Turkulaiset.fi
Sijaintisi: Etusivu » Paikallislehdet ja Turku-podcastit

Paikallislehdet ja Turku-podcastit

Oli aika, kun postilaatikkoon jaettuja ilmaisjakelulehtiä lukiessa viikko rytmittyi. Tiesi, mitä Turussa tapahtui, mistä puhuttiin. Kunnallispolitikkaa, kaupungin kuulumisia, viihdemaailman juoruja. Tietynlaisen yhtenäiskulttuurin rippeet olivat voimassa, paperilehdistä luettu tieto oli vielä somea vahvempi.

Historia kantaa. Turkulaisten sanomalehtijulkaisujen uranuurtaja on Åbo Underrättelser. Ensimmäinen numero ilmestyi 3.1.1824. Suomen vanhimman yhä ilmestyvän sanomalehden levikkialueena on koko Varsinais-Suomi, erityisesti Turku, Parainen, Kaarina ja Kemiönsaari. Lehti jaetaan useamman kerran vuodessa peittojakeluna kaikkiin kaksikielisiin talouksiin Varsinais-Suomessa, kaikkiin talouksiin ja yrityksiin Turun keskusta-alueella sekä kaikkiin talouksiin Turun saaristossa.

Suomen toiseksi vanhin kaupunkilehti Turkulainen jäi "määräämättömän pituiselle ilmestymistauolle" vuonna 2020. Tauon syyksi mainittiin koronavirustilanteesta johtuva merkittävä toimintaympäristön muutos ja mediamainonnan voimakas lasku. Lehden tilannetta hankaloitti mainontaan perustuvuus tulon hankinnassa ja printtimainonnan yleinen kysynnän vähentymien.

Sanomalehtien liiton vuoden 2009 parhaaksi kaupunkilehdeksi valitsema Aamuset jatkaa toimivalla konseptillaan yhdistäen uutisasennetta, visuaalisuutta, moderniutta ja lukijoiden ääntä. Lehden teemanumerot avaavat paikallisuutta syvemmin.

Turun Seutusanomat jakaa Turun eri osiin julkaisten lehdestään erilaisia versioita eri puolilla kaupunkia ja erilaisina versioina lähikunnissa. Juuret löytyvät vuodesta 1994 ilmestyneestä Kaupunkiuutiset-lehdestä.

Turun aika

Turun ylioppilaslehti eli Tylkkäri. Vuodesta 1931 ilmestynyt Turun yliopiston ylioppilaskunnan julkaisema riippumaton opiskelijalehti yhdistää koko ylioppilaskuntaa, toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa opiskelijaliikkeen kanssa, tarkkailee maailmaa ensisijaisesti yliopisto-opiskelijan näkökulmasta, sisältää myös uutisia ja muita juttuja kaupunkiaiheista ja ilmiöistä.

Turun Aika: Neljä kertaa vuodessa painettuna, diginä ja verkossa Turun alueella ilmestyvä kaupunkilehti. Toukokuussa 2000 startannut aluksi vain kesäisin ilmestynyt lehti laajeni ympärivuotiseksi 2009. Vuoteen 2017 asti lehti ilmestyi nimellä Mobile. Nykyinen päätoimittaja pakinoitsijana, kolumnistina, toimittajana ja kirjailijana tunnettu Roope Lipasti.

Turkuposti. Maksuton neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti "tuo kaupungin palvelut kotiisi". Turun postinumeroalueella kaikkiin turkulaiskoteihin ja -yrityksiin osoitteettomana jakeluna jaettavassa lehdessä käsitellään kaupungin ajankohtaisia asioita ja esitellään kaupungin tarjoamia palveluja.

Turkuposti

Lilja. Aiemmin Kirkko ja me, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kerran kuukaudessa kaikkiin turkulaisiin ja kaarinalaisiin ilman ilmaisjakelukieltoa oleviin talouksiin jaettava ilmaisjakelu.

