimerkiksi tiistaisin voi pelata bingoa ja viikonloppuisin tanssia hyvien tiskijukkien luodessa tunnelmaa. Pizzat ovat vertaansa vailla, salaatit lähitilan tarpeista tehtyjä ja palvelu aina välitöntä ja hyvää.

Vaakahuoneen Paviljonki

Vapun aikoihin alkaa Höyrylaiva Ukkopekan lähistöllä tapahtua. Lasi-ikkunoin varustettu Vaakahuoneen paviljonki avaa ovensa ja kutsuu kuuntelemaan elävää musiikkia joka ilta, ilmaiseksi. Saaristolaispöytä, pizzat ja muut ruoat maistuvat katetulla terassilla, viinibaarissa voi nauttia lasillisen kuohuvaa. Vaakahuoneen Paviljongin jazztarjonta on monipuolinen, siellä pääsee tutustumaan nimekkäisiinkin kokoonpanoihin.

Teksti: Anna-Mari Taipalus (17.7.2012)