Tervetuloa Turkuun, opiskelijat - osa 2: Survival kit eli tärkeimmät palvelut
Asuminen, ruokailu, terveydenhuolto, toimeentulo, opiskelijajäsenyys ja opiskelijakortti, IT-palvelut, kirjastot, liikuntapalvelut, liikkuminen, tuutorit, Turun kaupunki & Opiskelijakaupunki Turku
Asuminen
Opiskelija-asumisesta vastaa TYS eli Turun ylioppilaskyläsäätiö. Sillä on noin 7000 asuntopaikkaa ja 19 eri asuntokohdetta ympäri kaupunkia. Suurin osa kohteista on kampusalueiden tuntumassa. Turussa opiskelija-asuntoa voi hakea jo ennen opiskelupaikan varmistumista. Vuokrataso on opiskelijakaupunkien edullisimpia. Vaihtoehtoja löytyy (ei enää kovin halutuista) solukämpistä yksiöihin ja perheasuntoihin.
1970-luvulla valmistunut Ylioppilaskylä on Suomen suurin yksittäinen opiskelija-asuntokohde. Oman aikansa arkkitehtuurin huippusaavutus betonielementteineen ja sokkeloineen on saanut rinnalleen 2010-luvun ratkaisuja. Läheiset pyöreä Ikituuri ja aaltoileva Aitiopaikka sekä rakenteilla oleva Tyyssija todistavat nykyopiskelijoiden asumisen tarpeet. Kaiken modernin rakentamisen keskellä kukoistaa puutaloidylli. Persoonalliset Henrikin puutalot Tuomiokirkon kupeessa ovat olleet yksi TYS:in halutuimmista kohteista.
Etenkin muualta Turkuun muuttaneille TYS on helpoin väylä opiskelija-asumiseen. Myös muu vuokra-asuntotarjonta opiskelijalle on hyvä ja vaihtoehtoja löytynee kaikille.
Opiskelijaruokailu
Opiskelijaruokailua Turussa hoitaa pääosin Unica. Sen toimipisteet tarjoavat päivittäiset opiskelijahintaiset lounaat. Perinteisten luentojen välisten lounaiden lisäksi vaihtoehtoina on aamiaista, hieman laadukkaampaa ja hintavampaa deli-lounasta, late lunchia ja viikonloppuruokailua. Opiskelijoiden ääni kuuluu, sillä Unica on Turun yliopiston ylioppilaskunnan omistaman Universtas Oy:n ja Compas Group FS Finland Oy:n omistama yhteisyritys. Sen toistakymmentä ravintolaa ja kahvilaa sijaitsevat lähinnä yliopiston kampusalueella ja Kupittaalla.
Juvenes operoi ravintolaa ja kahvilaa kauppakorkeakoululla. Åbo Akademilla on omat ravintolansa, joista vastaa Kårkafeerna. Ammattikorkeakoulua ja Diakonia-ammattikorkeakoulua palvelevat mm. Sodexon ravintolat Lemminkäisenkadulla ja Old Millissä Ruukinkadulla. Yrkeshögskolan Novian opiskelijat käyttävät kaiketi läheisten kampusten ravintoloita. Humanistisella ammattikorkeakoululla on oma opiskelijaravintolansa Harjattulan kampuksella.
Kaikki asianmukaisen opiskelijakortin omistavat korkeakouluopiskelijat oppilaitoksesta riippumatta ovat oikeutettuja Kelan tukemaan opiskelija-ateriointiin kaikissa opiskelijaruokaloissa niin Turussa kuin koko Suomessa. Turun Kelan ateriatukea myöntävät opiskelijaravintolat löytyvät kätevästi kartalta osoitteesta ateriatuki.com.