Mist päin Turkku tämä o? Täysosuma. Kaupunkilehtien valokuvakisoissa lukijoita on osallistettu sekä tunnistamaan että kuvaamaan paikallisuuksia. Lehtien äänestyksissä on päässyt vaikuttamaan parhaisiin ravintoloihin, liikuntapaikkoihin, Vuoden turkulaiseen ja Lumikuningattareen.

Paikalliset saavat äänensä ja näkyvyytensä esiin tyylivinkeissä, toriparkkikysymyksissä tai mielipiteessä Tuomiokirkon joulukuusesta. Paikallislehtien suola on ihmisten kohtaaminen, niiden kaikista pienimpien "uutisten" julkaiseminen. Muutamaan sivuun voidaan mahduttaa valtakunnallisesti puhuttava pääkirjoitusaihe, kunnanvaltuuston kokouksen sinänsä mitäänsanomattomat käänteet, ruokakaupan mainos ja ei-niin-harkittu tavan kansalaisen mielipidekirjoitus tai -tekstari.

Vuodesta 1981 lähtien ilmestynyt Aamuset on ehkä Turun selkein kaupunkilehti. Lehden nimellä on juurensa julkaisun alkutaipaleeseen, kun lehti alkoi ilmestyä kotiin kannettuna nimenomaan aamuisin. Nimi säilyi jakelun ajankohtien ja ilmestymispäivien muutoksista huolimatta. Ilmestymistiheys tuplaantui 2006 keskiviikosta myös lauantaihin. Aamusetin taustalla vaikuttaa TS-yhtymä.

Aamuset

Jet Set. Ysärin, millenniumin ja 2000-luvun alun Turun yöelämä. Aamuset ja toimittaja Timo Salmesmaa raportoivat kaupungin kuumimmista bileistä, "silmäsivät" viihdemaailman kuulumiset. Vaahtobileet, yökerhojen avajaiset, missit ja julkut.

Kunnallispolitiikan väännöt ja säädöt, kaupungin ajankohtaisuuksiin tarttuminen.

Tuomariston perusteet vuoden 2009 parhaalle kaupunkilehdelle: moderni, uutisasenne, visuaalisesti hyvin toimiva, lukijat mukana lehden teossa tekstien ja kuvien kautta. "Ajateltu konsepti luo tekstille ja kuville mahdollisuuden vaikuttaa".

Lehti seuraa paikallista urheilua, kaivelee kaupungin historiaa, haastaa paikallisia tekijöitä ja vaikuttajia mielipiteenvaihtoon. Laajat erikoisnumerot syventävät ja laajentavat: Saaristo, Herkku, Kesäheila, Kivijalka…

2024 lehteä ei välttämättä löydy enää omasta postiluukusta. Jakeluyhtiömuutoksen johdosta Aamuset palaa varhaisjakeluun. Lehti pitääkin kenties napata tästä lähin noutopisteistä.

Seutusanomat

Turun Seutusanomat on selkeästi laaja alueellinen paikallislehti. Printtipuolella se tekee kolmea eri versiota: Turun Seutusanomat keskusta kattaa keskusta-alueen, Martin, Vasaramäen, Ruissalon, Hirvensalon ja Kakskerran. Itä-Turun versiossa on Kaarina, Lieto, Paimio, Sauvo ja kesällä Parainen. Länsi-variaatiossa alueina Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Raisio, Rusko ja Vehmaa. Seutusanomia julkaisee paikallinen perheyritys ML-mediat Oy.

Paikallisten yhdistysten viikkotoiminta, seurakuntien tapahtumat, perinteinen ristikko, runsaasti yritysmainontaa. Pääkirjoituksissa sekä valtakunnallisesti että paikallisesti merkittäviä aiheita, jutuissa monipuolisesti alueen ja Varsinais-Suomen asioita, tapahtumia ja ihmisiä. Monipuolinen, enemmän vakavahenkinen kuin viihteellinen.

