Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Taiteen talon monet kasvot

Taiteen talon monet kasvot

Sisäpihalla kuhisee. Koristeita ripustetaan, lavaa hahmotellaan, puhelimiin vastataan. Sounds of South -festivaali rakentuu suojaisalle tontille historialliseen Turkuun. Monikulttuurinen heinäkuinen ulkoilmatapahtuma keskittyy latinalaisiin, karibialaisiin ja afrohenkisiin teemoihin musiikin, tanssin ja ruoan kautt

Taiteen talon sisätiloissa vakavoidutaan. Kaj Stenvallin Sodan kasvot -näyttely on 122 maalauksen pysäyttävä kansainvälistäkin huomiota saavuttanut kokonaisuus.

Toukokuussa 2022 avajaisiaan viettänyt Taiteen talo sijaitsee historiallisesti merkittävässä miljöössä. Rettigin kiinteistön tarina tupakkatehtaasta opetustilojen kautta eri taiteenlajeja yhdistäväksi tekijöiden ja kokijoiden kohtaamispaikaksi tiivistää turkulaista kaupunkihistoriaa ja kulttuuria.

Taiteen talo koostuu kuudesta 1800-1920 -luvulla rakennetusta rakennuksesta.

Vanhakaupunki, idea taiteen ja luovien alojen osaajien kokoamisesta yhteen, tilat Turun kaupungin mahdollistamana. Hämeenkatuun ja Nunnankatuun rajautuvalla kiinteistöllä omistuksesta käytiin keskustelua marraskuussa 2021. Arvokiinteistön siirtyminen kaupungin omistuksen avasi mahdollisuudet talon monipuoliselle käytölle.

Vallaton kumous. Maksuton, kaikille avoin taidefestivaali esitteli Taiteen talon kaupunkilaisille. keväällä 2022. Tehdaskiinteistöön rantautuivat mm. musiikki, tanssi, teatteri, runous, kuvataide ja elokuva.

Uuden muotoilun joulumarket marraskuussa 2021 oli Taiteen talon tilojen toimivuuden ensitesti.

Reilut 40 000 kävijää. Sodan kasvot -ilmaisnäyttely teki parissa kuukaudessa Taiteen talon tutuksi turkulaisille ja muulle Suomelle. Kaj Stenvall nimenä houkutti, ajankohtainen teema veti puoleensa. Näyttely on kannanotto rauhan puolesta ja Venäjän hyökkäyssotaa vastaan sekä tuen osoitus Ukrainan taistelulle. Stenvall on sanojensa mukaan halunnut osoittaa, että maalaustaiteella voi vaikuttaa, herättää keskustelua ja koskettaa ihmisiä.

Sodan kasvot -näyttely

Keskiajan Turku keskikesällä ohjaa katseet Vanhalle suurtorille, Brinkkalan talon sisäpihalle ja tutustumaan taloon.

Näyttävä julkisivu Hämeenkadulla. 1920-luvun klassismia tyyliltään edustavan tehdasalueen suunnittelija on Albert Richardtson. Tupakkatehtaana tunnettu Rettigin kiinteistö rakentui kortteliin useassa vaiheessa 1800-luvulta 1920-luvulle. 1845 toimintansa aloittanut Pehr Cerelius Rettigin johtama tehdas valmisti aluksi piipputupakkaa, sikareita ja nuuskaa. Savukkeiden valmistus käsin alkoi 1856 ja koneellistui seuraavalla vuosikymmenellä. Fredric von Rettig johti tehtaan laajentunutta toimintaa, kunnes tupakan valmistus Turussa loppui vaiheittain 1960- luvulta 1990-luvun loppuun mennessä.

1986 heinäkuussa kaupunki osti tehdasrakennuksen ja Rettigin palatsin, ja myi sen lokakuussa Åbo Akademin säätiölle. Vuosien 1986-2017 välisenä aikana rakennuksessa järjestettiin ruotsinkielistä yläkoulu- ja lukio-opetusta. Opetustoimintaa tarjosivat myös Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia.

12 miljoonaa euroa - joulukuussa 2021 – kiinteistö siirtyi takaisin Turun kaupungille. Luovat alat saivat kotinsa samoissa neliöissä. Taiteen talo mahdollisti taiteilijoiden työtilat, verkostoitumisen ja tilat kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

Urbaani, vaihtoehtoinen, Indie. Vuoden festivaalina 2021 palkittu Kesärauha sai alkunsa 2019 Brinkkalan talon sisäpihalla ja Rettigin korttelin miljöössä. Samoilla tonteilla toteutettu Ilmiö on monitaiteinen kulttuurifestari.

Rettigin korttelin miljöö

Kesä 2023 toi Taiteen taloon näyttelyitä, musiikkia ja keikkoja, työpajoja ja tilataidetta.

Ravintolatoimintaa sisäpihalle saatiin kun Cafe Elephanten avautui yhdistäen Vanhan Suurtorin, Luostarin Välikadun ja Taiteen talon.

Kansainvälistä huomiota. Taiteen talo on hyväksytty Trans Europe Halles -verkoston kumppanijäseneksi kesäkuusta 2023 alkaen. Verkostossa on jäsenenä yli 140 kulttuurikeskusta 40 Euroopan maasta.

Taiteen talon ohjelmasisällöissä korostuu monipuolisuus ja monialaisuus, kun yhteistyökumppaneina on kulttuuritoimijoita, luovan talouden yrityksiä, korkeakouluja ja kaupallisia yrityksiä. Tiloja vuokrataan pitkä- ja lyhytaikaisesti sekä yleisö- että yksityiskäyttöön. Toimintaa ohjaa verkostoituminen, jonka kootut työtilat mahdollistavat.

Entisen tupakkatehtaan tiloihin suunniteltu viinibaari viivästyy – talon vanhat rakenteet haastavat. Viiniä odotellessa Taiteen talon loppukesä ja syksy vaikuttaa varsin aktiiviselta. Talolla toimivien taiteilijoiden yhteisnäyttely, Punk ja Yäk -festivaali, Turun taiteiden yö, maineikkaan dj Jori Hulkkosen Ydintalvipuutarha -musiikkifiilistelyt, Elokuvapäivän leffanäytös, uusia näyttelyitä, taiteilijatapaamisia…

Turkulainen kulttuurielämä on löytänyt kotinsa.

Etusivu - Taiteen talo
Turun Taiteen talon avajaiset ja Vallaton KUMOUS (taike.fi)
Taiteen talon avajaispäivänä Rettigin tehtaan täyttää festivaali, joka on kuin löytöretki – tämän kaiken voit kokea lauantaina - Tapahtumat - Turun Sanomat (ts.fi)
Kaj Stenvall: Sodan kasvot - Taiteen talo
Kaj Stenvallin näyttelyllä lähes 37?000 kävijää – Sodan kasvot esillä Taiteen talossa vielä sunnuntaihin asti - Näyttelyt - Turun Sanomat (ts.fi)

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (31.8.2023)