Terveydenhuolto
Opiskelijoiden terveydenhuolto on - suunnitelmista ja valmisteluista huolimatta - edelleen jakautunut kahden toimijan kesken. Yliopistojen ja tiedekorkeakoulujen opiskelijoiden terveydenhuollosta vastaa YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoista vastaa Turun kaupunki ja sen opiskeluterveydenhuolto. Muutosta tähän on tulossa 1.1.2021. Vahvistettu lainmuutos korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuoltoa koskien tarkoittaa sitä, että jatkossa YTHS huolehtii korkeakouluopiskelijoiden lisäksi myös ammattikorkeakouluopiskelijoiden perusterveydenhuollon palveluista. Lain nimenomaisena tavoitteena on yhdenvertaistaa näiden opiskelijaryhmien terveydenhuollon palvelut.
Yleisiä palveluja ovat mm. terveydenhoitajan vastaanotot, yleis- ja erikoislääkärit, laboratoriotutkimukset, suun ja hampaiden hoito, rokotukset, raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveys sekä mielen hyvinvointi. Merkittävä asia on joulukuussa 2019 alkanut Turun kaupungin tarjoama maksuton ehkäisy kaikille alle 25-vuotiaille. YTHS: toimipiste sijaitsee osoitteessa Kirkkotie 13 ja Opiskeluterveydenhuolto Hämeenkatu 10. Tarkempia tietoja palveluista, ajanvarauksesta, asioinnista ja ajankohtaisista asioista löytyy toimipisteiden nettisivuilta.
Toimeentulo
Opiskelijan toimeentulon opintojen ajan turvaa opintotuki. Siihen kuuluu opintoraha ja opintolainan valtiontakaus sekä osalle opiskelijoista myönnettävä asumislisä. Opintotukea voi hakea, kun on saanut opiskelupaikan. Vuokrasopimuksen tehtyään opiskelija voi hakea yleistä asumistukea. Näitä haetaan Kelasta. Kun opiskelija on saanut päätöksen opintolainan valtiontakauksesta, hän voi hakea opintolainaa valitsemastaan pankista.
Opintotuen saaminen edellyttää opinnoissa edistymistä, jota Kela seuraa vuosittain. Jokaista tukikuukautta kohti on suoritettava vähimmäismäärä opintopisteitä. Kela seuraa myös työssäkäyvien opiskelijoiden tuloja. Opiskelijan on itse pidettävä huolta vuositulorajastaan. Jos henkilökohtainen vuosituloraja uhkaa ylittyä, opiskelijan on reagoitava tähän tukikuukausia rajoittamalla, perumalla tukea etukäteen tai palauttamalla jo maksettua tukea vapaaehtoisesti. Muuten Kela perii liikaa maksetun tuen takaisin 7,5%:lla korotettuna.
Opiskelijakunta
Opiskelijajäsenyys ja opiskelijakortti. Konkreettiset avaimet opiskelijuuteen ja etuihin.
Jokaisella korkeakoululla on oma opiskelijakuntansa, jonka jäsenistön muodostavat opiskelijat. Käytännöt vaihtelevat hieman, mutta esim.Turun yliopiston ylioppilaskunnan jäsenyys on pakollinen kaikille alempaa tai ylempää korkeakoulututkintoa suorittaville. Ylioppilaskuntaan kuuluvan perustutkinto-opiskelijan on maksettava ylioppilaskunnan jäsenmaksu ja siihen liittyvä YTHS:n terveydenhoitomaksu. Jäsenmaksuilla TYY järjestää jäsenilleen erilaisia palveluja liikunnasta lainopilliseen neuvontaan, järjestötiloista IT-palveluihin. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan TUO:n jäsenyys on vastaava kattavien palveluiden verkosto, josta saa apua ja tukea opiskeluun, opiskelijoiden edunvalvontaan, vapaa-aikaan jne. Opiskelijakunnat järjestävät jäsenistölleen mitä erilaisimpia tapahtumia, vaikutusmahdollisuuksia ja yhteisöllisyyden kokemuksia.