Paikallislehtien, joka kotiin jaettavien ilmaisjakelulehtien ja erilaisista noutopisteistä mukaan otettavien julkaisujen kategoriat risteävät osittain Turun seudulla. Oman lisänsä tuovat maksulliset/tilattavat julkaisut, joista voidaan julkaista satunnaisia laajalevikkisiä ilmaisnumeroita.

Esimerkiksi Turun Sanomat on toimittanut ja julkaissut jo vuosia niin sanottua kaupunkilehteä. TS Kaupunki on ilmestynyt kaiketi kerran viikossa, sisältö ei ole ollut välttämättä samaa kuin kantalehdessä, jutut ovat kenties pienempiä ja paikallisempia. Ständistä napattu muutaman sivun julkaisu tavoittaa brändinä sellaisiakin lukijoita, jotka eivät ole lehden tilaajia.

Luonnollisesti kaikilla lehdillä on myös digi- ja verkkoversionsa.

Åbo Underrättelser

Åbo Underrättelser

Suomen vanhin sanomalehti. Turussa vuodesta 1824 ilmestyvän julkaisun levikkialuetta on koko Varsinais-Suomi, erityisesti Turku, Kaarina, Parainen ja Kemiönsaari. Ilmestyy viidesti viikossa, maksullisena paperi- ja e-sanomalehtenä.

Lehti nostaa esiin Turun ja Turun seudun suomenruotsalaisten ja kaksikielisten asioita, uutisaiheita, tapahtumia ja kulttuuria. Saaristokuntien paikalliset puheenaiheet saavat rinnalleen nostoja ruotsinkielisen Turun tapahtumista: Konstens natt eli Taiteiden yön ruotsinkielinen tarjonta, Glöggrundan – Suomen suurin suomenruotsalaisten opiskelijoiden tapahtuma, Åbo Svenska Teatterin ensi-illat…

Vuosittainen kesän kestoaihe lienee juhannuksen lossijonot saaristossa. Paikallispolitiikasta nykyisen hallituksen liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeriksi valittu nauvolainen Sandra Berqwist on varmasti sähköistänyt lehden ajankohtaisuutisointia.

Turun Ylioppilaslehti eli Tylkkäri

Turun Ylioppilaslehti eli Tylkkäri

Turun Ylioppilaslehti eli Tylkkäri on Turun yliopiston ylioppilaskunnan julkaisema journalistisesti riippumaton opiskelijalehti, joka ilmestyy aikakauslehtenä viisi kertaa lukuvuodessa. Vuodesta 1931 lähtien ilmestyneen Tylkkärin lukijakunnan muodostavat Turun yliopiston opiskelijat, mutta lehteä luetaan myös kaupungilla ja tilataan muillekin paikkakunnille. Lehden levikki on noin 10000 kappaletta. Kampusalueen lisäksi Tylkkärin noutopisteitä löytyy kaupungilta (mm. pääkirjasto). Digilehti on luettavissa maksutta verkossa.

Tylkkäri käsittelee luonnollisesti laaja-alaisesti opiskelijoiden asioita ylioppilaskunnan edustajistovaaleista opiskelijaruokailun hinnankorotuspaineisiin, kampuksen tilojen käytöstä opiskelutekniikoihin, bileistä juridisen avun tarpeeseen.

Ajankohtaisia, turkulaisen uutiskentän läpikulkevia teemoja ovat mm. Turun yliopiston uusi rehtori, Turun normaalikoulun eli Varissuolla sijaitsevan yliopiston harjoittelukoulu Norssin mahdollinen siirtäminen yliopiston alakampukselle Educariumiin. Syksyllä kirjoitettiin Turkua ja koko Suomea koskeneista opiskelijoiden mielenosoituksista ja tilojen valtauksista hallituksen leikkauksia vastaan.

Lehti nostaa esiin ilmiöitä ja ihmisiä, ajankohtaisia tapahtumia meillä ja maailmalla. Tylkkäri on elänyt ajassa kulloisenkin toimituskuntansa tyyliä edustaen. 2000-luvun alkuvuosien värikkäät ja melko provokatiivisetkin jutut ovat historiaa, nyky-Tylkkäri on profiloitunut laadukkaasti toimitettuun journalistiseen sisältöön.

Turun Aika

Kaupunkilehdellä on yli 100 jakopaikkaa ympäri Turkua. A4-kokoisen julkaisun jokaisen neljän vuodenaikanumeron vakiosioita ovat päätoimittaja Roope Lipastin ajankohtaiset, osuvan havainnoivat napakat pääkirjoitukset, usein Turkua ja turkulaisuutta käsittelevä sarjakuva Kimmo Kotka, museoiden ja näyttelyiden ajankohtaiset tiedot, keskiaukeaman keskustan kartta. Jutuissa tutustutaan esimerkiksi turkulaisiin maamerkkeihin tai ilmiöihin vaikkapa historian näkökulmasta, turkukalenteri tiivistää sesongin tärkeimmät tapahtumat ja ystäväkirjassa yleensä joku tunnettu paikallinen esittelee itselleen merkityksellisiä paikkoja, hetkiä ja mietteitä itsestään.

Turkuposti

Lehti on osa Turun kaupungin viestintää ja palvelutarjontaa. Postin jakeleman maksuttoman lehden painos on noin 137 000 kpl. "Lehti kaikille turkulaisille" kirjoittaa kaupungin eri ikäisille tarjoamista palveluista ja niiden saavutettavuudesta ikäneuvolakutsuista ikääntyneiden liikuttamiseen, varhaiskasvatuksesta esikoululaisten kulttuurielämyksiin, maahanmuuttajien monikielisistä mahdollisuuksista ja kansainvälisestä Turusta.

Se esittelee rakenteilla ja kaavoituksessa olevia hankkeita, luo katsauksia kiertotalouteen ja ympäristöneuvontaan, esittelee yrittäjyyden monimuotoisuutta, vinkkaa kaupungin alueolohuoneista, esittelee kaupunginosien itse innovoimia ja toteuttamia kehityskohteita ja tapahtumia. Ja paljon muuta.

Se nostaa esiin tavallisia turkulaisia arjessaan ja elinympäristöissään.

Iso osa lehteä on varsin kattava tapahtumakalenteri, joka kertoo kuukausittain kaupungin menovinkkejä teatterin ensi-illoista Turun filharmonisen orkesterin konsertteihin, talvilomapuuhista pääsiäistekemisiin, pääkirjaston tapahtumista urheilukisoihin.

Lilja

Lilja

Lilja on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän julkaisema ilmaisjakelulehti. Vuonna 2016 aiemmin 50 vuotta Kirkko ja me -nimellä toiminut julkaisu päivittyi sekä nimeltään että ulkoasultaan. Neitsyt Mariaan ja Pyhään Kolminaisuuteen viittaava lilja eli Ranskan liljana tunnettu ornamentti löytyy esimerkiksi Turun tuomiokirkon keskiaikaisesta takorautaisesta aidasta ja Turun kaupungin vaakunasta.

Lehti elää vahvasti tässä ajassa ja paikassa, juttujen aiheet kumpuavat turkulaisten ja kaarinalaisten arjesta. Aiheina voi olla puolison muistisairaus, jouluna töissä olevat ihmiset, seurakunnan ympäristötyö, hautausmaiden luontoelämykset. Menoliitteessä käydään läpi mitä eri seurakunnissa tapahtuu ja annetaan vinkkejä vaikkapa kiinnostavista luennoista tai ulkoiluharrasteista.