Kun opiskelija on korkeakoulunsa opiskelijakunnan jäsen, hän on oikeutettu opiskelijakorttiin. Se on jäsenkortti ja virallinen todistus opiskelijastatuksesta. Opiskelijakortilla saa esim. maksuttomia yleislääkäripalveluita, opiskelijahintaisia aterioita opiskelijaravintoloissa, alennuksia bussi-ja junamatkoista sekä lukuisia paikallisia ja valtakunnallisia opiskelija-alennuksia ja -etuja. Opiskelijakortti voi olla perinteinen (vanhanaikainen) muovikortti, mutta yhä useammin se on sähköinen, puhelimeen ladattava versio kuten Turun yliopiston frank.fi. Ammattikorkeakoulun jäsentunnisteena toimivat digitaaliset opiskelijakortit slice.fi ja pivo.fi
IT-palvelut
Korkeakoulut tarjoavat opiskelijoilleen kattavat sähköiset palvelut, jotka on luonnollisesti räätälöity kunkin koulun omien tarpeiden ja vaatimusten mukaan. Peruspalveluja ovat mm. korkeakoulun oma opiskelijan henkilökohtainen sähköpostiosoite, käyttäjätunnukset ja salasanat, office-paketin ohjelmat, oman kampusalueen langaton verkko ja IT-tukipalvelut. Näiden lisäksi ainakin yliopisto tarjoaa opiskeluun ja opetukseen erilaisia sähköisiä oppimisalustoja, etäyhteysohjelmia, yliopiston sisäisen tunnuksilla avautuvan viestintäkanavan, sähköisten tenttien tiloja sekä IT-luokkia eri puolella kampusta.
Kirjastot
Vaikka opiskelu "sähköistyy" koko ajan, eivät (kurssi/tentti)kirjat ole hävinneet minnekään. Korkeakouluilla on kampuksillaan omat kirjastonsa, joko keskitetysti (AMK ja Diak Lemminkäisenkadulla ja Humak Harjattulassa) tai tieteenaloittain/tiedekunnittain hajautetusti eri yksiköissä (yliopisto ja Åbo Akademi). Korkeakouluilla on myös omat tietokantansa, joista löytyvät kunkin koulun kirjaston kaikki aineistot. Korkeakoulujen kirjastoihin tarvitaan niiden oma kirjastokortti. Kaikkia kaupunkilaisia palvelee tietenkin myös Turun kaupunginkirjasto.- www.utu.fi/kirjasto
- www.abo.fi/bibliotek
- www.turkuamk.fi/kirjasto
- www.humak.fi/kirjasto
- www.diak.fi/kirjasto
- www.turku.fi/kirjasto
Liikunta
Kaikkien korkeakoulujen liikuntapalveluista Turussa vastaa CampusSport. Se tarjoaa syys- ja kevätlukukausien ajan edullisia ja monipuolisia liikuntapalveluja turkulaisten korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle. Liikuntamaksulla opiskelija saa käyttöönsä lähes 100 tuntia ohjattua liikuntaa viikossa kymmenien eri lajien parissa, 5 kuntosalia ja avoimia palloiluvuoroja. Lisäksi CampusSport järjestää erilaisia erillismaksullisia lyhytkursseja. Liikuntapaikkoina toimivat korkeakoulujen liikuntatilat.
Liikkuminen
Turku on kompakti kaupunki, jossa liikkuminen on helppoa. Lähes kaikki kampukset sijaitsevat lähellä keskustaa ja myös lähellä toisiaan. Suurin osa opiskelija-asuntokohteista on sijoittunut koulujen läheisyyteen. Kävellen ja pyöräillen pääsee näppärästi ja nopeasti paikasta toiseen.
Bussiliikenne tunnetaan Turussa nimellä Föli. Kuntarajat ylittävä yhteinen tasataksa on voimassa koko Föli-alueella (Turku, Kaarina, Raisio, Lieto, Naantali, Rusko). Opiskelijat saavat alennuksen bussikorteista. Föliin kuuluvat myös ympäri vuoden käytössä olevat maksulliset kaupunkipyörät Föli-fillarit eli Föllärit. Niiden asemapaikoista muutama on lähellä korkeakouluja ja kampusalueita. Kesäaikana Föli liikennöi myös vesillä: vesibussi kulkee Aurajoen ja Ruissalon/Hirvensalon välillä.
Uusin tulokas kaupunkiliikkumiseen ovat vuokrattavat sähköpotkulaudat, jotka opiskelijat ovat ottaneet hyvin käyttöön. Eikä sovi unohtaa Turun helmeä ja klassikkoa Föriä. Kaupunkilautta kuljettaa matkustajia maksutta Aurajoen yli eli se seilaa väliä "täl ja tois puol jokke".
Tuutorit
Tuutori - uuden opiskelijan tuki ja turva. Jokainen uusi opiskelija kuuluu oman oppiaineensa tuutoriryhmään, jonka muodostaa pienehkö joukko saman alan uusia opiskelijoita ja heidän oma neuvonantajansa - tuutori eli vanhempi alan opiskelija. Tuutoroinnin tehtävänä on saattaa uudet opiskelijat osaksi oman korkeakoulunsa (akateemista) yhteisöä.
Tuutorit opastavat fuksit opiskelun alkuun, kiertävät ryhmiensä kanssa kaikki kampusalueen tärkeät paikat ja nähtävyydet. He auttavat korkeakoulumaailman sanastossa ja käsiteviidakossa, helpottavat sosiaalisten kontaktien muodostamista ja luovat yhteishenkeä. Etenkin ensimmäisten päivien ja viikkojen aikana tuutori on uudelle opiskelijalle konkreettinen tietopankki ja henkinen tukija. Myös opiskelijakulttuuriin tutustuttaminen on olennainen osa tuutorointia. Erityisesti muualta Turkuun muuttaneille tuutorit ovat avain kaupunkiin tutustumisessa.
Turun kaupunki
Turun kaupunki ja Opiskelijakaupunki Turku. Nykyisin uuden opiskelijan asettuminen Turkuun ja opiskelijamaailmaan on tehty varsin mukavaksi ja sujuvaksi. Netissä ja sosiaalisen median eri kanavissa löytyy runsaasti tietoa korkeakouluopiskelusta, vapaa-ajanvietosta, harrastusmahdollisuuksista, palveluista ja Turusta. Study in Turku -sivusto on tehty palvelemaan erityisesti opiskelijoita. Sinne on koottu infoa asumisesta, kulttuuritarjonnasta, opiskelijaeduista, liikkumisesta, opiskelijaruokailusta. Mikä tärkeintä, sieltä löytyy opiskelijoiden omia Turku-vinkkejä. Sillä ketkä osaisivat kertoa uusille tulokkaille paremmin Turusta kuin jo kaupungissa opiskelevat!
Kaupunki tekee tiivistä yhteistyötä korkeakoulujen, opiskelijajärjestöjen ja elinkeinoelämän kanssa. Tästä esimerkkinä on elo-syyskuun vaihteessa järjestettävät Study in Turku -opiskelijamessut. Jo 20 vuotta järjestetty tapahtuma on suunnattu kaikkien korkeakoulujen uusille, ja miksei vanhemmillekin opiskelijoille. Kaikille avoimet messut esittelevät oppilaitosten harrastustoimintaa, järjestöjä ja yhdistyksiä, opiskelijaelämää, hyötyä ja huvia ja Turun kaupungin palveluja. Messuilla tehdään opiskelija-arkea sujuvammaksi. Samassa paikassa voi hankkia vaikkapa Föli-kortin, kirjastokortin tai lipun kaikkien korkeakoulujen yhteisiin poikkitieteellisiin syksyn avajaisbileisiin eli TYYlikkääseen avaukseen.
Opiskelijakaupunki Turku -yhteistyön tavoitteena on "Suomen paras opiskelijakaupunki, jossa viihdytään opiskellessa ja johon jäädään asumaan ja töihin myös valmistumisen jälkeen".
Joten, tervetuloa!