Turkulainen

Epäonnen ja olosuhteiden kaatama yhtäjaksoisesti yli 60 vuotta ilmestynyt kaupunkilehti. Turkulaisen liikevaihto koostui täysin mediamainonnasta. Koronakriisin vaikutus liiketoimintaan oli huomattavan nopea ja raju. Lehti ilmoitti jäävänsä julkaisutauolle 13.4.2020. Keskisuomalainen-konsernin omistaman, Etelä-Suomen Median kaupunkilehden julkaisutauko on jatkunut siitä saakka, eikä yhtiö ilmeisesti suunnittele tauon lopettamista. Toisaalta lehteä ei ole virallisesti lakkautettukaan. Vaikka perinteikkäästä brändistä on haluttu pitää kiinni, määrittelemättömän pitkä julkaisutauko kertoo printtimainontaan nojanneiden kaupunkilehtien hankalasta tilanteesta paino- ja jakelukustannusten hurjan kasvun ja kovan kilpailun paineessa. Mainonta ja julkaisutoiminta on viime vuosina siirtynyt yhä enemmän verkkoon.

Turkulainen kirjoitti luonnollisesti paikallisasioista ja antoi paljon tilaa lukijoiden mielipiteille. Lukijaraadin kyselyihin tulleiden vastausten perusteella saatiin tietää kansalaisten näkemyksiä esim. yksityisautoilusta.

Kuvavisa Mist päin Turkku tämä o? sai lehdessä myös varsin näkyvän osan. Menotiedot listasi näyttelyt, galleriat, konsertit ja keikat, teatterin, tanssin ja urheilun sekä viikon leffateatteritarjonnan näytösaikoineen. Lehti nostatti myös kyseenalaisia kohuja gonzo-journalismillaan ja nousi myös valtakunnalliseksi puheenaiheeksi maskeerattuaan toimittajansa valeromaniksi ihmisten ennakkoluulojen selvittämiseksi.

Yritysten värikkäiden mainosten ohella lehdessä oli yksityisten ihmisten osto- ja myynti-ilmoituksia, sekalaisia pikkuilmoituksia autoilevasta joulupukista ennustajaan (vielä joulukuussa 2019!) ja seurakuntien kastetut ja kuolleet sekä ruokakauppojen tarjouksia.

18.12.2019 ilmestyneessä numerossa lehti kertoi laajasti vuoden alussa tapahtuvista painetun Turkulaisen ulkoisista ja sisällöllisistä uudistuksista.

Turku-aiheiset podcastit

Miltä paikallisuus kuulostaa?

Turku-aiheiset podcastit luovat kaupungista varsin monipuolisen ja värikkään kuvan hyvin erilaisista näkökulmista.

Podcastit ovat verkossa julkaistuja äänitallenteita, joita verrataan usein radio-ohjelmiin, vaikka niitä ei lähetetä radiokanavilla. Lähettämisen sijaan podcastjaksot ladataan verkkoon, mistä kuuntelijat voivat ladata ne omille laitteilleen tai kuunnella suoraan podcastin verkkosivuilta silloin kun heille sopii.

Seuraavassa mainintoja muutamista:

  • Seitsemän kukkulan podcast. Ideana on käsitellä Turun tapahtumiin, kulttuuriin, musiikkiin, urheiluun, ruokaan ja juomaan liittyviä ilmiöitä. Jokaisessa jaksossa vierailee tunnettu turkulainen, jonka kanssa aiheeseen syvennytään. Tuotannon mahdollistavat Turun kaupunki ja Turku Center. Nostoja mm. Turku, Suomen ravintolapääkaupunki ja maailman upein saaristo.
  • Turun liikennepodi. Turun kaupungin tuottama sarja johdattelee kuulijan kaupungin liikenteen ja liikkumisen monimuotoiseen maailmaan. Kattoteemana sähköinen liikkuminen: skuuttipartion työ, joukkoliikenteen sähköistyminen, päästöjen vähentäminen, kaupunkilogistiikka, sähköpyöräily…
  • Kaupungin ääniä. Turun kaupunkitutkimusohjelman podcast, jossa käsitellään kaupunkitutkimusohjelman kanssa yhteistyössä tehtyjä tutkimushankkeita ja niiden tuloksia. Tarjoaa kiinnostavaa tietoa ja syventäviä näkökulmia paitsi kaupungin päättäjille, myös kenelle tahansa jokapäiväisestä arkiympäristöstään kiinnostuneelle kaupunkilaiselle. Aiheina mm. kaupunkikeskustan vetovoima ikääntyville kuluttajille, koettu turvallisuus kaupunkikehittämisen tavoitteena, katuvalaistuksen historia Turussa.
  • TS Polikulaari. Turun Sanomien politiikkaan keskittyvä podcast. Turun ja Varsinais-Suomen paikallispolitiikkaa valtakunnallisia aiheita ja näkökulmaa unohtamatta. Käsittelyssä mm. Tunnin juna eli Länsirata-hanke, presidentinvaalit, EU ja Unkari, kehitysavun leikkaukset, TPS:n talousuutiset, Turun ravintolamaailman pudotuspeli.
  • Turun yliopiston podcastit. Tutkijat ja opiskelijat pureutuvat kiehtoviin ja ajankohtaisiin kysymyksiin eri podcast-sarjoissa. Näitä ovat mm. Tiedelinja, STUDYcast – opiskelijaelämää Turun yliopistossa, Vau, mikä vaikutus!, Luonnollista kemiaa, Humanisti vastaa, Professoriluennot, Hopeful Clobe, Colours of UniTurku -podcast by international students, Ääniä Braheasta, Miälecast, Hyvin hoidettu!, Yhteinen ääni, Aamukahvit tutkijan kanssa, Johda tulevaisuutta…
  • Turku Podcast. Kertoo mistä Turussa puhutaan. Paikallisia ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia puivat radio Auran Aaltojen juontajat ja vaihtuvat vieraat. Aiheina mm. Österbladin tontin kohtalo, kaupungin rakennushankkeiden karkaavat budjetit, Taiteen talon suosio, nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa aukeava yökahvila.
  • Turun ja Kaarinan seurakuntien podcastit. Erilaisia näkemyksiä ja havaintoja laajalla spektrillä.
  • Maku ja Meri -podcast. Seitsemän steppiä Saaristomeren lähiruokaan. Osa Itämerihaastetta ja yksi Saaristomeren kestävän lähiruoan edistäminen -kokeilunhakuun valituista projekteista. Podcastsarja tuo tietoisuutta ainutlaatuisen Itämeren ja sen sydämen, Saaristomeren pelastamiseen kestävän lähiruoan avulla. Mukana Turun kaupunki, podcastin toteuttajina Tanja Raunio ja Mikael Höysti. Jaksojen aiheina mm. kala taloutena ja tutkimuksen kohteena, kalan elättämät – kalastajat ja kalakauppiaat, tukkukaupat ja keskusliikkeet, Saaristomeren antimien saaminen esim. koulujen ruokalistoille, tuoko lähiruokamatkailu taloudellista turvaa tekijöilleen ja tuottajilleen, päättäjien vastuu.
  • Turku SAFA arkkitehtuuri-podcast. Arkkitehtuuria Turun seudulta laidasta laitaan. Turun lähiöt, kaavoituksen merkitys, kaupunkikehitys on tietoisia päätöksiä, hyvä kaupunkisuunnittelu, erikoistuneet arkkitehtitoimistot.
  • Tarinoita Tuomiokirkosta -podcast. Jaksoissa tutustutaan Turun tuomiokirkkoon sen eri vaiheiden, henkilöhahmojen ja yksityiskohtien kautta.
  • Väliaika-podcast. Turun Kaupunginteatterin podcast teatterintekijöistä, teatterikentän ilmiöistä ja sattumuksista kulisseissa.

Turkulainen on yhä julkaisutauolla | Turkulainen
Julkaisutauolla oleva Turkulainen jäi löysään hirteen – lehden jatko on yhä auki, toimitus työllistyi muualle - Journalisti

Teksti ja kuvat: Päivi Säiniö (11.3.2024)